EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02023R0444-20230302

Consolidated text: Regulamentul delegat (UE) 2023/444 al Comisiei din 16 decembrie 2022 de completare a Directivei (UE) 2018/1972 a Parlamentului European și a Consiliului cu măsuri de asigurare a accesului efectiv la serviciile de urgență prin intermediul comunicațiilor de urgență către numărul european unic pentru apeluri de urgență 112 (Text cu relevanță pentru SEE)Text cu relevanță pentru SEE

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2023/444/2023-03-02

02023R0444 — RO — 02.03.2023 — 000.001


Acest document are doar scop informativ și nu produce efecte juridice. Instituțiile Uniunii nu își asumă răspunderea pentru conținutul său. Versiunile autentice ale actelor relevante, inclusiv preambulul acestora, sunt cele publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și disponibile pe site-ul EUR-Lex. Aceste texte oficiale pot fi consultate accesând linkurile integrate în prezentul document.

►B

REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2023/444 AL COMISIEI

din 16 decembrie 2022

de completare a Directivei (UE) 2018/1972 a Parlamentului European și a Consiliului cu măsuri de asigurare a accesului efectiv la serviciile de urgență prin intermediul comunicațiilor de urgență către numărul european unic pentru apeluri de urgență „112”

(Text cu relevanță pentru SEE)

(JO L 065 2.3.2023, p. 1)


Rectificat prin:

►C1

Rectificare, JO L 068, 6.3.2023, p.  182 ((UE) 2023/444)




▼B

REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2023/444 AL COMISIEI

din 16 decembrie 2022

de completare a Directivei (UE) 2018/1972 a Parlamentului European și a Consiliului cu măsuri de asigurare a accesului efectiv la serviciile de urgență prin intermediul comunicațiilor de urgență către numărul european unic pentru apeluri de urgență „112”

(Text cu relevanță pentru SEE)



CAPITOLUL 1

OBIECT, DOMENIU DE APLICARE ȘI DEFINIȚII

Articolul 1

Prezentul regulament stabilește măsuri pentru a asigura accesul efectiv la serviciile de urgență prin intermediul comunicațiilor de urgență în materie de soluții privind informațiile de localizare a apelantului, de acces pentru utilizatorii finali cu dizabilități și de rutare către cel mai adecvat PSAP.

Articolul 2

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1. 

„comunicație de urgență eficace” înseamnă o comunicație de urgență, astfel cum este definită la articolul 2 punctul 38 din Directiva (UE) 2018/1972, care asigură:

(a) 

comunicarea promptă între utilizatorul final și cel mai adecvat PSAP; și

(b) 

furnizarea promptă de informații contextuale, inclusiv informații de localizare a apelantului;

2. 

„informații contextuale” înseamnă informațiile transmise printr-o comunicație de urgență de către utilizatorul final sau obținute și transmise automat pe baza dispozitivului utilizatorului final sau al rețelei relevante pentru a permite identificarea promptă a resurselor de intervenție și sosirea rapidă a serviciilor de urgență la locul intervenției.



CAPITOLUL 2

INFORMAȚIILE DE LOCALIZARE A APELANTULUI

Articolul 3

(1)  
Atunci când stabilesc criteriile de acuratețe și fiabilitate privind informațiile de localizare a apelantului în temeiul articolului 109 alineatul (6) din Directiva (UE) 2018/1972, autoritățile de reglementare competente asigură, în limitele fezabilității tehnice, o localizare a poziției utilizatorului final cu gradul de fiabilitate și de acuratețe necesar pentru a permite serviciilor de urgență să îi acorde asistență. Autoritățile de reglementare competente stabilesc criteriile luând în considerare parametrii specificați la alineatele (2) și (3) din prezentul articol.
(2)  

În ceea ce privește rețelele fixe:

(a) 

nivelul de acuratețe pentru informațiile de localizare a apelantului se exprimă ca informații referitoare la adresa fizică a punctului terminus al rețelei;

(b) 

nivelul de fiabilitate pentru informațiile de localizare a apelantului se exprimă ca rata de succes, în procente, a soluției tehnice sau a combinației de soluții tehnice în ceea ce privește stabilirea și transmiterea către cel mai adecvat PSAP a unei informații de localizare a apelantului corespunzătoare criteriului acurateței.

(3)  

În ceea ce privește rețelele mobile:

(a) 

nivelul de acuratețe pentru informațiile de localizare a apelantului se exprimă în metri. Dacă este cazul, înălțimea sau acuratețea verticală se exprimă, de asemenea, în metri;

(b) 

nivelul de fiabilitate pentru informațiile de localizare a apelantului se exprimă ca rata de succes, în procente, a soluției tehnice sau a combinației de soluții tehnice în ceea ce privește stabilirea și transmiterea către cel mai adecvat PSAP a unei zone de căutare corespunzătoare criteriului acurateței.



CAPITOLUL 3

ACCESUL LA SERVICIILE DE URGENȚĂ PENTRU UTILIZATORII FINALI CU DIZABILITĂȚI

Articolul 4

Atunci când pun în aplicare mijloace de acces la serviciile de urgență prin intermediul comunicațiilor de urgență pentru utilizatorii finali cu dizabilități, statele membre se asigură, în limitele fezabilității tehnice, că sunt îndeplinite următoarele cerințe de echivalență funcțională:

(a) 

comunicația de urgență permite comunicarea interactivă bidirecțională între utilizatorul final cu dizabilități și PSAP;

(b) 

comunicația de urgență este disponibilă în mod continuu, fără o înregistrare prealabilă, pentru utilizatorii finali cu dizabilități care călătoresc într-un alt stat membru;

(c) 

comunicația de urgență este asigurată gratuit pentru utilizatorii finali cu dizabilități;

(d) 

comunicația de urgență este rutată imediat către cel mai adecvat PSAP care este calificat și echipat pentru a răspunde și prelucra în mod corespunzător comunicația de urgență inițiată de utilizatorii finali cu dizabilități;

(e) 

pentru utilizatorii finali cu dizabilități sunt asigurate niveluri echivalente de acuratețe și fiabilitate privind informațiile de localizare a apelantului pentru comunicația de urgență ca cele aplicabile în cazul apelurilor de urgență efectuate de alți utilizatori finali;

(f) 

pentru utilizatorii finali cu dizabilități se asigură cel puțin același nivel de sensibilizare cu privire la mijloacele de acces la serviciile de urgență prin intermediul comunicațiilor de urgență de care beneficiază alți utilizatori finali în legătură cu apelurile de urgență la „112”, prin modul de proiectare a mijloacelor de acces sau prin măsuri de sensibilizare.



CAPITOLUL 4

RUTAREA CĂTRE CEL MAI ADECVAT CENTRU DE PRELUARE A APELURILOR DE URGENȚĂ

Articolul 5

Statele membre se asigură că informațiile de localizare a apelantului și comunicațiile de urgență sunt rutate imediat către cel mai adecvat PSAP care este capabil din punct de vedere tehnic să transmită informațiile contextuale serviciilor de urgență, atunci când sunt alertate aceste servicii.

Articolul 6

În scopul asigurării fezabilității tehnice a accesului neîntrerupt la serviciile de urgență, astfel cum se prevede la articolul 4 alineatul (1) litera (b) din prezentul regulament, fără a aduce atingere punerii în aplicare a Directivei (UE) 2019/882, statele membre cooperează cu Comisia pentru a identifica cerințele comune de interoperabilitate care să asigure rutarea comunicației de urgență către cel mai adecvat PSAP prin intermediul unei aplicații mobile oriunde în Uniune.



CAPITOLUL 5

RAPORTARE

Articolul 7

(1)  
Statele membre raportează periodic Comisiei cu privire la performanța rutării către cel mai adecvat PSAP în temeiul articolului 5, în ceea ce privește comunicațiile de urgență și informațiile de localizare a apelantului.
(2)  
►C1  Statele membre elaborează și trimit Comisiei, cel târziu până la 5 decembrie 2023, o foaie de parcurs privind modernizarea sistemului PSAP național pentru a putea primi, răspunde și prelucra comunicațiile de urgență prin intermediul tehnologiei cu comutare de pachete. ◄ Foaia de parcurs indică data preconizată pentru implementarea comunicațiilor de urgență bazate pe voce, text sau video prin intermediul tehnologiilor cu comutare de pachete. Foaia de parcurs include, de asemenea, data orientativă până la care PSAP vor fi pregătite să primească astfel de comunicații de urgență. Statele membre furnizează informații actualizate cu privire la îndeplinirea obiectivelor intermediare din foaia de parcurs în conformitate cu articolul 8.

Articolul 8

(1)  

Statele membre transmit Comisiei cel târziu până la 5 martie 2024:

(a) 

criteriile de acuratețe și fiabilitate privind informațiile de localizare a apelantului, exprimate în conformitate cu parametrii menționați la articolul 3;

(b) 

mijloacele de acces la serviciile de urgență prin intermediul comunicațiilor de urgență care vor fi folosite de utilizatorii finali cu dizabilități, inclusiv de cei care utilizează servicii de roaming, precum și evaluarea conformității acestora cu cerințele de echivalență funcțională menționate la articolul 5.

(2)  
Statele membre furnizează Comisiei informațiile menționate în prezentul articol și la articolul 7 fără a aduce atingere termenelor inițiale prevăzute în acesta, în contextul fiecărei colectări de date pe care Comisia o inițiază în scopul îndeplinirii obligației sale de a prezenta un raport Parlamentului European și Consiliului în temeiul articolului 109 alineatul (4) din Directiva (UE) 2018/1972.



CAPITOLUL 6

DISPOZIȚII FINALE

Articolul 9

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Top