EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02007R1542-20100711

Consolidated text: Regulamentul (CE) nr . 1542/2007 al Comisiei din 20 decembrie 2007 privind procedurile de debarcare și cântărire pentru hering, macrou și stavrid negru

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2007/1542/2010-07-11

2007R1542 — RO — 11.07.2010 — 001.001


Acest document reprezintă un instrument de documentare, iar instituţiile nu îşi asumă responsabilitatea pentru conţinutul său.

►B

REGULAMENTUL (CE) NR. 1542/2007 AL COMISIEI

din 20 decembrie 2007

privind procedurile de debarcare și cântărire pentru hering, macrou și stavrid negru

(JO L 337, 21.12.2007, p.56)

Astfel cum a fost modificat prin:

 

 

Jurnalul Oficial

  No

page

date

►M1

REGULAMENTUL (UE) NR. 607/2010 AL COMISIEI din 9 iulie 2010

  L 175

27

10.7.2010




▼B

REGULAMENTUL (CE) NR. 1542/2007 AL COMISIEI

din 20 decembrie 2007

privind procedurile de debarcare și cântărire pentru hering, macrou și stavrid negru



COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2371/2002 al Consiliului din 20 decembrie 2002 privind conservarea și exploatarea durabilă a resurselor piscicole în conformitate cu politica comună în domeniul pescuitului ( 1 ), în special articolul 23,

întrucât:

(1)

Articolul 23 alineatul (5) din Regulamentul (CE) nr. 2371/2002 prevede că pot fi adoptate norme detaliate pentru stabilirea structurilor tehnice și administrative necesare pentru asigurarea eficienței controlului, verificării și punerii în aplicare, astfel cum se stabilește la articolul 23 alineatul (3) din respectivul regulament.

(2)

Pentru a se asigura concurența loială, este necesar să se introducă proceduri armonizate pentru debarcarea și cântărirea heringului, a macroului și a stavridului negru.

(3)

Procedurile pentru debarcare și cântărire au fost elaborate în perioada 2002-2005, în cadrul cooperării strânse dintre Comunitate, Norvegia și Insulele Feroe, și au fost incluse în legislația comunitară în timpul etapei de elaborare ca măsuri tehnice și de control tranzitorii în Regulamentul (CE) nr. 41/2007 al Consiliului din 21 decembrie 2006 de stabilire, pentru anul 2007, a posibilităților de pescuit și a condițiilor conexe privind anumite stocuri de pești și grupuri de stocuri de pești, aplicabile în apele Comunității și, în raport cu navele Comunității, în apele în care sunt necesare limitări ale capturilor ( 2 ).

(4)

Pentru a permite verificarea și inspecția adecvată a debarcărilor de hering, macrou și stavrid negru efectuate de către navele comunitare, debarcările vor fi permise exclusiv în porturile desemnate de pe teritoriul comunitar sau din țări terțe care aplică un sistem similar sistemului comunitar de debarcare și cântărire a acestor specii.

(5)

Pentru îmbunătățirea acurateței informațiilor înscrise în jurnalul de bord, este necesar să se aibă în vedere anumite excepții de la dispozițiile Regulamentului (CEE) nr. 2807/83 al Comisiei din 22 septembrie 1983 de definire a procedurilor speciale de înregistrare a informațiilor privind capturile de pește de către statele membre ( 3 ). Din motive de claritate, este necesar să se specifice faptul că anumite cerințe ale acestui regulament se aplică complementar celor stabilite în Regulamentul (CEE) nr. 2847/93 al Consiliului din 12 octombrie 1993 de instituire a unui sistem de control aplicabil politicii comune în domeniul pescuitului ( 4 ).

(6)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru pescuit și acvacultură,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:



CAPITOLUL I

DISPOZIȚII GENERALE

▼M1

Articolul 1

Domeniu de aplicare

Prezentul regulament se va aplica debarcărilor efectuate pe teritoriul Uniunii Europene (UE) de către nave de pescuit din UE și nave aparținând unor țări terțe sau pe teritoriul unor țări terțe de către nave de pescuit din UE a unor cantități per debarcare de peste 10 tone de hering (Clupea harengus), macrou (Scomber scombrus) și stavrid negru (Trachurus spp.), împreună sau separat, capturate în:

(a) pentru hering în zonele ICES ( 5 ) I, II, IIIa, IV, Vb, VI și VII;

(b) pentru macrou în zonele ICES IIa, IIIa, IV, Vb, VI, VII, VIII, IX, X, XII, XIV și în apele UE din zona CECAF ( 6 );

(c) pentru stavrid negru în zonele ICES IIa, IV, Vb, VI, VII, VIII, IX, X, XII, XIV și în apele UE din zona CECAF.

▼B

Articolul 2

Porturi desemnate

(1)  Debarcările de hering, macrou și stavrid negru vor fi interzise în afara porturilor desemnate de către statele membre sau țările terțe care au încheiat acorduri cu Comunitatea privind debarcarea acestui tip de pește.

(2)  Fiecare stat membru vizat va transmite Comisiei o listă cu porturile desemnate în care pot avea loc debarcări de hering, macrou sau stavrid negru. Se vor comunica, de asemenea, Comisiei procedurile de inspecție și supraveghere aplicabile în aceste porturi, precum și termenii și condițiile de înregistrare și comunicare a cantităților din oricare dintre aceste specii, la fiecare debarcare în parte.

(3)  Fiecare stat membru vizat va transmite Comisiei, cu cel puțin 15 zile înainte de intrarea lor în vigoare, toate modificările survenite în listele cu porturi, precum și toate modificările aduse procedurilor de inspecție și supraveghere menționate la alineatul (2).

(4)  Comisia va transmite tuturor statelor membre respective informațiile menționate la alineatele (2) și (3), precum și lista cu porturile desemnate de țări terțe.

(5)  Comisia și statele membre vizate vor publica lista porturilor desemnate și modificările aduse acesteia pe site-urile lor.



CAPITOLUL II

DEBARCĂRILE ÎN COMUNITATE

Articolul 3

Intrarea în port

(1)  Cu cel puțin 4 ore înainte de intrarea în port a transportului în cauză, căpitanul unei nave de pescuit sau agentul său va comunica autorităților competente ale statului membru în care va fi efectuată debarcarea următoarele informații:

(a) portul în care intenționează să intre, numele navei și numărul său de înregistrare;

(b) ora estimată de sosire în portul respectiv;

(c) cantitățile în kilograme de greutate vie per specie păstrată la bord;

(d) zona în care a fost efectuată captura, astfel cum se stabilește la articolul 10 litera (d) de mai jos.

(2)  Un stat membru poate cere o perioadă de preaviz mai scurtă decât cea stabilită la alineatul (1). Într-un astfel de caz, statul membru va informa Comisia cu 15 zile înainte de intrarea în vigoare a respectivei decizii. Comisia și statul membru respectiv vor publica aceste informații pe site-urile lor.

Articolul 4

Descărcarea

Autoritățile competente din statul membru în cauză vor cere ca descărcarea să nu înceapă până la primirea autorizării în acest sens. În cazul în care descărcarea este întreruptă, va trebui solicitată permisiunea pentru reînceperea descărcării.

Articolul 5

Jurnalul de bord

(1)  Prin derogare de la dispozițiile punctului 4.2 din anexa IV la Regulamentul (CEE) nr. 2807/83, căpitanul unei nave de pescuit trebuie să înmâneze autorității competente din portul de debarcare pagina sau paginile relevante din jurnalul de bord, imediat după sosirea în portul de debarcare.

(2)  Cantitățile păstrate la bord, anunțate înainte de debarcare, astfel cum sunt menționate în articolul 3 alineatul (1) litera (c), vor fi egale cu cantitățile înregistrate în jurnalul de bord după completarea acestuia.

(3)  Prin derogare de la dispozițiile articolului 5 alineatul (2) din Regulamentul (CEE) nr. 2807/83, marja de toleranță permisă la estimările înregistrate în jurnalul de bord privind cantitățile în kilograme de pește păstrat la bordul navelor va fi de 10 %.

Articolul 6

Cântărirea peștelui proaspăt

(1)  Toți cumpărătorii care achiziționează pește proaspăt trebuie să se asigure că toate cantitățile primite sunt cântărite pe sisteme aprobate de autoritățile competente. Cântărirea va fi efectuată înainte de sortarea, prelucrarea, depozitarea și transportarea peștelui din portul de debarcare sau revinderea acestuia. Valorile rezultând în urma cântăririi vor fi utilizate pentru completarea declarațiilor de debarcare, a notelor de vânzare și a declarațiilor de preluare.

(2)  La determinarea masei, orice reducere datorată apei nu va depăși 2 %.

Articolul 7

Cântărirea peștelui proaspăt după transportare

(1)  Prin derogare de la dispozițiile articolului 6 alineatul (1), statele membre pot permite cântărirea peștelui proaspăt după transportarea sa din portul de debarcare, cu condiția ca acesta să nu fi fost cântărit la debarcare și să fie transportat la o destinație de pe teritoriul statului membru situată la o distanță de maximum 100 de kilometri de portul de debarcare.

(2)  Cântărirea peștelui proaspăt după transportare, astfel cum este menționată la alineatul (1), va putea fi permisă numai în cazul în care:

(a) cisterna în care este transportat peștele este însoțită de un inspector de la locul de debarcare către locul în care peștele este cântărit; sau

(b) autoritățile competente de la locul de debarcare au aprobat transportarea peștelui.

(3)  Aprobarea menționată la alineatul (2) litera (b) se supune următoarelor condiții:

(a) imediat înaintea ieșirii cisternei din portul de debarcare, cumpărătorul sau agentul său trebuie să înainteze autorităților competente o declarație în scris în care să menționeze speciile de pește și numele navei de pe care a fost descărcat, numărul unic de identificare al cisternei și date privind locul de destinație unde va fi cântărit peștele; declarația trebuie să conțină data și ora, precum și ora estimată de sosire a cisternei la destinație;

(b) o copie a declarației menționate la litera (a) trebuie păstrată de către șofer pe durata transportării peștelui și transmisă beneficiarului peștelui la destinație.

Articolul 8

Instalații publice de cântărire a peștelui proaspăt

În cazul în care se utilizează instalații publice de cântărire, partea care efectuează cântărirea peștelui va elibera cumpărătorului o foaie de cântărire pe care se indică data și ora cântăririi, precum și numărul de identificare al cisternei. O copie a foii de cântărire va fi anexată la nota de vânzare sau la declarația de preluare.

Articolul 9

Instalații private de cântărire a peștelui proaspăt

(1)  În cazul în care se utilizează instalații private de cântărire, se vor aplica dispozițiile prezentului articol.

(2)  Sistemul de cântărire va fi aprobat, calibrat și sigilat de către autoritățile competente.

▼M1

(3)  Partea care efectuează cântărirea peștelui va păstra pentru fiecare sistem de cântărire un jurnal legat, cu paginile numerotate („jurnal de cântărire”). Acesta trebuie completat imediat după încheierea procesului de cântărire în cazul unei debarcări și nu mai târziu de ora 23.59, ora locală, în ziua încheierii procesului de cântărire. Jurnalul de cântărire trebuie să indice:

(a) numele și numărul de înregistrare al navei de pe care a fost debarcat peștele;

(b) numărul de identificare al cisternelor, în cazul în care peștele a fost transportat de la portul de debarcare înaintea cântăririi în conformitate cu articolul 7. Încărcătura din fiecare cisternă trebuie cântărită și înregistrată separat. Masa totală a tuturor încărcăturilor cisternelor provenind de pe aceeași navă poate fi însă înregistrată ca un întreg în cazul în care aceste încărcături ale cisternelor sunt cântărite consecutiv și fără întrerupere;

(c) speciile de pește;

(d) masa fiecărui transport debarcat;

(e) data și ora începutului și sfârșitului cântăririi.

▼B

(4)  În cazul în care cântărirea are loc pe un sistem cu bandă transportoare, trebuie prevăzut un contor vizibil care să înregistreze totalul cumulat al masei. Atât valorile afișate de contor la începutul cântăririi, cât și totalul cumulat trebuie înregistrate în jurnalul de cântărire. Toate etapele de utilizare a sistemului trebuie înregistrate în jurnalul de cântărire.

Articolul 10

Etichetarea peștelui congelat

Navelor li se va permite să debarce numai pește congelat care a fost identificat printr-o etichetă sau ștampilă clar lizibilă. Pe eticheta sau ștampila care vor fi aplicate pe fiecare cutie sau bloc de pește congelat se vor indica următoarele:

(a) numele sau numărul de înregistrare al navei care a efectuat captura;

(b) specia;

(c) data de producție;

(d) zona unde a fost efectuată captura; zona va face referire la subregiunea sau subdiviziunea în care se aplică limitări ale capturilor, în conformitate cu legislația comunitară.

Articolul 11

Cântărirea peștelui congelat

(1)  Toți cumpărătorii sau deținătorii de pește congelat trebuie să se asigure că peștele debarcat este cântărit înainte de sortarea, prelucrarea, depozitarea și transportarea peștelui din portul de debarcare sau revinderea acestuia. Masa peștelui congelat debarcat în cutii va fi determinată pentru fiecare specie în parte prin înmulțirea numărului total de cutii cu masa medie netă a unei cutii calculată în conformitate cu metodologia stabilită în anexă.

(2)  Partea care efectuează cântărirea peștelui va întocmi un registru, pentru fiecare debarcare, în care se vor indica:

(a) numele și numărul de înregistrare al navei de pe care a fost debarcat peștele;

(b) speciile de pește debarcate;

(c) dimensiunea lotului și eșantioane de paleți pentru fiecare specie în parte, în conformitate cu dispozițiile punctului 1 din anexă;

(d) masa fiecărui palet din lotul de eșantioane și masa medie a paleților;

(e) numărul de cutii pe fiecare palet din lotul de eșantioane;

(f) tara pentru fiecare cutie în parte, dacă este diferită de tara menționată la punctul 4 din anexă;

(g) masa medie a unui palet gol în conformitate cu dispozițiile punctului 3 litera (b) din anexă;

(h) masa medie pentru fiecare cutie în parte, pentru fiecare specie.

(3)  Valorile rezultând în urma cântăririi vor fi utilizate pentru completarea declarațiilor de debarcare, a notelor de vânzare și a declarațiilor de preluare.

Articolul 12

Păstrarea documentelor de cântărire

Jurnalul de cântărire și registrele menționate la articolul 9 alineatul (3) și la articolul 11 alineatul (2), precum și copiile declarațiilor scrise menționate la articolul 7 alineatul (3) litera (b) vor fi păstrate timp de șase ani.

Articolul 13

Notele de vânzare și declarația de preluare

În plus față de dispozițiile articolului 9 alineatul (5) din Regulamentul (CEE) nr. 2847/93, procesatorul, beneficiarul sau cumpărătorul întregii cantități de pește debarcat va depune, la cerere, o copie a notei de vânzare sau a declarației de preluare la autoritățile competente ale statului membru în cauză, în orice caz nu mai târziu de 48 de ore de la data încheierii cântăririi.

Articolul 14

Accesul autorităților competente

Autoritățile competente vor avea acces deplin în orice moment la sistemul de cântărire, la jurnalele de cântărire, la declarațiile scrise și la toate locațiile unde este prelucrat și păstrat peștele.

Articolul 15

Controale încrucișate

Autoritățile competente vor efectua controale administrative încrucișate la toate debarcările, verificând următoarele:

1. cantitățile, pe fiecare specie în parte, indicate în notificarea de debarcare, astfel cum sunt ele menționate în articolul 3 alineatul (1) litera (c), precum și cantitățile înregistrate în jurnalul de bord al navei;

2. cantitățile, pe fiecare specie în parte, înregistrate în jurnalul de bord al navei, precum și cantitățile înregistrate în declarația de debarcare;

3. cantitățile, pe fiecare specie în parte, înregistrate în declarația de debarcare, precum și cantitățile înregistrate în declarația de preluare sau în nota de vânzare;

4. zona unde a avut loc captura înregistrată în jurnalul de bord al navei, precum și datele VMS (Sistemul de monitorizare a navelor) privind nava în cauză.

Articolul 16

Inspecție completă

(1)  Autoritățile competente dintr-un stat membru se vor asigura că cel puțin 15 % din cantitățile de pește debarcat și cel puțin 10 % din debarcările de pește sunt supuse unor inspecții complete. Aceste inspecții vor fi efectuate în conformitate cu alineatele (2), (3) și (4).

(2)  Cântărirea capturii de pe navă va fi monitorizată pe fiecare specie în parte. În cazul vaselor care pompează captura pe țărm va fi monitorizată cântărirea întregii cantități descărcate. În cazul debarcării de pește congelat, toate cutiile vor fi numărate, iar metodologia de calculare a masei nete medii a cutiilor, stabilită în anexă, va fi monitorizată.

(3)  Următoarele date vor fi verificate încrucișat, în plus față de cele menționate la articolul 15:

(a) cantitățile, pe fiecare specie în parte, înregistrate în jurnalul de cântărire, precum și cantitățile, pe fiecare specie în parte, înregistrate în declarația de preluare sau în nota de vânzare;

(b) declarațiile scrise primite de către autoritățile competente în conformitate cu articolul 7 alineatul (3) litera (a), precum și declarațiile deținute de beneficiarul peștelui, în temeiul articolului 7 alineatul (3) litera (b);

(c) numerele de identificare ale cisternelor, înregistrate în jurnalul de cântărire, în conformitate cu articolul 9 alineatul (3) litera (b), precum și numerele care apar în declarațiile scrise menționate la articolul 7 alineatul (3) litera (a).

(4)  La încheierea descărcării, se va verifica dacă pe navă se mai află pește.

Articolul 17

Documentarea activităților de inspecție

Toate activitățile de inspecție menționate la articolul 16 vor fi documentate. Această documentație va fi păstrată timp de șase ani.



CAPITOLUL III

DISPOZIȚII FINALE

Articolul 18

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare la 1 ianuarie 2008.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.




ANEXĂ

Metodologia de calculare a masei nete medii a cutiilor sau a blocurilor de pește congelat

1. Masa medie per cutie va fi determinată pe fiecare specie în parte, utilizându-se planul de eșantionare din tabelul de mai jos. Eșantioanele de paleți vor fi selectate aleatoriu.



Planul de eșantionare

Dimensiunea lotului

(numărul de cutii)

Dimensiunea eșantionului

(numărul de paleți a 52 de cutii)

5 000 sau mai puțin

3

5 001-10 000

4

10 001-15 000

5

15 001-20 000

6

20 001-30 000

7

30 001-50 000

8

Peste 50 000

9

2. Se va cântări fiecare palet de cutii selectat ca eșantion. Masa totală brută a tuturor paleților selectați ca eșantioane va fi împărțită la numărul total de paleți selectați ca eșantioane pentru a se obține masa brută medie per palet, pentru fiecare specie în parte.

3. Pentru a se obține masa netă a cutiei, pentru fiecare specie în parte, următoarele valori se vor scădea din masa brută medie a paletului, menționată la punctul 2:

(a) tara medie per cutie, egală cu masa gheții și a cartonului, a plasticului sau a altui material de ambalare, înmulțită cu numărul de cutii de pe palet;

(b) masa medie a nouă paleți neîncărcați, astfel cum au fost utilizați la debarcare.

Masa netă rezultată pentru un palet, pe fiecare specie în parte, va fi apoi împărțită la numărul de cutii de pe palet.

4. Tara pentru cutie, menționată la punctul 3 litera (a), va fi de 1,5 kg. Un stat membru poate utiliza o tară diferită pentru cutii, cu condiția să înainteze Comisiei spre aprobare metodologia de eșantionare utilizată și orice modificări ale acesteia.



( 1 ) JO L 358, 31.12.2002, p. 59. Regulament modificat prin Regulamentul (CE) nr. 865/2007 (JO L 192, 24.7.2007, p. 1).

( 2 ) JO L 15, 20.1.2007, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 898/2007 al Comisiei (JO L 196, 28.7.2007, p. 22).

( 3 ) JO L 276, 10.10.1983, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1804/2005 (JO L 290, 4.11.2005, p. 10).

( 4 ) JO L 261, 20.10.1993, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1967/2006 (JO L 409, 30.12.2006, p. 11).

( 5 ) Zonele ICES (Consiliul Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime), astfel cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 218/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2009 privind comunicarea datelor statistice referitoare la capturile nominale de către statele membre care practică pescuitul în Atlanticul de Nord-Est (JO L 87, 31.3.2009, p. 70).

( 6 ) Zona CECAF (partea de est și centrală a Atlanticului sau zona principală FAO de pescuit 34), astfel cum este definită în Regulamentul (CE) nr. 216/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2009 privind transmiterea statisticilor cu privire la capturile nominale de către statele membre care pescuiesc în alte zone decât Atlanticul de Nord (JO L 87, 31.3.2009, p. 1).

Top