EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02015R0378-20170426

Consolidated text: Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/378 al Comisiei din 2 martie 2015 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 514/2014 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește punerea în aplicare a procedurii de verificare și închidere anuală a conturilor și a procedurii de verificare a conformității

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2015/378/2017-04-26

02015R0378 — RO — 26.04.2017 — 001.001


Acest document are doar scop informativ și nu produce efecte juridice. Instituțiile Uniunii nu își asumă răspunderea pentru conținutul său. Versiunile autentice ale actelor relevante, inclusiv preambulul acestora, sunt cele publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și disponibile pe site-ul EUR-Lex. Aceste texte oficiale pot fi consultate accesând linkurile integrate în prezentul document.

►B

REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2015/378 AL COMISIEI

din 2 martie 2015

de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 514/2014 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește punerea în aplicare a procedurii de verificare și închidere anuală a conturilor și a procedurii de verificare a conformității

(JO L 064 7.3.2015, p. 30)

Astfel cum a fost modificat prin:

 

 

Jurnalul Oficial

  NR.

Pagina

Data

►M1

REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2017/646 AL COMISIEI din 5 aprilie 2017

  L 92

36

6.4.2017




▼B

REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2015/378 AL COMISIEI

din 2 martie 2015

de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 514/2014 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește punerea în aplicare a procedurii de verificare și închidere anuală a conturilor și a procedurii de verificare a conformității



Articolul 1

Verificarea și închiderea anuală a conturilor

(1)  Comisia evaluează eligibilitatea fiecărui proiect care figurează în cererea de plată a soldului anual menționată la articolul 1 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/377 al Comisiei ( 1 ) în legătură cu obiectivele regulamentelor specifice definite în Regulamentul (UE) nr. 514/2014 și cele ale programelor naționale aprobate în conformitate cu articolul 14 din Regulamentul (UE) nr. 514/2014.

Atunci când adoptă o decizie privind plata soldului anual, Comisia ia, de asemenea, în considerare informațiile furnizate în:

(a) raportul anual de punere în aplicare menționat la articolul 54 din Regulamentul (UE) nr. 514/2014;

(b) cererea de plată a soldului anual prevăzută la articolul 1 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/377.

(2)  Comisia lichidează toate sumele declarate în conturile pentru care nu există nicio îndoială în ceea ce privește exhaustivitatea, acuratețea și veridicitatea conturilor prezentate.

(3)  Comisia poate solicita informații suplimentare dacă informațiile furnizate sunt incomplete sau neclare, dacă există neconcordanțe, diferențe de interpretare sau orice alte contradicții în legătură cu o cerere de plată.

(4)  La cererea Comisiei, statul membru în cauză furnizează informații suplimentare până la termenul stabilit în cererea respectivă. În cazuri justificate, la cererea statului membru în cauză, transmisă înainte de expirarea termenului, Comisia poate accepta o cerere de transmitere cu întârziere a informațiilor și poate stabili un nou termen.

Dacă statul membru în cauză nu prezintă informațiile suplimentare până la expirarea termenului sau dacă răspunsul nu este satisfăcător, Comisia poate adopta decizia privind verificarea și închiderea conturilor pe baza informațiilor de care dispune.

(5)  Comisia informează statul membru cu privire la decizia sa referitoare la plata soldului anual, inclusiv la motivele pentru care unele conturi sau anumite sume din conturi nu au fost plătite.

În cazul în care Comisia nu plătește conturile sau sumele din conturi, statul membru poate prezenta informații suplimentare pentru ca aceste conturi sau sume din conturi să fie reexaminate în exercițiile financiare următoare.

▼M1

(6)  În cazul în care suma acceptată de Comisie în decizia de verificare și închidere anuală a conturilor pentru exercițiul financiar N este mai mică decât suma prefinanțării anuale pentru exercițiul financiar N, această din urmă sumă este lichidată din prima sumă. Orice sumă restantă din prefinanțare este lichidată în cursul exercițiilor ulterioare de verificare și închidere.

Primul paragraf se aplică și în cazul în care plățile raportate în conturile anuale transmise de un stat membru sunt egale cu zero.

▼M1 —————

▼B

(8)  Alineatele (1)-(5) din prezentul articol se aplică mutatis mutandis sumelor recuperate.

Articolul 2

Verificarea conformității și corecții financiare efectuate de Comisie

(1)  Atunci când consideră că cheltuielile nu au fost efectuate în conformitate cu normele Uniunii și cu normele naționale, Comisia îi notifică statului membru în cauză constatările sale, specificând măsurile corective necesare pentru a se asigura respectarea în viitor a normelor respective și indicând nivelul corecției financiare despre care consideră că ar corespunde constatărilor sale.

Această notificare se efectuează în conformitate cu articolul 47 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 514/2014 și face o trimitere la prezentul articol.

(2)  Statul membru transmite un răspuns în termen de două luni de la primirea notificării. În răspunsul său, statul membru are, în special, posibilitatea:

(a) de a demonstra Comisiei că proiectul (proiectele) este (sunt) eligibil(e);

(b) de a demonstra Comisiei că amploarea neconformității sau riscul pentru contribuția Uniunii la programul național este mai redus decât indicase Comisia;

(c) de a informa Comisia despre acțiunile corective pe care le-a întreprins pentru a asigura respectarea normelor Uniunii și a normelor naționale, precizând data efectivă a implementării lor; precum și

(d) de a informa Comisia dacă se consideră utilă organizarea unei reuniuni bilaterale.

În cazuri justificate și la cererea motivată a statului membru, Comisia poate acorda o prelungire de maximum două luni a perioadei de două luni. Cererea trebuie adresată Comisiei înainte de expirarea perioadei inițiale de două luni.

(3)  Comisia comunică oficial statului membru constatările sale pe baza informațiilor primite în cadrul procedurii de verificare a conformității.

(4)  După ce a comunicat statului membru constatările sale, Comisia adoptă, după caz, una sau mai multe decizii în temeiul articolului 47 din Regulamentul (UE) nr. 514/2014 pentru a exclude de la finanțare din partea Uniunii orice cheltuieli afectate de faptul că normele Uniunii nu au fost respectate.

Comisia poate desfășura în continuare proceduri consecutive de verificare a conformității până când statul membru implementează măsurile corective.

Articolul 3

Decizia de a nu iniția sau de a nu continua o procedură de verificare a conformității

Comisia poate decide să nu inițieze sau să nu continue o procedură de verificare a conformității în conformitate cu articolul 47 din Regulamentul (UE) nr. 514/2014 dacă preconizează că eventuala corecție financiară pentru neconformitatea identificată nu ar depăși 50 000 EUR și 2 % din cheltuielile specifice considerate neconforme.

▼M1

Articolul 3a

Criterii pentru stabilirea deficiențelor în funcționarea eficace a sistemului de gestiune și control

(1)  Comisia își bazează evaluarea funcționării eficace a sistemului de gestiune și control pe rezultatele tuturor auditurilor disponibile efectuate de către statele membre, serviciile Comisiei și Curtea de Conturi, pe rezultatele investigațiilor efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă sau pe orice alte informații privind respectarea criteriilor de desemnare menționate la articolul 2 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 1042/2014 al Comisiei ( 2 ).

Evaluarea Comisiei acoperă mediul de control intern al programului național, activitățile de gestiune și control ale autorității responsabile și activitățile de control și audit ale autorității de audit și se bazează pe verificarea respectării cerințelor-cheie stabilite în tabelul 1 din anexă.

(2)  Pentru a se evalua funcționarea eficace a fiecărei autorități competente și a se ajunge la o concluzie de ansamblu privind sistemul de gestiune și control, se evaluează respectarea cerințelor-cheie menționate la alineatul (1) în funcție de categoriile stabilite în tabelul 2 din anexă. În concluzia de ansamblu privind sistemul de gestiune și control se ia în considerare orice factor atenuant sau agravant.

(3)  Atunci când, potrivit evaluării, oricare dintre cerințele-cheie 2, 4, 5, 8, 11, 12 sau 14 din tabelul 1 din anexă ori două sau mai multe dintre celelalte cerințe-cheie din tabelul respectiv se încadrează în categoriile 3 sau 4 stabilite în tabelul 2 din anexă, se consideră că este vorba de un tip de deficiență gravă în funcționarea eficace a sistemului de gestiune și control.

Articolul 3b

Criterii pentru aplicarea și stabilirea nivelului corecțiilor financiare

(1)  Comisia aplică corecții financiare în cazul în care identifică una sau mai multe nereguli individuale sau sistemice ori una sau mai multe deficiențe în funcționarea eficace a sistemului de gestiune și control (denumite în continuare „deficiențe ale sistemului”).

În sensul prezentului regulament, o neregulă înseamnă o încălcare a legislației Uniunii ori a legislației naționale sau o încălcare a normelor naționale care rezultă dintr-un act sau omisiune a unui beneficiar ori a unor beneficiari care are sau ar avea ca efect prejudicierea bugetului general al Uniunii Europene prin imputarea unei cheltuieli nejustificate.

Valoarea corecției financiare se stabilește de la caz la caz, ori de câte ori este posibil, și este egală cu valoarea exactă a cheltuielilor greșit imputate bugetului general al Uniunii.

În cazul în care Comisia identifică nereguli într-un eșantion reprezentativ de cheltuieli din integralitatea sau dintr-o parte a unui program național, dar nu este eficient din punctul de vedere al costurilor să se verifice regularitatea celorlalte cheltuieli, corecția poate fi stabilită prin extrapolarea rezultatelor examinării eșantionului la restul populației din care a fost extras eșantionul respectiv.

În cazul în care Comisia identifică nereguli sistemice sau deficiențe ale sistemului, dar nu este posibil, chiar prin extrapolare, să se cuantifice cu precizie corecția, cheltuielilor declarate li se aplică o corecție financiară forfetară pentru partea afectată a sistemului, în conformitate cu criteriile și baremele indicative prevăzute la alineatele (2) și (3).

Corecțiile forfetare pot fi aplicate și în cazul unor nereguli individuale.

(2)  Nivelul corecției forfetare se stabilește ținând seama de următorii factori:

(a) gradul de gravitate al neregulii sau al deficienței sistemului în raport cu întregul sistem sau cu o parte a acestuia ori cu tipurile de cheltuieli declarate;

(b) gradul riscului de pierderi la care a fost expus bugetul Uniunii ca urmare a neregulii sau a deficienței sistemului;

(c) vulnerabilitatea cheltuielilor la fraude ca urmare a neregulii sau a deficienței sistemului;

(d) orice factor atenuant sau agravant.

(3)  Nivelul corecției se stabilește după cum urmează:

(a) dacă neregula/neregulile sau deficiența/deficiențele sistemului sunt atât de importante, frecvente sau răspândite încât reprezintă un eșec total al sistemului, care pune în pericol legalitatea și regularitatea tuturor cheltuielilor în cauză, se aplică o rată forfetară de 100 %;

(b) dacă neregula/neregulile sau deficiența/deficiențele sistemului sunt atât de frecvente și răspândite încât reprezintă un eșec extrem de grav al sistemului, care pune în pericol legalitatea și regularitatea unei mari părți a cheltuielilor în cauză, se aplică o rată forfetară de 25 %;

(c) dacă neregula/neregulile sau deficiența/deficiențele sistemului sunt cauzate de faptul că sistemul funcționează parțial, prost sau sporadic, astfel încât sunt puse în pericol legalitatea și regularitatea unei mari părți a cheltuielilor în cauză, se aplică o rată forfetară de 10 %;

(d) dacă neregula/neregulile sau deficiența/deficiențele sistemului sunt cauzate de faptul că sistemul funcționează în mod incoerent, astfel încât sunt puse în pericol legalitatea și regularitatea unei părți semnificative a cheltuielilor în cauză, se aplică o rată forfetară de 5 %.

În conformitate cu principiul proporționalității, rata poate fi redusă la 2 % în cazul în care se consideră că natura și gravitatea neregulii sau a deficienței sistemului nu justifică o rată a corecției de 5 %.

(4)  În cazul în care, din cauza faptului că autoritatea competentă nu a adoptat măsurile corective adecvate în urma aplicării unei corecții financiare în cursul unui exercițiu financiar, aceeași neregulă/aceleași nereguli sau aceeași deficiență/aceleași deficiențe sunt identificate într-un exercițiu financiar ulterior, din cauza persistenței neregulii/neregulilor sau a deficienței/deficiențelor, rata corecției forfetare poate fi majorată la un nivel care să nu depășească următorul nivel din ierarhia stabilită la alineatul (3).

▼B

Articolul 4

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în statele membre în conformitate cu tratatele.

▼M1




ANEXĂ

Cerințe-cheie ale sistemelor de gestiune și control și clasificarea acestor sisteme în ceea ce privește funcționarea lor eficace

[menționate la articolul 3a din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/378]



Tabelul 1

Cerințe-cheie

 

Cerințe-cheie ale sistemelor de gestiune și control

Organisme/autorități vizate

Domeniu de aplicare

1

Descrierea și separarea adecvată a funcțiilor și sisteme adecvate pentru raportare și monitorizare atunci când autoritatea responsabilă încredințează executarea sarcinilor unui alt organism

Autoritatea responsabilă/autoritatea delegată

Mediul intern

2

Selecția adecvată a proiectelor

Autoritatea responsabilă/autoritatea delegată

Activități de control

3

Informații adecvate furnizate beneficiarilor, beneficiarilor potențiali și publicului

Autoritatea responsabilă/autoritatea delegată

Informare și comunicare interne

4

Controale adecvate

Autoritatea responsabilă/autoritatea delegată

Activități de control

5

Sisteme și proceduri eficace pentru a se garanta că toate documentele privind cheltuielile și controalele sunt păstrate, astfel încât să se asigure o pistă de audit adecvată

Autoritatea responsabilă/autoritatea delegată

Activități de control

6

Sisteme informatice fiabile de contabilitate, pentru stocarea și transmiterea datelor financiare și a datelor privind indicatorii, pentru monitorizare și raportare

Autoritatea responsabilă/autoritatea delegată

Activități de control/Informare și comunicare interne

7

Punerea eficace în aplicare a procedurilor de prevenire, detectare și corecție a neregulilor, inclusiv a unor măsuri antifraudă proporționale

Autoritatea responsabilă/autoritatea delegată

Activități de control

8

Proceduri adecvate pentru întocmirea conturilor anuale, a declarației de gestiune și a rezumatului anual al rapoartelor finale de audit și al controalelor efectuate

Autoritatea responsabilă/autoritatea delegată

Activități de control

9

Evidența adecvată și completă a sumelor recuperabile, recuperate și anulate

Autoritatea responsabilă/autoritatea delegată

Activități de control

10

Descrierea și separarea adecvată a funcțiilor, independența funcțională față de autoritatea responsabilă și sisteme adecvate pentru garantarea faptului că orice alt organism care efectuează audituri dispune de independența funcțională necesară și ține seama de standardele de audit acceptate la nivel internațional

Autoritatea de audit

Mediul intern

11

Audituri adecvate ale sistemului

Autoritatea de audit

Activități de control

12

Audituri adecvate ale cheltuielilor

Autoritatea de audit

Activități de control

13

Audituri adecvate ale conturilor

Autoritatea de audit

Activități de control

14

Proceduri adecvate pentru furnizarea unor opinii de audit și rapoarte de audit fiabile

Autoritatea de audit

Activități de control



Tabelul 2

Clasificarea cerințelor-cheie pentru sistemele de gestiune și control în ceea ce privește funcționarea acestora

Categoria 1

Funcționează în mod corespunzător. Nu sunt necesare îmbunătățiri sau sunt necesare doar îmbunătățiri minore.

Categoria 2

Funcționează. Sunt necesare unele îmbunătățiri.

Categoria 3

Funcționează parțial. Sunt necesare îmbunătățiri substanțiale.

Categoria 4

În esență, nu funcționează.



( 1 ) Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/377 al Comisiei din 2 martie 2015 de stabilire a modelelor documentelor necesare pentru plata soldului anual și a soldului final în temeiul Regulamentului (UE) nr. 514/2014 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a dispozițiilor generale privind Fondul pentru azil, migrație și integrare, precum și instrumentul de sprijin financiar pentru cooperarea polițienească, prevenirea și combaterea criminalității și gestionarea crizelor (a se vedea pagina 17 din prezentul Jurnal Oficial).

( 2 ) Regulamentul delegat (UE) nr. 1042/2014 al Comisiei din 25 iulie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 514/2014 cu privire la desemnarea și la responsabilitățile de gestionare și control ale autorităților responsabile și cu privire la statutul și la obligațiile autorităților de audit (JO L 289, 3.10.2014, p. 3).

Top