EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02016D0610-20170608

Consolidated text: Decizia (PESC) 2016/610 a Consiliului din 19 aprilie 2016 privind o misiune PSAC de instruire militară a Uniunii Europene în Republica Centrafricană (EUTM RCA)

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2016/610/2017-06-08

02016D0610 — RO — 08.06.2017 — 001.001


Acest document are doar scop informativ și nu produce efecte juridice. Instituțiile Uniunii nu își asumă răspunderea pentru conținutul său. Versiunile autentice ale actelor relevante, inclusiv preambulul acestora, sunt cele publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și disponibile pe site-ul EUR-Lex. Aceste texte oficiale pot fi consultate accesând linkurile integrate în prezentul document.

►B

DECIZIA (PESC) 2016/610 A CONSILIULUI

din 19 aprilie 2016

privind o misiune PSAC de instruire militară a Uniunii Europene în Republica Centrafricană (EUTM RCA)

(JO L 104 20.4.2016, p. 21)

Astfel cum a fost modificat prin:

 

 

Jurnalul Oficial

  NR.

Pagina

Data

►M1

DECIZIA (UE) 2017/971 A CONSILIULUI din 8 iunie 2017

  L 146

133

9.6.2017




▼B

DECIZIA (PESC) 2016/610 A CONSILIULUI

din 19 aprilie 2016

privind o misiune PSAC de instruire militară a Uniunii Europene în Republica Centrafricană (EUTM RCA)



Articolul 1

Misiune

(1)  Uniunea desfășoară o misiune de instruire militară PSAC în Republica Centrafricană (EUTM RCA) pentru a contribui la reforma sectorului de apărare în RCA în cadrul procesului de reformă a sectorului de securitate în Republica Centrafricană coordonat de MINUSCA.

(2)  Acționând în scopul asigurării unor forțe armate centrafricane (FACA) modernizate, eficace și supuse controlului democratic, EUTM RCA oferă:

(a) consiliere strategică pentru Ministerul Apărării, statul-major și forțele armate din RCA;

(b) formare pentru ofițerii și subofițerii din cadrul FACA;

(c) formare pentru FACA.

(3)  EUTM RCA îi furnizează delegației Uniunii în Republica Centrafricană expertiză în domeniul militar, de securitate și în ce privește statul de drept, în limita mijloacelor și a capabilităților sale.

(4)  EUTM RCA colaborează cu MINUSCA pentru a asigura coerența între procesul de reformă a sectorului de securitate și desfășurarea unor elemente instruite ale FACA.

(5)  EUTM RCA acționează în concordanță cu obiectivele politice și strategice enunțate în conceptul de gestionare a crizelor aprobat de Consiliu la 14 martie 2016.

Articolul 2

Numirea comandantului misiunii UE

▼M1

(1)  Directorul Capacității militare de planificare și conducere (MPCC) este comandantul misiunii EUTM RCA.

(2)  Generalul de brigadă Herman Ruys este numit comandant al forței misiunii UE EUTM RCA.

▼B

Articolul 3

Desemnarea comandamentului misiunii

▼M1

(1)  MPCC este structura statică de comandă și control la nivel strategic militar din afara zonei de operații care este responsabilă cu planificarea și conducerea operaționale ale EUTM RCA.

(2)  Comandamentul forței misiunii EUTM RCA este amplasat la Bangui și funcționează sub comanda comandantului forței misiunii.

(3)  Se include în MPCC o celulă de sprijin la Bruxelles a comandamentului forței misiunii, până când MPCC ajunge la capacitate operațională deplină.

▼B

Articolul 4

Planificarea și lansarea EUTM RCA

(1)  Regulile de angajare care se aplică pentru EUMAM RCA se aplică și pentru EUTM RCA în etapa sa de planificare în provincia Bangui.

(2)  EUTM RCA se lansează printr-o decizie a Consiliului la data recomandată de comandantul misiunii UE, în urma aprobării planului misiunii și a regulilor de angajare.

Articolul 5

Controlul politic și conducerea strategică

(1)  Sub responsabilitatea Consiliului și a ÎR, COPS exercită controlul politic și conducerea strategică a EUTM RCA. Consiliul autorizează COPS să ia deciziile corespunzătoare, în conformitate cu articolul 38 din Tratatul UE. Această autorizare se referă la competențele necesare pentru modificarea documentelor de planificare, inclusiv a planului misiunii, precum și a regulilor de angajare. Autorizarea se referă, de asemenea, la competențele necesare pentru luarea de decizii privind numirea viitorilor ►M1  comandanți ai forței misiunii UE ◄ . Competențele decizionale cu privire la obiectivele, domeniul de aplicare și încetarea EUTM RCA, precum și condițiile generale privind punerea în aplicare a sarcinilor sale revin în continuare Consiliului.

(2)  COPS raportează periodic Consiliului.

(3)  COPS primește periodic rapoarte din partea președintelui Comitetului militar al UE (CMUE) în ceea ce privește desfășurarea EUTM RCA. COPS îl poate invita pe comandantul misiunii UE ►M1  și pe comandantul forței misiunii UE  ◄ la reuniunile sale, după caz.

Articolul 6

Conducerea militară

(1)  CMUE supraveghează buna executare a EUTM RCA, desfășurată sub responsabilitatea comandantului misiunii UE.

(2)  CMUE primește periodic rapoarte din partea comandantului misiunii UE. Acesta îl poate invita pe comandantul misiunii UE ►M1  și pe comandantul forței misiunii UE  ◄ la reuniunile sale, după caz.

(3)  Președintele CMUE acționează ca punct principal de contact pentru comandantul misiunii UE.

Articolul 7

Coerența în ceea ce privește răspunsul și coordonarea din partea Uniunii

(1)  ÎR asigură punerea în aplicare a prezentei decizii, precum și coerența acesteia cu acțiunea externă a Uniunii în general, inclusiv cu programele de dezvoltare și cu asistența umanitară ale Uniunii.

▼M1

(2)  Fără a aduce atingere lanțului de comandă, comandantul forței misiunii UE primește orientări politice la nivel local din partea șefului delegației Uniunii în Republica Centrafricană.

▼B

(3)  ÎR, asistat de Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), acționează ca principal punct de contact cu ONU, cu autoritățile din RCA și țările învecinate, cu Uniunea Africană (UA), cu Comunitatea Economică a Statelor din Africa Centrală (ECCAS), precum și cu alți actori internaționali și bilaterali relevanți.

(4)  Acordurile de coordonare între ►M1  comandantul forței misiunii UE ◄ , actorii din Uniune și partenerii locali strategici cheie relevanți pentru operație sunt definite în planul misiunii.

Articolul 8

Participarea statelor terțe

(1)  Fără a aduce atingere autonomiei decizionale a Uniunii sau cadrului său instituțional unic și în conformitate cu orientările relevante ale Consiliului European, statele terțe pot fi invitate să participe la EUTM RCA.

(2)  Consiliul autorizează COPS să invite statele terțe să ofere contribuții și să adopte deciziile corespunzătoare privind acceptarea contribuțiilor propuse, la recomandarea comandantului misiunii UE ►M1  și cu consultarea comandantului forței misiunii UE  ◄ și a CMUE.

(3)  Modalitățile detaliate privind participarea statelor terțe fac obiectul unor acorduri încheiate în temeiul articolului 37 din Tratatul UE și în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 218 din TFUE. În cazul în care Uniunea și un stat terț au încheiat un acord prin care se instituie un cadru pentru participarea statului terț respectiv la misiuni ale Uniunii de gestionare a crizelor, dispozițiile respectivului acord se aplică în cadrul EUTM RCA.

(4)  Statele terțe care aduc contribuții militare importante la EUTM RCA au aceleași drepturi și obligații în ceea ce privește gestionarea curentă a EUTM RCA ca statele membre care participă la EUTM RCA.

(5)  Consiliul autorizează COPS să adopte decizii corespunzătoare cu privire la crearea unui comitet al țărilor contribuitoare, în cazul în care unele state terțe ar aduce contribuții militare importante.

Articolul 9

Statutul personalului aflat sub comanda UE

Statutul unităților și personalului aflate sub comanda UE, inclusiv privilegiile, imunitățile și alte garanții necesare îndeplinirii și bunei desfășurări a misiunii acestora, face obiectul unui acord încheiat în temeiul articolului 37 din Tratatul UE în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 218 din TFUE.

Articolul 10

Dispoziții financiare

(1)  Costurile comune ale EUTM RCA sunt gestionate în conformitate cu Decizia (PESC) 2015/528.

(2)  Valoarea de referință financiară pentru costurile comune ale EUTM RCA este de 18 180 000 EUR. Procentul din valoarea de referință menționat la articolul 25 alineatul (1) din Decizia (PESC) 2015/528 este stabilit la 15 %, iar procentul menționat în articolul 34 alineatul (3) al respectivei decizii este stabilit la 60 % pentru angajamente și 15 % pentru plăți.

Articolul 11

Celula de proiecte

(1)  EUTM RCA dispune de o celulă de proiecte pentru identificarea și punerea în aplicare a proiectelor care urmează să fie finanțate de Uniune, de statele membre sau de statele terțe și care respectă obiectivele misiunii și contribuie la îndeplinirea mandatului.

(2)  Athena poate gestiona contribuțiile financiare legate de proiectele menționate la alineatul (1) al prezentului articol în conformitate cu articolul 30 din Decizia (PESC) 2015/528.

(3)  În niciun caz statele contribuitoare nu pot angaja răspunderea Uniunii sau a ÎR în temeiul acțiunilor sau al omisiunilor EUTM RCA în utilizarea fondurilor puse la dispoziție de statele respective.

Articolul 12

Comunicarea informațiilor

(1)  ÎR este autorizat să comunice statelor terțe asociate prezentei decizii, după caz și în conformitate cu nevoile EUTM RCA, informații UE clasificate generate în scopul EUTM RCA, în conformitate cu Decizia 2013/488/UE a Consiliului ( 1 ), după cum urmează:

(a) până la nivelul prevăzut în acordurile aplicabile privind securitatea informațiilor, încheiate între Uniune și statul terț în cauză; sau

(b) până la nivelul „CONFIDENTIEL UE/EU CONFIDENTIAL” în alte cazuri.

(2)  ÎR este, de asemenea, autorizat să comunice ONU și UA, în conformitate cu nevoile operaționale ale EUTM RCA, informații UE clasificate până la nivelul „RESTREINT UE/EU RESTRICTED” generate în scopul EUTM RCA, în conformitate cu Decizia 2013/488/UE. Între ÎR și autoritățile competente ale ONU și UA se încheie acorduri în acest sens.

(3)  În caz de nevoie operațională specifică și imediată, ÎR este, de asemenea, autorizat să comunice statului-gazdă toate informațiile UE clasificate până la nivelul „RESTREINT UE/EU RESTRICTED” generat în scopul EUTM RCA, în conformitate cu Decizia 2013/488/UE. Între ÎR și autoritățile competente ale statului-gazdă se încheie acorduri în acest sens.

(4)  ÎR este autorizat să comunice statelor terțe asociate prezentei decizii toate documentele UE neclasificate privind deliberările Consiliului referitoare la EUTM RCA care intră sub incidența obligației de secret profesional, în temeiul articolului 6 alineatul (1) din Regulamentul de procedură al Consiliului ( 2 ).

(5)  ÎR poate delega astfel de autorizări, precum și capacitatea de a încheia acordurile menționate la prezentul articol, personalului SEAE și/sau comandantului misiunii UE ►M1   precum și/sau comandantului forței misiunii UE ◄ .

Articolul 13

Intrarea în vigoare și încetarea

(1)  Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

(2)  EUTM RCA încetează după 24 de luni de la dobândirea capabilității operaționale depline.

(3)  Prezenta decizie se abrogă începând cu data închiderii comandamentului misiunii EUTM RCA, în conformitate cu planurile aprobate pentru încetarea EUTM RCA și fără a aduce atingere procedurilor privind auditul și prezentarea situațiilor financiare ale EUTM RCA, astfel cum este stabilit în Decizia (PESC) 2015/528.



( 1 ) Decizia 2013/488/UE a Consiliului din 23 septembrie 2013 privind normele de securitate pentru protecția informațiilor UE clasificate (JO L 274, 15.10.2013, p. 1).

( 2 ) Decizia 2009/937/UE a Consiliului din 1 decembrie 2009 de adoptare a regulamentului său de procedură (JO L 325, 11.12.2009, p. 35).

Top