EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02006D0133-20100101

Consolidated text: Decizia Comisiei din 13 februarie 2006 privind obligația statelor membre de a lua măsuri suplimentare provizorii împotriva răspândirii Bursaphelenchus xylophilus (Steiner et Buhrer) Nickle et al . (nematodul lemnului de pin) începând cu zonele Portugaliei, altele decât cele unde este atestată absența sa [notificată cu numărul C(2006) 345] (2006/133/CE)

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2006/133(1)/2010-01-01

2006D0133 — RO — 01.01.2010 — 006.001


Acest document reprezintă un instrument de documentare, iar instituţiile nu îşi asumă responsabilitatea pentru conţinutul său.

►B

DECIZIA COMISIEI

din 13 februarie 2006

privind obligația statelor membre de a lua măsuri suplimentare provizorii împotriva răspândirii Bursaphelenchus xylophilus (Steiner et Buhrer) Nickle et al. (nematodul lemnului de pin) începând cu zonele Portugaliei, altele decât cele unde este atestată absența sa

[notificată cu numărul C(2006) 345]

(2006/133/CE)

(JO L 052, 23.2.2006, p.34)

Astfel cum a fost modificat prin:

 

 

Jurnalul Oficial

  No

page

date

►M1

DECIZIA COMISIEI din 25 aprilie 2008

  L 115

41

29.4.2008

►M2

DECIZIA COMISIEI din 15 mai 2008

  L 130

22

20.5.2008

 M3

DECIZIA COMISIEI din 19 august 2008

  L 224

8

22.8.2008

►M4

DECIZIA COMISIEI din 7 octombrie 2008

  L 271

47

11.10.2008

►M5

DECIZIA COMISIEI din 15 decembrie 2008

  L 338

64

17.12.2008

►M6

DECIZIA COMISIEI din 28 mai 2009

  L 135

29

30.5.2009

►M7

DECIZIA COMISIEI din 17 decembrie 2009

  L 339

40

22.12.2009




▼B

DECIZIA COMISIEI

din 13 februarie 2006

privind obligația statelor membre de a lua măsuri suplimentare provizorii împotriva răspândirii Bursaphelenchus xylophilus (Steiner et Buhrer) Nickle et al. (nematodul lemnului de pin) începând cu zonele Portugaliei, altele decât cele unde este atestată absența sa

[notificată cu numărul C(2006) 345]

(2006/133/CE)



COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Directiva 2000/29/CE a Consiliului din 8 mai 2000 privind măsurile de protecție împotriva introducerii în Comunitate a unor organisme dăunătoare plantelor sau produselor vegetale și împotriva răspândirii lor în Comunitate ( 1 ), în special articolul 16 alineatul (3),

întrucât:

(1)

În cazul în care un stat membru estimează că există un pericol iminent de introducere pe teritoriul său a Bursaphelenchus xylophilus (Steiner et Buhrer) Nickle et al. (nematodul lemnului de pin) dintr-un alt stat membru, este necesar să fie autorizat să ia provizoriu toate măsurile suplimentare necesare pentru a se proteja împotriva acestui pericol.

(2)

La 25 iunie 1999, Portugalia a informat celelalte state membre și Comisia că anumite eșantioane de pini originari de pe teritoriul său au fost recunoscute ca fiind infestate cu nematodul lemnului de pin. Comisia adoptă deciziile 2000/58/CE ( 2 ) și 2001/218/CE ( 3 ) de definire a măsurilor care trebuie luate împotriva nematodului pinului.

(3)

Conform evaluărilor realizate de Oficiul Alimentar și Veterinar (OAV), dintre care ultimele datează din noiembrie 2004, informațiilor suplimentare furnizate de Portugalia și anchetelor oficiale conduse de celelalte state membre privind lemnul, scoarțele izolate și plantele din speciile Abies Mill., Cedrus Trew, Larix Mill., Picea A. Dietr., Pinus L., Pseudotsuga Carr. și Tsuga Carr., se pare că punerea în aplicare a unui program de eradicare a permis limitarea răspândirii nematodului lemnului de pin la zonele circumscrise Portugaliei. Cu toate acestea, au mai fost depistați arbori care prezintă simptomele unei infestări cu nematodul lemnului de pin în cursul anchetelor realizate în aceste zone.

(4)

În cursul reuniunilor sale din iulie 2004 și mai 2005, Comitetul permanent fitosanitar a procedat la evaluarea punerii în aplicare a planului de eradicare pe termen mediu pentru a lupta împotriva răspândirii nematodului lemnului de pin din februarie 2003, astfel cum a fost modificat în iunie 2003. În cursul ultimei sale reuniuni, comitetul a concluzionat că obiectivul de a reduce nivelul de infecție în zona delimitată nu a fost încă atins.

(5)

Prin urmare, este necesar ca Portugalia să continue să ia măsuri specifice privind circulația lemnului, a scoarțelor izolate și a plantelor gazdă în interiorul zonelor delimitate din Portugalia și pornind din aceste zone către alte zone ale Portugaliei și către celelalte state membre.

(6)

De asemenea, este necesar ca Portugalia să continue să ia măsuri de luptă împotriva răspândirii nematodului lemnului de pin în vederea eradicării lui. Așadar, este necesar să se prezinte un plan de eradicare pe termen mediu actualizat pentru a lupta împotriva răspândirii nematodului lemnului de pin în vederea eradicării lui.

(7)

Celelalte state membre trebuie să continue să poată lua măsuri suplimentare pentru a-și proteja teritoriile împotriva acestui organism.

(8)

Rezultatele măsurilor specifice și ale punerii în aplicare a planului pe termen mediu trebuie să facă obiectul unei evaluări continue, în special pe baza informațiilor furnizate de Portugalia și celelalte state membre.

(9)

Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent fitosanitar,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:



Articolul 1

În sensul prezentei decizii, se aplică următoarele definiții:

(a) „nematodul lemnului de pin”: Bursaphelenchus xylophilus (Steiner et Buhrer) Nickle et al.;

(b) „lemn și scoarțe sensibile”: scoarțele izolate de lemn de conifere (Coniferales), altele decât Thuja L.;

(c) „plante sensibile”: plantele (în afară de fructe și semințe) din speciile Abies Mill., Cedrus Trew, Larix Mill., Picea A. Dietr., Pinus L., Pseudotsuga Carr. și Tsuga Carr.

▼M1

Articolul 2

▼M4

Până la 31 martie 2012, Portugalia și, după caz, Spania garantează respectarea condițiilor prevăzute în anexă privind lemnul, scoarța și plantele sensibile, destinate a fi transportate în sau din zonele delimitate ale Portugaliei, definite în conformitate cu articolul 5, către alte zone decât zonele delimitate din statele membre sau către țări terțe.

▼M6

La verificarea respectării condițiilor prevăzute la punctul 1 din anexă, Portugalia aplică nivelul maxim posibil de controale oficiale transporturilor de lemn, scoarță și plante sensibile din zonele delimitate situate pe teritoriul său în zone, altele decât cele delimitate din statele membre sau din țări terțe. Aceasta acordă o atenție specială circulației care prezintă riscul cel mai ridicat de transportare a nematozilor lemnului de pin vii în afara zonelor delimitate. Aceste controale oficiale se efectuează în punctele în care lemnul, scoarța și plantele sensibile părăsesc zonele delimitate. Toate rezultatele se comunică săptămânal Comisiei și celorlalte state membre.

▼M1

Portugalia pune în aplicare, până la 31 martie 2012, un plan de eradicare pentru combaterea răspândirii nematodului lemnului de pin în vederea eradicării acestuia. Planul include precizări privind gestionarea, în zona delimitată, a speciilor de plante cunoscute ca fiind extrem de susceptibile la nematodul lemnului de pin în condițiile existente în Portugalia. Acest plan se revizuiește anual, cel târziu la 31 decembrie.

▼M6

Articolul 3

(1)  Statele membre de destinație, altele decât Portugalia, efectuează controale oficiale ale lemnului, scoarței și plantelor sensibile provenind din Portugalia și introduse pe teritoriul lor. Aceste controale includ un control al documentelor care cuprinde un control al prezenței marcajului și al conformității acestuia cu prezenta decizie, un control al identității și, după caz, un control fitosanitar care poate include teste de depistare a nematodului lemnului de pin.

(2)  Controalele oficiale în conformitate cu alineatul (1) se efectuează cu o frecvență care depinde în special de riscul asociat diferitelor tipuri de lemn, scoarță și plante sensibile și de informațiile privind respectarea în trecut a cerințelor din prezenta decizie de către operatorul responsabil de transportul lemnului, scoarței și plantelor sensibile.

(3)  În cazul în care sunt confirmate cazurile de neconformitate în urma controalelor oficiale efectuate în conformitate cu alineatul (1), se adoptă măsuri adecvate similare cu cele menționate la articolul 11 din Directiva 2000/29/CE.

▼M2

Articolul 4

(1)  Statele membre desfășoară anchete oficiale anuale privind nematodul lemnului de pin asupra lemnului și scoarțelor sensibile, precum și asupra plantelor sensibile originare din țara lor, în scopul de a stabili dacă există o probă a infestării cu acest nematod.

Fără a aduce atingere dispozițiilor articolului 16 alineatul (1) din Directiva 2000/29/CE, rezultatele acestor anchete sunt notificate celorlalte state membre și Comisiei anual până la 15 decembrie.

(2)   ►M4  În plus față de supravegherile prevăzute la alineatul (1), Portugalia și, după caz, Spania trebuie să pregătească anual un plan de monitorizare a tuturor zonelor delimitate și să îl prezinte Comisiei pentru aprobare. Planul în cauză trebuie să se bazeze pe analiza riscurilor și să țină cont de răspândirea plantelor sensibile pe teritoriul acestora. ◄

Rezultatele anchetei desfășurate pe baza acestui plan sunt notificate Comisiei și celorlalte state membre de îndată ce sunt disponibile.

▼B

Articolul 5

Portugalia stabilește zone în care este atestată absența nematodului lemnului de pin și delimitează zone (denumite în continuare „zone delimitate”) constituite dintr-o parte în care prezența nematodului lemnului de pin este atestată și dintr-o parte considerată zonă tampon care înconjoară partea infestată pe o lungime de cel puțin 20 de kilometri, luând în considerare rezultatele anchetelor menționate la articolul 4.

▼M4

În cazul în care rezultatele supravegherii menționate la articolul 4 alineatul (2) indică prezența NLP la mai puțin de 20 km de frontiera cu Spania, Portugalia informează imediat Spania în acest sens. Dacă prezența se confirmă la o distanță de 3 km de frontiera cu Spania sau dacă altă prezență este detectată în vecinătatea primei prezențe în decursul unui an, Spania stabilește o zonă delimitată ca o extensie a zonei delimitate portugheze pe teritoriul său propriu pentru a include o zonă tampon pe o rază de 20 km în jurul locului în care a fost detectată prezența respectivă.

▼B

Comisia întocmește o listă a „zonelor” în care este atestată absența nematodului lemnului de pin și o transmite Comitetului permanent fitosanitar și statelor membre. Zonele Portugaliei care nu figurează pe lista menționată anterior sunt considerate zone delimitate.

▼M2

Această listă se actualizează pe baza rezultatelor anchetelor menționate la articolul 4 și a constatărilor raportate în conformitate cu articolul 16 alineatul (1) din Directiva 2000/29/CE.

▼B

Articolul 6

Decizia 2001/218/CE se abrogă.

Articolul 7

Prezenta decizie se adresează statelor membre.




ANEXĂ

În sensul articolului 2, se respectă următoarele condiții:

▼M5

1. Fără a aduce atingere măsurilor menționate la punctul 2, în cazul circulației din zonele delimitate în zone, altele decât cele delimitate din statele membre sau din țări terțe, precum și în cazul circulației din partea zonei delimitate în care prezența nematodului lemnului de pin este atestată în partea zonei delimitate considerată ca zonă tampon:

(a) a plantelor sensibile, plantele respective sunt însoțite, în cazul destinațiilor în cadrul Comunității, de un pașaport fitosanitar întocmit și eliberat în conformitate cu dispozițiile Directivei 92/105/CEE a Comisiei ( 4 ), după ce:

 plantele au fost supuse unui control oficial și s-au dovedit a fi lipsite de semnele sau simptomele infestării cu nematodul lemnului de pin; și

 niciun simptom al infestării cu nematodul lemnului de pin nu s-a observat la locul de producție sau în împrejurimile sale imediate de la începutul ultimei perioade complete de vegetație;

(b) a lemnului și scoarței izolate sensibile, altele decât lemnul sub formă de:

 așchii, particule, deșeuri de lemn sau resturi obținute în totalitate sau parțial din aceste conifere;

 lăzi de ambalaj, cutii, coșuri, butoiașe sau ambalaje similare;

 paleți, suporturi de paleți, boxpaleți sau alte platforme de încărcare;

 dunaje, distanțiere și traverse,

dar incluzând lemnul care nu și-a păstrat suprafața rotunjită naturală, lemnul și scoarța izolată în cauză nu pot părăsi zona delimitată; organismul oficial responsabil poate acorda o derogare de la această interdicție în cazul în care lemnul și scoarța izolată respective, pentru destinațiile din cadrul Comunității, sunt însoțite de pașaportul fitosanitar prevăzut la litera (a), după ce au suferit un tratament termic adecvat la o temperatură minimă interioară de 56 °C timp de 30 de minute, pentru a garanta absența nematozilor lemnului de pin vii;

(c) a lemnului sensibil, sub formă de așchii, particule, deșeuri de lemn sau resturi obținute în totalitate sau parțial din aceste conifere, lemnul respectiv nu poate părăsi zona delimitată; organismul oficial responsabil poate acorda o derogare de la această interdicție dacă lemnul respectiv, în cazul destinațiilor din cadrul Comunității, este însoțit de pașaportul fitosanitar prevăzut la litera (a), după ce a suferit un tratament corespunzător prin fumigație, în scopul de a garanta absența nematozilor lemnului de pin vii;

▼M6

(d) lemnul sensibil, sub formă de dunaje, distanțiere și traverse, inclusiv lemnul care nu și-a păstrat suprafața rotundă naturală, precum și sub formă de lăzi de ambalaj, cutii, cu excepția cutiilor alcătuite integral din lemn cu o grosime de 6 mm sau mai puțin, coșuri, butoiașe și ambalaje similare, paleți, boxpaleți și alte platforme de încărcare, suporturi de paleți, utilizat sau nu în transportul de obiecte de orice fel, lemnul respectiv nu poate părăsi zona delimitată; organismul oficial responsabil poate acorda o derogare de la prezenta interdicție în cazul în care lemnul respectiv a fost supus unuia dintre tratamentele aprobate, menționate în anexa I la Standardul internațional pentru măsurile fitosanitare nr. 15 al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) privind Orientările pentru reglementarea materialelor de ambalaj pe bază de lemn în comerțul internațional și poartă marcaje în conformitate cu anexa II la standardul respectiv.

▼M5

Organismul oficial responsabil autorizează fabricile de prelucrare să efectueze tratamentele prevăzute la literele (b), (c) și (d) și să elibereze pașapoartele fitosanitare prevăzute la litera (a) pentru lemnul sensibil menționat la literele (b) și (c) sau să marcheze, în conformitate cu Standardul internațional pentru măsurile fitosanitare nr. 15 al FAO, lemnul sensibil menționat la litera (d). Se realizează inspecții oficiale în mod continuu în fabricile de prelucrare autorizate pentru a verifica eficacitatea tratamentului, precum și trasabilitatea lemnului.

Organismul oficial responsabil poate autoriza producătorii să marcheze, în conformitate cu anexa II la Standardul internațional pentru măsurile fitosanitare nr. 15 al FAO, cutiile pentru vinuri pe care aceștia le produc din lemn tratat de o unitate de prelucrare autorizată în conformitate cu standardul menționat, însoțite de pașaportul fitosanitar menționat la litera (a). Se efectuează în mod regulat inspecții oficiale ale producătorilor autorizați de cutii pentru vinuri pentru a se asigura că pentru producerea cutiilor pentru vinuri se utilizează numai astfel de lemn tratat, însoțit de pașaportul fitosanitar menționat la litera (a), și că unitatea autorizată de prelucrare a lemnului respectiv poate fi identificată.

Comisia întocmește o listă a fabricilor de prelucrare autorizate de organismul oficial responsabil și o transmite Comitetului fitosanitar permanent și statelor membre. Această listă se actualizează pe baza rezultatelor inspecțiilor oficiale de verificare a eficacității tratamentului și a trasabilității lemnului și pe baza constatărilor notificate în conformitate cu articolul 16 alineatul (1) din Directiva 2000/29/CE.

Portugalia garantează faptul că doar fabricile de prelucrare incluse pe lista respectivă sunt autorizate să elibereze pașapoartele fitosanitare prevăzute la litera (a) pentru lemnul sensibil menționat la literele (b) și (c) sau să marcheze, în conformitate cu Standardul internațional pentru măsurile fitosanitare nr. 15 al FAO, lemnul sensibil menționat la litera (d).

Fabrica de prelucrare autorizată atașează pașaportul fitosanitar menționat la litera (a) sau marcajul în conformitate cu Standardul internațional pentru măsurile fitosanitare nr. 15 al FAO pentru fiecare unitate de lemn, scoarță sau plantă sensibile care face obiectul circulației.

▼B

2.  ►M4  În cazul transporturilor efectuate în interiorul zonelor delimitate: ◄

▼M1

(a) Plantele susceptibile trebuie tratate după cum urmează:

(i) plantele susceptibile provenite din locuri de producție unde nu s-a observat niciun simptom al infestării cu nematodul lemnului de pin, nici la locul de producție, nici în împrejurimile sale imediate, de la începutul ultimei perioade complete de vegetație, și care s-au dovedit lipsite de semne sau de simptome ale infestării cu nematodul lemnului de pin în cursul inspecțiilor oficiale sunt însoțite de pașaportul fitosanitar menționat mai sus atunci când părăsesc locul de producție;

(ii) plantele susceptibile provenite din locuri de producție unde s-au observat simptome care dovedesc o infestare cu nematodul lemnului de pin, la locul de producție sau în împrejurimile sale imediate, de la începutul ultimei perioade complete de vegetație sau care au fost identificate ca fiind infestate cu nematodul lemnului de pin, nu părăsesc locul de producție și sunt distruse prin ardere;

(iii) plantele susceptibile provenite din locuri precum pădurile, grădinile publice sau grădinile private, care au fost identificate ca fiind infestate cu nematodul lemnului de pin sau prezintă semne de sănătate precară sau sunt situate într-o zonă protejată:

 în cazul în care sunt identificate între 1 noiembrie și 1 aprilie, se taie în această perioadă; sau

 în cazul în care sunt identificate între 2 aprilie și 31 octombrie, se taie imediat; și

 se supun unor teste de depistare a nematodului lemnului de pin, în toate cazurile în care astfel de plante susceptibile se situează în partea zonei delimitate desemnată ca zonă tampon în conformitate cu dispozițiile articolului 5. În cazul în care prezența nematodului este confirmată, se distrug plantele infestate și toate plantele susceptibile situate într-un cerc cu raza de cel puțin 50 m în jurul plantelor infestate și, în toate cazurile, acest cerc trebuie să conțină cel puțin zece plante susceptibile (zonă focală). Toate plantele susceptibile, situate pe o rază de cel puțin 50 m în jurul zonei focale, se supun unui control oficial efectuat din două în două luni pe o perioadă de cel puțin un an de la îndepărtarea plantelor infestate (zonă de siguranță). Dacă prezența nematodului lemnului de pin în zonă se confirmă din nou în această perioadă, zona delimitată se modifică în conformitate cu articolul 5 primul paragraf;

▼M4 —————

▼B

(b) între 1 noiembrie și 1 aprilie, lemnul sensibil care se prezintă sub formă de lemn rotund sau de cherestea, cu sau fără scoarță, inclusiv lemnul care nu și-a păstrat suprafața rotunjită naturală:

(i) provenit din arbori recunoscuți ca fiind infestați cu nematodul lemnului de pin sau situați într-o zonă protejată sau care prezintă încă semne de sănătate precară, înainte de 2 aprilie:

 fie se distruge prin ardere sub control oficial în locurile corespunzătoare;

 fie se transportă sub control oficial:

 

 într-o fabrică de prelucrare pentru a fi transformat în așchii și a fi utilizat în acel amplasament sau

 într-o unitate industrială pentru a fi utilizat drept combustibil sau

 într-o fabrică de prelucrare pentru a fi:

 

 supus unui tratament termic care atinge o temperatură minimă interioară de 56 °C timp de treizeci de minute ori

 transformat în așchii și supus unui tratament termic prin fumigație care garantează absența nematozilor lemnului de pin vii;

(ii) provenit de la alți arbori decât cei prevăzuți la punctul (i): se supune unui test oficial de depistare a prezenței nematodului lemnului de pin și a Monochamus spp.; în cazul în care se confirmă prezența nematodului lemnului de pin și a Monochamus spp., lemnul poate să fie transportat sub control oficial într-o fabrică de prelucrare pentru a fi utilizat ulterior ca lemn de construcție sau, prin derogare, să fie transportat sub control oficial în fabrici de prelucrare notificate Comisiei, situate în alte zone ale Portugaliei decât zonele delimitate în care, între 1 noiembrie și 1 aprilie, lemnul și așchiile care provin de la acesta sunt destinate:

 în cazul în care este vorba de așchii, să fie exploatate în scopuri industriale în fabrici de prelucrare autorizate sau

 în cazul în care este vorba de lemn:

 

 să fie supus unui tratament termic care atinge o temperatură minimă interioară de 56 °C timp de treizeci de minute. Circulația ulterioară a acestui lemn tratat termic se poate autoriza în cazul în care lemnul este însoțit de un pașaport fitosanitar sau

 să fie transformat în așchii și supus unui tratament prin fumigație care să garanteze absența nematozilor lemnului de pin vii. Circulația ulterioară a acestui lemn tratat prin fumigație se poate autoriza în cazul în care lemnul este însoțit de un pașaport fitosanitar sau

 să fie transformat în așchii în scopuri industriale în uzina respectivă sau

 să fie transportat sub control oficial într-o uzină pentru a fi:

 

 supus unui tratament termic care atinge o temperatură minimă interioară de 56 °C timp de treizeci de minute sau

 transformat în așchii și supus unui tratament termic prin fumigație care garantează absența nematozilor lemnului de pin vii sau

 transformat în așchii în scopul utilizării industriale;

(c) între 2 aprilie și 31 octombrie, lemnul sensibil sub formă de lemn rotund sau de cherestea, cu sau fără scoarță, inclusiv lemnul care nu și-a păstrat suprafața rotunjită naturală:

(i) provenit din arbori recunoscuți că sunt infestați cu nematodul lemnului de pin sau se situează într-o zonă protejată sau prezintă semne de sănătate precară:

 fie se distruge imediat prin ardere sub control oficial în locuri corespunzătoare;

 fie se separă imediat de scoarță în locuri adecvate, în afara pădurilor, înainte de a fi transportat sub control oficial în locuri de depozitare, unde va suferi un tratament insecticid adecvat și care dispun de instalații de depozitare în atmosferă umedă adecvate și autorizate, disponibile cel puțin pentru perioada menționată, în vederea unui transport ulterior către o unitate industrială:

 

 pentru a fi transformat imediat în așchii în scopuri industriale sau

 pentru a fi utilizat imediat drept combustibil în această uzină sau

 pentru a fi supus imediat unui tratament termic la o temperatură minimă interioară de 56 °C timp de treizeci de minute sau

 pentru a fi transformat imediat în așchii și supus unui tratament termic prin fumigație care garantează absența nematozilor lemnului de pin vii;

(ii) provenit de la alți arbori decât cei prevăzuți la punctul (i) se separă imediat de scoarță la locul de tăiere sau în împrejurimile sale imediate și:

 fie se supune unui test oficial de depistare a prezenței nematodului lemnului de pin și a Monochamus spp.; în cazul în care se confirmă prezența nematodului lemnului de pin sau a Monochamus spp., lemnul se supune dispozițiilor prevăzute la punctul (i); în cazul în care se infirmă prezența nematodului lemnului de pin și a Monochamus spp., lemnul poate fi transportat sub control oficial într-o fabrică de prelucrare pentru a fi utilizat ulterior ca lemn de construcție;

 fie se transportă sub control oficial într-o fabrică pentru a fi:

 

 transformat în așchii în scopuri industriale sau

 supus unui tratament termic la o temperatură minimă interioară de 56 °C timp de treizeci de minute sau

 transformat în așchii și supus unui tratament termic prin fumigație care garantează absența nematozilor vii ai lemnului de pin;

(d) scoarțele sensibile:

 fie se distrug prin ardere sau se utilizează drept combustibil într-o fabrică de prelucrare industrială;

 fie se supun unui tratament termic prin care temperatura minimă să atingă, în întreaga suprafață a scoarței, cel puțin 56 °C timp de treizeci de minute;

 fie se supun unui tratament prin fumigație care garantează absența nematozilor lemnului de pin vii;

▼M1

(e) lemnul susceptibil care se prezintă sub formă de deșeuri produse în momentul tăierii se arde imediat în locuri adecvate sub control oficial sau se taie în bucăți mai mici de 3 cm grosime și lățime și sunt lăsate la locul tăierii:

 între 1 noiembrie și 1 aprilie, în această perioadă;

 între 2 aprilie și 31 octombrie, imediat;

(f) lemnul sensibil care se prezintă sub formă de deșeuri produse în timpul prelucrării lemnului fie se arde imediat în locuri adecvate sub control oficial, fie se utilizează drept combustibil în fabrica de prelucrare, fie se supune unui tratament prin fumigație care garantează absența nematozilor lemnului de pin vii;

▼M6

(g) lemnul sensibil originar din zonele delimitate, sub formă de lăzi de ambalaj, cutii, cu excepția cutiilor alcătuite integral din lemn cu o grosime de 6 mm sau mai puțin, coșuri, butoiașe și ambalaje similare, paleți, boxpaleți și alte platforme de încărcare, suporturi de paleți, dunaj, distanțiere și traverse, produse recent, inclusiv lemnul care nu și-a păstrat suprafața rotunjită inițială, face obiectul unuia dintre tratamentele aprobate în conformitate cu anexa I la Standardul internațional pentru măsurile fitosanitare nr. 15 al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) privind Orientările pentru reglementarea materialelor de ambalaj pe bază de lemn în comerțul internațional și poartă marcaje în conformitate cu anexa II la standardul respectiv.



( 1 ) JO L 169, 10.7.2000, p. 1. Directivă, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2005/77/CE a Comisiei (JO L 296, 12.11.2005, p. 17).

( 2 ) JO L 21, 26.1.2000, p. 36.

( 3 ) JO L 81, 21.3.2001, p. 34. Decizie, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Decizia 2003/127/CE a Comisiei (JO L 50, 25.3.2003, p. 27).

( 4 ) JO L 4, 8.1.1993, p. 22.

Top