Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007E0501

    Acțiunea comună 2007/501/PESC a Consiliului din 16 iulie 2007 privind cooperarea cu Centrul african de studii și de cercetare asupra terorismului, în cadrul punerii în aplicare a strategiei Uniunii Europene de luptă împotriva terorismului

    JO L 185, 17.7.2007, p. 31–34 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 16/07/2008

    ELI: http://data.europa.eu/eli/joint_action/2007/501/oj

    17.7.2007   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 185/31


    ACȚIUNEA COMUNĂ 2007/501/PESC A CONSILIULUI

    din 16 iulie 2007

    privind cooperarea cu Centrul african de studii și de cercetare asupra terorismului, în cadrul punerii în aplicare a strategiei Uniunii Europene de luptă împotriva terorismului

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 14,

    întrucât:

    (1)

    La 15 decembrie 2005, Consiliul European a adoptat strategia Uniunii europene de luptă împotriva terorismului, care prevede în special dezvoltarea unor relații de cooperare cu parteneri din exteriorul Uniunii Europene pentru prevenirea și combaterea terorismului.

    (2)

    La 15 decembrie 2005, Consiliului European a adoptat strategia „Uniunea Europeană și Africa: către un parteneriat strategic”, în care Uniunea Europeană se angajează să sprijine eforturile statelor africane în materie de luptă împotriva terorismului.

    (3)

    La 14 septembrie 2002, Uniunea Africană a aprobat un plan de acțiune pentru prevenirea și lupta împotriva terorismului în Africa, care prevede în special crearea unui Centru african de studii și de cercetare asupra terorismului (CAERT).

    (4)

    CAERT a fost creat la 13 octombrie 2004 de către Uniunea Africană. Acesta este responsabil în special pentru evaluarea amenințării teroriste în Africa și pentru promovarea cooperării antiteroriste inter-africane. Centrul dorește să beneficieze de un sprijin european.

    (5)

    Amenințarea teroristă se intensifică în anumite țări din Africa și reprezintă un pericol în creștere pentru acestea, dar și pentru Uniunea Europeană.

    (6)

    Eficacitatea luptei împotriva terorismului în Africa este confruntată cu anumite carențe locale, în special în domeniul organizării instituționale,

    ADOPTĂ PREZENTA ACȚIUNE COMUNĂ:

    Articolul 1

    Obiectivul

    Obiectivul prezentei acțiuni comune este acela de a oferi statelor membre ale Uniunii Africane un sprijin din partea Uniunii Europene în scopul de a îmbunătăți organizarea capacităților acestora de a lupta împotriva terorismului în cadrul dispozițiilor strategiei Uniunii Europene de luptă împotriva terorismului privind promovarea unui parteneriat în domeniu în afara Uniunii Europene, în special cu organizațiile internaționale. Prin prezenta acțiune comună, Uniunea Europeană urmărește de asemenea consolidarea cooperării între țări ale Uniunii Africane în domeniul contra-terorismului, în special prin intermediul schimbului de informații.

    Articolul 2

    Descrierea proiectului

    În scopul prezentei acțiuni comune, Uniunea Europeană oferă CAERT sprijin financiar pentru realizarea proiectului descris în continuare, care urmărește îmbunătățirea eficienței dispozitivelor antiteroriste din țările africane.

    Proiectul consistă în realizarea unor misiuni de audit al dispozitivelor naționale de luptă antiteroristă și de consultanță privind reorganizarea în cadrul statelor membre ale Uniunii Africane. Aceste misiuni se bazează pe un plan de acțiune elaborat împreună cu CAERT, care este prezentat de către Uniunea Europeană cu ocazia unui seminar prealabil organizat la Addis-Abeba cu toate țările membre ale Uniunii Africane.

    O descriere detaliată a acestui proiect este prevăzută în anexă.

    Articolul 3

    Punerea în aplicare

    (1)   Președinția, asistată de către Secretariatul General al Consiliului/Înaltul Reprezentant pentru PESC (SG/ÎR), își asumă responsabilitatea pentru punerea în aplicare a prezentei acțiuni comune. Comisia este pe deplin asociată.

    (2)   Punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a proiectului menționat la articolul 2 este încredințată CAERT, care își îndeplinește această misiune sub controlul SG/ÎR. În acest scop, SG/ÎR încheie acordurile necesare cu CAERT.

    Articolul 4

    Dispozițiile financiare

    (1)   Valoarea de referință financiară pentru punerea în aplicare a proiectului menționat la articolul 2 este de 665 000 EUR, din fondurile bugetului general pe anul 2007 al Comunităților Europene.

    (2)   Cheltuielile sunt administrate sub responsabilitatea Comisiei, în conformitate cu normele și procedurile Comunității Europene aplicabile bugetului general al Comunităților Europene.

    (3)   Comisia supervizează gestionarea corectă a cheltuielilor menționate la alineatul (2), care iau forma unui ajutor nerambursabil. În acest scop, Comisia încheie cu CAERT o convenție de finanțare. Convenția de finanțare prevede asigurarea de către CAERT a unei vizibilități depline a contribuției Uniunii Europene, în funcție de dimensiunea acesteia.

    (4)   Comisia depune eforturi pentru a încheia convenția de finanțare menționată la alineatul (3) cât mai curând posibil după intrarea în vigoare a prezentei acțiuni comune. Comisia informează Consiliul cu privire la orice dificultate apărută în decursul acestui proces și cu privire la data încheierii convenției de finanțare.

    Articolul 5

    Informarea și evaluarea

    Președinția, asistată de către SG/ÎR, raportează Consiliului cu privire la punerea în aplicare a prezentei acțiuni comune pe baza rapoartelor întocmite periodic de CAERT. Rapoartele întocmite pentru Consiliu includ o evaluare a proiectului menționat la articolul 2. Comisia este pe deplin asociată și furnizează informații cu privire la aspectele financiare ale punerii în aplicare a prezentei acțiuni comune.

    Articolul 6

    Coerența și cooperarea

    Consiliul și Comisia, în conformitate cu competențele lor respective, asigură coerența dintre punerea în aplicare a prezentei acțiuni comune și punerea în aplicare a altor activități externe ale Comunității, în conformitate cu articolul 3 alineatul (2) din Tratatul privind Uniunea Europeană. Consiliul și Comisia cooperează în acest scop.

    Articolul 7

    Intrarea în vigoare și durata

    Prezenta acțiune comună intră în vigoare la data adoptării. Aceasta expiră la optsprezece luni după încheierea convenției de finanțare dintre Comisie și CAERT menționată la articolul 4 alineatul (3), sau la 16 iulie 2008, în cazul în care convenția de finanțare nu a fost încheiată până la această dată.

    Articolul 8

    Publicarea

    Prezenta acțiune comună se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Adoptată la Bruxelles, 16 iulie 2007.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    J. SILVA


    ANEXĂ

    Acțiunea Uniunii Europene de sprijinire a Uniunii Africane în domeniul luptei împotriva terorismului

    Descrierea acțiunii

    Convenția cu privire la prevenirea și lupta împotriva terorismului, semnată la Alger la 14 iulie 1999 de către statele membre ale Organizației Unității Africane (OUA), constituie primul instrument specific de luptă antiteroristă la nivelul întregului continent african.

    Această convenție conține o definiție a terorismului (1), obligația de a califica actele teroriste drept crime în dreptul național, angajamentul de a nu sprijini activitățile teroriste, o obligație de cooperare între state împotriva terorismului prin schimbul de informații, dispoziții privind extrădarea teroriștilor și facilitarea anchetelor judiciare desfășurate de către autorități străine pe teritoriul național.

    Pe această bază, Uniunea Africană (UA), care a succedat OUA în 2001, a aprobat la 14 septembrie 2002 la Alger un plan de acțiune privind prevenirea și lupta împotriva terorismului în Africa, care urmărește punerea în aplicare a convenției OUA prin acțiuni concrete.

    Acest plan prevede în special crearea, prevăzută la secțiunea H a planului de acțiune, a unui Centru african de studii și de cercetare asupra terorismului (CAERT) responsabil pentru organizarea de acțiuni de instruire, realizarea de studii în domeniul terorismului, constituirea unui sistem de baze de date pentru colectarea, schimbul și analiza informațiilor, precum și exercitarea unui rol de vigilență și alertă în materie de terorism. Centrul dispune de un corespondent, denumit „punct focal”, în fiecare stat.

    Conținutul proiectului

    Sprijinul acordat UA de către Uniunea Europeană (UE) în materie de luptă împotriva terorismului se înscrie într-un demers progresiv, permițând identificarea nevoilor de cooperare și a valorii adăugate a unei astfel de acțiuni.

    Un seminar comun se organizează de către CAERT pe parcursul celui de al doilea semestru al anului 2007 la Addis Abeba cu scopul de a propune țărilor africane o ofertă europeană de evaluare a dispozitivelor lor naționale de luptă antiteroristă și de consultanță privind reorganizarea. În cadrul acestui seminar se prezintă un plan de acțiune. Ulterior prezentării, țările care doresc își pot exprima dorința de a participa la punerea în aplicare a acestui plan prin găzduirea unei misiuni de audit pe teritoriul lor. Acest plan constă în realizarea de misiuni de audit în scopul de a îmbunătăți organizarea luptei împotriva terorismului în Africa.

    Într-o a doua etapă, se desfășoară misiuni de evaluare a capacităților locale ale statelor membre UA în domeniul luptei împotriva terorismului în țările care au și-au exprimat această dorință la finalul seminarului. Echipele de audit evaluează la fața locului capacitățile antiteroriste ale statelor cu scopul de a propune îmbunătățiri într-un raport redactat de către șeful misiunii, ulterior transmis CAERT, care are sarcina de a-l difuza Consiliului pentru a fi comunicat statelor membre.

    Într-o a treia etapă, pe fondul acestor evaluări, CAERT (după exprimarea acordului UE) propune acțiuni de consultanță pentru statele evaluate, care vor fi însărcinate să pună în aplicare concluziile acestora.

    Modalități de punere în aplicare a acțiunii comune

    Un rol central în punerea în aplicare a acțiunii comune se atribuie CAERT, primind fonduri PESC. CAERT este responsabil pentru organizarea seminarului de la Addis Abeba, asigură contactul permanent cu statele care au acceptat planul de acțiune pentru a stabili detaliile misiunilor de audit, administrează aceste operațiuni din punct de vedere operațional și financiar și are rolul de coordonator. Statele membre sunt informate periodic asupra stadiului evoluției prezentei acțiuni comune care se va desfășura pe o perioadă de optsprezece luni.

    Un seminar, regrupând câte doi reprezentanți ai celor 53 de țări ale UA, ai Marocului, ai ONUDC, ai CAERT și ai fiecărui stat membru al UE, precum și coordonatorul antiterorist al UE, se va desfășura la Addis Abeba, sediul UA, în cel de-al doilea semestru al anului 2007. Reprezentanții vor fi experți la nivel înalt și înalți funcționari.

    Deschis de către un reprezentant al UA, seminarul va cuprinde intervențiile ale:

    CAERT asupra evaluării amenințării teroriste;

    ONUDC asupra convențiilor internaționale;

    coordonatorului european asupra politicii europene pentru lupta împotriva terorismului;

    reprezentanților europeni asupra unităților naționale de coordonare a luptei împotriva terorismului;

    și ale reprezentanților UA.

    Seminarul se va finaliza prin prezentarea unui plan de acțiune elaborat în prealabil de către UE, urmărind să propună statelor care doresc acest lucru misiuni de audit al dispozitivelor lor de luptă împotriva terorismului și de consultanță privind reorganizarea.

    Bugetul estimat al seminarului va acoperi cheltuielile de transport și de ședere ale reprezentanților celor 53 de țări ale UA, precum și ale reprezentanților Marocului, ale reprezentanților europeni și ale organizațiilor internaționale, precum și costurile unei misiuni de pregătire și ale unei misiuni de organizare logistică a seminarului. Limbile de lucru ale acestui seminar vor fi cele ale UA: engleza, franceza, araba și portugheza.

    La finalul seminarului, statele africane își vor exprima sau nu dorința de a primi o misiune de audit. Echipele de audit vor fi formate din doi specialiști din statele membre ale UE, precum și un membru al CAERT. Echipele vor avea acces liber la toate informațiile pertinente și vor avea drept obiectiv evaluarea dispozitivelor antiteroriste ale fiecărui stat. La finalul misiunii lor, echipele vor redacta rapoarte cuprinzând recomandări care, în cazul în care sunt acceptate de către autoritățile țărilor evaluate, vor fi puse în aplicare de către respectivele autorități cu o supraveghere din partea CAERT.


    (1)  Articolul 1 alineatul (3) din această convenție definește „actul terorist” ca fiind „orice act sau amenințare de comitere a unui act, care încalcă legile penale ale statului parte, susceptibil de a pune în pericol viața, integritatea fizică, libertățile unei persoane sau ale unui grup de persoane, care provoacă sau poate provoca daune bunurilor private sau publice, resurselor naturale, mediului înconjurător sau patrimoniului cultural și care este comis cu intenția de a:

    (i)

    intimida, provoca o situație de teroare, forța, exercita presiuni sau de a aduce un guvern, organism, instituție, populație sau grup din aceasta în situația de a adopta orice inițiativă sau de a se abține de la o anumită poziție, de a adopta, de a renunța la o anumită poziție sau de a acționa conform anumitor principii; sau

    (ii)

    de a perturba funcționarea normală a serviciilor publice, prestarea de servicii esențiale populației sau de a crea o situație de criză în cadrul populației;

    (iii)

    de a crea o insurecție generală într-un stat parte.”

    Definiția din acest articol acoperă de asemenea finanțarea terorismului, în măsura în care se are în vedere „orice promovare, finanțare, contribuție, ordine, ajutor, incitare, încurajare, tentativă, amenințare, conspirație, organizare sau dotare a oricărei persoane cu intenția de a comite orice act menționat la alineatul [anterior].”


    Top