Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007D0322

    2007/322/CE: Decizia Comisiei din 4 mai 2007 de stabilire a măsurilor de protecție privind utilizările produselor de protecție a plantelor care conțin tolifluanid și cauzează contaminarea apei potabile [notificată cu numărul C(2007) 1865] (Text cu relevanță pentru SEE)

    JO L 119, 9.5.2007, p. 49–50 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2007/322/oj

    9.5.2007   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 119/49


    DECIZIA COMISIEI

    din 4 mai 2007

    de stabilire a măsurilor de protecție privind utilizările produselor de protecție a plantelor care conțin tolifluanid și cauzează contaminarea apei potabile

    [notificată cu numărul C(2007) 1865]

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    (2007/322/CE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Directiva 91/414/CEE a Consiliului din 15 iulie 1991 privind introducerea pe piață a produselor de uz fitosanitar (1), în special articolul 11 alineatul (2),

    întrucât:

    (1)

    Tolifluanidul este o substanță activă inclusă în anexa I la Directiva 91/414/CEE prin Directiva 2006/6/CE a Comisiei (2).

    (2)

    La data de 23 februarie 2007, Germania a informat Comisia cu privire la faptul că recent s-a descoperit că tolifluanidul poate avea un efect neprevăzut asupra apei potabile. Concret, utilizarea unui anumit produs de protecție a plantelor, „Euparen M WG”, care conține tolifluanid, cauzează formarea unui metabolit al tolifluanidului, și anume dimetilsulfamida, care poate fi găsită în sol, în apa subterană și în apa de suprafață. Prin utilizarea unei metode standard de producere a apei potabile (ozonizarea) acest metabolit este transformat într-o nitrozamină (NDMA) care este dăunătoare sănătății.

    (3)

    Alte substanțe active care prezintă o structură moleculară asemănătoare cu cea a tolifluanidului ar putea suferi aceeași degradare.

    (4)

    Nitrozaminele sunt substanțe al căror caracter cancerigen și genotoxic este suspectat sau demonstrat, prin urmare prezența lor în apa potabilă trebuie evitată.

    (5)

    Articolul 11 alineatul (1) din Directiva 91/414/CEE prevede că atunci când un stat membru are motive întemeiate pentru a considera că un produs pe care l-a autorizat sau pe care trebuie să îl autorizeze în conformitate cu articolul 10 constituie un risc pentru sănătatea umană sau animală sau pentru mediu, acesta poate limita sau interzice, cu titlu provizoriu, utilizarea și/sau vânzarea produsului respectiv pe teritoriul său. Statul membru respectiv informează imediat Comisia și celelalte state membre cu privire la aceasta, precizând motivele care justifică decizia sa.

    (6)

    În conformitate cu informațiile primite, Republica Cehă, Germania, Irlanda, Spania, Italia, Luxemburg, Austria, Polonia, Suedia și Regatul Unit au suspendat deja utilizarea în exterior a produselor care conțin tolifluanid.

    (7)

    Articolul 11 alineatul (2) din Directiva 91/414/CEE prevede că o decizie privind această problemă trebuie luată la nivel comunitar. În acest caz, este nevoie de măsuri urgente pentru a se asigura că utilizările produselor de protecție a plantelor care conțin tolifluanid nu cauzează contaminarea apei potabile. Problema nu se limitează la un singur stat membru, deoarece contaminarea apei subterane sau a apei potabile poate avea efecte transnaționale. Cel de-al nouălea considerent din Directiva 91/414/CEE vizează asigurarea unui nivel ridicat de protecție a sănătății, a apei subterane și a mediului. Cel de-al cincilea considerent din Directiva 91/414/CEE vizează, de asemenea, împiedicarea obstacolelor inutile din calea schimburilor. Adoptarea de măsuri unilaterale de către statele membre ar putea conduce la nivele de protecție diferite și ar îngreuna, totodată, schimburile de produse de protecție a plantelor. În consecință, este necesar să se adopte măsuri la nivel comunitar.

    (8)

    În cazul de față, avertizarea prin intermediul etichetelor nu este suficientă pentru a proteja sănătatea umană.

    (9)

    Trebuie adunate informații suplimentare pentru a permite Comisiei să revizuiască, în cazul în care este necesar, Directiva 91/414/CEE în ceea ce privește tolifluanidul. De asemenea, trebuie examinat dacă pot apărea probleme asemănătoare cu alte substanțe care sunt în curs de evaluare sau au fost deja evaluate la nivel comunitar. În consecință, fiecare stat membru care a fost numit raportor în contextul evaluării unei substanțe active în conformitate cu Directiva 91/414/CEE trebuie să examineze fără întârziere dacă utilizarea produselor de protecție a plantelor care conțin acea substanță ar putea să genereze preocupări asemănătoare.

    (10)

    Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Statele membre în care ozonul este utilizat pentru tratamentul apei potabile trebuie să modifice sau să retragă autorizațiile pentru produsele de protecție a plantelor care conțin tolifluanid, prin interzicerea oricăror utilizări care ar putea cauza contaminarea apei subterane sau de suprafață cu tolifluanid sau cu metaboliții săi, ceea ce ar determina contaminarea apei potabile cu nitrozamine în timpul procesului de ozonizare.

    Articolul 2

    Statele membre examinează fără întârziere dacă utilizarea produselor de protecție a plantelor care conțin substanțele active pentru care aceștia sunt raportori ar putea genera preocupări asemănătoare. În cazul în care statele membre menționate la articolul 1 dispun de elemente care să indice că nitrozaminele se formează și contaminează apa potabilă, acestea vor lua măsuri asemănătoare cu cele prevăzute la articolul 1.

    Articolul 3

    Statele membre menționate la articolul 1 se asigură că autorii notificărilor, la cererea cărora tolifluanidul a fost inclus în anexa I la Directiva 91/414/CEE, prezintă statului membru raportor, în termen de trei luni de la data notificării prezentei decizii, studii despre:

    (a)

    comportarea la percolare a acestei substanțe active; și

    (b)

    condițiile în care formarea de nitrozamine poate fi exclusă.

    Articolul 4

    Statele membre vizate la articolele 1 și 2 informează de îndată Comisia cu privire la măsurile luate. În termen de trei luni de la data notificării prezentei decizii, acestea prezintă, totodată, Comisiei o imagine de ansamblu a acțiunilor pe care le-au întreprins ca urmare a prezentei decizii.

    Articolul 5

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 4 mai 2007.

    Pentru Comisie

    Markos KYPRIANOU

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 230, 19.8.1991, p. 1. Directivă, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2007/25/CE a Comisiei (JO L 106, 24.4.2007, p. 34).

    (2)  JO L 12, 18.1.2006, p. 21.


    Top