EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 22013D0667

2013/667/UE: Decizia nr. 5/2013 a Comitetului ambasadorilor ACP-UE din 7 noiembrie 2013 privind statutul Centrului tehnic pentru cooperare agricolă și rurală (CTA)

JO L 309, 19.11.2013, p. 50–54 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
JO L 309, 19.11.2013, p. 38–42 (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2013/667/oj

19.11.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 309/50


DECIZIA NR. 5/2013 A COMITETULUI AMBASADORILOR ACP-UE

din 7 noiembrie 2013

privind statutul Centrului tehnic pentru cooperare agricolă și rurală (CTA)

(2013/667/UE)

COMITETUL AMBASADORILOR ACP-UE,

având în vedere Acordul de parteneriat între membrii grupului statelor din Africa, zona Caraibilor și Pacific, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de altă parte, semnat la Cotonou la 23 iunie 2000 (1), astfel cum a fost modificat pentru prima dată la Luxemburg la 25 iunie 2005 (2) și modificat pentru a doua oară la Ouagadougou la 22 iunie 2010 (3) (denumit în continuare „Acordul ACP-UE”), în special articolul 3 alineatele (5) și (6) din anexa III la acesta,

întrucât:

(1)

A doua revizuire a Acordului ACP-UE a modificat anexa III a acestuia pentru a revizui misiunea încredințată Centrului tehnic pentru cooperare agricolă și rurală (CTA) și pentru a clarifica și a consolida guvernanța acestor organisme, în special supravegherea efectuată de către Comitetul ambasadorilor și responsabilitățile Comitetului executiv.

(2)

Decizia nr. 2/2010 a Consiliului de miniștri ACP-UE (4) dispune aplicarea cu titlu provizoriu a celei de a doua modificări a acordului ACP-UE începând cu 31 octombrie 2010.

(3)

Drept urmare, statutul Centrului tehnic pentru cooperare agricolă și rurală (CTA) (denumit în continuare „Centrul”) ar trebui modificat în consecință.

(4)

În conformitate cu articolul 3 alineatul (5) din anexa III la Acordul ACP-UE, Comitetul ambasadorilor stabilește statutul Centrului. Prin urmare, este oportun ca Comitetul ambasadorilor să adopte o decizie în acest sens,

DECIDE:

Articol unic

Se adoptă Statutul Centrului tehnic pentru cooperare agricolă și rurală (CTA) anexat la prezenta decizie.

Uniunea Europeană și statele ACP au obligația, fiecare în măsura în care este vizat, de a lua măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prezentei decizii.

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles, 7 noiembrie 2013.

Pentru Comitetul ambasadorilor ACP-UE

Președintele

R. KAROBLIS


(1)  JO L 317, 15.12.2000, p. 3.

(2)  Acord de modificare a Acordului de parteneriat între membrii grupului statelor din Africa, zona Caraibilor și Pacific, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de altă parte, semnat la Cotonou la 23 iunie 2000 (JO L 209, 11.8.2005, p. 27).

(3)  Acord de modificare pentru a doua oară a Acordului de parteneriat între membrii grupului statelor din Africa, zona Caraibilor și Pacific, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de altă parte, semnat la Cotonou la 23 iunie 2000, astfel cum a fost modificat pentru prima dată la Luxemburg la 25 iunie 2005 (JO L 287, 4.11.2010, p. 3).

(4)  Decizia nr. 2/2010 a Consiliului de miniștri ACP-UE din 21 iunie 2010 privind măsurile tranzitorii aplicabile de la data semnării până la data intrării în vigoare a Acordului de modificare pentru a doua oară a Acordului de parteneriat între membrii grupului statelor din Africa, zona Caraibilor și Pacific, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de altă parte, semnat la Cotonou la 23 iunie 2000, astfel cum a fost modificat pentru prima dată la Luxemburg la 25 iunie 2005 (JO L 287, 4.11.2010, p. 68).


ANEXĂ

STATUTUL CENTRULUI TEHNIC PENTRU COOPERARE AGRICOLĂ ȘI RURALĂ (CTA)

Articolul 1

Obiect

(1)   Centrul tehnic pentru cooperare agricolă și rurală (CTA) (denumit în continuare „Centrul”), în sensul anexei III la Acordul de parteneriat între membrii grupului statelor din Africa, zona Caraibilor și Pacific, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de altă parte (1), astfel cum a fost modificat pentru prima dată la Luxemburg la 25 iunie 2005 (2) și modificat pentru a doua oară la Ouagadougou la 22 iunie 2010 (3) (denumit în continuare „Acordul ACP-UE”), este un organism tehnic mixt ACP-UE. Acesta are personalitate juridică și se bucură, în toate statele care sunt părți la Acordul ACP-UE, de cea mai extinsă capacitate juridică acordată persoanelor juridice de același tip în temeiul legislațiilor lor.

(2)   Personalul Centrului beneficiază de privilegiile, imunitățile și facilitățile uzuale prevăzute la articolul 1 paragraful al doilea din Protocolul nr. 2 privind privilegiile și imunitățile la Acordul ACP-UE și menționate în declarațiile VI și VII anexate la Acordul ACP-UE.

(3)   Centrul nu are scop lucrativ.

(4)   Centrul are un sediu central provizoriu la Wageningen (Țările de Jos) și un birou local la Bruxelles.

Articolul 2

Principii și obiective

(1)   Centrul acționează în conformitate cu dispozițiile și obiectivele Acordului ACP-UE. Acesta urmărește atingerea obiectivelor prevăzute la articolul 3 din anexa III la Acordul ACP-UE, sub supravegherea Comitetului ambasadorilor.

(2)   Centrul elaborează mai detaliat obiectivele sale într-un document de strategie globală.

(3)   Centrul își desfășoară activitățile în strânsă cooperare cu instituțiile și celelalte organisme menționate în Acordul ACP-UE și în declarațiile anexate la acesta. Atunci când este necesar, Centrul se poate adresa instituțiilor regionale și internaționale, în special celor situate în Uniunea Europeană sau în statele ACP care tratează aspecte legate de agricultură și dezvoltarea rurală.

Articolul 3

Finanțare

(1)   Bugetul Centrului se finanțează în conformitate cu normele stabilite în Acordul ACP-UE în ceea ce privește cooperarea pentru finanțarea dezvoltării.

(2)   Bugetul Centrului poate fi suplimentat cu resurse provenite de la alte părți pentru a se atinge obiectivele stabilite în Acordul ACP-UE și a se pune în aplicare documentul de strategie elaborat de Centru.

Articolul 4

Comitetul ambasadorilor

(1)   Comitetul ambasadorilor este autoritatea de supraveghere a Centrului, în conformitate cu articolul 3 alineatul (5) din anexa III la Acordul ACP-UE. Acesta numește membrii Comitetului executiv și directorul Centrului, la propunerea Comitetului executiv. Acesta monitorizează strategia generală a Centrului și supraveghează activitatea Comitetului executiv.

(2)   Comitetul ambasadorilor acordă o descărcare de gestiune directorului în ceea ce privește execuția bugetară. În vederea acordării descărcării de gestiune, Comitetul ambasadorilor primește o recomandare din partea Comitetului executiv pe baza examinării situațiilor financiare anuale și a avizului exprimat de auditor, împreună cu răspunsurile formulate de către director.

(3)   Comitetul ambasadorilor poate revizui și modifica în orice moment deciziile adoptate de Centru. I se transmit periodic informații de către Comitetul executiv și, la cererea Comitetului ambasadorilor, și de către directorul Centrului.

Articolul 5

Comitetul executiv

(1)   Comitetul executiv este instituit pentru a sprijini, monitoriza și controla aspectele financiare, administrative și tehnice ale activităților Centrului.

(2)   Comitetul executiv este compus, pe bază paritară, în total din șase membri, trei resortisanți ai țărilor ACP și trei resortisanți ai Uniunii Europene, care sunt selectați de părțile la Acordul ACP-UE și numiți de Comitetul ambasadorilor, pe baza calificărilor lor profesionale în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale și/sau al politicilor în materie de informații și comunicare, al științei, al managementului și al tehnologiei.

(3)   În vederea asigurării continuității de funcționare a Comitetului executiv, Comitetul ambasadorilor depune eforturi pentru a nu înlocui toți membrii Comitetului executiv în același an calendaristic.

(4)   Membrii Comitetului executiv sunt numiți de Comitetul ambasadorilor în conformitate cu procedurile prevăzute de acesta, pentru o perioadă de până la cinci ani, la jumătatea căreia se efectuează o revizuire.

(5)   Comitetul executiv organizează trei ședințe ordinare pe an. Acesta poate organiza de asemenea ședințe extraordinare, ori de câte este necesar pentru îndeplinirea sarcinilor sale, la cererea Comitetului ambasadorilor sau la cererea președintelui Comitetului executiv sau la cererea directorului. Centrul asigură secretariatul Comitetului executiv.

(6)   Membrii Comitetului executiv își desfășoară activitățile în mod independent, nu solicită și nici nu acceptă instrucțiuni de la terți și acționează doar în interesul Centrului. Funcția de membru al Comitetului executiv este incompatibilă cu orice altă activitate remunerată de Centru.

(7)   Membrii Comitetului executiv aleg, dintre aceștia, un președinte și un vicepreședinte pentru o perioadă de maximum cinci ani, în conformitate cu dispozițiile regulamentului de procedură al comitetului. Funcția de președinte este asigurată de către un resortisant al unei părți (ACP sau Uniunea Europeană), altul decât cel care deține funcția de director al Centrului. Funcția de vicepreședinte este îndeplinită de un resortisant al unei părți altul decât cel care deține funcția de președinte.

(8)   La reuniunile Comitetului executiv asistă observatori din partea Comisiei Europene, a Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene și a Secretariatului statelor ACP.

(9)   Comitetul executiv poate invita alți membri ai conducerii și personalului Centrului și/sau experți externi să formuleze opinii cu privire la probleme specifice.

(10)   Comitetul executiv adoptă decizii cu majoritatea simplă a membrilor prezenți sau reprezentați în conformitate cu regulamentul său de procedură. Fiecare membru al Comitetului executiv dispune de un vot. În caz de paritate a voturilor, votul președintelui este decisiv.

(11)   După fiecare reuniune se întocmește un proces-verbal. Discuțiile din cadrul Comitetului executiv sunt confidențiale.

(12)   Comitetul executiv își adoptă regulamentul de procedură și îl transmite spre informare Comitetului ambasadorilor.

Articolul 6

Atribuțiile Comitetului executiv

(1)   Comitetul executiv supraveghează și monitorizează îndeaproape activitățile Centrului. Comitetul executiv răspunde în fața Comitetului ambasadorilor.

(2)   Comitetul executiv:

(a)

stabilește proiectul de reglementări financiare în conformitate cu normele Fondului european de dezvoltare (FED) și cu prezentul statut și le prezintă Comitetului ambasadorilor spre aprobare;

(b)

stabilește și aprobă statutul personalului și normele de funcționare ale Centrului în conformitate cu normele FED și cu prezentul statut și le prezintă Comitetului ambasadorilor spre informare;

(c)

supraveghează activitățile Centrului și asigură faptul că misiunea și normele Centrului sunt puse în aplicare în mod corespunzător;

(d)

adoptă programele de lucru anuale și multianuale, precum și bugetul anual al Centrului și le prezintă Comitetului ambasadorilor, spre informare;

(e)

prezintă periodic Comitetului ambasadorilor rapoarte și evaluări ale activităților Centrului;

(f)

adoptă documentul de strategie globală a Centrului și îl transmite Comitetului ambasadorilor, spre informare;

(g)

aprobă structura organizatorică, politica în materie de personal și organigrama Centrului;

(h)

evaluează anual performanța și planul de lucru ale directorului și prezintă un raport în acest sens Comitetului ambasadorilor;

(i)

aprobă recrutarea de personal nou și reînnoirea, prelungirea sau încetarea contractelor personalului existent;

(j)

aprobă situațiile financiare anuale, pe baza examinării raportului de audit;

(k)

transmite situațiile financiare anuale și raportul de audit, însoțite de o recomandare în atenția Comitetului ambasadorilor, în vederea acordării, către director, a descărcării de gestiune cu privire la implementarea bugetului;

(l)

aprobă rapoartele anuale și le transmite Comitetului ambasadorilor, astfel încât acesta să poată verifica dacă activitățile Centrului sunt coerente cu obiectivele prevăzute în Acordul ACP-UE și cu documentul de strategie globală a Centrului;

(m)

propune Comitetului ambasadorilor numirea directorului Centrului;

(n)

dacă este necesar, propune – printr-o propunere motivată în mod corespunzător, după epuizarea tuturor modalităților de reconciliere și a căilor de atac și cu respectarea dreptului de a fi ascultat – demiterea de către Comitetul ambasadorilor a directorului;

(o)

propune Comitetului ambasadorilor prelungirea mandatului directorului pentru un al doilea și ultim mandat pe baza evaluării aprofundate a performanței sale din timpul primului mandat;

(p)

raportează Comitetului ambasadorilor cu privire la orice problemă importantă apărută în exercitarea atribuțiilor sale; și

(q)

raportează Comitetului ambasadorilor cu privire la măsurile luate în baza observațiilor și recomandărilor Comitetului ambasadorilor care însoțesc decizia sa de descărcare de gestiune.

(3)   Comitetul executiv alege firmă de audit pentru o perioadă de trei ani, în urma unei proceduri de achiziții competitive în cadrul căreia au fost prezentate cel puțin trei oferte. O astfel de firmă de audit trebuie să fie membră a unui organism de supraveghere recunoscut la nivel internațional. Firma de audit selectată verifică dacă situațiile financiare anuale au fost întocmite corespunzător și în conformitate cu standardele internaționale de contabilitate și prezintă o imagine reală și corectă a situației financiare a Centrului. De asemenea, firma de audit respectivă precizează dacă finanțele Centrului au fost gestionate corect.

(4)   Comitetul executiv recomandă Comitetului ambasadorilor să îi acorde directorului descărcarea de gestiune cu privire la implementarea bugetului în urma auditului situațiilor financiare anuale ale Centrului.

Articolul 7

Directorul

(1)   Centrul este condus de un director, care este numit de Comitetul ambasadorilor în baza unei propuneri prezentate de Comitetul executiv, pentru o perioadă de până la cinci ani. Copreședinții Comitetului ambasadorilor semnează scrisoarea de numire a directorului. La recomandarea Comitetului executiv în baza unei performanțe excepționale, Comitetul ambasadorilor poate, în circumstanțe excepționale, reînnoi numirea directorului pentru o perioadă maximă de cinci ani. Nu este posibilă o prelungire dincolo de acest termen. Aprobarea celui de al doilea și ultim mandat se bazează pe o evaluare aprofundată, întemeiată pe criterii de performanță verificabile prezentate Comitetului ambasadorilor de către Comitetul executiv.

(2)   Directorul este responsabil de reprezentarea juridică și instituțională a Centrului și de executarea misiunii și sarcinilor Centrului.

(3)   Directorul este responsabil de transmiterea către Comitetul executiv, spre aprobare, a:

(a)

documentului de strategie globale a Centrului;

(b)

programelor de activitate/lucru anuale și multianuale;

(c)

bugetului anual al Centrului;

(d)

rapoartelor anuale și a raportărilor și evaluărilor periodice;

(e)

structurii organizatorice, a politicii în materie de personal și a organigramei Centrului; și

(f)

recrutării de personal nou și a reînnoirii, prelungirii și încetării contractelor personalului existent.

(4)   Directorul este responsabil de organizarea și de gestionarea curentă a Centrului. Directorul raportează Comitetului executiv cu privire la orice măsuri de punere în aplicare a regulamentului de funcționare a Centrului.

(5)   Directorul raportează Comitetului executiv cu privire la orice problemă importantă apărută în exercitarea atribuțiilor sale și, atunci când este necesar, informează în acest sens Comitetul ambasadorilor.

(6)   Directorul prezintă Comitetului executiv planul său anual de management al performanței, precum și un raport privind rezultatele obținute, în vederea evaluării și a transmiterii ulterioare către Comitetul ambasadorilor.

(7)   Directorul este responsabil de prezentarea către Comitetul executiv a situațiilor financiare anuale, în vederea aprobării și a transmiterii acestora către Comitetul ambasadorilor.

(8)   Directorul ia toate măsurile necesare pentru a da curs observațiilor și recomandărilor Comitetul ambasadorilor care însoțesc decizia sa de descărcare de gestiune cu privire la implementarea bugetului.


(1)  JO L 317, 15.12.2000, p. 3.

(2)  Acord de modificare a Acordului de parteneriat între membrii grupului statelor din Africa, zona Caraibilor și Pacific, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de altă parte, semnat la Cotonou la 23 iunie 2000 (JO L 209, 11.8.2005, p. 27).

(3)  Acord de modificare pentru a doua oară a Acordului de parteneriat între membrii grupului statelor din Africa, zona Caraibilor și Pacific, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de altă parte, semnat la Cotonou la 23 iunie 2000, astfel cum a fost modificat pentru prima dată la Luxemburg la 25 iunie 2005 (JO L 287, 4.11.2010, p. 3).


Top