EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02007D0025-20090108

Consolidated text: Decizia Comisiei din 22 decembrie 2006 privind anumite măsuri de protecție referitoare la influența aviară produsă de tulpini înalt patogene și circulația păsărilor de companie care își însoțesc proprietarii în Comunitate [notificată cu numărul C(2006) 6958] (Text cu relevanță pentru SEE) (2007/25/CE)

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2007/25(1)/2009-01-08

2007D0025 — RO — 08.01.2009 — 002.001


Acest document reprezintă un instrument de documentare, iar instituţiile nu îşi asumă responsabilitatea pentru conţinutul său.

►B

DECIZIA COMISIEI

din 22 decembrie 2006

privind anumite măsuri de protecție referitoare la influența aviară produsă de tulpini înalt patogene și circulația păsărilor de companie care își însoțesc proprietarii în Comunitate

[notificată cu numărul C(2006) 6958]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2007/25/CE)

(JO L 008, 13.1.2007, p.29)

Astfel cum a fost modificat prin:

 

 

Jurnalul Oficial

  No

page

date

 M1

DECIZIA COMISIEI din 19 decembrie 2007

  L 344

50

28.12.2007

►M2

DECIZIA COMISIEI din 17 decembrie 2008

  L 4

15

8.1.2009




▼B

DECIZIA COMISIEI

din 22 decembrie 2006

privind anumite măsuri de protecție referitoare la influența aviară produsă de tulpini înalt patogene și circulația păsărilor de companie care își însoțesc proprietarii în Comunitate

[notificată cu numărul C(2006) 6958]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2007/25/CE)



COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 998/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 mai 2003 privind cerințele de sănătate animală aplicabile circulației necomerciale a animalelor de companie și de modificare a Directivei 92/65/CEE a Consiliului ( 1 ), în special articolul 18,

întrucât:

(1)

Ca urmare a apariției influenței aviare, cauzate de o tulpină înalt patogenă a virusului, în Asia de Sud-Est, în 2004, Comisia adoptă diverse măsuri de protecție împotriva acestei boli. Aceste măsuri includ, în special, Decizia 2005/759/CE a Comisiei din 27 octombrie 2005 privind unele măsuri de protecție în legătură cu gripa aviară puternic patogenă în anumite țări terțe și circulația păsărilor provenind din țări terțe, care își însoțesc proprietarii ( 2 ). În prezent, Decizia 2005/759/CE se aplică până la 31 decembrie 2006.

(2)

Încă sunt depistate, în mod frecvent, focare de influență aviară cauzate de tulpina înalt patogenă H5N1 în anumite țări membre ale Oficiului Internațional de Epizootii (OIE), inclusiv în țări care nu au fost afectate până acum. Prin urmare, boala nu se află încă sub control. De asemenea, sunt înregistrate în continuare, în toate părțile lumii, cazuri umane și chiar decese survenite în urma unui contact apropiat cu păsări infectate.

(3)

La cererea Comisiei, Grupul științific pentru sănătatea și bunăstarea animalelor (AHAW) al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (AESA) adoptă, cu ocazia reuniunii acestuia din 26 și 27 octombrie 2006, un aviz științific privind riscurile referitoare la sănătatea și bunăstarea animalelor asociate cu importul în Comunitate de păsări sălbatice, altele decât păsările de curte. Acest aviz subliniază riscurile de răspândire a bolilor virale, precum influența aviară sau boala Newcastle prin importul de păsări, altele decât păsările de curte, și identifică instrumentele și soluțiile posibile pentru reducerea oricărui risc privind sănătatea animalelor constatat în legătură cu importul acestor păsări. De asemenea, avizul pune în evidență faptul că este adeseori imposibil să se distingă cu certitudine între păsările „capturate în mediul natural” și păsările „crescute în captivitate”, întrucât metodele de marcare se pot aplica acestor tipuri diferite de păsări fără a fi posibilă deosebirea între ele.

(4)

Aceste concluzii sunt valabile și pentru circulația păsărilor de companie provenind din țări terțe. Pentru a putea efectua o deosebire clară între păsările captive capturate în mediul natural în scopul importului comercial și păsările de companie, ar trebui să fie păstrate condițiile stricte pentru circulația păsărilor de companie vii, fără a face deosebire între țările de origine, în scopul de a garanta starea de sănătate a păsărilor de companie și de a evita răspândirea bolilor virale. Prin urmare, este necesar să se prelungească aplicarea măsurilor stabilite prin Decizia 2005/759/CE până la 31 decembrie 2007.

(5)

De la intrarea sa în vigoare, Decizia 2005/759/CE a fost modificată în mai multe rânduri. Din motive de claritate a legislației comunitare, este necesar să se abroge Decizia 2005/759/CE și să fie înlocuită prin prezenta decizie.

(6)

Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:



Articolul 1

Circulația păsărilor provenind din țări terțe

(1)  Statele membre autorizează circulația păsărilor de companie vii provenind din țări terțe doar în cazul în care loturile sunt compuse din cel mult cinci păsări și atunci când:

(a) păsările provin dintr-o țară membră a OIE care se află în sfera de competență a unei comisii regionale prevăzute de anexa I partea A sau

(b) păsările provin dintr-o țară membră a OIE care se află în sfera de competență a unei comisii regionale prevăzute de anexa I partea B, cu condiția ca păsările:

(i) înainte de export, să fi fost ținute izolate pe parcursul a 30 de zile în locul de plecare, într-o țară terță menționată de Decizia 79/542/CEE a Consiliului ( 3 ) sau

▼M2

(ii) după import, să fie ținute în carantină timp de 30 de zile în statul membru de destinație, în spații autorizate în conformitate cu articolul 6 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 318/2007 al Comisiei ( 4 ); sau

▼B

(iii) pe parcursul ultimelor șase luni și cel târziu cu 60 de zile înainte de a fi expediate din țara terță, să fi fost vaccinate și, cel puțin o dată, revaccinate împotriva influenței aviare, folosindu-se un vaccin H5 aprobat pentru specia în cauză, în conformitate cu instrucțiunile producătorului sau

(iv) să fi fost izolate pe parcursul a cel puțin 10 zile înainte de export și să fi fost supuse unui test de depistare a antigenului sau a genomului virusului H5N1, astfel cum prevede capitolul 2.1.14 din Manualul de Teste de Diagnostic și Vaccinuri pentru Animale Terestre, efectuat pe o probă prelevată cel mai devreme în a treia zi de izolare.

(2)  Îndeplinirea condițiilor stabilite la alineatul (1) este certificată de către un medic veterinar oficial – pe baza unei declarații a proprietarului în cazul condițiilor prevăzute la alineatul (1) litera (b) punctul (ii) – în țara terță de expediere, în conformitate cu modelul de certificat din anexa II.

(3)  La certificatul sanitar-veterinar se adaugă o declarație a proprietarului sau a reprezentantului acestuia în conformitate cu anexa III.

Articolul 2

Controlul sanitar-veterinar

(1)  Statele membre iau măsurile necesare pentru a garanta că, întrucât este vorba de păsări de companie provenind dintr-o țară terță introduse pe teritoriul comunitar, autoritățile competente de la punctul de intrare al călătorului pe teritoriul comunitar procedează la controlul documentar și la verificarea identității.

(2)  Statele membre desemnează autoritățile menționate la alineatul (1) care sunt responsabile de aceste controale și informează de îndată Comisia cu privire la aceasta.

(3)  Fiecare stat membru întocmește și transmite celorlalte state membre și Comisiei lista punctelor de intrare menționate la alineatul (1).

(4)  În cazul în care în urma acestor controale reiese faptul că animalele nu îndeplinesc cerințele prevăzute de prezenta decizie, este aplicabil articolul 14 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 998/2003.

Articolul 3

Prezenta decizie nu se aplică circulației pe teritoriul comunitar a păsărilor care își însoțesc proprietarii provenind din Andora, Croația, insulele Feroe, Groenlanda, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Elveția sau din Statul Vatican.

Articolul 4

Statele membre adoptă și publică fără întârziere măsurile necesare pentru a se conforma prezentei decizii. Statele membre informează de îndată Comisia cu privire la aceasta.

Articolul 5

Decizia 2005/759/CE se abrogă.

Articolul 6

Prezenta decizie se aplică până la ►M2  31 decembrie 2009 ◄ .

Articolul 7

Prezenta decizie se adresează statelor membre.




ANEXA I

PARTEA A

Țări membre ale OIE care se află în sfera de competență a comisiilor regionale ale OIE menționate la articolul 1 alineatul (1) litera (a).

PARTEA B

Țări membre ale OIE care se află în sfera de competență a comisiilor regionale ale OIE menționate la articolul 1 alineatul (1) litera (b) pentru:

 Africa;

 America de Nord și America de Sud;

 Asia, Extremul Orient și Oceania;

 Europa;

 Orientul Mijlociu.

▼M2




ANEXA II

Partea I: Detalii referitoare la transportul expediatȚARACertificat veterinar către UEI.1. TransportatorNumeAdresaTel. nr.:I.2. Numărul de referință al certificatuluiI.2.aI.3. Autoritatea Competentă CentralăI.4. Autoritatea Competentă LocalăI.5. DestinatarNumeAdresaCod poștalTel. nr.:I.6.I.7. Țara de origineCodul ISOI.8. Regiunea de origineCodI.9. Țara de destinațieCodul ISOI.10. Regiunea de destinațieCodI.11. Locul de origineExploatațiaAlteleNumeNumăr de aprobareAdresaNumeNumăr de aprobareAdresaNumeNumăr de aprobareAdresaI.12.ExploatațiaCarantinaOrganismul aprobatAlteleNumeNumăr de aprobareAdresaCod poștalI.13. Locul de îmbarcareAdresaNumăr de aprobareI.14. Data plecării ora plecăriiI.15. Mijlocul de transportAvionVaporVagon de cale feratăVehicul rutierAlteleIdentificare:Referințe documentareI.16.I.17. Nr. de CITESI.18. Speciile de animale/ProdusI.19. Codul produsuluiI.20. Număr/CantitateI.21.I.22. Număr de ambalajeI.23. Identificarea containerului/Numărul sigiliuluiI.24.I.25. Animale certificate ca/produse certificate pentru:Animale de companieCarantinăI.26I.27. Pentru import sau admitere în UEImport definitivI.28. Identificarea animalelor/produselorSpecii(nume științific)Sistem de identificareNumăr de identificareCantitate

Partea II: CertificareȚARAPăsări de companieII. Informații referitoare la sănătateII.a. Număr de referință al certificatuluiII.b.Subsemnatul, medic veterinar oficial al … (a se insera numele țării terțe), atest faptul că:II.1. Țara de expediere este o țară membră a Organizației Mondiale pentru Sănătate Animală (OIE) și aparține Comisiei Regionale a OIE din … (a se insera numele Comisiei Regionale).II.2. Păsările descrise la punctul I.28. au fost supuse astăzi, în ultimele 48 de ore sau în ultima zi lucrătoare dinainte de expediere, unei verificări clinice și nu s-a găsit nici un semn evident de boală.II.3. Păsările îndeplinesc cel puțin una dintre următoarele condiții:fie [în cazul țărilor terțe enumerate în Decizia 79/542/CEE, acestea au fost ținute în spațiile menționate la punctul I.11 sub supraveghere oficială cel puțin 30 de zile înainte de expediere și protejate eficient de contactul cu alte păsări] (1)fie [sunt destinate, conform indicațiilor de la punctul I.12, unui centru de carantină autorizat în conformitate cu articolul 6 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 318/2007 al Comisiei] (1)fie [au fost vaccinate și li s-a administrat, în ultimele 6 luni și cu cel mult 60 de zile înainte de a fi expediate, cel puțin un rapel, în conformitate cu instrucțiunile producătorului, împotriva gripei aviare cu un vaccin H5 aprobat pentru speciile în cauză] (1)fie [au fost izolate timp de cel puțin 10 zile înainte de export și au fost supuse, după cum prevede capitolul 2.1.14 din Manualul testelor de diagnosticare și al vaccinurilor pentru animalele terestre, unui test de detectare a antigenului sau a genomului virusului H5N1, realizat pe o probă prelevată cel mai devreme în a treia zi de izolare] (1)II.4. Proprietarul sau reprezentantul proprietarului a declarat că:II.4.1. Păsările vor fi însoțite în timpul deplasării de către o persoană responsabilă pentru animale.II.4.2. Animalele nu sunt destinate utilizării comerciale.II.4.3. Pe parcursul perioadei dintre momentul inspecției veterinare prealabile circulației păsărilor și momentul plecării efective a acestora, păsările sunt izolate pentru a se evita orice contact cu alte păsări.fie [II.4.4. Animalele au efectuat perioada de izolare de 30 de zile înainte de circulație, fără a fi intrat în contact cu nici o altă pasăre decât cele vizate de prezentul certificat.] (1)fie [II.4.4. A adoptat măsurile necesare pentru punerea în carantină, pe parcursul unei perioade de 30 de zile de la introducerea animalelor, în spațiul de carantină din …, astfel cum se indică la punctul I.12 din certificat.] (1)Observații(1) A se șterge, după caz.(2) Certificatul este valabil 10 zile. În cazul transportului cu vaporul, valabilitatea acestuia se prelungește cu durata călătoriei pe mare.Medic veterinar oficialNume (cu majuscule):Data:Ștampila:Funcția și titlul:Semnătura:

▼B




ANEXA III

Declarația proprietarului păsărilor de companie sau a reprezentantului acestuia

Subsemnatul, proprietarul ( 5 )/reprezentantul proprietarului (5) , declar că:

1. păsările vor fi însoțite pe parcursul mișcării acestora de către o persoană responsabilă pentru animale;

2. animalele nu sunt destinate utilizării comerciale;

3. pe parcursul perioadei dintre momentul inspecției veterinare prealabile circulației păsărilor și momentul plecării efective a acestora, sunt izolate pentru a evita orice contact cu alte păsări;

4. păsările sunt supuse unei perioade de izolare de 30 de zile înainte de circulația acestora, fără a fi intrat în contact cu nici o altă pasăre decât cele reglementate de prezentul certificat (5) ;

5. s-au adoptat dispozițiile necesare pentru punerea în carantină, pe parcursul unei perioade de 30 de zile de la introducerea animalelor, în unitatea de carantină a …, astfel cum se indică la punctul (I).12 al certificatului (5) .



Data și locul

Semnătura



( 1 ) JO L 146, 13.6.2003, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1467/2006 al Comisiei (JO L 274, 5.10.2006, p. 3).

( 2 ) JO L 285, 28.10.2005, p. 52. Decizie, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Decizia 2006/522/CE (JO L 205, 27.7.2006, p. 28).

( 3 ) JO L 146, 14.6.1979, p. 15. Decizie, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Decizia 2006/463/CE a Consiliului (JO L 183, 5.7.2006, p. 20).

( 4 ) JO L 84, 24.3.2007, p. 7.

( 5 ) A se tăia mențiunile inutile.

Top