EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02012D0270-20140927

Consolidated text: Decizia de punere în aplicare a Comisiei din 16 mai 2012 privind măsurile de urgență pentru prevenirea introducerii și răspândirii în Uniune a Epitrix cucumeris (Harris), Epitrix similaris (Gentner), Epitrix subcrinita (Lec.) și Epitrix tuberis (Gentner) [notificată cu numărul C(2012) 3137] (2012/270/UE)

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2012/270/2014-09-27

2012D0270 — RO — 27.09.2014 — 001.001


Acest document reprezintă un instrument de documentare, iar instituţiile nu îşi asumă responsabilitatea pentru conţinutul său.

►B

DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE A COMISIEI

din 16 mai 2012

privind măsurile de urgență pentru prevenirea introducerii și răspândirii în Uniune a Epitrix cucumeris (Harris), Epitrix similaris (Gentner), Epitrix subcrinita (Lec.) și Epitrix tuberis (Gentner)

[notificată cu numărul C(2012) 3137]

(2012/270/UE)

(JO L 132, 23.5.2012, p.18)

Astfel cum a fost modificat prin:

 

 

Jurnalul Oficial

  No

page

date

►M1

DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE A COMISIEI din 25 septembrie 2014

  L 283

61

27.9.2014




▼B

DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE A COMISIEI

din 16 mai 2012

privind măsurile de urgență pentru prevenirea introducerii și răspândirii în Uniune a Epitrix cucumeris (Harris), Epitrix similaris (Gentner), Epitrix subcrinita (Lec.) și Epitrix tuberis (Gentner)

[notificată cu numărul C(2012) 3137]

(2012/270/UE)



COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2000/29/CE a Consiliului din 8 mai 2000 privind măsurile de protecție împotriva introducerii în Comunitate a unor organisme dăunătoare plantelor sau produselor vegetale și împotriva răspândirii lor în Comunitate ( 1 ), în special articolul 16 alineatul (3) a treia teză,

întrucât:

(1)

Dintr-o evaluare efectuată de către Comisie, bazată pe o analiză a riscului fitosanitar realizată de Organizația Europeană și Mediteraneeană pentru Protecția Plantelor, rezultă că Epitrix cucumeris (Harris), Epitrix similaris (Gentner), Epitrix subcrinita (Lec.) și Epitrix tuberis (Gentner) pot avea efecte dăunătoare pentru plantele sensibile. Acestea afectează, în special, tuberculii de Solanum tuberosum L., inclusiv pe cei destinați plantării, denumiți în continuare „tuberculi de cartofi”, care sunt produși în întreaga Uniune. Aceste organisme nu sunt listate nici în anexa I, nici în anexa II la Directiva 2000/29/CE.

(2)

Portugalia a informat Comisia că Epitrix cucumeris (Harris) și Epitrix similaris (Gentner) sunt prezente în statul membru respectiv. O notificare transmisă de Spania la 8 septembrie 2010 arată primele depistări ale Epitrix similaris (Gentner) într-o regiune a acestui stat membru. Informațiile disponibile arată, de asemenea, că Epitrix cucumeris (Harris) și Epitrix tuberis (Gentner) sunt prezente într-o țară terță care exportă în prezent tuberculi de cartofi către Uniune.

(3)

Ar trebui să se prevadă măsuri cu privire la introducerea în Uniune a tuberculilor de cartofi din țări terțe în care Epitrix cucumeris (Harris), Epitrix similaris (Gentner), Epitrix subcrinita (Lec.) sau Epitrix tuberis (Gentner) sunt cunoscute ca fiind prezente. Ar trebui, de asemenea, să se prevadă măsuri în ceea ce privește circulația tuberculilor de cartofi care provin din zone ale Uniunii în care prezența unuia sau a mai multora dintre aceste organisme este confirmată.

(4)

Monitorizările privind prezența Epitrix cucumeris (Harris), Epitrix similaris (Gentner), Epitrix subcrinita (Lec.) și Epitrix tuberis (Gentner) ar trebui să fie efectuate pe tuberculii de cartofi și câmpurile cultivate cu cartofi în toate statele membre, iar rezultatele ar trebui notificate. De asemenea, statele membre pot alege să efectueze monitorizări și pe alte plante.

(5)

Ar trebui prevăzute măsuri pentru ca statele membre să stabilească zonele demarcate în cazurile în care prezența Epitrix cucumeris (Harris), Epitrix similaris (Gentner), Epitrix subcrinita (Lec.) sau Epitrix tuberis (Gentner) este confirmată în vederea eradicării sau cel puțin a limitării răspândirii organismelor în cauză și să asigure monitorizarea intensivă pentru determinarea prezenței lor.

(6)

Dacă este necesar, statele membre ar trebui să-și adapteze legislația pentru a se conforma prezentei decizii.

(7)

Prezenta decizie ar trebui să fie în vigoare până la 30 septembrie 2014, pentru a permite evaluarea eficacității sale.

(8)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului fitosanitar permanent,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:



Articolul 1

Interdicții privind Epitrix cucumeris (Harris), Epitrix similaris (Gentner), Epitrix subcrinita (Lec.) și Epitrix tuberis (Gentner)

Epitrix cucumeris (Harris), Epitrix similaris (Gentner), Epitrix subcrinita (Lec.) și Epitrix tuberis (Gentner), denumite în continuare „organisme specificate”, nu se introduc sau răspândesc pe teritoriul Uniunii.

Articolul 2

Introducerea tuberculilor de cartofi în Uniune

(1)  Tuberculii de Solanum tuberosum L., inclusiv cei destinați plantării, denumiți în continuare „tuberculi de cartofi”, originari ( 2 ) din țări terțe în care unul sau mai multe dintre organismele specificate sunt cunoscute a fi prezente, pot fi introduși în Uniune numai dacă respectă cerințele specifice de import prevăzute la punctul 1 din secțiunea 1 din anexa I.

(2)  La intrarea în Uniune, tuberculii de cartofi trebuie să fie inspectați de către organismul oficial responsabil în conformitate cu punctul 5 din secțiunea 1 din anexa I.

▼M1

Articolul 3

Circulația tuberculilor de cartofi în Uniune

(1)  Tuberculii de cartofi provenind din zone demarcate din cadrul Uniunii stabilite conform dispozițiilor articolului 5, ambalați în aceste zone sau în unitățile menționate la articolul 3b, pot fi puși în circulație în interiorul Uniunii numai dacă îndeplinesc condițiile prezentate în anexa I secțiunea 2 punctul 1.

Tuberculii de cartofi provenind dintr-o zonă demarcată pot fi puși în circulație din respectiva zonă demarcată către o unitate de ambalare care îndeplinește cerințele de la articolul 3b și care se află în vecinătatea zonei demarcate respective, cu condiția îndeplinirii condițiilor prevăzute în anexa I secțiunea 2 punctul 2. Tuberculii de cartofi pot fi depozitați în unitatea respectivă.

În situația prevăzută la al doilea paragraf, organismul oficial responsabil efectuează următoarele acțiuni:

(a) monitorizarea intensivă a prezenței organismelor specificate prin intermediul unor controale adecvate ale plantelor de cartof și, dacă este cazul, ale altor plante-gazdă, inclusiv ale câmpurilor în care sunt cultivate aceste plante, pe o rază de cel puțin 100 m în jurul unității de ambalare;

(b) activități de sensibilizare a opiniei publice, derulate în vecinătatea unităților de ambalare, cu privire la amenințarea pe care o reprezintă organismele specificate și la măsurile adoptate pentru prevenirea introducerii și a răspândirii lor în Uniune.

(2)  Tuberculii de cartofi introduși în Uniune, în conformitate cu articolul 2, din țări terțe în care unul sau mai multe dintre organismele specificate sunt prezente pot fi puși în circulație în interiorul Uniunii numai dacă îndeplinesc condițiile prezentate în anexa I secțiunea 2 punctul 3.

Articolul 3a

Cerințe referitoare la vehicule, la ambalare, la utilaje și la resturile de sol

(1)  Statele membre se asigură că toate vehiculele și ambalajele utilizate pentru a transporta tuberculii de cartofi care provin dintr-o zonă demarcată înainte de îndeplinirea cerințelor menționate în anexa I secțiunea 2 punctul 1 litera (b) sunt decontaminate și curățate în mod adecvat în următoarele cazuri:

(a) înainte de a circula în afara zonei demarcate; și

(b) înainte de a părăsi o unitate de ambalare, astfel cum se menționează la articolul 3 alineatul (1) al doilea paragraf.

(2)  Statele membre se asigură că utilajele utilizate pentru manipularea tuberculilor de cartofi menționați la alineatul (1) într-o unitate de ambalare, astfel cum se menționează la articolul 3 alineatul (1) al doilea paragraf, sunt decontaminate și curățate în mod corespunzător după fiecare utilizare.

(3)  Statele membre se asigură că resturile de sol și alte deșeuri rezultate în urma îndeplinirii cerințelor prevăzute la articolul 3 alineatul (1) și la prezentul articol alineatele (1) și (2) sunt eliminate în așa fel încât să se asigure că organismele specificate nu se pot stabili sau răspândi în afara zonei demarcate.

Articolul 3b

Cerințe referitoare la unitățile de ambalare situate în afara zonelor demarcate în cauză

Unitățile de ambalare care sunt situate în afara zonelor demarcate în cauză și în care se manipulează tuberculi de cartofi provenind din astfel de zone, astfel cum se menționează la articolul 3 alineatul (1) al doilea paragraf, îndeplinesc următoarele cerințe:

(a) sunt autorizate de organismul oficial responsabil în vederea ambalării tuberculilor de cartofi care provin din zone demarcate; și

(b) țin evidența tuberculilor de cartofi care provin din zone demarcate timp de un an de la momentul sosirii tuberculilor în unitatea respectivă.

▼B

Articolul 4

Monitorizări și notificări ale prezenței organismelor specificate

(1)  Statele membre trebuie să efectueze controale oficiale anuale pentru determinarea prezenței organismelor specificate pe tuberculii de cartofi și, dacă este cazul, pe alte plante gazdă, inclusiv pe terenurile pe care se cultivă tuberculii de cartofi, de pe teritoriul acestora.

Statele membre transmit rezultatele acestor controale Comisiei și celorlalte state membre până la data de 30 aprilie a fiecărui an.

(2)  Orice prezență sau apariție suspectată a unui organism specificat se notifică imediat organismelor oficiale responsabile.

Articolul 5

Zonele demarcate și măsurile care urmează să fie luate în aceste zone

(1)  În cazul în care, pe baza rezultatelor monitorizărilor prevăzute la articolul 4 alineatul (1) sau a altor dovezi, un stat membru confirmă prezența unui organism specificat într-o parte a teritoriului său, statul membru respectiv trebuie fără întârziere să stabilească o zonă demarcată alcătuită dintr-o zonă infestată și o zonă tampon, astfel cum este prevăzut în secțiunea 1 din anexa II.

El ia măsuri, astfel cum se prevede în secțiunea 2 din anexa II.

(2)  În cazul în care un stat membru ia măsuri în conformitate cu alineatul (1), acesta notifică imediat lista zonelor demarcate, oferă informații privind delimitarea acestora, incluzând hărți care să indice amplasarea lor, precum și o descriere a măsurilor aplicate în aceste zone demarcate.

Articolul 6

Asigurarea conformității

Statele membre adoptă toate măsurile necesare pentru a se conforma prezentei decizii și, după caz, modifică măsurile pe care le-au adoptat pentru a se proteja împotriva introducerii și răspândirii organismelor specificate, astfel încât măsurile respective să respecte dispozițiile prezentei decizii. Statele membre informează imediat Comisia cu privire la aceste măsuri.

▼M1 —————

▼B

Articolul 8

Destinatari

Prezenta decizie se adresează statelor membre.




ANEXA I

SECȚIUNEA 1

Cerințe specifice pentru introducerea în Uniune

1. Fără a aduce atingere dispozițiilor prevăzute de Directiva 2000/29/CE, tuberculii de cartofi care provin din țări terțe în care unul sau mai multe dintre organismele specificate sunt cunoscute ca fiind prezente, trebuie să fie însoțiți de un certificat fitosanitar, astfel cum este menționat la articolul 13 alineatul (1) punctul (ii) primul subparagraf din Directiva 2000/29/CE (denumit în continuare „certificatul”), care include la rubrica „Declarație suplimentară” informațiile prevăzute la punctele 2 și 3.

2. Certificatul cuprinde fie informațiile menționate la litera (a), fie cele de la litera (b):

(a) tuberculii de cartofi au fost cultivați într-o zonă liberă de organisme dăunătoare, stabilită de către organizația națională pentru protecția plantelor în conformitate cu standardele internaționale relevante pentru măsuri fitosanitare;

(b) tuberculii de cartofi au fost spălați sau periați, astfel încât să nu conțină mai mult de 0,1 % sol atașat, sau au fost supuși unei metode echivalente aplicate în scopul obținerii aceluiași rezultat și eliminării organismelor specificate în cauză și pentru a se asigura că nu există niciun risc de răspândire a organismelor specificate.

3. Certificatul cuprinde următoarele elemente:

(a) informații conform cărora tuberculii de cartofi au fost găsiți liberi de organismele specificate în cauză și de oricare dintre simptomele acestora și că nu conțin mai mult de 0,1 % sol atașat, în urma unei inspecții oficiale efectuate imediat înainte de export;

(b) informații conform cărora ambalajele în care tuberculii de cartofi sunt importați sunt curate.

4. În cazul în care se comunică informațiile prevăzute la punctul 2 litera (a), numele zonei libere de organisme dăunătoare se indică la rubrica „Locul de origine”.

5. Tuberculii de cartofi introduși în Uniune în conformitate cu punctele 1-4 trebuie să fie inspectați la punctul de intrare sau la locul de destinație stabilit în conformitate cu Directiva 2004/103/CE a Comisiei ( 3 ) pentru a confirma faptul că aceștia îndeplinesc cerințele stabilite la punctele 1-4.

▼M1

SECȚIUNEA 2

Condiții de punere în circulație

1. Tuberculii de cartofi care provin din zone demarcate din Uniune pot fi puși în circulație din astfel de zone către alte zone care nu sunt demarcate în interiorul Uniunii doar în cazul în care sunt îndeplinite următoarele condiții:

(a) au fost cultivați într-un loc de producție înregistrat în conformitate cu Directiva 92/90/CEE a Comisiei ( 4 ) sau de un producător înregistrat în conformitate cu Directiva 93/50/CEE a Comisiei ( 5 ) sau puși în circulație de la un antrepozit sau un centru de expediere înregistrat în conformitate cu Directiva 93/50/CEE;

(b) au fost spălați sau periați astfel încât pe ei să nu rămână mai mult de 0,1 % sol sau au fost supuși unei metode echivalente aplicate în scopul obținerii aceluiași rezultat și al eliminării organismelor specificate în cauză și pentru a se asigura că nu există niciun risc de răspândire a organismelor specificate;

(c) ambalajele în care circulă tuberculii de cartofi sunt curate; și

(d) sunt însoțiți de un pașaport fitosanitar întocmit și eliberat în conformitate cu dispozițiile Directivei 92/105/CEE a Comisiei ( 6 ).

2. În ceea ce privește punerea în circulație a tuberculilor de cartofi către unitatea de ambalare, astfel cum se menționează la articolul 3 alineatul (1) paragraful al doilea, trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții, în plus față de dispozițiile de la punctul 1 litera (a):

(a) tuberculii de cartofi au fost cultivați în câmpuri care au fost supuse unui tratament cu insecticide împotriva organismelor specificate, în momentele oportune, în cursul perioadei de vegetație;

(b) înainte de recoltare au fost efectuate inspecții oficiale, la momentele adecvate, în aceste câmpuri și nu a fost detectat niciunul dintre organismele specificate;

(c) producătorul a notificat, în prealabil, organismelor oficiale responsabile intenția sa de a pune în circulație tuberculii de cartofi în conformitate cu prezentul punct și data la care intenționează să îi pună în circulație;

(d) tuberculii de cartofi sunt transportați la unitatea de ambalare în vehicule închise sau în ambalaje curate și închise, în așa fel încât să se asigure că organismele specificate nu pot să iasă și să se răspândească;

(e) în timpul transportului până la unitatea de ambalare, tuberculii de cartofi sunt însoțiți de un document de identificare a originii și a destinației lor; și

(f) imediat după sosirea la unitatea de ambalare, tuberculii de cartofi sunt supuși tratamentului descris la punctul 1 litera (b) din prezenta secțiune.

3. Tuberculii de cartofi introduși în Uniune în conformitate cu secțiunea 1, din țări terțe unde se cunoaște prezența unuia sau a mai multor organisme specificate, pot fi puși în circulație în interiorul Uniunii numai dacă sunt însoțiți de pașaportul fitosanitar la care se face referire la punctul 1 litera (d).

▼B




ANEXA II

ZONE DEMARCATE ȘI MĂSURILE PREVĂZUTE LA ARTICOLUL 5

SECȚIUNEA 1

Stabilirea zonelor demarcate

1. Zonele demarcate constau în următoarele zone:

(a) o zonă infestată, care cuprinde cel puțin terenurile în care prezența unui organism specificat a fost confirmată, precum și terenurile în care tuberculii de cartofi contaminați au fost cultivați; precum și

(b) o zonă tampon cu o lățime de cel puțin 100 de metri dincolo de marginea zonei infestate; în cazul în care o parte dintr-un teren se găsește în perimetrul respectiv, întregul teren se include în zona tampon.

2. În cazul în care mai multe zone tampon se suprapun sau sunt apropiate din punct de vedere geografic, se va stabili o zonă demarcată care să includă zona acoperită de zonele demarcate relevante și zonele situate între acestea.

3. La stabilirea zonei infestate și a zonei tampon, statele membre, ținând seama de principii științifice solide, iau în considerare următoarele elemente: biologia organismelor specificate, nivelul de infestare, distribuția plantelor gazdă, dovada stabilirii organismelor specificate, capacitatea organismelor specificate de a se răspândi în mod natural.

4. În cazul în care se confirmă prezența unui organism specificat în afara zonei infestate, delimitarea zonei infestate și a zonei tampon va fi revizuită și modificată în mod corespunzător.

5. În cazul în care, într-o zonă demarcată pe baza monitorizărilor menționate la articolul 4 alineatul (1), organismul specificat în cauză nu a mai fost depistat pe o perioadă de doi ani, statul membru în cauză trebuie să confirme că acest organism nu mai este prezent în această zonă și că zona nu mai este demarcată. Statul membru informează Comisia și celelalte state membre.

SECȚIUNEA 2

Măsuri în zonele demarcate prevăzute la articolul 5 alineatul (1) al doilea paragraf

Măsurile adoptate de statele membre în zonele demarcate cuprind cel puțin următoarele:

1. măsuri de eradicare sau de limitare a răspândirii organismelor specificate, inclusiv tratamente și dezinfectări, precum și o interdicție privind plantarea plantelor gazdă, în cazul în care este necesar;

2. monitorizarea intensivă pentru determinarea prezenței organismelor specificate prin controale adecvate;

3. monitorizarea circulației tuberculilor de cartofi din zonele demarcate.



( 1 ) JO L 169, 10.7.2000, p. 1.

( 2 ) Glosar de termeni fitosanitari – Standard de referință ISPM nr. 5 și Certificate fitosanitare – Standard de referință ISPM nr. 12 al Secretariatului Convenției internaționale de protecție a plantelor, Roma.

( 3 ) JO L 313, 12.10.2004, p. 16.

( 4 ) Directiva 92/90/CEE a Comisiei din 3 noiembrie 1992 de stabilire a anumitor obligații pentru producătorii și importatorii de plante, de produse vegetale sau de alte obiecte, precum și a modalității de înregistrare a acestora (JO L 344, 26.11.1992, p. 38).

( 5 ) Directiva 93/50/CEE a Comisiei din 24 iunie 1993 de precizare a anumitor plante care nu sunt incluse în anexa V, partea A la Directiva 77/93/CEE a Consiliului, ai căror producători sau ale căror antrepozite sau centre de expediere din zonele de producție se înscriu într-un registru oficial (JO L 205, 17.8.1993, p. 22).

( 6 ) Directiva 92/105/CEE a Comisiei din 3 decembrie 1992 de stabilire a unui grad de standardizare pentru pașapoartele fitosanitare utilizate pentru circulația anumitor plante, produse sau alte obiecte vegetale în cadrul Comunității și de stabilire a procedurilor detaliate de eliberare a acestor pașapoarte și a condițiilor și procedurilor detaliate de înlocuire (JO L 4, 8.1.1993, p. 22).

Top