EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02008R0295-20140523

Consolidated text: Regulamentul (CE) nr . 295/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2008 privind statisticile structurale de întreprindere (reformare) (Text cu relevanță pentru SEE)

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/295/2014-05-23

2008R0295 — RO — 23.05.2014 — 003.001


Acest document reprezintă un instrument de documentare, iar instituţiile nu îşi asumă responsabilitatea pentru conţinutul său.

►B

REGULAMENTUL (CE) NR. 295/2008 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 11 martie 2008

privind statisticile structurale de întreprindere

(reformare)

(Text cu relevanță pentru SEE)

(JO L 097, 9.4.2008, p.13)

Astfel cum a fost modificat prin:

 

 

Jurnalul Oficial

  No

page

date

►M1

Regulament (CE) nr. 251/2009 al Comisiei din 11 martie 2009

  L 86

170

31.3.2009

►M2

Regulamentul (UE) nr. 517/2013 al Consiliului din 13 mai 2013

  L 158

1

10.6.2013

►M3

Regulamentul (UE) nr. 446/2014 al Comisiei din 2 mai 2014

  L 132

13

3.5.2014




▼B

REGULAMENTUL (CE) NR. 295/2008 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 11 martie 2008

privind statisticile structurale de întreprindere

(reformare)

(Text cu relevanță pentru SEE)



PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 285 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European ( 1 ),

hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat ( 2 ),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE, Euratom) nr. 58/97 al Consiliului din 20 decembrie 1996 privind statisticile structurale de la întreprindere ( 3 ) a fost modificat în mod substanțial de mai multe ori ( 4 ). Dat fiind faptul că sunt aduse alte modificări la respectivul regulament, este de dorit ca dispozițiile în cauză să fie reformate, din motive de claritate și de eficiență.

(2)

Regulamentul (CE, Euratom) nr. 58/97 a stabilit un cadru comun privind culegerea, elaborarea, transmiterea și evaluarea statisticilor comunitare referitoare la structura, activitatea, competitivitatea și performanțele întreprinderilor din Comunitate.

(3)

Prin Decizia nr. 2367/2002/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 2002 privind programul statistic comunitar pentru perioada 2003-2007 ( 5 ) a fost adoptat programul care se va ghida după principalele priorități ale politicii comunitare privind uniunea economică și monetară, extinderea și competitivitatea Uniunii Europene, politica regională, dezvoltarea durabilă și agenda socială. Statisticile privind activitățile economice ale întreprinderilor reprezintă o parte esențială a acestui program.

(4)

Prezentul regulament ar trebui să prevadă continuarea suportului statistic existent în cadrul deciziilor legate de domeniile politicilor actuale și să îndeplinească cerințele suplimentare care rezultă din noile inițiative politice comunitare, precum și din revizuirea actuală a priorităților statistice și din relevanța statisticilor efectuate, în scopul de a utiliza mai bine resursele disponibile și de a minimiza sarcina asupra respondenților. O atenție deosebită ar trebui acordată impactului asupra întreprinderilor a politicilor comunitare în domeniul energiei și al mediului, precum cele inițiate prin Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 (Regulamentul REACH) ( 6 ). Cooperarea și schimbul bunelor practici între institutele naționale de statistică ar trebui încurajate în scopul de a garanta o utilizare mai eficientă a surselor de date administrative.

(5)

Există o necesitate crescândă de date în domeniul serviciilor, în special în cel al serviciilor comerciale. Statisticile sunt necesare pentru analiza economică și elaborarea politicilor în legătură cu cel mai dinamic sector din economiile moderne, în special din perspectiva potențialului acestuia privind creșterea economică și crearea de locuri de muncă. Reuniunea Consiliului European de la Lisabona din 23 și 24 martie 2000 a subliniat importanța serviciilor. Evaluarea cifrei de afaceri, defalcată pe tipuri de servicii, este o cerință prealabilă pentru o autentică înțelegere a rolului serviciilor în cadrul economiei. Reuniunea Consiliului European de la Stockholm din 23 și 24 martie 2001 a ajuns la concluzia că una dintre prioritățile cele mai importante la nivel european este crearea unor piețe interne în domeniul serviciilor care funcționează în mod eficient. Statisticile defalcate pe tipuri de servicii în cadrul schimburilor comerciale transfrontaliere sunt esențiale în scopul de a monitoriza funcționarea piețelor interne a serviciilor, evaluarea competitivității serviciilor și evaluarea impactului barierelor în calea comerțului cu servicii.

(6)

Datele sunt necesare în ceea ce privește demografia întreprinderilor, în special deoarece acestea sunt un element al indicatorilor structurali stabiliți în vederea monitorizării realizărilor legate de obiectivele Strategiei de la Lisabona. În plus, sunt necesare date armonizate privind demografia întreprinderilor și privind impactul acesteia asupra ocupării forței de muncă pentru a sta la baza recomandărilor politice în sprijinul acțiunilor antreprenoriale.

(7)

Cadrul statistic necesită, de asemenea, un instrument flexibil care să poată oferi un răspuns rapid și la timp noilor necesități ale utilizatorilor determinate de caracteristicile din ce în ce mai dinamice, inovatoare și complexe ale economiei bazate pe cunoaștere. Combinarea unor astfel de culegeri de date ad hoc cu tipul actual de culegere de date privind statisticile structurale de întreprindere ar oferi o valoare adăugată informațiilor adunate în ambele tipuri de sondaje și ar putea reduce sarcina totală asupra respondenților prin evitarea duplicării culegerii datelor.

(8)

Este necesară prevederea unei proceduri pentru adoptarea măsurilor privind punerea în aplicare a prezentului regulament în scopul clarificării în continuare a normelor aplicabile culegerii și prelucrării statistice a datelor, precum și prelucrării și transmiterii rezultatelor.

(9)

Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prezentului regulament ar trebui adoptate în conformitate cu Decizia 1999/468/CE a Comisiei din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor privind exercitarea competențelor de executare conferite Comisiei ( 7 ).

(10)

În special, Comisia ar trebui să fie împuternicită să actualizeze lista de caracteristici din anexe; pentru a stabili frecvența de elaborare a statisticilor, normele de prezentare a datelor sub formă de „contribuții exclusive la totalurile europene” (CETO), primul an de referință pentru compilarea rezultatelor și în special clasificările care urmează să fie utilizate, precum și combinarea claselor de mărime; pentru actualizarea perioadelor de timp necesare transmiterii datelor; pentru adaptarea defalcării activităților și a produselor la modificări sau revizuiri ale Nomenclatorului statistic al activităților economice în Comunitatea Europeană (NACE) și ale clasificării în funcție de domeniul de activitate (CPA); pentru a adopta măsuri pe baza evaluării studiilor pilot; pentru a schimba limita inferioară a populației de referință din anexa VIII și pentru a stabili criterii pentru evaluarea calității. Deoarece aceste măsuri au un domeniu general de aplicare și sunt destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament, printre altele, prin completarea acestuia cu noi elemente neesențiale, acestea trebuie adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control prevăzută la articolul 5a din Decizia 1999/468/CE.

(11)

Deoarece obiectivul prezentului regulament, și anume de a furniza date armonizate privind structura, activitatea, competitivitatea și performanțele întreprinderilor în cadrul Comunității, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre și, prin urmare, poate fi realizat mai bine la nivel comunitar, Comunitatea poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din tratat. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este enunțat la respectivul articol, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea acestui obiectiv,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:



Articolul 1

Obiect

Prezentul regulament stabilește un cadru comun pentru culegerea, elaborarea, transmiterea și evaluarea statisticilor comunitare privind structura, activitatea, competitivitatea și performanțele întreprinderilor comunitare.

Elaborarea statisticilor are ca scop, în special, de a analiza:

(a) structura și evoluția activităților întreprinderilor;

(b) factorii de producție utilizați și alte elemente care permit măsurarea activității, a competitivității și a performanțelor întreprinderilor;

(c) dezvoltarea la nivel regional, național, comunitar și internațional a întreprinderilor și a piețelor;

(d) comportamentul în afaceri;

(e) întreprinderile mici și mijlocii;

(f) caracteristicile specifice ale întreprinderilor legate de defalcarea specifică a activităților.

Articolul 2

Domeniul de aplicare

(1)  Prezentul regulament acoperă toate activitățile pieței din secțiunile B-N și P-S ale Nomenclatorului statistic al activităților economice în Comunitatea Europeană, astfel cum a fost instituit prin Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 (denumit în continuare „NACE Rev. 2”).

(2)  Unitățile statistice ale tipurilor menționate în secțiunea I din anexa la Regulamentul (CEE) nr. 696/93 al Consiliului din 15 martie 1993 privind unitățile statistice pentru observarea și analizarea sistemului de producție comunitar ( 8 ), care sunt clasificate sub una dintre activitățile menționate la alineatul (1), sunt incluse în domeniul de aplicare al prezentului regulament. Utilizarea unităților specifice pentru elaborarea statisticilor este specificată în anexele la prezentul regulament.

Articolul 3

Modulele

(1)  Statisticile care urmează să fie elaborate pentru domeniile menționate la articolul 1 sunt grupate sub formă de module.

(2)  Modulele din prezentul regulament sunt:

(a) un modul comun pentru statisticile structurale anuale, definit în anexa I;

(b) un modul defalcat pentru statisticile structurale în sectorul industrial, definit în anexa II;

(c) un modul defalcat pentru statisticile structurale privind activitățile de comerț, definit în anexa III;

(d) un modul defalcat pentru statisticile structurale în sectorul construcțiilor, definit în anexa IV;

(e) un modul defalcat pentru statisticile structurale în sectorul asigurărilor, definit în anexa V;

(f) un modul defalcat pentru statisticile structurale privind instituțiile de credit, definit în anexa VI;

(g) un modul defalcat pentru statisticile structurale privind fondurile de pensii, definit în anexa VII;

(h) un modul defalcat pentru statisticile structurale privind serviciile comerciale, definit în anexa VIII;

(i) un modul defalcat pentru statisticile structurale privind demografia întreprinderilor, definit în anexa IX;

(j) un modul flexibil pentru efectuarea unei culegeri specifice și limitate de date ad hoc privind caracteristicile întreprinderilor.

(3)  Următoarele informații sunt specificate în fiecare modul:

(a) activitățile pentru care sunt elaborate statisticile, preluate din domeniul de aplicare indicat la articolul 2 alineatul (1);

(b) tipurile de unități statistice care urmează să fie utilizate pentru elaborarea statisticilor, preluate din lista de unități statistice menționată la articolul 2 alineatul (2);

(c) lista de caracteristici pentru care urmează să fie elaborate statisticile pentru domeniile menționate la articolul 1 și perioadele de referință corespunzătoare acestor caracteristici;

(d) frecvența elaborării statisticilor, care este anuală sau multianuală. În cazul în care elaborarea este multianuală, aceasta trebuie efectuată cel puțin o dată la 10 ani;

(e) calendarul care să indice primul an de referință pentru statisticile care urmează să fie elaborate;

(f) standardele referitoare la reprezentativitate și la evaluarea calității;

(g) perioada de timp începând de la încheierea perioadei de referință în timpul căreia urmează să fie transmise statisticile;

(h) durata maximă a perioadei de tranziție care poate fi acordată.

(4)  Utilizarea modulului flexibil menționat la alineatul (2) litera (j) este planificată în strânsă cooperare cu statele membre. Sfera de aplicare a acestuia, lista de caracteristici, perioada de referință, activitățile care urmează să fie acoperite și cerințele de calitate sunt stabilite de către Comisie în conformitate cu procedura de reglementare menționată la articolul 12 alineatul (2), cu cel puțin 12 luni înainte de începutul perioadei de referință. De asemenea, Comisia specifică necesitatea informațiilor și impactul culegerii datelor în ceea ce privește sarcina asupra întreprinderilor și costurile pentru statele membre.

În scopul de a limita sarcina asupra întreprinderilor și costurile pentru statele membre, volumul datelor culese este limitat la cel mult 20 de caracteristici sau întrebări privind întreprinderile, la cel mult 25 000 de întreprinderi respondente în Uniunea Europeană și la o contribuție medie individuală per respondent de maximum 1,5 ore. Culegerea de date ad hoc include un număr reprezentativ de state membre. În cazul în care sunt necesare numai rezultate la nivel european, Comisia poate stabili o metodă de eșantionare la nivel european care să asigure o sarcină minimă și costuri minime.

Costurile privind culegerea de date ad hoc pot fi cofinanțate de către Comisie prin intermediul procedurilor stabilite.

Articolul 4

Studii pilot

(1)  O serie de studii pilot sunt instituite de către Comisie și efectuate de către statele membre pe bază de voluntariat, astfel cum se prevede în anexe. Comisia acordă autorităților naționale finanțări nerambursabile, în conformitate cu articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 322/97 al Consiliului din 17 februarie 1997 privind statisticile comunitare ( 9 ), în urma unei cereri de propuneri.

(2)  Studiile pilot sunt efectuate în scopul de a evalua relevanța și fezabilitatea obținerii datelor. Rezultatele studiilor pilot sunt evaluate de către Comisie, ținând seama de beneficiile disponibilității datelor în raport cu costul culegerii și cu sarcina asupra întreprinderilor.

(3)  Comisia informează Parlamentul European și Consiliul asupra rezultatelor studiilor pilot.

(4)  Măsurile destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia pe baza evaluării studiilor pilot, sunt adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control, menționată la articolul 12 alineatul (3).

Articolul 5

Obținerea datelor

(1)  Statele membre obțin datele necesare în scopul observării caracteristicilor din listele menționate în modulele specificate la articolul 3.

(2)  Statele membre pot obține datele necesare prin combinarea diferitelor surse menționate mai jos, aplicând principiul simplificării administrative:

(a) anchete obligatorii: unitățile legale care fac parte din unitățile statistice solicitate de către statele membre sau din care sunt compuse aceste unități sunt obligate să furnizeze informații exacte și complete în termenele stabilite;

(b) alte surse care sunt cel puțin echivalente în ceea ce privește acuratețea și calitatea;

(c) proceduri de estimare statistică în cazul în care unele caracteristici nu au fost observate în cazul tuturor unităților.

(3)  În scopul de a reduce sarcina asupra respondenților, autoritățile naționale și Comisia (Eurostat) au acces, în limitele și condițiile stabilite de către fiecare stat membru și de către Comisie în respectivele domenii de competență ale acestora, la surse de date administrative care acoperă sectoarele de activitate ale administrațiilor publice ale acestora, în măsura în care aceste date sunt necesare pentru a îndeplini cerințele de calitate menționate la articolul 6. În plus, atunci când acest lucru este fezabil, se utilizează date administrative corespunzătoare pentru a îndeplini cerințele de raportare din prezentul regulament.

(4)  Statele membre și Comisia, în cadrul domeniilor lor de competență respective, promovează condițiile pentru o utilizare crescândă a transmiterii de date pe cale electronică și a prelucrării automate de date.

Articolul 6

Acuratețe

(1)  Statele membre iau toate măsurile necesare pentru a se asigura că datele transmise reflectă structura populației în cadrul unităților statistice stabilite în anexe.

(2)  Evaluarea calității se efectuează comparând beneficiile disponibilității datelor cu costurile necesare culegerii și cu sarcina asupra întreprinderilor, în special asupra întreprinderilor mici.

(3)  Statele membre transmit Comisiei, la solicitarea acesteia, toate informațiile necesare în vederea evaluării menționate la alineatul (2).

Articolul 7

Comparabilitate

(1)  Din datele culese și evaluate, statele membre prezintă rezultate comparabile, în urma defalcării specificate pentru fiecare modul la articolul 3 și în anexele respective.

(2)  În scopul de elabora date cumulate la nivel comunitar, statele membre prezintă rezultate naționale componente conform nivelurilor NACE Rev. 2, stabilite în anexe sau determinate în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 12 alineatul (3).

Articolul 8

Transmiterea rezultatelor

(1)  Statele membre transmit rezultatele prevăzute la articolul 7 din prezentul regulament, inclusiv datele cu caracter confidențial, Comisiei (Eurostat) în conformitate cu dispozițiile comunitare existente privind transmiterea de date care fac obiectul confidențialității statistice, în special Regulamentul (Euratom, CEE) nr. 1588/90 ( 10 ). Respectivele dispoziții comunitare se aplică în cadrul prelucrării rezultatelor, în măsura în care acestea cuprind date cu caracter confidențial.

(2)  Rezultatele se transmit în formatul tehnic corespunzător, într-un termen care începe sfârșitul perioadei de referință stabilită în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 12 alineatul (3) pentru modulele menționate la articolul 3 alineatul (2) literele (a)-(h) și (j) și nu depășește 18 luni. În ceea ce privește modulul prevăzut la articolul 3 alineatul (2) litera (i), perioada de timp nu depășește 30 de luni sau 18 luni, astfel cum se prevede în anexa IX secțiunea 9. În plus, se transmite un număr redus de rezultate preliminare estimate într-un termen care începe la sfârșitul perioadei de referință stabilită în conformitate cu procedura respectivă pentru modulele menționate la articolul 3 alineatul (2) literele (a)-(g) și nu depășește 10 luni. În ceea ce privește modulul menționat la articolul 3 alineatul (2) litera (i), perioada de timp destinată rezultatelor preliminare nu depășește 18 luni.

(3)  În scopul de a minimiza sarcina asupra întreprinderilor și costurile suportate de către autoritățile naționale de statistică, statele membre pot marca datele pentru a fi utilizate sub formă de contribuție la totalurile europene („CETO”). Eurostat nu publică aceste date, iar statele membre nu marchează datele publicate la nivel național cu un marcaj CETO. Utilizarea marcajului CETO depinde de contribuția fiecărui stat membru la totalul valorii adăugate la nivelul UE în ceea ce privește economia întreprinderilor, după cum urmează:

(a) Franța, Germania, Italia și Regatul Unit: datele cu marcaj CETO pot fi trimise pentru clasele NACE Rev. 2 și pentru defalcarea pe clase de mărime la nivel de grupă NACE Rev. 2. Pot fi marcate cel mult 15 % din rubrici.

(b) Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Grecia, Irlanda, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia și Țările de Jos: datele cu marcaj CETO pot fi trimise pentru clasele NACE Rev. 2 și pe clase de mărime defalcate la nivel de grupe NACE Rev. 2. Pot fi marcate cel mult 25 % din rubrici. În plus, dacă în oricare dintre aceste state membre cota unei clase NACE sau a unei clase de mărime din grupa NACE Rev. 2 reprezintă mai puțin de 0,1 % din economia întreprinderilor statului membru respectiv, aceste date pot fi trimise cu marcaj CETO.

▼M2

(c) Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Croația, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, România, Slovenia și Slovacia: datele cu marcaj CETO pot fi trimise pentru grupele și clasele NACE Rev. 2 și defalcate pe clase de mărime la nivel de grupe NACE Rev. 2. Pot fi marcate cel mult 25 % din rubrici la nivel de grupe.

▼B

Măsurile destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament, printre altele, prin completarea acestuia, privind revizuirea normelor privind marcajul „CETO” și gruparea statelor membre se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 12 alineatul (3) până la 29 aprilie 2013 și, ulterior, la fiecare cinci ani.

Articolul 9

Informații privind punerea în aplicare

Statele membre transmit Comisiei, la solicitarea acesteia, toate informațiile relevante legate de punerea în aplicare a prezentului regulament în statele membre.

Articolul 10

Perioade de tranziție

(1)  Pe durata perioadelor de tranziție, pot fi acordate derogări de la dispozițiile din anexe în conformitate cu procedura de reglementare menționată la articolul 12 alineatul (2), în măsura în care sistemele naționale de statistică necesită adaptări majore.

(2)  Pot fi acordate unui stat membru perioade de tranziție suplimentare pentru elaborarea statisticilor, în cazul în care este imposibilă respectarea dispozițiilor prezentului regulament ca urmare a derogărilor acordate în temeiul Regulamentului (CEE) nr. 2186/93 al Consiliului din 22 iulie 1993 privind coordonarea la nivel comunitar a elaborării registrelor de uz statistic ale întreprinderilor ( 11 ).

Articolul 11

Măsuri de punere în aplicare

(1)  Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prezentului regulament se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare menționată la articolul 12 alineatul (2):

(a) de stabilire a definițiilor caracteristicilor și a relevanței acestora pentru anumite activități (articolul 3 și anexa I secțiunea 4 punctul 2);

(b) de stabilire a definiției perioadei de referință (articolul 3);

(c) de stabilire a formatului tehnic corespunzător necesar transmiterii rezultatelor (articolul 8 și anexa I secțiunea 9 punctul 2);

(d) de stabilire a perioadei de tranziție și a derogărilor de la dispozițiile prezentului regulament, acordate în perioada respectivă (articolul 10 și anexa I secțiunea 11, anexa II secțiunea 10, anexa III secțiunea 9, anexa VIII secțiunea 8 și anexa IX secțiunea 13);

(e) de stabilire a listei de caracteristici care urmează să fie transmise utilizând Nomenclatorul statistic al activităților economice în Comunitatea Europeană, astfel cum a fost instituit prin Regulamentul (CEE) nr. 3037/90 al Consiliului ( 12 ) (denumit în continuare „NACE Rev. 1.1”) pentru anul 2008 și informațiile privind elaborarea rezultatelor (anexa I secțiunea 9 punctul 2);

(f) de stabilire a utilizării modulului flexibil menționat la articolul 3 alineatul (2) litera (j) și alineatul (4);

(g) de stabilire a procedurilor care urmează să fie aplicate în ceea ce privește culegerile ad hoc de date menționate în anexa II secțiunea 4 punctele 3 și 4, anexa III secțiunea 3 punctul 3 și anexa IV secțiunea 3 punctul 3.

(2)  Următoarele măsuri necesare pentru punerea în aplicare a prezentului regulament, destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament, inter alia, prin completarea acestuia, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 12 alineatul (3):

(a) actualizarea listelor de caracteristici și a rezultatelor preliminare, în măsura în care o astfel de actualizare, după o evaluare cantitativă, nu implică o creștere a numărului de unități analizate și nici nu impune o sarcină asupra unităților care să fie disproporționată în raport cu rezultatele preconizate (articolele 4 și 8 și anexa I secțiunea 6, anexa II secțiunea 6, anexa III secțiunea 6 și anexa IV secțiunea 6);

(b) stabilirea frecvenței elaborării de statistici (articolul 3);

(c) stabilirea normelor de marcare a datelor ca fiind o contribuție exclusivă la totalurile europene [articolul 8 alineatul (3)];

(d) stabilirea primului an de referință pentru elaborarea rezultatelor (articolul 8 și anexa I secțiunea 5);

(e) defalcarea rezultatelor, în special clasificările care urmează să fie utilizate și combinarea claselor de mărime (articolul 7 și anexa VIII secțiunea 4 punctele 2 și 3, anexa IX secțiunea 8 punctele 2 și 3 și anexa IX secțiunea 10);

(f) actualizarea perioadelor de timp destinate transmiterii datelor (articolul 8 și anexa I secțiunea 8 punctul 1 și anexa VI secțiunea 7);

(g) adaptarea defalcării activităților la modificările sau revizuirile NACE și a defalcării produselor la modificările sau revizuirile CPA;

(h) stabilirea acelor măsuri adoptate pe baza evaluării studiilor pilot [articolul 4 alineatul (4)];

(i) modificarea limitei inferioare privind populația de referință (anexa VIII secțiunea 3); și

(j) stabilirea criteriilor privind evaluarea calității (articolul 6 și anexa I, secțiunea 6, anexa II secțiunea 6, anexa III secțiunea 6 și anexa IV secțiunea 6).

Articolul 12

Comitetul

(1)  Comisia este asistată de Comitetul pentru programele statistice ale Comunităților Europene, instituit prin Decizia 89/382/CEE, Euratom a Consiliului ( 13 ).

(2)  Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolele 5 și 7 din Decizia 1999/468/CE, având în vedere dispozițiile articolului 8 din respectiva decizie.

Perioada stabilită la articolul 5 alineatul (6) din Decizia 1999/468/CE se stabilește la trei luni.

(3)  Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolele 5a alineatele (1)-(4) și articolul 7 din Decizia 1999/468/CE, având în vedere dispozițiile articolului 8 din respectiva decizie.

Articolul 13

Raportul

(1)  Până la 29 aprilie 2011 și, ulterior, o dată la trei ani, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind statisticile elaborate în conformitate cu prezentul regulament și, în special, referitor la calitatea acestora și la sarcina pe care o exercită asupra întreprinderilor.

(2)  În rapoartele menționate la alineatul (1), Comisia propune toate modificările pe care le consideră necesare.

Articolul 14

Abrogare

(1)  Regulamentul (CE, Euratom) nr. 58/97 se abrogă. Articolul 20 din Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 se abrogă, de asemenea.

(2)  Trimiterile la regulamentul abrogat se consideră trimiteri la prezentul regulament începând cu anul de referință 2008 și se citesc în conformitate cu tabelul de corespondență din anexa XI. Dispozițiile Regulamentului (CE, Euratom) nr. 58/97 continuă să se aplice în ceea ce privește culegerea, elaborarea și transmiterea de date pentru anii de referință până în 2007 inclusiv.

Articolul 15

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.




ANEXA I

UN MODUL COMUN PENTRU STATISTICILE STRUCTURALE ANUALE

SECȚIUNEA 1

Obiectiv

Scopul prezentei anexe este stabilirea unui cadru comun pentru culegerea, elaborarea, transmiterea și evaluarea statisticilor comunitare referitoare la structura, activitatea, competitivitatea și performanțele întreprinderilor în statele membre.

SECȚIUNEA 2

Domeniul de aplicare

Statisticile care urmează să fie elaborate vor privi domeniile menționate la articolul 1 literele (a), (b), (c) și (e) din prezentul regulament, în special analiza valorii adăugate și a principalelor sale componente.

SECȚIUNEA 3

Domeniul de aplicare

1. Statisticile se elaborează pentru activitățile enumerate în secțiunea 9.

2. Se inițiază studii pilot cu privire la activitățile enumerate în secțiunea 10.

SECȚIUNEA 4

Caracteristici

1. Lista caracteristicilor enumerate mai jos indică, după caz, tipul de unități statistice pentru care se elaborează statistici.

2. Titlurile corespunzătoare ale caracteristicilor pentru care se elaborează statistici privind activitățile din secțiunea K a NACE Rev. 2, care corespund cel mai mult celor enumerate la punctele 3-5, vor fi stabilite în conformitate cu procedura de reglementare menționată la articolul 12 alineatul (2).

3. Statistici demografice anuale:



Cod

Titlu

Date structurale

11 11 0

Număr de întreprinderi

11 21 0

Număr de unități locale

4. Caracteristicile întreprinderilor pentru care se elaborează statistici anuale:



Cod

Titlu

Date contabile

12 11 0

Cifră de afaceri

12 12 0

Valoarea producției

12 15 0

Valoarea adăugată la costul factorilor

12 17 0

Surplus operațional brut

13 11 0

Total achiziții de bunuri și servicii

13 12 0

Achiziții de bunuri și servicii în scopul revânzării ca atare

13 13 1

Plăți efectuate lucrătorilor în regim temporar

13 31 0

Costuri cu personalul

13 32 0

Indemnizații și salarii

13 33 0

Cheltuielile cu asigurările sociale

Date privind contul de capital

15 11 0

Investiții brute în bunuri corporale

Date privind forța de muncă

16 11 0

Numărul de persoane angajate

16 13 0

Numărul de salariați

16 14 0

Numărul de persoane ocupate în unități echivalente cu normă întreagă

5. Caracteristicile întreprinderilor pentru care se elaborează statistici regionale anuale:



Cod

Titlu

Date contabile

13 32 0

Indemnizații și salarii

Date privind forța de muncă

16 11 0

Numărul de persoane angajate

6. Studii pilot se elaborează pentru caracteristicile enumerate în secțiunea 10.

SECȚIUNEA 5

Primul an de referință

Primul an de referință pentru care se elaborează statistici este anul calendaristic 2008. Datele vor fi elaborate în conformitate cu defalcarea din secțiunea 9. Cu toate acestea, primul an de referință pentru care se elaborează statistici privind clasele de activități cuprinse în NACE Rev. 2 grupele 64.2, 64.3 și 64.9 și diviziunea 66 se va determina în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 12 alineatul (3).

SECȚIUNEA 6

Raport privind calitatea statisticilor

Pentru fiecare dintre caracteristicile cheie, statele membre indică gradul de precizie, raportându-se la un nivel de încredere de 95 %, pe care Comisia îl include în raportul prevăzut la articolul 13 din prezentul regulament, ținând seama de aplicarea articolului respectiv în fiecare stat membru. Caracteristicile cheie sunt stabilite în conformitate cu procedura de reglementare cu control prevăzută la articolul 12 alineatul (3).

SECȚIUNEA 7

Elaborarea rezultatelor

1. Rezultatele sunt defalcate la nivel de clasă, detaliind activitățile din secțiunea 9.

2. Totodată, unele rezultate trebuie să fie defalcate pe clase de mărime pentru fiecare grupă de activități enumerate în secțiunea 9.

3. Rezultatele statisticilor regionale sunt defalcate la nivel de două cifre (diviziune) NACE Rev. 2 și nivelul 2 din Nomenclatorul comun al unităților teritoriale de statistică, astfel cum a fost instituit prin Regulamentul (CE) nr. 1059/2003 al Parlamentului European și al Consiliului ( 14 ) (denumit în continuare „NUTS”).

SECȚIUNEA 8

Transmiterea rezultatelor

▼M3

1. Rezultatele se transmit în termen de 18 luni de la sfârșitul anului calendaristic al perioadei de referință, cu excepția claselor de activități 64.11 și 64.19 din NACE Rev. 2. În ceea ce privește clasele de activități 64.11 și 64.19 din NACE Rev. 2, termenul de transmitere este de 10 luni. Termenul de transmitere a rezultatelor privind clasele de activități cuprinse în grupele 64.2, 64.3 și 64.9 și diviziunea 66 din NACE Rev. 2 va fi stabilit în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 12 alineatul (3).

▼B

2. Cu excepția diviziunilor 64 și 65 din NACE Rev. 2, rezultatele naționale preliminare sau estimările naționale preliminare se transmit în termen de 10 luni de la sfârșitul anului calendaristic al perioadei de referință pentru statisticile de întreprindere elaborate pentru următoarele caracteristici:



Cod

Titlu

Date contabile

12 11 0

Cifră de afaceri

Date privind forța de muncă

16 11 0

Numărul de persoane angajate

Rezultatele sau estimările preliminare sunt defalcate la nivel de trei cifre (grupă) NACE Rev. 2. Pentru diviziunea 66 din NACE Rev. 2, transmiterea rezultatelor preliminare sau a estimărilor este stabilită în conformitate cu procedura de reglementare cu control prevăzută la articolul 12 alineatul (3).

SECȚIUNEA 9

Defalcarea activităților

1. Pentru a permite elaborarea statisticilor la nivel comunitar, statele membre vor transmite începând cu anul de referință 2008 rezultatele naționale componente defalcate la nivelul claselor NACE Rev. 2 pentru secțiunile B-N și diviziunea 95.

2. Fără a aduce atingere articolului 2 alineatul (1), statele membre vor transmite Comisiei statistici structurale de întreprindere care se referă la anul de referință 2008, în conformitate atât cu NACE Rev. 1.1, cât și cu NACE Rev. 2.

Lista de caracteristici care urmează să fie transmisă utilizând nomenclatorul NACE Rev 1.1 și informațiile privind elaborarea rezultatelor se determină în conformitate cu procedura de reglementare menționată la articolul 12 alineatul (2).

SECȚIUNEA 10

Rapoarte și studii pilot

1. Comisia va iniția o serie de studii pilot pentru activitățile din secțiunile P-R și diviziunile 94 și 96 din secțiunea S a NACE Rev. 2 în scopul de a testa fezabilitatea includerii activităților comerciale în aceste secțiuni.

2. Comisia inițiază o serie de studii pilot privind caracteristicile legate de conturile financiare, investițiile incorporale, forme de organizare a sistemului de producție și comparabilitatea între statisticile structurale de întreprindere și cele privind piața forței de muncă și productivitatea. Aceste studii pilot vor fi adaptate la specificitățile sectoarelor.

SECȚIUNEA 11

Perioada de tranziție

În ceea ce privește elaborarea statisticilor privind caracteristicile 12 17 0, 13 13 1 și 16 14 0, perioada de tranziție nu va depăși doi ani după primul an de referință (2008) indicat în secțiunea 5.




ANEXA II

UN MODUL DEFALCAT REFERITOR LA STATISTICILE STRUCTURALE ÎN SECTORUL INDUSTRIAL

SECȚIUNEA 1

Obiectiv

Scopul prezentei anexe este stabilirea unui cadru comun pentru culegerea, elaborarea, transmiterea și evaluarea statisticilor comunitare referitoare la structura, activitatea, competitivitatea și performanța sectorului industrial.

SECȚIUNEA 2

Domeniul de aplicare

Statisticile elaborate vizează domeniile menționate la articolul 1 literele (a)-(e), în special:

 o listă centralizată de statistici pentru o analiză detaliată a structurii, a activității, a competitivității și a performanțelor activităților industriale;

 o altă listă de statistici destinată studierii unor teme specifice.

SECȚIUNEA 3

Domeniul de aplicare

Se întocmesc statistici pentru toate activitățile care intră sub incidența secțiunilor B, C, D și E din NACE Rev. 2. Aceste secțiuni includ activitățile de minerit și extractive (B), industria prelucrătoare (C), furnizarea de electricitate, gaze naturale, abur și aer condiționat (D) și furnizarea de apă, activități de canalizare, de gestionare a deșeurilor și de reparații (E). Statisticile de întreprindere se referă la populația tuturor întreprinderilor clasificate în funcție de activitatea principală în secțiunile B, C, D și E.

SECȚIUNEA 4

Caracteristici

1. Lista de caracteristici și statisticile definite mai jos indică, după caz, tipul de unitate statistică pentru care se elaborează statistici și dacă acestea trebuie elaborate cu o frecvență anuală sau multianuală. Statisticile și caracteristicile în italice sunt, de asemenea, incluse pe listele din modulul comun definit în anexa I.

2. Statistici demografice anuale:



Cod

Titlu

Date structurale

11 11 0

Număr de întreprinderi

11 21 0

Număr de unități locale

11 31 0

Număr de unități de tip de activitate

3. Caracteristicile întreprinderilor pentru care se elaborează statistici anuale:



Cod

Titlu

Observație

Date contabile

12 11 0

Cifră de afaceri

12 12 0

Valoarea producției

12 13 0

Marja brută pentru bunuri destinate revânzării

12 15 0

Valoarea adăugată la costul factorilor

12 17 0

Surplus operațional brut

13 11 0

Total achiziții de bunuri și servicii

13 12 0

Achiziții de bunuri și servicii în scopul revânzării ca atare

13 13 1

Plăți efectuate lucrătorilor în regim temporar

13 21 3

Variația stocurilor de produse finite și în curs de fabricare realizate de unitate

13 31 0

Costuri cu personalul

13 32 0

Indemnizații și salarii

13 33 0

Cheltuielile cu asigurările sociale

13 41 1

Plăți pentru chirii pe termen lung și pentru leasing operațional de bunuri

Date privind contul de capital

15 11 0

Investiții brute în bunuri corporale

15 12 0

Investiții brute în terenuri

15 13 0

Investiții brute în clădiri și structuri existente

15 14 0

Investiții brute în construcția și modificarea clădirilor

15 15 0

Investiții brute în utilaje și echipamente

15 21 0

Vânzări de bunuri de investiție corporale

Date privind forța de muncă

16 11 0

Numărul de persoane angajate

16 13 0

Numărul de salariați

16 14 0

Numărul de persoane ocupate în unități echivalente cu normă întreagă

16 15 0

Numărul de ore efectuate de persoanele ocupate

Defalcarea cifrei de afaceri per tip de activitate

18 11 0

Cifra de afaceri din activitatea principală la nivel de trei cifre NACE Rev. 2.

Achiziții de produse energetice

20 11 0

Achiziții de produse energetice (valoric)

Cu excepția secțiunilor D și E

Date privind mediul înconjurător

21 11 0

Investiții în echipamente și instalații pentru controlul poluării și accesorii antipoluante speciale (în special instalații de prevenire a poluării „de la capătul conductei”) (1)

 

21 12 0

Investiții în echipamente și instalații corelate cu tehnologii ecologice (tehnologie integrată) (1)

 

(*)   Dacă volumul total al cifrei de afaceri sau numărul de salariați dintr-o grupă NACE Rev. 2, secțiunile B-E, reprezintă, într-un stat membru, mai puțin de 1 % din totalul comunitar, informațiile necesare elaborării statisticilor privind caracteristicile 21 11 0 și 21 12 0 nu se recolectează în temeiul prezentului regulament. În conformitate cu procedura de reglementare menționată la articolul 12 alineatul (2), Comisia poate să solicite colectarea ad hoc a acestor date, dacă cerințele politicii comunitare impun acest lucru.

4. Caracteristicile întreprinderilor pentru care se elaborează statistici multianuale:



Cod

Titlu

Date privind contul de capital

15 42 0

Investiți brute în concesionări, brevete, licențe, mărci și drepturi similare

15 44 1

Investiții în software achiziționat

Defalcarea cifrei de afaceri per tip de activitate

18 12 0

Cifra de afaceri din activități industriale

18 15 0

Cifra de afaceri din activități de servicii

18 16 0

Cifra de afaceri din activități comerciale de achiziție și revânzare și din activități intermediare

Date privind mediul înconjurător

21 14 0

Total cheltuieli curente pentru protecția mediului (1)

Subcontractare

23 11 0

Plăți efectuate subcontractanților

(*)   Dacă volumul total al cifrei de afaceri sau numărul de salariați dintr-o grupă NACE Rev. 2, secțiunile B-E, reprezintă, într-un stat membru, mai puțin de 1 % din totalul comunitar, informațiile necesare elaborării statisticilor privind caracteristica 21 14 0 nu se colectează în temeiul prezentului regulament. În conformitate cu procedura de reglementare menționată la articolul 12 alineatul (2), Comisia poate să solicite colectarea ad hoc a acestor date, dacă cerințele politicii comunitare impun acest lucru.

5. Caracteristicile întreprinderilor pentru care se elaborează statistici regionale anuale:



Cod

Titlu

Date contabile

13 32 0

Indemnizații și salarii

Date privind forța de muncă

16 11 0

Numărul de persoane angajate

6. Caracteristicile unității de tip de activitate pentru care se elaborează statistici anuale:



Cod

Titlu

Date contabile

12 11 0

Cifră de afaceri

12 12 0

Valoarea producției

13 32 0

Indemnizații și salarii

Date privind contul de capital

15 11 0

Investiții brute în bunuri corporale

Date privind forța de muncă

16 11 0

Numărul de persoane angajate

7. Studii pilot urmează să fie elaborate pentru caracteristicile enumerate în secțiunea 9.

SECȚIUNEA 5

Primul an de referință

1. Primul an de referință pentru care se elaborează statistici este anul calendaristic 2008. Primii ani de referință pentru statisticile care se elaborează cu o frecvență multianuală sunt specificați mai jos pentru codurile sub care sunt enumerate caracteristicile:



An calendaristic

Cod

2009

15 42 0 și 15 44 1

2008

18 12 0, 18 15 0, 18 16 0 și 23 11 0

2. Statisticile multianuale se elaborează cel puțin o dată la cinci ani.

3. Primul an de referință pentru care se elaborează statisticile privind caracteristica 21 14 0 este anul calendaristic 2010.

4. Statisticile privind caracteristica 21 12 0 se elaborează în fiecare an. Statisticile privind caracteristica 21 14 0 se elaborează o dată la trei ani.

SECȚIUNEA 6

Raport privind calitatea statisticilor

Pentru fiecare caracteristică cheie, statele membre indică gradul de precizie, raportându-se la un nivel de încredere de 95 %, pe care Comisia îl include în raportul prevăzut la articolul 13 din prezentul regulament, ținând seama de aplicarea articolului respectiv în fiecare stat membru. Caracteristicile cheie sunt stabilite în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 12 alineatul (3).

SECȚIUNEA 7

Elaborarea rezultatelor

1. Rezultatele pentru statistici, cu excepția caracteristicilor 18 11 0, 18 12 0, 18 15 0 și 18 16 0 sunt defalcate la nivel de patru cifre (clasă) NACE Rev. 2.

Caracteristicile 18 11 0, 18 12 0, 18 15 0 și 18 16 0 sunt defalcate la nivel de trei cifre (grupa) NACE Rev. 2.

2. Unele rezultate sunt totodată defalcate la nivel de clasă de mărime și la nivel de trei cifre (grupa) NACE Rev. 2.

3. Rezultatele pentru statistici privind unitățile de tip de activitate sunt defalcate la nivel de patru cifre (clasă) NACE Rev. 2.

4. Rezultatele pentru statistici regionale sunt defalcate la nivel de două cifre (diviziune) NACE Rev. 2 și conform nivelului 2 din NUTS.

5. Rezultatele pentru caracteristicile 21 11 0, 21 12 0 și 21 14 0 sunt defalcate la nivel de două cifre (diviziune) NACE Rev. 2.

6. Rezultatele pentru caracteristicile 21 11 0, 21 12 0 și 21 14 0 sunt defalcate pentru următoarele domenii de mediu: protecția aerului înconjurător și a climatului, gestiunea apelor uzate, gestiunea deșeurilor și alte activități de protecție a mediului. Rezultatele pentru domeniile de mediu sunt defalcate la nivel de două cifre (diviziune) NACE Rev. 2.

SECȚIUNEA 8

Transmiterea rezultatelor

Rezultatele sunt transmise în termen de 18 luni de la sfârșitul anului calendaristic al perioadei de referință.

Rezultatele naționale preliminare sau estimările naționale preliminare sunt transmise în termen de 10 luni de la sfârșitul anului calendaristic al perioadei de referință pentru statisticile de întreprindere menționate la secțiunea 4 punctul 3, elaborate pentru caracteristicile enumerate mai jos:



Cod

Titlu

Date structurale

11 11 0

Număr de întreprinderi

Date privind contul de capital

12 11 0

Cifră de afaceri

12 12 0

Valoarea producției

13 11 0

Total achiziții de bunuri și servicii

13 32 0

Indemnizații și salarii

15 11 0

Investiții brute în bunuri corporale

Date privind forța de muncă

16 11 0

Numărul de persoane angajate

Aceste rezultate preliminare sunt defalcate la nivel de trei cifre (grupă) NACE Rev. 2.

SECȚIUNEA 9

Rapoarte și studii pilot

Statele membre furnizează Comisiei un raport privind disponibilitatea datelor necesare elaborării rezultatelor pentru următoarele caracteristici:



Cod

Titlu

Observație

Date privind mediul înconjurător

21 11 0

Investiții în echipamente și instalații pentru controlul poluării și accesorii antipoluante speciale (în special instalații „de la capătul conductei”)

Defalcare specifică în conformitate cu Protocolul de la Kyoto la Convenția Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice

21 12 0

Investiții în echipamente și instalații corelate cu tehnologii ecologice („tehnologie integrată”)

Defalcare specifică în conformitate cu Protocolul de la Kyoto la Convenția Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice

21 14 0

Total cheltuieli curente pentru protecția mediului

Defalcare specifică privind cheltuielile rezultate din punerea în aplicare a politicii de mediu a UE

Subcontractare

23 12 0

Venituri din subcontractare

 

Comisia inițiază o serie de studii pilot privind aceste caracteristici.

SECȚIUNEA 10

Perioada de tranziție

Pentru elaborarea statisticilor privind caracteristicile 21 12 0 și 21 14 0, perioada de referință se încheie odată cu anul de referință 2008.




ANEXA III

UN MODUL DEFALCAT PENTRU STATISTICILE STRUCTURALE PRIVIND ACTIVITĂȚILE DE COMERȚ

SECȚIUNEA 1

Obiectiv

Scopul prezentei anexe este stabilirea unui cadru comun pentru culegerea, elaborarea, transmiterea și evaluarea statisticilor comunitare referitoare la structura, activitatea, competitivitatea și performanțele sectorului comercial de distribuție.

SECȚIUNEA 2

Domeniul de aplicare

Statisticile elaborate vizează domeniile menționate la articolul 1 literele (a)-(e), în special:

 structura rețelei comerciale de distribuție și evoluția acesteia;

 activități de distribuție și moduri de vânzare, precum și tipuri de furnizare și vânzare.

SECȚIUNEA 3

Domeniul de aplicare

1. Se elaborează statistici pentru toate activitățile care intră sub incidența secțiunii G din NACE Rev. 2. Acest sector acoperă comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și a motocicletelor. Statisticile de întreprindere privesc populația tuturor întreprinderilor a căror activitate se clasifică la secțiunea G.

2. Dacă volumul total al cifrei de afaceri sau numărul de salariați dintr-o grupă NACE Rev. 2, secțiunea G, reprezintă, într-un stat membru, mai puțin de 1 % din totalul comunitar, informațiile necesare elaborării statisticilor, menționate în prezenta anexă și care nu se regăsesc în anexa I, nu se culeg în temeiul prezentului regulament.

3. Dacă este necesar în cadrul cerințelor de politică comunitară, Comisia poate solicita, în conformitate cu procedura de reglementare menționată la articolul 12 alineatul (2), culegerea ad hoc a datelor menționate la punctul 2.

SECȚIUNEA 4

Caracteristici

1. Lista de caracteristici și statisticile definite mai jos indică, după caz, tipul de unitate statistică pentru care se elaborează statistici și dacă acestea trebuie elaborate cu o frecvență anuală sau multianuală. Statisticile și caracteristicile care apar în italice sunt, de asemenea incluse pe listele modulului comun definit în anexa I.

2. Statistici demografice anuale:



Cod

Titlu

Date structurale

11 11 0

Număr de întreprinderi

11 21 0

Număr de unități locale

3. Caracteristicile întreprinderilor pentru care se elaborează statistici anuale:



Cod

Titlu

Date contabile

12 11 0

Cifră de afaceri

12 12 0

Valoarea producției

12 13 0

Marja brută pentru bunuri destinate revânzării

12 15 0

Valoarea adăugată la costul factorilor

12 17 0

Surplus operațional brut

13 11 0

Total achiziții de bunuri și servicii

13 12 0

Achiziții de bunuri și servicii în scopul revânzării ca atare

13 13 1

Plăți efectuate lucrătorilor în regim temporar

13 21 0

Variații ale stocurilor de bunuri și servicii

13 21 1

Variații ale stocurilor de bunuri și servicii achiziționate în scopul revânzării ca atare

13 31 0

Costuri cu personalul

13 32 0

Indemnizații și salarii

13 33 0

Cheltuielile cu asigurările sociale

Date privind contul de capital

15 11 0

Investiții brute în bunuri corporale

15 12 0

Investiții brute în terenuri

15 13 0

Investiții brute în clădiri și structuri existente

15 14 0

Investiții brute în construcția și modificarea clădirilor

15 15 0

Investiții brute în utilaje și echipamente

15 21 0

Vânzări de bunuri de investiție corporale

Date privind forța de muncă

16 11 0

Numărul de persoane angajate

16 13 0

Numărul de salariați

16 14 0

Numărul de persoane angajate în unități echivalente cu normă întreagă

4. Caracteristicile întreprinderilor pentru care se elaborează statistici multianuale:



Cod

Titlu

Observație

 

Informații privind formele de schimburi comerciale ale întreprinderilor

Numai diviziunea 47

17 32 0

Numărul de magazine de comerț cu amănuntul

 

Defalcarea cifrei de afaceri după tipul de activitate

18 10 0

Cifra de afaceri din agricultură, silvicultură, pescuit și activități industriale

 

18 15 0

Cifra de afaceri din activități de servicii

 

18 16 0

Cifra de afaceri din activități comerciale de achiziție și revânzare și din activități intermediare

 

Defalcarea cifrei de afaceri după tipul de produs

18 21 0

Defalcarea cifrei de afaceri după produs [conform secțiunii G din CPA (1)]

 

(*)   Regulamentul (CEE) nr. 3696/93 al Consiliului din 29 octombrie 1993 privind clasificarea statistică a produselor în funcție de domeniul de activitate (CPA) în Comunitatea Economică Europeană (JO L 342, 31.12.1993, p. 1). Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1882/2003.

5. Caracteristicile întreprinderilor pentru care se elaborează statistici regionale anuale:



Cod

Titlu

Date contabile

13 32 0

Indemnizații și salarii

Date privind forța de muncă

16 11 0

Numărul de persoane angajate

6. Caracteristicile întreprinderilor pentru care se elaborează statistici regionale multianuale:



Cod

Titlu

Observație

Date contabile

12 11 0

Cifră de afaceri

Numai diviziunile 45 și 47

Informații privind tipurile de schimburi comerciale ale întreprinderilor

17 33 1

Spații de vânzare

Numai diviziunea 47

SECȚIUNEA 5

Primul an de referință

1. Primul an de referință pentru care se elaborează statistici este anul calendaristic 2008. Primii ani de referință pentru statisticile care urmează să fie elaborate cu o frecvență multianuală sunt specificați mai jos pentru fiecare dintre grupele NACE Rev. 2 pentru care sunt culese date și pentru statisticile regionale multianuale:



An calendaristic

Defalcare

2012

Diviziunea 47

2008

Diviziunea 46

2009

Statistici regionale

2010

Diviziunea 45

2. Frecvența multianuală este de cinci ani.

SECȚIUNEA 6

Raport privind calitatea statisticilor

Pentru fiecare caracteristică cheie, statele membre indică gradul de precizie, raportându-se la un nivel de încredere de 95 %, pe care Comisia îl include în raportul prevăzut la articolul 13, ținând seama de aplicarea articolului respectiv în fiecare stat membru. Caracteristicile cheie sunt stabilite în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 12 alineatul (3).

SECȚIUNEA 7

Elaborarea rezultatelor

1. Pentru a permite elaborarea statisticilor cumulate la nivel comunitar, statele membre trebuie să prezinte rezultatele naționale componente defalcate la nivelul claselor NACE Rev. 2.

2. Unele rezultate sunt totodată defalcate la nivel de clasă de mărime pentru fiecare grupă NACE Rev. 2.

3. Rezultatele pentru statisticile regionale trebuie defalcate simultan la nivel de trei cifre (grupă) NACE Rev. 2 și nivelul 2 din NUTS.

4. Domeniul de aplicare al statisticilor regionale care urmează să fie elaborate pe o bază multianuală acoperă populația tuturor unităților locale a căror activitate principală se clasifică la secțiunea G. Cu toate acestea, acesta se poate limita la unitățile locale dependente de întreprinderile clasificate la secțiunea G din NACE Rev. 2, în cazul în care o asemenea populație reprezintă mai mult de 95 % din acoperirea totală. Acest raport trebuie calculat utilizând caracteristica „forța de muncă” disponibilă în registrul întreprinderilor.

SECȚIUNEA 8

Transmiterea rezultatelor

1. Rezultatele trebuie transmise în termen de 18 luni de la sfârșitul anului calendaristic al perioadei de referință.

2. Rezultatele naționale sau estimările preliminare sunt transmise în termen de 10 luni de la sfârșitul anului calendaristic al perioadei de referință pentru statisticile de întreprindere elaborate pentru caracteristicile enumerate mai jos:



Cod

Titlu

Date contabile

12 11 0

Cifră de afaceri

Date privind forța de muncă

16 11 0

Numărul de persoane angajate

Aceste rezultate preliminare trebuie defalcate la nivel de trei cifre (grupă) NACE Rev. 2.

SECȚIUNEA 9

Perioada de tranziție

În ceea ce privește elaborarea statisticilor privind caracteristicile 13 13 1 și 16 14 0, perioada de tranziție nu depășește mai mult de doi ani după primul an de referință (2008) indicat în secțiunea 5.




ANEXA IV

UN MODUL DEFALCAT REFERITOR LA STATISTICILE STRUCTURALE ÎN SECTORUL CONSTRUCȚIILOR

SECȚIUNEA 1

Obiectiv

Scopul prezentei anexe este stabilirea unui cadru comun pentru culegerea, elaborarea, transmiterea și evaluarea statisticilor comunitare referitoare la structura, activitatea, competitivitatea și performanța sectorului construcțiilor.

SECȚIUNEA 2

Domeniul de aplicare

Statisticile care urmează să fie elaborate vizează domeniile menționate la articolul 1 literele (a)-(e), în special:

 o listă centralizată de statistici pentru o analiză detaliată a structurii, a activității, a competitivității și a performanțelor activităților din sectorul construcțiilor;

 o altă listă de statistici destinată studierii temelor specifice.

SECȚIUNEA 3

Domeniul de aplicare

1. Se elaborează statistici pentru toate activitățile care intră sub incidența secțiunii F din NACE Rev. 2. Statisticile de întreprindere vor privi populația tuturor întreprinderilor clasificate conform principalelor lor activități din secțiunea F.

2. Dacă volumul total al cifrei de afaceri sau numărul de salariați dintr-o grupă NACE Rev. 2, secțiunea F, reprezintă, într-un stat membru, mai puțin de 1 % din totalul comunitar, informațiile necesare elaborării statisticilor, menționate în prezenta anexă și care nu se găsesc în anexa I, nu trebuie elaborate în temeiul prezentului regulament.

3. Dacă este necesar în cadrul cerințelor de politică comunitară, Comisia poate solicita, în conformitate cu procedura de reglementare menționată la articolul 12 alineatul (2), culegerea ad hoc a datelor menționate la punctul 2.

SECȚIUNEA 4

Caracteristici

1. Lista de caracteristici și statisticile definite mai jos indică, după caz, tipul de unitate statistică pentru care se elaborează statistici și dacă acestea trebuie elaborate cu o frecvență anuală sau multianuală. Statisticile și caracteristicile în italice sunt, de asemenea, incluse pe listele din modulul comun definit în anexa I.

2. Statistici demografice anuale:



Cod

Titlu

Date structurale

11 11 0

Număr de întreprinderi

11 21 0

Număr de unități locale

3. Caracteristicile întreprinderilor pentru care se elaborează statistici anuale:



Cod

Titlu

Observație

Date contabile

12 11 0

Cifră de afaceri

 

12 12 0

Valoarea producției

 

12 13 0

Marja brută pentru bunuri destinate revânzării

Diviziunile 41 și 42 și grupele 43.1 și 43.9 – opțional

12 15 0

Valoarea adăugată la costul factorilor

 

12 17 0

Surplus operațional brut

 

13 11 0

Total achiziții de bunuri și servicii

 

13 12 0

Achiziții de bunuri și servicii în scopul revânzării ca atare

Diviziunile 41 și 42 și grupele 43.1 și 43.9 – opțional

13 13 1

Plăți efectuate lucrătorilor în regim temporar

 

13 21 3

Variația stocurilor de produse finite și în curs de fabricare realizate de unitate

 

13 31 0

Costuri cu personalul

 

13 32 0

Remunerații și salarii

 

13 33 0

Cheltuielile cu asigurările sociale

 

13 41 1

Plăți pentru chirii pe termen lung și pentru leasing operațional de bunuri

 

Date privind contul de capital

15 11 0

Investiții brute în bunuri corporale

 

15 12 0

Investiții brute în terenuri

 

15 13 0

Investiții brute în clădiri și structuri existente

 

15 14 0

Investiții brute în construcția și modificarea clădirilor

 

15 15 0

Investiții brute în utilaje și echipamente

 

15 21 0

Vânzări de bunuri de investiție corporale

 

Date privind forța de muncă

16 11 0

Numărul de persoane angajate

 

16 13 0

Numărul de salariați

 

16 14 0

Numărul de persoane angajate în unități echivalente cu normă întreagă

 

16 15 0

Numărul de ore efectuate de persoanele angajate

 

Defalcarea cifrei de afaceri per tip de activitate

18 11 0

Cifra de afaceri din activitatea principală la nivel de trei cifre NACE Rev. 2.

 

Achiziții de produse energetice

20 11 0

Achiziții de produse energetice (valoric)

 

4. Caracteristicile întreprinderilor pentru care se elaborează statistici multianuale:



Cod

Titlu

Observație

Date privind contul de capital

15 44 1

Investiții în software achiziționat

 

Defalcarea cifrei de afaceri după tipul de activitate

18 12 1

Cifra de afaceri din activități industriale, cu excepția sectorului construcțiilor

 

18 12 2

Cifra de afaceri din activități în sectorul construcțiilor

 

18 15 0

Cifra de afaceri din activități de servicii

 

18 16 0

Cifra de afaceri din schimburi comerciale și activități intermediare

 

18 31 0

Cifra de afaceri din construcția de clădiri

Numai diviziunile 41 și 42 și grupele 43.1 și 43.9

18 32 0

Cifra de afaceri din construcții civile

Numai diviziunile 41 și 42 și grupele 43.1 și 43.9

Subcontractare

23 11 0

Plăți efectuate subcontractanților

 

23 12 0

Venituri din subcontractare

 

5. Caracteristicile întreprinderilor pentru care se elaborează statistici regionale anuale:



Cod

Titlu

Date contabile

13 32 0

Indemnizații și salarii

Date privind forța de muncă

16 11 0

Numărul de persoane angajate

6. Caracteristicile unităților după tipul de activitate pentru care se elaborează statistici anuale:



Cod

Titlu

Date contabile

12 11 0

Cifră de afaceri

12 12 0

Valoarea producției

13 32 0

Indemnizații și salarii

15 11 0

Investiții brute în bunuri corporale

Date privind forța de muncă

16 11 0

Numărul de persoane angajate

SECȚIUNEA 5

Primul an de referință

1. Primul an de referință pentru care se elaborează statistici este anul calendaristic 2008. Primii ani de referință pentru statisticile care se elaborează cu o frecvență multianuală sunt specificați mai jos pentru codurile sub care sunt enumerate caracteristicile:



An calendaristic

Cod

2009

15 44 1

2008

18 12 1, 18 12 2, 18 15 0, 18 16 0, 18 31 0, 18 32 0, 23 11 0 și 23 12 0

2. Statisticile multianuale se elaborează cel puțin o dată la cinci ani.

SECȚIUNEA 6

Raport privind calitatea statisticilor

Pentru fiecare caracteristică cheie, statele membre indică gradul de precizie, raportându-se la un nivel de încredere de 95 %, pe care Comisia îl include în raportul prevăzut la articolul 13, ținând seama de aplicarea articolului respectiv în fiecare stat membru. Caracteristicile cheie sunt stabilite de către Comisie, în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 12 alineatul (3).

SECȚIUNEA 7

Elaborarea rezultatelor

1. Rezultatele statisticilor, cu excepția caracteristicilor 15 44 1, 18 11 0, 18 12 1, 18 12 2, 18 15 0, 18 16 0, 18 31 0 și 18 32 0, urmează să fie defalcate la nivel de patru cifre (clasă) NACE Rev. 2.

Rezultatele statisticilor, cu excepția caracteristicilor 15 44 1, 18 11 0, 18 12 1, 18 12 2, 18 15 0, 18 16 0, 18 31 0 și 18 32 0 urmează să fie defalcate la nivel de trei cifre (clasă) NACE Rev. 2.

2. Unele rezultate trebuie totodată defalcate la nivel de clasă de mărime și la nivel de trei cifre (grupă) NACE Rev. 2.

3. Rezultatele statisticilor privind unitățile după tipul de activitate urmează să fie defalcate la nivel de patru cifre (clasă) NACE Rev. 2.

4. Rezultatele statisticilor regionale sunt defalcate la nivel de două cifre (diviziuni) NACE Rev. 2 și nivelul 2 din NUTS.

SECȚIUNEA 8

Transmiterea rezultatelor

Rezultatele trebuie transmise în termen de 18 luni de la sfârșitul anului calendaristic al perioadei de referință.

Rezultatele naționale sau estimările preliminare sunt transmise în termen de 10 luni de la sfârșitul anului calendaristic al perioadei de referință pentru statisticile privind întreprinderile elaborate pentru caracteristicile enumerate mai jos:



Cod

Titlu

Date structurale

11 11 0

Număr de întreprinderi

Date contabile

12 11 0

Cifră de afaceri

12 12 0

Valoarea producției

13 11 0

Total achiziții de bunuri și servicii

13 32 0

Indemnizații și salarii

Date privind conturile de capital

15 11 0

Investiții brute în bunuri corporale

Date privind forța de muncă

16 11 0

Numărul de persoane angajate

Aceste rezultate preliminare urmează să fie defalcate la nivel de trei cifre (grupă) NACE Rev. 2.

SECȚIUNEA 9

Perioada de tranziție

Nu se poate acorda o perioadă de tranziție.




ANEXA V

UN MODUL DEFALCAT REFERITOR LA STATISTICILE STRUCTURALE ÎN SECTORUL ASIGURĂRILOR

SECȚIUNEA 1

Obiectiv

Obiectivul prezentei anexe este de a stabili un cadru comun pentru culegerea, elaborarea, transmiterea și evaluarea statisticilor comunitare privitoare la structura, activitatea, competitivitatea și performanțele serviciilor de asigurări. Prezentul modul include o listă defalcată a caracteristicilor pe baza cărora se vor elabora statisticile menite să asigure o mai bună cunoaștere a evoluției sectorului asigurărilor la nivel național, comunitar și internațional.

SECȚIUNEA 2

Domeniul de aplicare

Statisticile care urmează să fie elaborate vizează domeniile menționate la articolul 1 literele (a), (b) și (c), în special:

 analiza detaliată a structurii, a activității, a competitivității și a performanțelor societăților de asigurări;

 dezvoltarea și distribuția activității globale și a activității diferențiate pe produse, categorii de clienți, activități internaționale, număr de angajați, investiții, capital, rezerve și provizioane tehnice.

SECȚIUNEA 3

Domeniul de aplicare

1. Statisticile de acest gen se elaborează pentru toate activitățile prevăzute în diviziunea 65 din NACE Rev. 2, cu excepția grupei 65.3.

2. Elaborarea statisticilor are în vedere următoarele întreprinderi:

 toate societăți de asigurări generale: toate societățile prevăzute la articolul 2 alineatul (1) litera (a) din Directiva 91/674/CEE ( 15 );

 toate societățile de asigurări de viață: toate societățile prevăzute la articolul 2 alineatul (1) litera (b) din Directiva 91/674/CEE;

 societăți specializate în reasigurări: societățile prevăzute la articolul 2 alineatul (1) litera (c) din Directiva 91/674/CEE;

 persoane care subscriu de la Lloyd’s: societățile prevăzute la articolul 4 din Directiva 91/674/CEE;

 societăți de asigurări mixte: toate societățile care desfășoară activități de asigurare de viață și asigurări generale.

3. În plus, sucursalele societăților de asigurări menționate la titlul III din Directivele 73/239/CEE ( 16 ) și 2002/83/CE ( 17 ) și a căror activitate intră sub incidența uneia dintre grupele NACE Rev. 2 menționate la punctul 1 vor fi tratate ca și întreprinderile corespunzătoare, astfel cum se stabilește la punctul 2.

4. În sensul statisticilor comunitare armonizate, statele membre vor avea libertatea de a ține seama de excepțiile menționate la articolul 3 din Directiva 73/239/CEE și la articolul 3 alineatele (2), (3), (5), (6) și (7) din Directiva 2002/83/CE.

SECȚIUNEA 4

Caracteristici

1. Caracteristicile care apar în italice sunt, de asemenea, incluse în listele modulului comun din anexa I. Caracteristicile și statisticile prezentate în lista A menționată la punctul 3 și lista B menționată la punctul 4 vor fi elaborate în conformitate cu secțiunea 5. Pentru caracteristicile extrase direct din conturile anuale, exercițiile contabile care se încheie în cursul unui an de referință vor fi asimilate anului de referință respectiv.

2. În listele A și B, caracteristicile societăților de asigurări de viață sunt identificate cu numărul 1, cele ale societăților de asigurări generale cu numărul 2, cele ale societăților de asigurări mixte cu numărul 3, cele ale societăților specializate în reasigurări cu numărul 4, cele referitoare la asigurările de viață ale societăților de asigurări mixte cu numărul 5, iar cele referitoare la asigurările generale (inclusiv accepte de reasigurare) ale societăților de asigurări mixte cu numărul 6.

3. Lista A include următoarele informații:

(a) caracteristicile enumerate la articolul 6 din Directiva 91/674/CEE, referitoare la societățile de asigurări de viață, generale, mixte și societățile specializate în reasigurări: în ceea ce privește activul din bilanț: pozițiile C I (cu terenurile și clădirile ocupate de societatea de asigurări pentru activitățile proprii, menționate separat), pozițiile C II, C II 1 + C II 3 cumulate, C II 2 + C II 4 cumulate, CIII, C III 1, C III 2, C III 3, C III 4, C III 5, C III 6 + C III 7 cumulate, C IV, D; în ceea ce privește pasivul din bilanț: pozițiile A, A I, A II + A III + A IV ca valoare totală, pozițiile B, C 1 a (separat, pe asigurări de viață și asigurări generale, în cazul societăților de asigurări mixte), C 2 a (separat, pe asigurări de viață și asigurări generale, în cazul societăților de asigurări mixte), C 3 a (separat, pe asigurări de viață și asigurări generale, în cazul societăților de asigurări mixte), C 4 a, C 5, C 6 a, D a, G III (fără menționarea separată a împrumuturilor convertibile), G IV;

(b) caracteristicile enumerate la articolul 34 partea I din Directiva 91/674/CEE privind societățile de asigurări generale și societățile specializate în reasigurări și la asigurările generale ale societăților de asigurări mixte: pozițiile 1 a, 1 b, 1 c, 1 d, 2, 4 a aa, 4 a bb, 4 b aa, 4 b bb, 7 (sumă brută), 7 d, 9, 10 (separat pe suma brută și suma netă);

(c) caracteristicile enumerate la articolul 34 partea II din Directiva 91/674/CEE privind societățile de asigurări de viață și la asigurările de viață ale societăților de asigurare mixtă: pozițiile 1 a, 1 b, 1 c (separat pe suma brută și cota reasiguratorilor), 2, 3, 5 a aa, 5 a bb, 5 b aa, 5 b bb, 6 a aa, 6 a bb, 8 (sumă brută), 8 d, 9, 10, 12, 13 (separat pe suma brută și suma netă);

(d) caracteristicile enumerate la articolul 34 partea III din Directiva 91/674/CEE privind societățile de asigurări de viață, generale, mixte și societățile specializate în reasigurări: pozițiile 3, 4 (numai pentru societățile de asigurări de viață și mixte), pozițiile 5, 6 (numai pentru societățile de asigurări generale, mixte și de reasigurări), pozițiile 7, 8, 9 + 14 + 15 cumulate, 10 (înainte de impozitare), 13, 16;

(e) caracteristicile enumerate la articolul 63 din Directiva 91/674/CEE:

 referitoare la societățile de asigurări de viață și generale și la asigurările de viață și generale ale societăților de asigurări mixte: primele brute emise în asigurările directe, pe (sub)categorii din CPA (la nivel de 5 cifre și subcategoriile 66.03.21, 66.03.22);

 referitoare la societățile de asigurări generale și asigurările generale ale societăților de asigurări mixte: sume brute plătite ca daune, în asigurare directă, cheltuieli operaționale brute și sold de reasigurare, asigurare directă, toate caracteristicile fiind clasificate pe (sub)categorii CPA (la nivel de 5 cifre și subcategoriile 66.03.21, 66.03.22);

 referitoare la societățile de asigurări de viață și asigurările de viață ale societăților de asigurări mixte: primele brute emise în asigurări directe, repartizate conform indicațiilor de la numărul II poziția 1;

(f) caracteristicile prevăzute la articolul 64 din Directiva 91/674/CEE privitoare la societățile de asigurări de viață, generale, mixte și societățile specializate în reasigurări: comisioane aferente asigurărilor directe (cu excepția societăților specializate în reasigurări) și total asigurări;

(g) caracteristicile suplimentare enumerate mai jos:

▼M1



Cod

Titlu

Întreprinderi/activități economice în cauză

 

Date structurale

 

11 11 0

Număr de întreprinderi

(1, 2, 3, 4)

11 11 1

Număr de întreprinderi defalcat după statutul juridic

(1, 2, 3, 4)

11 11 2

Număr de întreprinderi defalcat după clasele de mărime ale primelor brute subscrise

(1, 2, 3)

11 11 3

Număr de întreprinderi defalcat după clasele de mărime ale provizioanelor tehnice brute

(1)

11 11 5

Număr de întreprinderi defalcat după țara de reședință a întreprinderii mamă

(1, 2, 3, 4)

11 41 0

Numărul total și locația sucursalelor din alte țări

(1, 2, 3)

 

Date contabile/parte tehnică a contului de profit și pierderi

 

32 11 4

Prime brute subscrise defalcate după forma juridică a întreprinderii

(1, 2, 4, 5, 6)

32 11 5

Prime brute subscrise din asigurări directe defalcate după țara de reședință a întreprinderii mamă

(1, 2, 5, 6)

32 11 6

Prime brute subscrise din acceptări în reasigurare defalcate după țara de reședință a întreprinderii mamă

(1, 2, 4, 6)

32 18 2

Cota reasigurătorilor din primele brute subscrise, defalcate după țara de reședință a întreprinderii mamă

(1, 2, 4, 5, 6)

32 16 0

Alte elemente ale contului tehnic, sume brute

(1, 2, 4, 5, 6)

32 18 0

Sold de reasigurare

(1, 2, 4, 5, 6)

32 18 8

Cota reasigurătorilor din valoarea brută a altor posturi din contul tehnic nespecificate anterior

(1, 2, 4, 5, 6)

 

Date contabile/parte tehnică a contului de profit și pierderi

 

32 19 0

Sub-total II (sold net al contului tehnic)

(3)

 

Informații suplimentare privind contul de profit și pierderi

 

32 61 4

Cheltuieli externe pentru achiziționarea de bunuri și servicii

(1, 2, 3, 4)

13 31 0

Costuri cu personalul

(1, 2, 3, 4)

32 61 5

Cheltuieli externe și interne pentru gestionarea daunelor

(1, 2, 4, 5, 6)

32 61 6

Cheltuieli de achiziție

(1, 2, 4, 5, 6)

32 61 7

Cheltuieli administrative

(1, 2, 4, 5, 6)

32 61 8

Alte cheltuieli tehnice brute

(1, 2, 4, 5, 6)

32 61 9

Costuri de gestionare a investițiilor

(1, 2, 4, 5, 6)

32 71 1

Venituri din participații

(1, 2, 4, 5, 6)

32 71 3

Venituri din terenuri și clădiri

(1, 2, 4, 5, 6)

32 71 4

Venituri din alte investiții

(1, 2, 4, 5, 6)

32 71 5

Reluări din corecții asupra valorii investițiilor

(1, 2, 4, 5, 6)

32 71 6

Profituri din realizarea investițiilor

(1, 2, 4, 5, 6)

32 72 1

Cheltuieli de gestionare a investițiilor, inclusiv dobânzile

(1, 2, 4, 5, 6)

32 72 2

Corecții asupra valorii investițiilor

(1, 2, 4, 5, 6)

32 72 3

Pierderi din realizarea investițiilor

(1, 2, 4, 5, 6)

 

Date pe produs pe baza CPA

 

33 12 1

Cota reasigurătorilor din primele brute subscrise din asigurări directe, repartizate pe produs (pe baza CPA)

(1, 2, 5, 6)

 

Date privind internaționalizarea (defalcare geografică a activităților în cadrul dreptului de stabilire)

 

34 31 1

Prime brute subscrise din asigurări directe pe produs (pe baza CPA) și pe stat membru

(1, 2, 5, 6)

 

Date privind internaționalizarea (defalcarea geografică a activităților conform dreptului la libertatea de a presta servicii)

 

34 32 1

Prime brute subscrise din asigurări directe pe produs (pe baza CPA) și pe stat membru

(1, 2, 5, 6)

▼B

4. Lista B cuprinde următoarele informații:

(a) caracteristicile enumerate la articolul 34 partea I din Directiva 91/674/CEE privind societățile de asigurări generale și societățile specializate în reasigurări și asigurările generale ale societăților de asigurări mixte: pozițiile 3, 5, 6, 8;

(b) caracteristicile enumerate la articolul 34 partea II din Directiva 91/674/CEE privind societățile de asigurări de viață și asigurările de viață ale societăților de asigurare mixtă: pozițiile 4, 6 b, 7, 11;

(c) caracteristicile enumerate la articolul 63 din Directiva 91/674/CEE privind societățile de asigurări de viață și generale și asigurările de viață și generale ale societăților de asigurări mixte: defalcare geografică a primelor brute emise în asigurări directe în statul membru în care își are sediul societatea respectivă, în alte state membre, alte țări din SEE, Elveția, SUA, Japonia sau alte țări terțe;

(d) caracteristicile suplimentare enumerate mai jos:

▼M1



Cod

Titlu

Întreprinderi/activități economice în cauză

Observații

 

Date contabile/parte tehnică a contului de profit și pierderi

 
 

32 13 2

Sume brute plătite pentru daune survenite în timpul exercițiului financiar în curs

(2, 4, 6)

 
 

Activități internaționale (în general)

 
 

34 12 0

Defalcare geografică a primelor brute subscrise pentru acceptări din reasigurare

(1, 2, 4, 5, 6)

 

34 13 0

Defalcarea geografică a cotei reasigurătorilor din primele brute emise

(1, 2, 4, 5, 6)

 
 

Date privind bilanțul (activ/pasiv)

 
 

36 11 2

Terenuri și clădiri (valoare actuală)

(1, 2, 3, 4)

 

36 12 3

Investiții în întreprinderi din cadrul grupului și participații (valoare actuală)

(1, 2, 3, 4)

 

36 13 8

Alte investiții financiare (valoare actuală)

(1, 2, 3, 4)

 

36 21 0

Investiții în beneficiul deținătorilor de polițe de asigurare de viață care suportă riscul de investiție – terenuri și clădiri

(1, 3)

 

36 22 0

Investiții în beneficiul deținătorilor de polițe de asigurare de viață care suportă riscul de investiție – alte investiții financiare

(1, 3)

 

37 10 1

Total capital și rezerve, defalcat după forma juridică a întreprinderii

(1, 2, 3, 4)

 

37 33 3

Provizioane brute pentru daune restante, cu titlu de asigurare directă, pe produs (pe baza CPA)

(2, 6)

 
 

Date diverse

 
 

39 10 0

Numărul de contracte restante la sfârșitul exercițiului contabil, cu titlu de asigurare directă, pentru toate contractele de asigurare de viață individuale și pentru următoarele produse: Servicii de asigurări de viață nelegate și CPA 65.12.1, 65.12.4 și 65.12.5

(1, 2, 5, 6)

 

39 20 0

Numărul de persoane asigurate la sfârșitul exercițiului contabil, cu titlu de asigurare directă, pentru toate contractele de asigurare de viață de grup și pentru următorul produs: CPA 65.12.1

(1, 2, 5, 6)

 

39 30 0

Numărul de vehicule asigurate la sfârșitul exercițiului contabil, cu titlu de asigurare directă, pentru următorul produs: CPA 65.12.2

(2, 6)

Opțional

39 40 0

Suma brută asigurată la sfârșitul exercițiului contabil, cu titlu de asigurare directă, pentru următoarele produse: Asigurări de viața nelegate și servicii de asigurări de capitalizare

(1, 5)

Opțional

39 50 0

Numărul de daune survenite în cursul exercițiului contabil, cu titlu de asigurare directă, pentru următorul produs: CPA 65.12.2

(2, 6)

Opțional

▼M3

SECȚIUNEA 5

Primul an de referință

Primul an de referință pentru care se elaborează statistici pentru caracteristicile listate în secțiunea 4 este anul calendaristic 2008.

▼B

SECȚIUNEA 6

Elaborarea rezultatelor

Rezultatele trebuie defalcate la nivel de 4 cifre din clasa NACE Rev. 2.

SECȚIUNEA 7

Transmiterea rezultatelor

Rezultatele se vor comunica în termen de 12 luni de la sfârșitul anului de referință, în cazul întreprinderilor menționate la secțiunea 3, exceptând societățile specializate în reasigurări, care vor comunica rezultatele în termen de 18 luni de la încheierea perioadei de referință.

SECȚIUNEA 8

Comitetul european pentru asigurări și pensii ocupaționale

Comisia informează Comitetul european pentru asigurări și pensii ocupaționale, instituit prin Decizia 2004/9/CE a Comisiei ( 18 ), cu privire la punerea în aplicare a modulului și la toate măsurile de adaptare la evoluțiile economice și tehnice privind culegerea și prelucrarea statistică a datelor și prelucrarea și transmiterea rezultatelor, pe care le adoptă în conformitate cu articolul 12.

SECȚIUNEA 9

Perioada de tranziție

Nu se poate acorda o perioadă de tranziție.




ANEXA VI

UN MODUL DEFALCAT PENTRU STATISTICILE STRUCTURALE PRIVIND INSTITUȚIILE DE CREDIT

SECȚIUNEA 1

Obiectul

Scopul prezentei anexe este stabilirea unui cadru comun pentru culegerea, elaborarea, transmiterea și evaluarea statisticilor comunitare referitoare la structura, activitatea, competitivitatea și performanța sectorului instituțiilor de credit. Prezentul modul include o listă defalcată a caracteristicilor care trebuie să facă obiectul unor cercetări statistice în scopul îmbunătățirii cunoștințelor referitoare la evoluția sectorului instituțiilor de credit la nivel național, comunitar și internațional.

SECȚIUNEA 2

Domeniul de aplicare

Statisticile care urmează să fie elaborate vizează domeniile menționate la articolul 1 literele (a), (b), (c), în special:

 analiza detaliată a structurii, a activității, a competitivității și a performanței instituțiilor de credit;

 evoluția și defalcarea activităților totale și a activităților pe produs, a activităților internaționale, numărul de salariați, capitalul și rezervele, precum și alte active și pasive.

SECȚIUNEA 3

Domeniul de aplicare

1. Statisticile trebuie elaborate pentru activitățile instituțiilor de credit care intră sub incidența claselor 64.19 și 64.92 din NACE Rev. 2.

2. Statisticile trebuie elaborate pentru activitățile tuturor instituțiilor de credit menționate la articolul 2 alineatul (1) litera (a) și la articolul 2 alineatul (2) din Directiva 86/635/CEE a Consiliului din 8 decembrie 1986 privind conturile anuale și conturile consolidate ale băncilor și altor instituții financiare ( 19 ), cu excepția băncilor centrale.

3. Sucursalele instituțiilor de credit menționate la articolul 38 din Directiva 2006/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 14 iunie 2006 privind inițierea și exercitarea activității instituțiilor de credit (reformare) ( 20 ), a căror activitate se încadrează în domeniul de aplicare a claselor 64.19 și 64.92 din NACE Rev. 2, sunt tratate ca și instituțiile de credit menționate la punctul 2.

SECȚIUNEA 4

Caracteristici

Caracteristicile sunt enumerate mai jos. Caracteristicile care apar în italice trebuie incluse, de asemenea, în listele modulului comun din anexa I. În cazul în care caracteristicile rezultă direct din conturile anuale, exercițiile fiscale care se termină în cursul unui an de referință vor fi asimilate anului de referință respectiv.

Lista cuprinde:

(a) caracteristicile enumerate la articolul 4 din Directiva 86/635/CEE: în ceea ce privește activul din bilanț: postul 4; în ceea ce privește pasivul din bilanț: posturile 2(a) + 2(b) cumulate, posturile 7 + 8 + 9 + 10 + 11 + 12 + 13 + 14 cumulate;

(b) caracteristicile enumerate la articolul 27 din Directiva 86/635/CEE: postul 2, posturile 3(a) + 3(b) +3(c) cumulate, postul 3(a), postul 4, postul 5, postul 6, postul 7, posturile 8(a) + 8(b) cumulate, postul 8(b), postul 10, posturile 11 + 12 cumulate, posturile 9 + 13 + 14 cumulate, posturile 15 + 16 cumulate, postul 19, posturile 15 + 20 + 22 cumulate, postul 23;

(c) următoarele caracteristici suplimentare:



Cod

Titlu

Observație

Date structurale

11 11 0

Număr de întreprinderi

 

11 11 1

Număr de întreprinderi defalcat după statutul juridic

 

11 11 4

Număr de întreprinderi defalcat după reședința întreprinderii-mamă

 

11 11 6

Număr de întreprinderi defalcat după clasele de mărime a totalului bilanțului

 

11 11 7

Număr de întreprinderi defalcat după categoria instituțiilor de credit

 

11 21 0

Număr de unități locale

 

11 41 1

Număr total de sucursale defalcat după locația în țări din afara SEE

 

11 51 0

Număr total al filialelor defalcat după locația în alte țări

 

Date contabile: contul de profit și pierderi

42 11 0

Dobânzi de primit și venituri asimilate

 

42 11 1

Dobânzi de primit și venituri asimilate generate de titluri cu venit fix

 

42 12 1

Dobânzi de plătit și cheltuieli asimilate legate de titluri de creanță în circulație

 

12 12 0

Valoarea producției

 

13 11 0

Total achiziții de bunuri și servicii

 

13 31 0

Costuri cu personalul

 

12 14 0

Valoarea adăugată la prețuri de bază

Opțional

12 15 0

Valoarea adăugată la costul factorilor

 

15 11 0

Investiții brute în bunuri corporale

 

Date contabile: bilanțul

43 30 0

Total bilanț (IC)

 

43 31 0

Total bilanț defalcat după reședința întreprinderii-mamă

 

43 32 0

Total bilanț defalcat după statutul juridic

 

Date pe produs

44 11 0

Dobânzi de primit și venituri asimilate defalcate pe (sub)categorii CPA

Opțional

44 12 0

Dobânzi de plătit și cheltuieli asimilate defalcate pe (sub)categorii CPA

Opțional

44 13 0

Comisioane de primit defalcate pe (sub)categorii CPA

Opțional

44 14 0

Comisioane de plătit defalcate pe (sub)categorii CPA

Opțional

Date privind piața internă și internaționalizarea activităților

45 11 0

Defalcare geografică a numărului total de sucursale din SEE

 

45 21 0

Defalcare geografică a dobânzilor de primit și a veniturilor asimilate

 

45 22 0

Defalcare geografică a totalului bilanțului

 

45 31 0

Defalcare geografică a dobânzilor de primit și a veniturilor asimilate generate de operațiuni realizate pe baza dreptului la libera circulație a serviciilor (în alte țări din SEE)

Opțional

45 41 0

Defalcare geografică a dobânzilor de primit și a veniturilor asimilate generate de operațiunile sucursalelor (în țări din afara SEE)

Opțional

45 42 0

Defalcare geografică a dobânzilor de primit și a veniturilor asimilate generate de operațiunile efectuate pe baza dreptului la libera circulație a serviciilor (în țări din afara SEE)

Opțional

Date privind forța de muncă

16 11 0

Numărul de persoane angajate

 

16 11 1

Număr de persoane angajate defalcat pe categorii de instituții de credit

 

16 11 2

Număr de femei angajate

 

16 13 0

Numărul de salariați

 

16 13 6

Numărul de salariați femei

 

16 14 0

Numărul de persoane ocupate în unități echivalente cu normă întreagă

 

Date reziduale

47 11 0

Număr de conturi defalcat pe (sub)categorii CPA

Opțional

47 12 0

Număr de creanțe asupra clienților defalcat pe (sub)categorii CPA

Opțional

47 13 0

Număr de bancomate (ATM-uri) deținute de instituțiile de credit

 

(d) caracteristicile întreprinderilor pentru care se elaborează statistici regionale ►M3  multianuale ◄ :



Cod

Titlu

Observație

Date structurale

11 21 0

Număr de unități locale

 

Date contabile

13 32 0

Indemnizații și salarii

Opțional

Date privind forța de muncă

16 11 0

Numărul de persoane angajate

 

▼M3

SECȚIUNEA 5

Primul an de referință

Primul an de referință pentru care se elaborează statistici pentru caracteristicile listate în secțiunea 4 este anul calendaristic 2008.

▼B

SECȚIUNEA 6

Elaborarea rezultatelor

1. Rezultatele sunt defalcate separat pe următoarele clase NACE Rev. 2: 64.19 și 64.92, separat.

2. Rezultatele statisticilor regionale sunt defalcate la nivel de patru cifre (clase) NACE Rev. 2 și nivelul 1 din NUTS.

SECȚIUNEA 7

Transmiterea rezultatelor

Termenul de transmitere a rezultatelor se va decide în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 12 alineatul (3) și acesta nu poate fi mai mare de 10 luni de la sfârșitul anului de referință.

SECȚIUNEA 8

Comitetul pentru statistici monetare, financiare și balanțe de plăți

Comisia va informa Comitetul pentru statistici monetare, financiare și ale balanței de plăți, instituit prin Decizia 2006/856/CE a Consiliului ( 21 ), cu privire la punerea în aplicare a prezentului modul și toate măsurile de adaptare la evoluțiile economice și tehnice privind culegerea și prelucrarea statistică a datelor, prelucrarea și transmiterea rezultatelor.

SECȚIUNEA 9

Studii pilot

1. Pentru activitățile cuprinse în prezenta anexă, Comisia instituie efectuarea de către statele membre a următoarelor studii pilot:

(a) informații privind instrumentele derivate și posturile din afara bilanțului;

(b) informații privind rețelele de distribuție;

(c) informații necesare defalcării tranzacțiilor instituțiilor de credit după prețuri și volume.

2. Se realizează studii pilot pentru evaluarea relevanței și a fezabilității obținerii datelor, ținând seama de avantajele disponibilității datelor în funcție de costul culegerii și de sarcina asupra întreprinderilor.

SECȚIUNEA 10

Perioada de tranziție

Nu se poate acorda o perioadă de tranziție.




ANEXA VII

UN MODUL DEFALCAT PENTRU STATISTICILE STRUCTURALE PRIVIND FONDURILE DE PENSII

SECȚIUNEA 1

Obiectiv

Scopul prezentei anexe este stabilirea unui cadru comun pentru culegerea, elaborarea, transmiterea și evaluarea statisticilor comunitare referitoare la structura, activitatea, competitivitatea și performanța sectorului fondurilor de pensii. Prezentul modul include o listă defalcată a caracteristicilor care trebuie să facă obiectul unor cercetări statistice în scopul îmbunătățirii cunoștințelor referitoare la evoluția sectorului fondurilor de pensii la nivel național, comunitar și internațional.

SECȚIUNEA 2

Domeniul de aplicare

Statisticile care urmează să fie elaborate vizează domeniile menționate la articolul 1 literele (a), (b) și (c), în special:

 analiza detaliată a structurii, activității, competitivității și performanței fondurilor de pensii;

 evoluția și defalcarea ansamblului activităților, a caracteristicilor membrilor fondurilor de pensii, a activităților internaționale, a numărului de salariați, a investițiilor și a pasivelor.

SECȚIUNEA 3

Domeniul de aplicare

1. Statisticile trebuie elaborate pentru toate activitățile cuprinse în grupa 65.3 din NACE Rev. 2. Această grupă cuprinde activitățile fondurilor de pensii autonome.

2. Unele dintre statisticile care urmează să fie elaborate sunt dedicate întreprinderilor cu fonduri de pensii neautonome care constituie activități auxiliare ale acestora.

SECȚIUNEA 4

Caracteristici

1. Lista caracteristicilor enumerate în cele de mai jos, indică, după caz, tipul unităților statistice pentru care se elaborează statistici. Caracteristicile care apar în italice sunt, de asemenea, incluse în listele modulului comun din anexa I. În cazul în care caracteristicile provin direct din conturile anuale, exercițiile contabile care se termină în timpul unui an de referință sunt asimilate anului de referință respectiv.

2. Caracteristicile demografice și de întreprinderi pentru care se elaborează statistici ►M3  multianuale ◄ (numai pentru întreprinderile cu fonduri de pensii autonome):



Cod

Titlu

Observație

Date structurale

11 11 0

Număr de întreprinderi

 

11 11 8

Număr de întreprinderi defalcat după volumul investițiilor

 

11 11 9

Număr de întreprinderi defalcat după clasele de mărime ale membrilor

 

11 61 0

Număr de regimuri de pensii

Opțional

Date contabile: contul de profit și pierderi (venituri și cheltuieli)

12 11 0

Cifră de afaceri

 

48 00 1

Contribuții de pensii de primit de la membri

 

48 00 2

Contribuții de pensii de primit de la angajatori

 

48 00 3

Transferuri de intrare

 

48 00 4

Alte contribuții de pensii

 

48 00 5

Contribuții de pensii în regimuri de prestări determinate

 

48 00 6

Contribuții de pensii în regimuri de contribuții definite

 

48 00 7

Contribuții de pensii în regimuri hibride

 

48 01 0

Venituri din investiții (FP)

 

48 01 1

Profituri și pierderi de capital

 

48 02 1

Indemnizații de asigurare de primit

 

48 02 2

Alte venituri (FP)

 

12 12 0

Valoarea producției

 

12 14 0

Valoarea adăugată la prețuri de bază

Opțional

12 15 0

Valoarea adăugată la costul factorilor

 

48 03 0

Cheltuieli totale pentru pensii

 

48 03 1

Plăți de pensii regulate

 

48 03 2

Plăți de pensii forfetare

 

48 03 3

Transferuri de ieșire

 

48 04 0

Variația netă a provizioanelor (rezervelor) tehnice

 

48 05 0

Prime de asigurare de plătit

 

48 06 0

Cheltuieli totale de exploatare

 

13 11 0

Total achiziții de bunuri și servicii

 

13 31 0

Costuri cu personalul

 

15 11 0

Investiții brute în bunuri corporale

 

48 07 0

Total impozite

 

Date privind bilanțul: activul

48 11 0

Terenuri și clădiri (FP)

 

48 12 0

Investiții în întreprinderi afiliate și participații (FP)

 

48 13 0

Acțiuni și alte titluri cu randament variabil

 

48 13 1

Acțiuni tranzacționate pe o piață reglementată

 

48 13 2

Acțiuni tranzacționate pe o piață reglementată specializată în IMM-uri

 

48 13 3

Acțiuni necotate

 

48 13 4

Alte titluri cu randament variabil

 

48 14 0

Unități ale organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare

 

48 15 0

Titluri de creanță și alte titluri cu venit fix

 

48 15 1

Titluri de creanță și alte titluri cu venit fix emise de administrațiile publice

Opțional

48 15 2

Alte titluri de creanță și alte titluri cu venit fix

Opțional

48 16 0

Participări la fonduri comune de investiții (FP)

 

48 17 0

Împrumuturi garantate prin ipotecă și alte împrumuturi neclasificate în altă parte

 

48 18 0

Alte investiții

 

48 10 0

Total investiții în fonduri de pensii

 

48 10 1

Total investiții în „întreprinderea sponsor”

 

48 10 4

Total investiții la valoarea pieței

 

48 20 0

Alte active

 

Date privind bilanțul: pasivul

48 30 0

Capital și rezerve

 

48 40 0

Provizioane tehnice nete (FP)

 

48 50 0

Alte pasive

 

Date privind piața internă și internaționalizarea activităților

48 61 0

Defalcare geografică a cifrei de afaceri

 

48 62 0

Acțiuni și alte titluri cu randament variabil defalcate în funcție de locație

Opțional

48 63 0

Total investiții defalcate în funcție de locație

Opțional

48 64 0

Total investiții defalcate pe componente euro și non-euro

 

Date privind forța de muncă

16 11 0

Numărul de persoane angajate

 

Date reziduale

48 70 0

Număr de membri

 

48 70 1

Număr de membri în regimuri de prestări definite

 

48 70 2

Număr de membri în regimuri de contribuții definite

 

48 70 3

Număr de membri în regimuri hibride

 

48 70 4

Număr de membri activi

 

48 70 5

Număr de membri suspendați

 

48 70 6

Număr de pensionari

 

3. Caracteristicile întreprinderilor pentru care se elaborează statistici (numai pentru întreprinderile cu fonduri de pensii neautonome):



Cod

Titlu

Observație

Date structurale

11 15 0

Număr de întreprinderi cu fonduri de pensii neautonome

 

Date contabile: contul de profit și pierderi (venituri și cheltuieli)

48 08 0

Cifră de afaceri a fondurilor de pensii neautonome

Opțional

▼M3

SECȚIUNEA 5

Primul an de referință

Primul an de referință pentru care se elaborează statistici pentru caracteristicile listate în secțiunea 4 este anul calendaristic 2008.

▼B

SECȚIUNEA 6

Elaborarea rezultatelor

1. Rezultatele pentru caracteristicile enumerate la secțiunea 4 alineatul (2) se detaliază la nivel de patru cifre (clasă) NACE Rev. 2.

2. Rezultatele pentru caracteristicile enumerate la secțiunea 4 alineatul (3) se detaliază la nivel de secțiune NACE Rev. 2.

SECȚIUNEA 7

Transmiterea rezultatelor

Rezultatele se transmit în termen de 12 luni de la sfârșitul anului de referință.

SECȚIUNEA 8

Comitetul european pentru asigurări și pensii ocupaționale

Comisia va informa Comitetul european pentru asigurări și pensii ocupaționale cu privire la punerea în aplicare a prezentului modul și toate măsurile de adaptare la evoluțiile economice și tehnice privind culegerea și prelucrarea statistică a datelor, prelucrarea și transmiterea rezultatelor.

SECȚIUNEA 9

Studii pilot

Pentru activitățile reglementate în prezenta anexă, Comisia va stabili efectuarea de către statele membre a următoarelor studii pilot:

1. Informații mai detaliate privind activitățile transfrontaliere ale fondurilor de pensii:



Cod

Titlu

Date structurale

11 71 0

Număr de întreprinderi cu membri în alte țări din SEE

11 72 0

Număr de întreprinderi cu membri activi în alte țări din SEE

Date privind piața internă și internaționalizarea activităților

48 65 0

Defalcare geografică a numărului de membri în funcție de sex

48 65 1

Defalcare geografică a numărului de membri în regimuri de prestări definite

48 65 2

Defalcare geografică a numărului de membri în regimuri de contribuții definite

48 65 3

Defalcare geografică a numărului de membri în regimuri hibride

48 65 4

Defalcare geografică a numărului de membri activi

48 65 5

Defalcare geografică a numărului de membri suspendați

48 65 6

Defalcare geografică a numărului de pensionari

48 65 7

Defalcare geografică a numărului de persoane care beneficiază de o pensie derivată

Date reziduale

48 70 7

Număr de membri – femei

2. Informații suplimentare privind fondurile de pensii neautonome:



Cod

Titlu

Date structurale

11 15 1

Număr de întreprinderi care beneficiază de fonduri de pensii neautonome, defalcat după clasele de mărime ale membrilor

Date privind bilanțul: pasivul

48 40 1

Provizioane tehnice nete ale fondurilor de pensii neautonome

Date reziduale

48 72 0

Număr de membri care beneficiază de fonduri de pensii neautonome

Date privind piața internă și internaționalizarea activităților

48 66 1

Defalcare geografică a numărului de membri activi care beneficiază de fonduri de pensii neautonome

48 66 2

Defalcare geografică a numărului de membri suspendați care beneficiau de fonduri de pensii neautonome

48 66 3

Defalcare geografică a numărului de pensionari care beneficiază de o pensie din fondurile de pensii neautonome

48 66 4

Defalcare geografică a numărului de persoane care beneficiază de o pensie din fondurile de pensii neautonome

Date contabile: contul de profit și pierderi (venituri și cheltuieli)

48 09 0

Plăți de pensii efectuate prin fondurile de pensii neautonome

3. Informații privind instrumentele derivate și posturile din afara bilanțului

Studiile pilot vor fi realizate în scopul de a evalua relevanța și fezabilitatea privind obținerea datelor, ținând seama de avantajele disponibilității datelor în funcție de costul culegerii și de sarcina asupra întreprinderilor.

SECȚIUNEA 10

Perioada de tranziție

Nu se poate acorda o perioadă de tranziție.




ANEXA VIII

UN MODUL DEFALCAT PENTRU STATISTICILE STRUCTURALE PRIVIND SERVICIILE COMERCIALE

SECȚIUNEA 1

Obiectiv

Scopul prezentei anexe este stabilirea unui cadru comun pentru culegerea, elaborarea, transmiterea și evaluarea statisticilor comunitare referitoare la structura, activitatea, competitivitatea și performanțele sectorului de servicii comerciale.

SECȚIUNEA 2

Domeniul de aplicare

Statisticile se vor elabora cu privire la domeniile menționate la articolul 1 literele (a)-(d) și (f) din prezentul regulament, în special cu privire la o listă de caracteristici pentru o analiză detaliată a structurii, a activității, a competitivității și a performanțelor serviciilor comerciale.

SECȚIUNEA 3

Domeniul de aplicare

Statisticile trebuie elaborate pentru toate activitățile care intră sub incidența diviziunilor 62, 69, 71, 73 și 78 și a grupelor 58.2, 63.1 și 70.2 din NACE Rev. 2. Aceste sectoare includ o parte din activitățile de publicare, activități legate de servicii de tehnologie a informațiilor, o parte din activitățile de servicii de informare și activitățile profesionale, științifice și tehnice, precum și activitățile destinate forței de muncă. Statisticile din prezentul modul vizează populația tuturor întreprinderilor având 20 sau mai mult de 20 de persoane angajate, a căror activitate principală se clasifică în diviziunile și grupele de mai sus. Cel mai devreme în anul 2011, Comisia poate lansa un studiu privind necesitatea și posibilitatea de a modifica limita inferioară a populației de referință. Pe baza acestui studiu, măsurile destinate să modifice elementele neesențiale ale prezentului regulament cu privire la modificarea limitei inferioare se vor adopta în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 12 alineatul (3).

SECȚIUNEA 4

Caracteristici

1. Lista de caracteristici și statistici enumerate mai jos indică statisticile care trebuie elaborate cu o frecvență anuală sau bianuală. Statisticile și caracteristicile care apar în italice sunt incluse, de asemenea, în listele modulului comun definit în anexa I.

2. Caracteristicile pentru care trebuie elaborate statistici anuale de întreprindere din diviziunile 62 și 78 și grupele 58.2, 63.1 și 73.1 din NACE Rev. 2.



Cod

Titlu

Observație

Date structurale

11 11 0

Număr de întreprinderi

 

Defalcarea cifrei de afaceri după tipul de produs

12 11 0

Defalcarea cifrei de afaceri după tipul de produs (conform CPA)

Defalcarea după tipul de produs se va stabili în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 12 alineatul (3).

Informații privind reședința clientului

12 11 0

Cifra de afaceri în funcție de reședința clientului, și anume:

Rezident

Nerezident, dintre care

— Intra-UE

— Extra-UE

 

3. Caracteristicile pentru care trebuie elaborate statistici anuale de întreprindere din grupele 69.1, 69.2, 70.2, 71.1, 71.2 și 73.2 din NACE Rev. 2:



Cod

Titlu

Observație

Date structurale

11 11 0

Număr de întreprinderi

 

Defalcarea cifrei de afaceri pe tip de produs

12 11 0

Defalcarea cifrei de afaceri după tipul de produs (conform CPA)

Defalcarea după tipul de produs se va stabili în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 12 alineatul (3).

Informații privind reședința clientului

12 11 0

Cifra de afaceri în funcție de reședința clientului, și anume:

Rezident

Nerezident, dintre care

— Intra-UE

— Extra-UE

 

SECȚIUNEA 5

Primul an de referință

Primul an de referință pentru care se elaborează statisticile anuale privind activitățile din diviziunile 62 și 78 și grupele 58.2, 63.1 și 73.1 din NACE Rev. 2 și cele pentru care se elaborează statistici bianuale cuprinse în grupele 69.1, 69.2 și 70.2 din NACE Rev. 2 este anul 2008. Primul an de referință pentru care se elaborează statistici bianuale privind activitățile din grupele 71.1, 71.2 și 73.2 din NACE Rev. 2 este anul 2009.

SECȚIUNEA 6

Elaborarea rezultatelor

1. În vederea elaborării de statistici comunitare, statele membre trebuie să prezinte rezultate naționale componente defalcate la nivelul diviziunilor 62 și 78 și al grupelor 58.2, 63.1, 69.1, 69.2, 70.2, 71.1, 71.2, 73.1 și 73.2 din NACE Rev. 2.

2. Rezultatele referitoare la cifra de afaceri trebuie, de asemenea, defalcate după tipul de produs și în funcție de reședința clientului la nivelul diviziunilor 62 și 78 și al grupelor 58.2, 63.1, 69.1, 69.2, 70.2, 71.1, 71.2, 73.1 și 73.2 din NACE Rev. 2.

SECȚIUNEA 7

Transmiterea rezultatelor

Rezultatele trebuie transmise în termen de 18 luni de la sfârșitul anului calendaristic al perioadei de referință.

SECȚIUNEA 8

Perioada de tranziție

În sensul modulului detaliat, definit în prezenta anexă, perioada de tranziție nu trebuie să depășească trei ani după primii ani de referință menționați în secțiunea 5 în ceea ce privește elaborarea statisticilor menționate la secțiunea 4.




ANEXA IX

UN MODUL DEFALCAT PENTRU STATISTICILE STRUCTURALE PRIVIND DEMOGRAFIA ÎNTREPRINDERILOR

SECȚIUNEA 1

Obiectiv

Obiectivul prezentei anexe este de a stabili un cadru comun pentru culegerea, elaborarea, transmiterea și evaluarea statisticilor comunitare referitoare la numărul întreprinderilor.

SECȚIUNEA 2

Domeniul de aplicare

Statisticile care urmează să fie elaborate vizează domeniile menționate la articolul 1 literele (a)-(f) din prezentul regulament, în special o listă de caracteristici privind o analiză defalcată a populației de întreprinderi active, apariția de noi întreprinderi, dispariția întreprinderilor și supraviețuirea noilor întreprinderi create, precum și a efectelor relaționate cu aceste aspecte în ceea ce privește structura, activitatea și evoluția populației conexe de întreprinderi.

SECȚIUNEA 3

Domeniul de aplicare

1. Statisticile urmează să fie elaborate pentru activitățile enumerate în secțiunea 10.

2. Trebuie efectuate studii pilot pentru unitatea statistică, activitățile și evenimentele demografice enumerate la secțiunea 12.

SECȚIUNEA 4

Definiții

În sensul prezentei anexe, se aplică următoarele definiții:

 „perioada de referință” înseamnă anul în care se observă o creștere a populației întreprinderilor active, apariția de noi întreprinderi, dispariția și supraviețuirea acestora. Se denumește „t” în secțiunea 5.

SECȚIUNEA 5

Caracteristici

1. Trebuie efectuate statistici demografice anuale, utilizând întreprinderea ca unitate statistică, pentru următoarele caracteristici:



Cod

Titlu

Date structurale

11 91 0

Populația întreprinderilor active în t

11 92 0

Număr de apariții de întreprinderi dincolo de t

11 93 0

Număr de dispariții de întreprinderi dincolo de t

11 94 1

Număr de întreprinderi nou-apărute în t-1 și care au supraviețuit dincolo de t

11 94 2

Număr de întreprinderi nou-apărute în t-2 și care au supraviețuit dincolo de t

11 94 3

Număr de întreprinderi nou-apărute în t-3 și care au supraviețuit dincolo de t

11 94 4

Număr de întreprinderi nou-apărute în t-4 și care au supraviețuit dincolo de t

11 94 5

Număr de întreprinderi nou-apărute în t-5 și care au supraviețuit dincolo de t

▼M3

11 01 0

Populația întreprinderilor active care au cel puțin un salariat în t

11 02 0

Număr de întreprinderi active care au primul salariat în t

11 03 0

Număr de întreprinderi care nu mai au niciun salariat începând din orice moment din t

11 04 1

Număr de întreprinderi care au avut primul salariat în orice moment din t – 1 și care aveau, de asemenea, cel puțin un salariat în orice moment din t

11 04 2

Număr de întreprinderi care au avut primul salariat în orice moment din t – 2 și care aveau, de asemenea, cel puțin un salariat în orice moment din t

11 04 3

Număr de întreprinderi care au avut primul salariat în orice moment din t – 3 și care aveau, de asemenea, cel puțin un salariat în orice moment din t

11 04 4

Număr de întreprinderi care au avut primul salariat în orice moment din t – 4 și care aveau, de asemenea, cel puțin un salariat în orice moment din t

11 04 5

Număr de întreprinderi care au avut primul salariat în orice moment din t – 5 și care aveau, de asemenea, cel puțin un salariat în orice moment din t

11 96 0

Număr de întreprinderi cu o creștere puternică, măsurată din punct de vedere al ocupării forței de muncă în t

▼B

2. Caracteristicile întreprinderilor referitoare la populațiile întreprinderilor active, apariția de noi întreprinderi, dispariții și supraviețuiri de întreprinderi pentru care trebuie elaborate statistici:



Cod

Titlu

Date privind forța de muncă

16 91 0

Număr de persoane angajate din populația întreprinderilor active în t

16 91 1

Număr de salariați din populația întreprinderilor active în t

16 92 0

Număr de persoane angajate din populația întreprinderilor nou-apărute în t

16 92 1

Număr de salariați din populația întreprinderilor nou-apărute în t

16 93 0

Număr de persoane angajate din populația întreprinderilor nou-apărute în t

16 93 1

Număr de salariați din populația întreprinderilor dispărute în t

16 94 1

Număr de persoane angajate din populația întreprinderilor nou-apărute în t-1 și care au supraviețuit dincolo de t

16 94 2

Număr de persoane angajate din populația întreprinderilor nou-apărute în t-2 și care au supraviețuit dincolo de t

16 94 3

Număr de persoane angajate din populația întreprinderilor nou-apărute în t-3 și care au supraviețuit dincolo de t

16 94 4

Număr de persoane angajate din populația întreprinderilor nou-apărute în t-4 și care au supraviețuit dincolo de t

16 94 5

Număr de persoane angajate din populația întreprinderilor nou-apărute în t-5 și care au supraviețuit dincolo de t

16 95 1

Număr de persoane angajate în anul apariției din populația întreprinderilor nou-apărute în t-1 și care au supraviețuit dincolo de t

16 95 2

Număr de persoane angajate în anul apariției din populația întreprinderilor nou-apărute în t-2 și care au supraviețuit dincolo de t

16 95 3

Număr de persoane angajate în anul apariției din populația întreprinderilor nou-apărute în t-3 și care au supraviețuit dincolo de t

16 95 4

Număr de persoane angajate în anul apariției din populația întreprinderilor nou-apărute în t-4 și care au supraviețuit dincolo de t

16 95 5

Număr de persoane angajate în anul apariției din populația întreprinderilor nou-apărute în t-5 și care au supraviețuit dincolo de t

▼M3

16 01 0

Număr de persoane angajate în t din populația întreprinderilor active având cel puțin un salariat în orice moment din t

16 01 1

Număr de angajați în t din populația întreprinderilor active având cel puțin un salariat în orice moment din t

16 02 0

Număr de persoane angajate în t din populația întreprinderilor care au primul salariat în t

16 02 1

Numărul de salariați în t din populația întreprinderilor care au primul salariat în t

16 03 0

Număr de persoane angajate în t din populația întreprinderilor care nu mai au niciun salariat începând din orice moment din t

16 03 1

Număr de salariați în t din populația întreprinderilor care nu mai au niciun salariat începând din orice moment din t

16 04 1

Număr de persoane angajate în t din populația întreprinderilor care au avut primul salariat în orice moment din t – 1 și care aveau, de asemenea, cel puțin un salariat în orice moment din t

16 04 2

Număr de persoane angajate în t din populația întreprinderilor care au avut primul salariat în orice moment din t – 2 și care aveau, de asemenea, cel puțin un salariat în orice moment din t

16 04 3

Număr de persoane angajate în t din populația întreprinderilor care au avut primul salariat în orice moment din t – 3 și care aveau, de asemenea, cel puțin un salariat în orice moment din t

16 04 4

Număr de persoane angajate în t din populația întreprinderilor care au avut primul salariat în orice moment din t – 4 și care aveau, de asemenea, cel puțin un salariat în orice moment din t

16 04 5

Număr de persoane angajate în t din populația întreprinderilor care au avut primul salariat în orice moment din t – 5 și care aveau, de asemenea, cel puțin un salariat în orice moment din t

16 05 1

Număr de persoane angajate în t – 1 din populația întreprinderilor care au avut primul salariat în orice moment din t – 1 și care aveau, de asemenea, cel puțin un salariat în orice moment din t

16 05 2

Număr de persoane angajate în t – 2 din populația întreprinderilor care au avut primul salariat în orice moment din t – 2 și care aveau, de asemenea, cel puțin un salariat în orice moment din t

16 05 3

Număr de persoane angajate în t – 3 din populația întreprinderilor care au avut primul salariat în orice moment din t – 3 și care aveau, de asemenea, cel puțin un salariat în orice moment din t

16 05 4

Număr de persoane angajate în t – 4 din populația întreprinderilor care au avut primul salariat în orice moment din t – 4 și care aveau, de asemenea, cel puțin un salariat în orice moment din t

16 05 5

Număr de persoane angajate în t – 5 din populația întreprinderilor care au avut primul salariat în orice moment din t – 5 și care aveau, de asemenea, cel puțin un salariat în orice moment din t

16 96 1

Număr de salariați în întreprinderi cu creștere puternică, măsurată din punct de vedere al ocupării forței de muncă în t

▼B

SECȚIUNEA 6

Primul an de referință

Primul an de referință pentru care se elaborează statistici este indicat mai jos:



An calendaristic

Cod

2004

11 91 0, 11 92 0, 11 93 0, 16 91 0, 16 91 1, 16 92 0, 16 92 1, 16 93 0 și 16 93 1

2005

11 94 1, 16 94 1 și 16 95 1

2006

11 94 2, 16 94 2 și 16 95 2

2007

11 94 3, 16 94 3 și 16 95 3

2008

11 94 4, 16 94 4 și 16 95 4

2009

11 94 5, 16 94 5 și 16 95 5

SECȚIUNEA 7

Raport privind calitatea statisticilor

Statele membre vor prezenta rapoarte privind calitatea statisticilor care să arate comparabilitatea caracteristicilor 11 91 0 și 16 91 0 cu caracteristicile 11 11 0 și 16 11 0 din anexa I la prezentul regulament și, dacă este necesar, îndeplinirea de către datele primite a metodologiei comune, astfel cum se prevede în manualul de recomandări menționat la secțiunea 11.

SECȚIUNEA 8

Elaborarea rezultatelor

1. Rezultatele trebuie defalcate până la nivelul defalcării activităților enumerate la secțiunea 10.

2. Unele rezultate, care urmează să fie determinate în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 12 alineatul (3), trebuie, de asemenea, defalcate pe clase de mărime la nivel de detaliu menționat în secțiunea 10, cu excepția secțiunilor L, M și N din NACE Rev. 2 în cadrul cărora defalcarea este necesară numai la nivel de grupă.

3. Unele rezultate, care urmează să fie determinate în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 12 alineatul (3), trebuie, de asemenea, defalcate în conformitate cu forma legală la nivel de detaliu menționat la secțiunea 10, cu excepția secțiunilor L, M și N din NACE Rev. 2 în cadrul cărora defalcarea este necesară numai la nivel de grupă.

▼M3

SECȚIUNEA 9

Rezultatele preliminare pentru caracteristicile legate de dispariția întreprinderilor (11 93 0, 16 93 0 și 16 93 1) se transmit în termen de 18 luni de la încheierea anului calendaristic al perioadei de referință. Rezultatele revizuite privind aceste caracteristici, ca urmare a confirmării disparițiilor întreprinderilor după doi ani de inactivitate, trebuie transmise în termen de 30 de luni ale aceleași perioade de referință.

Rezultatele preliminare pentru caracteristicile 11 03 0, 16 03 0 și 16 03 1 se transmit în termen de 20 de luni de la încheierea anului calendaristic al perioadei de referință. Rezultatele revizuite pentru aceste caracteristici, ca urmare a confirmării situației după doi ani de inactivitate, se transmit în termen de 32 de luni de la încheierea aceleași perioade de referință.

Toate celelalte rezultate legate de statistici demografice anuale privind întreprinderi cu minimum un salariat se transmit în termen de 20 de luni de la încheierea perioadei de referință.

Rezultatele preliminare pentru caracteristicile legate de întreprinderile cu creștere puternică se transmit în termen de 12 luni de la încheierea perioadei de referință.

Toate celelalte rezultate se transmit în termen de 18 luni de la încheierea anului calendaristic al perioadei de referință.

▼B

SECȚIUNEA 10

Defalcarea activităților

1. Datele pentru anii de referință 2004-2007 inclusiv sunt furnizate utilizând următoarea defalcare referitoare la nomenclatorul NACE Rev. 1.1:

Secțiunea C

Industria extractivă

Pentru a permite elaborarea statisticilor la nivel comunitar, statele membre vor transmite rezultatele naționale componente defalcate la nivel de secțiune NACE Rev. 1.1.

Secțiunea D

Industria prelucrătoare

Pentru a permite elaborarea statisticilor la nivel comunitar, statele membre vor transmite rezultatele naționale componente defalcate la nivel de subsecțiune NACE Rev. 1.1.

Secțiunile E și F

Furnizare de electricitate, gaze naturale, apă și construcții

Pentru a permite elaborarea statisticilor la nivel comunitar, statele membre vor transmite rezultatele naționale componente defalcate la nivel de secțiune din NACE Rev. 1.1.

Secțiunea G

Comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea și întreținerea autovehiculelor, a motocicletelor și a bunurilor personale și casnice

Pentru a permite elaborarea statisticilor la nivel comunitar, statele membre vor transmite rezultatele naționale componente pentru codurile G, 50, 51, 52, 52.1, 52.2, 52.3 + 52.4 + 52.5, 52.6 și 52.7 din NACE Rev. 1.1.

Secțiunea H

Hoteluri și restaurante

Pentru a permite elaborarea statisticilor la nivel comunitar, statele membre vor transmite rezultatele naționale componente pentru codurile 55, 55.1 + 55.2 și 55.3 + 55.4 + 55.5 din NACE Rev. 1.1.

Secțiunea I

Transport, depozitare și comunicații

Pentru a permite elaborarea statisticilor la nivel comunitar, statele membre vor transmite rezultatele naționale componente pentru codurile I, 60, 61, 62, 63, 64, 64.1 și 64.2 din NACE Rev. 1.1.

Secțiunea J

Intermediere financiară

Pentru a permite elaborarea statisticilor la nivel comunitar, statele membre vor transmite rezultatele naționale componente defalcate la nivel de diviziune din NACE Rev. 1.1.

Secțiunea K

Bunuri imobiliare, închiriere și activități comerciale

Se exclude clasa 74.15 din NACE Rev. 1.1 din cadrul prezentei anexe. Pentru a permite elaborarea statisticilor la nivel comunitar, statele membre vor transmite rezultatele naționale componente defalcate la nivel de clasă din NACE Rev. 1.1.

2. Datele pentru anul de referință 2008 și pentru anii ulteriori sunt furnizate utilizând următoarea defalcare a activităților care se referă la nomenclatorul NACE Rev. 2:

Secțiunea B

Industria extractivă

Pentru a permite elaborarea statisticilor la nivel comunitar, statele membre vor transmite rezultatele naționale componente defalcate la nivel de secțiune din NACE Rev. 2.

Secțiunea C

Industria prelucrătoare

Pentru a permite elaborarea statisticilor la nivel comunitar, statele membre vor transmite rezultatele naționale componente pentru codurile C, 10 + 11 + 12, 13 + 14, 15, 16, 17 + 18, 19, 20 + 21, 22, 23, 24 + 25, 26 + 27, 28, 29 + 30, 31 + 32 și 33 din NACE Rev. 2.

Secțiunile D, E și F

Furnizarea de electricitate, gaze, apă caldă și aer condiționat; furnizare de apă, tratarea apelor uzate, gestionarea deșeurilor și reparații; construcție

Pentru a permite elaborarea statisticilor la nivel comunitar, statele membre vor transmite rezultatele naționale componente defalcate la nivel de secțiune din NACE Rev. 2.

Secțiunea G

Comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și a motocicletelor

Pentru a permite elaborarea statisticilor la nivel comunitar, statele membre vor transmite rezultatele naționale componente pentru codurile G 45, 46, 47, 47.1, 47.2, 47.3, 47.4 + 47.5 + 47.6 + 47.7 și 48.8 + 48.9 din NACE Rev. 2.

Secțiunile H și I

Transport și depozitare; activități ale serviciilor de cazare și masă

Pentru a permite elaborarea statisticilor la nivel comunitar, statele membre vor transmite rezultatele naționale componente defalcate la nivel de diviziune din NACE Rev. 2.

Secțiunea J

Informații și comunicații

Pentru a permite elaborarea statisticilor la nivel comunitar, statele membre vor transmite rezultatele naționale componente defalcate la nivel de diviziune din NACE Rev. 2 și în continuare la nivel de clasă pentru diviziunea 62 din NACE Rev. 2.

Secțiunea K

Activități financiare și de asigurări

Se exclude grupa 64.2 din NACE Rev. 2 din domeniul de aplicare al prezentei anexe. Pentru a permite elaborarea statisticilor la nivel comunitar, statele membre vor transmite rezultatele naționale componente defalcate la nivel de diviziune din NACE Rev. 2.

Secțiunile L, M și N

Activități imobiliare; activități profesionale, științifice și tehnice; activități administrative și de asistență

Pentru a permite elaborarea statisticilor la nivel comunitar, statele membre vor transmite rezultatele naționale componente defalcate la nivel de clasă din NACE Rev. 2.

Date cumulate specifice

Pentru a permitea elaborarea de statistici comunitare privind numărul întreprinderilor pentru sectorul Tehnologii de informare și comunicare, se transmite o serie de date cumulate specifice din NACE Rev. 2. Aceste date cumulate sunt stabilite în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 12 alineatul (3).

3. Datele privind întreprinderile nou-create în 2004, 2005, 2006 și 2007 vor fi, de asemenea, furnizate conform defalcării NACE Rev. 2, astfel cum se stabilește la punctul 2 din prezenta secțiune. Această secțiune cuprinde caracteristicile 11 92 0, 16 92 0 și 16 92 1 pentru anii de referință de mai sus. Aceste rezultate trebuie furnizate împreună cu datele pentru anul de referință 2008.

SECȚIUNEA 11

Manual de recomandări

Comisia publică un manual de recomandări în strânsă colaborare cu statele membre care să cuprindă orientări suplimentare privind statisticile comunitare elaborate în conformitate cu prezenta anexă. Manualul de recomandări se publică atunci când prezentul regulament intră în vigoare.

SECȚIUNEA 12

Studii pilot

Pentru activitățile cuprinse în prezenta anexă, Comisia va stabili efectuarea de către statele membre a următoarelor studii pilot:

 prezentare de date utilizând unitățile locale ca unitate statistică;

 prezentare de date privind alte aspecte demografice decât apariții de noi întreprinderi, supraviețuiri și dispariții; și

 prezentare de date pentru secțiunile P, Q, R și S din NACE Rev. 2.

În cazul în care Comisia, pe baza evaluării studiilor pilot privind activitățile fără caracter comercial din secțiunile M-O din NACE Rev. 1.1, consideră necesar să extindă domeniul de aplicare al prezentului regulament, aceasta face o propunere în conformitate cu procedura stabilită la articolul 251 din tratat.

SECȚIUNEA 13

Perioada de tranziție

În sensul modulului definit în prezenta anexă, perioada de tranziție nu va depăși patru ani după primii ani de referință, în ceea ce privește elaborarea statisticilor menționate la secțiunea 6.




ANEXA X

ABROGAREA REGULAMENTULUI ȘI A MODIFICĂRILOR SUCCESIVE ADUSE ACESTUIA

Regulamentul (CE, Euratom) nr. 58/97 al Consiliului (JO L 14, 17.1.1997, p. 1).

Regulamentul (CE, Euratom) nr. 410/98 al Consiliului (JO L 52, 21.2.1998, p. 1).

Articolul 1 din Regulamentul (CE) nr. 1614/2002 al Comisiei (JO L 244, 12.9.2002, p. 7).

Regulamentul (CE) nr. 2056/2002 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 317, 21.11.2002, p. 1).

Punctul 69 din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1882/2003 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 284, 31.10.2003, p. 1).

Articolele 11 și 20 din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 393, 30.12.2006, p. 1).




ANEXA XI

TABEL DE CORESPONDENȚĂ



Regulamentul (CE, Euratom) nr. 58/97 al Consiliului

Prezentul regulament

Articolul 1

Articolul 1

Articolul 2

Articolul 1

Articolul 3

Articolul 2

Articolul 4 alineatul (1)

Articolul 3 alineatul (1)

Articolul 4 alineatul (2)

Articolul 3 alineatul (3)

Articolul 5

Articolul 3 alineatul (2)

Articolul 3 alineatul (4)

Articolul 4

Articolul 6

Articolul 5

Articolul 7

Articolul 6

Articolul 8

Articolul 7

Articolul 9

Articolul 8 alineatele (1), (2)

Articolul 8 alineatul (3)

Articolul 10

Articolul 9

Articolul 11

Articolul 10

Articolul 12 punctele (i)-(x)

Articolul 11 alineatul (1)

Articolul 11 alineatul (2)

Articolul 13

Articolul 12

Articolul 14

Articolul 13

Articolul 15

Articolul 14

Articolul 16

Articolul 15

Anexa 1 secțiunile 1-9

Anexa I secțiunile 1-9

Anexa 1 secțiunea 10 punctele 1 și 2

Anexa I secțiunea 10 punctele 1 și 2, cu elemente eliminate

Anexa 1 secțiunea 10 punctele 3 și 4

Anexa 1 secțiunea 11

Anexa 1 secțiunea 11

Anexa 2

Anexa II

Anexa 3 secțiunile 1-8

Anexa III secțiunile 1-8

Anexa 3 secțiunea 9

Anexa 3 secțiunea 10

Anexa III secțiunea 9

Anexa 4 secțiunile 1-8

Anexa IV secțiunile 1-8

Anexa 4 secțiunea 9

Anexa 4 secțiunea 10

Anexa IV secțiunea 9

Anexa V

Anexa VI

Anexa VII

Anexa VIII

Anexa IX

Anexa X

Anexa XI



( 1 ) JO C 318, 23.12.2006, p. 78.

( 2 ) Avizul Parlamentului European din 29 martie 2007 (JO C 27 E, 31.1.2008, p. 139) și Decizia Consiliului din 14 februarie 2008.

( 3 ) JO L 14, 17.1.1997, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 393, 30.12.2006, p. 1).

( 4 ) A se vedea anexa X.

( 5 ) JO L 358, 31.12.2002, p. 1. Decizie modificată prin Decizia nr. 787/2004/CE (JO L 138, 30.4.2004, p. 12).

( 6 ) Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH) și de înființare a Agenției Europene pentru Produse Chimice (JO L 396, 30.12.2006, p. 1. Rectificat în JO L 136, 29.5.2007, p. 3). Regulament modificat prin Regulamentul (CE) nr. 1354/2007 (JO L 304, 22.11.2007, p. 1).

( 7 ) JO L 184, 17.7.1999, p. 23. Decizie modificată prin Decizia 2006/512/CE (JO L 200, 22.7.2006, p. 11).

( 8 ) JO L 76, 30.3.1993, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1882/2003 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 284, 31.10.2003, p. 1).

( 9 ) JO L 52, 22.2.1997, p. 1. Regulament modificat prin Regulamentul (CE) nr. 1882/2003.

( 10 ) JO L 151, 15.6.1990, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1882/2003.

( 11 ) JO L 196, 5.8.1993, p. 1. Regulament modificat prin Regulamentul (CE) nr. 1882/2003.

( 12 ) JO L 293, 24.10.1990, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1893/2006.

( 13 ) JO L 181, 28.6.1989, p. 47.

( 14 ) JO L 154, 21.6.2003, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 105/2007 al Comisiei (JO L 39, 10.2.2007, p. 1).

( 15 ) Directiva 91/674/CEE a Consiliului din 19 decembrie 1991 privind situațiile financiare anuale și situațiile financiare consolidate ale întreprinderilor de asigurare (JO L 374, 31.12.1991, p. 7). Directivă modificată ultima dată prin Directiva 2006/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 224, 16.8.2006, p. 1).

( 16 ) Prima directivă 73/239/CEE a Consiliului din 24 iulie 1973 de coordonare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative privind inițierea și exercitarea activității de asigurare generală directă (JO L 228, 16.8.1973, p. 3). Directivă modificată ultima dată prin Directiva 2005/68/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 323, 9.12.2005, p. 1).

( 17 ) Directiva 2002/83/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 5 noiembrie 2002 privind asigurarea directă de viață (JO L 345, 19.12.2002, p. 1). Directivă modificată ultima dată prin Directiva 2007/44/CE (JO L 247, 21.9.2007, p. 1).

( 18 ) JO L 3, 7.1.2004, p. 34.

( 19 ) JO L 372, 31.12.1986, p. 1. Directivă modificată ultima dată prin Directiva 2006/46/CE.

( 20 ) JO L 177, 30.6.2006, p. 1. Directivă modificată prin Directiva 2007/44/CE.

( 21 ) JO L 332, 30.11.2006, p. 21.

Top