Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02005R2115-20091216

    Consolidated text: Regulamentul (CE) nr.  2115/2005 al Consiliului din 20 decembrie 2005 de stabilire a unui plan de redresare pentru halibutul negru în cadrul Organizației de Pescuit în Atlanticul de Nord-Vest

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/2115/2009-12-16

    2005R2115 — RO — 16.12.2009 — 001.001


    Acest document reprezintă un instrument de documentare, iar instituţiile nu îşi asumă responsabilitatea pentru conţinutul său.

    ►B

    REGULAMENTUL (CE) NR. 2115/2005 AL CONSILIULUI

    din 20 decembrie 2005

    de stabilire a unui plan de redresare pentru halibutul negru în cadrul Organizației de Pescuit în Atlanticul de Nord-Vest

    (JO L 340, 23.12.2005, p.3)

    Astfel cum a fost modificat prin:

     

     

    Jurnalul Oficial

      No

    page

    date

    ►M1

    REGULAMENTUL (CE) NR. 1197/2009 AL CONSILIULUI din 30 noiembrie 2009

      L 322

    1

    9.12.2009




    ▼B

    REGULAMENTUL (CE) NR. 2115/2005 AL CONSILIULUI

    din 20 decembrie 2005

    de stabilire a unui plan de redresare pentru halibutul negru în cadrul Organizației de Pescuit în Atlanticul de Nord-Vest



    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 37,

    având în vedere propunerea Comisiei,

    având în vedere avizul Parlamentului European ( 1 ),

    întrucât:

    (1)

    În conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 3179/78 al Consiliului din 28 decembrie 1978 privind semnarea de către Comunitatea Economică Europeană a Convenției asupra viitoarei cooperări multilaterale în zonele de pescuit din Atlanticul de Nord-Vest ( 2 ), această convenție („Convenția NAFO”) a fost aprobată de Comunitate.

    (2)

    Convenția NAFO prevede un cadru corespunzător pentru cooperarea multilaterală în domeniul conservării și gestionării raționale a resurselor halieutice în zona definită de aceasta.

    (3)

    La reuniunea sa din iunie 2003, Consiliul Științific al NAFO a indicat că stocul de halibut negru scade rapid și a recomandat o reducere considerabilă a nivelului capturii totale admisibile (TAC).

    (4)

    La cea de-a 25-a reuniune anuală a sa din 15-19 septembrie 2003, Organizația de Pescuit în Atlanticul de Nord-Vest („NAFO”) adoptă un plan de refacere de 15 ani pentru halibutul negru din subzona 2 și diviziunile 3KLMNO ale NAFO („planul de reconstituire NAFO”). Planul de reconstituire NAFO urmărește aceleași obiective ca și planurile de redresare prevăzute la articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 2371/2002 al Consiliului din 20 decembrie 2002 privind conservarea și exploatarea durabilă a resurselor piscicole în cadrul politicii comune în domeniul pescuitului ( 3 ).

    (5)

    Pentru a reconstitui stocul, planul de reconstituire NAFO prevede o reducere a nivelului TAC până în 2007, precum și măsuri de control pentru a asigura eficiența acestui plan.

    (6)

    Planul de reconstituire NAFO a fost pus în aplicare în mod provizoriu în Regulamentele (CE) nr. 2287/2003 ( 4 ) și (CE) nr. 27/2005 ( 5 ), fixând pentru 2004 și respectiv 2005 posibilitățile de pescuit și condițiile aferente pentru anumite stocuri de pește și grupuri de stocuri de pește, aplicabile în apele comunitare și, pentru navele comunitare, în apele în care sunt cerute limitări ale capturilor, în așteptarea adoptării unui regulament al Consiliului de punere în aplicare a unor măsuri multianuale de reconstituire a stocului de halibut negru.

    (7)

    Prin urmare, este necesar să se pună în aplicare în mod permanent planul de reconstituire NAFO prin intermediul unui plan de redresare prevăzut la articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 2371/2002. În acest sens ar trebui stabilită o procedură pentru transmiterea listei navelor pentru care a fost emis un permis special de pescuit în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1627/94 al Consiliului din 27 iunie 1994 de stabilire a dispozițiilor generale privind permisele de pescuit speciale ( 6 ).

    (8)

    Pentru a respecta măsurile de control ale planului de reconstituire NAFO, comandanților navelor comunitare ar trebui să li se impună obligații de raportare, iar statelor membre obligația de alocare a contingentului între navele sale autorizate.

    (9)

    Sunt necesare măsuri suplimentare de control pentru a asigura o punere în aplicare eficientă la nivel comunitar și pentru a asigura coerența cu planurile de redresare adoptate de Consiliu în alte domenii. Aceste măsuri ar trebui să includă o obligație de notificare prealabilă a intrării în portul desemnat de statele membre și de limitare a marjelor de toleranță,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:



    Articolul 1

    Obiect

    Prezentul regulament stabilește regulile și condițiile generale de aplicare de către Comunitate a unui plan de redresare pentru stocul de halibut negru din subzona 2 și diviziunile 3KLMNO ale NAFO.

    Obiectivul acestui plan de redresare este atingerea unui nivel de biomasă exploatabilă în vârstă de cel puțin cinci ani de 140 000 de tone în medie, permițând un randament stabil pe termen lung în pescuitul de halibut negru.

    Articolul 2

    Definiții

    În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

    1. prin „subzonă 2 a NAFO” se înțelege zona geografică definită la litera (a) punctul 3 din anexa la Convenția NAFO;

    2. prin „diviziunile 3KLMNO” se înțelege zona geografică definită la litera (b) punctul 4 din anexa la Convenția NAFO.

    Articolul 3

    Capturi totale admisibile (TAC)

    TAC-urile pentru stocul de halibut negru din subzona 2 și diviziunile 3KLMNO ale NAFO sunt următoarele:

     18 500 de tone în 2006;

     16 000 de tone în 2007.

    Cu toate acestea, atunci când sunt convenite noi niveluri TAC în cadrul NAFO, Consiliul ajustează în consecință, hotărând cu majoritate calificată la propunerea Comisiei, TAC-urile prevăzute la primul paragraf.

    Articolul 4

    Interdicție privind halibutul negru

    Este interzis navelor de pescuit comunitare să pescuiască halibut negru în subzona 2 și diviziunile 3KLMNO ale NAFO și să păstreze la bord, să transbordeze sau să debarce halibut negru pescuit în această zonă în cazul în care nu dețin un permis de pescuit special emis de statul membru de pavilion.

    Articolul 5

    Permise de pescuit speciale pentru stocul de halibut negru

    (1)  Statul membru se asigură că navele cărora li s-a emis un permis de pescuit special prevăzut la articolul 4 sunt incluse într-o listă ce conține numele lor și numărul de registru pentru navele din flota comunitară definit de anexa I la Regulamentul (CE) nr. 26/2004 al Comisiei din 30 decembrie 2003 privind registrul flotei de pescuit comunitare ( 7 ). Statele membre emit permisul de pescuit special numai atunci când o navă a intrat în registrul navelor NAFO.

    (2)  Fiecare stat membru trimite Comisiei lista prevăzută la alineatul (1) și toate modificările ulterioare într-o formă informatizată.

    (3)  Modificările aduse listei prevăzute la alineatul (1) sunt transmise Comisiei cu cel puțin cinci zile înainte de data la care nava nou introdusă în această listă intră în subzona 2 și diviziunile 3KLMNO ale NAFO. Comisia transmite imediat modificările Secretariatului NAFO.

    (4)  Fiecare stat membru își alocă contingentul de halibut negru între navele sale incluse în lista prevăzută la alineatul (1). Statele membre informează Comisia cu privire la alocarea contingentelor până la 15 ianuarie în fiecare an.

    ▼M1

    Articolul 5a

    Intrarea în zona de reglementare NAFO

    (1)  Navele de pescuit menționate la articolul 5 alineatul (1) pot pătrunde în zona de reglementare NAFO pentru a pescui halibut negru numai în cazul în care:

    (a) au la bord mai puțin de 50 de tone de captură de orice fel; sau

    (b) respectă procedura prevăzută la alineatele (2), (3) și (4).

    (2)  Atunci când o navă de pescuit are la bord 50 de tone sau mai mult de capturi din alte zone decât zona de reglementare NAFO, aceasta transmite secretariatului NAFO, prin e-mail sau fax, cu cel puțin 72 de ore înainte de intrarea în zona de reglementare NAFO:

    (a) cantitatea capturilor reținute la bord;

    (b) poziția (latitudine/longitudine) unde comandantul navei consideră că nava va începe pescuitul; și

    (c) ora estimată de sosire la respectiva poziție.

    (3)  În cazul în care, după comunicarea menționată la alineatul (2), o navă de inspecție își semnalează intenția de a efectua o inspecție, aceasta transmite navei de pescuit în cauză coordonatele unui punct de control unde va avea loc inspecția. Punctul de control nu trebuie să se afle la o distanță mai mare de 60 de mile nautice față de poziția în care comandantul navei consideră ca nava va începe activitatea de pescuit.

    (4)  Nava de pescuit la care se face referire la alineatul (2) poate începe pescuitul în oricare dintre cazurile următoare:

    (a) dacă primește notificare în acest sens de la secretariatul NAFO;

    (b) dacă, după o inspecție efectuată în conformitate cu alineatul (3), este informată de nava de inspecție că poate începe pescuitul;

    (c) dacă nava de inspecție nu a început inspecția în decurs de trei ore de la sosirea navei de pescuit la punctul de control stabilit în conformitate cu alineatul (3);

    (d) dacă până în momentul în care intră în zona de reglementare NAFO nu a primit nicio comunicare de la secretariatul NAFO sau de la o navă de inspecție anunțând-o că o navă de inspecție are intenția de a o controla în conformitate cu alineatul (3).

    ▼B

    Articolul 6

    Rapoarte

    (1)  Comandanții navelor de pescuit prevăzute la articolul 5 alineatul (1) transmit următoarele rapoarte statului membru de pavilion:

    (a) cantitățile de halibut negru păstrate la bord atunci când nava comunitară intră în subzona 2 și diviziunile 3KLMNO ale NAFO. Acest raport este transmis nu mai devreme de 12 ore și nu mai târziu de 6 ore înainte de fiecare intrare a navei în această zonă;

    ▼M1

    (b) cantitățile de halibut negru capturate pe o bază de cinci zile, inclusiv dacă acestea sunt nule. Acest raport este transmis pentru prima dată cel târziu la sfârșitul celei de a zecea zile care urmează datei de intrare a navei în subzona 2 și diviziunile 3KLMNO ale NAFO;

    ▼B

    (c) cantitățile de halibut negru păstrate la bord atunci când nava comunitară iese din subzona 2 și diviziunile 3KLMNO ale NAFO. Acest raport este transmis nu mai devreme de 12 ore și nu mai târziu de 6 ore înainte de fiecare plecare a navei din această zonă și include numărul de zile de pescuit și capturile totale din această zonă;

    (d) cantitățile încărcate și descărcate pentru fiecare transbordare de halibut negru în cursul șederii navei în subzona 2 și diviziunile 3KLMNO ale NAFO. Aceste rapoarte sunt transmise cel târziu la 24 de ore de la finalizarea transbordării.

    ▼M1

    (2)  Imediat după ce le-au primit, statele membre transmit Comisiei rapoartele prevăzute la alineatul (1). Comisia transmite imediat raportul prevăzut la alineatul (1) litera (b) secretariatului NAFO.

    (3)  Atunci când capturile de halibut negru notificate în conformitate cu alineatul (2) sunt considerate ca epuizând 75 % din contingentul atribuit statelor membre, comandanții transmit rapoartele prevăzute la alineatul (1) litera (b) din trei în trei zile.

    ▼B

    Articolul 7

    Marjă de toleranță în estimarea cantităților raportate în jurnalul de bord

    Prin derogare de la articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CEE) nr. 2807/83 al Comisiei din 22 septembrie 1983 de definire a procedurilor speciale de înregistrare a informațiilor privitoare la capturile de pește de către statele membre ( 8 ) și articolul 9 alineatul (2) din Regulamentul (CEE) nr. 2868/88 al Comisiei din 16 septembrie 1988 privind stabilirea normelor de aplicare a programului de inspecție comună internațională adoptat de Organizația de Pescuit în Atlanticul de Nord-Vest ( 9 ), marja de toleranță permisă în estimarea cantităților de halibut negru pescuit în subzona 2 și diviziunile 3KLMNO ale NAFO în kilograme este 8 %.

    Articolul 8

    Porturi desemnate

    (1)  Navelor prevăzute la articolul 5 alineatul (1) le este interzis să debarce vreo cantitate din halibutul negru pescuit în subzona 2 și diviziunile 3KLMONO ale NAFO în orice alt loc decât în porturile desemnate de părțile contractante NAFO. Debarcările de halibut negru în porturile părților necontractante sunt interzise.

    (2)  Statele membre desemnează porturi în care pot avea loc debarcările de halibut negru și determină procedurile aferente de inspecție și supraveghere, inclusiv termenii și condițiile de înregistrare și raportare a cantităților de halibut negru în fiecare debarcare.

    (3)  Statele membre transmit Comisiei până la 15 ianuarie în fiecare an o listă de porturi desemnate și, până la 31 ianuarie, procedurile aferente de inspecție și supraveghere prevăzute la alineatul (2). Comisia transmite imediat aceste informații Secretariatului NAFO.

    (4)  Comisia transmite imediat tuturor statelor membre o listă a porturilor desemnate la alineatul (2) și a porturilor desemnate de celelalte părți contractante NAFO.

    Articolul 9

    Notificare prealabilă

    Înainte de orice intrare într-un port desemnat, comandanții navelor de pescuit prevăzute la articolul 5 alineatul (1) sau reprezentanții acestora transmit autorităților competente ale statelor membre ale căror porturi doresc să le utilizeze următoarele informații cu cel puțin 72 de ore înainte de ora estimată de sosire în port:

    1. ora de sosire la portul desemnat;

    2. o copie a permisului special de pescuit prevăzut la articolul 4;

    3. cantitățile în kilograme de greutate vie de halibut negru păstrat la bord;

    4. zona sau zonele NAFO unde a fost realizată captura.

    Articolul 10

    Inspecție în port

    (1)  Statele membre se asigură că toate navele prevăzute la articolul 5 alineatul (1) care intră într-un port desemnat pentru a debarca și/sau a transborda halibut negru capturat în cadrul subzonei 2 și subdiviziunile 4KLMNO ale NAFO sunt supuse unei inspecții în port în conformitate cu sistemul de control portuar al NAFO.

    (2)  Este interzis să se descarce și/sau să se transbordeze capturi din navele prevăzute la alineatul (1) fără ca inspectorii să fie prezenți.

    (3)  Toate cantitățile descărcate sunt cântărite pe specii înainte de a fi transportate într-un antrepozit frigorific sau la altă destinație.

    (4)  Statele membre transmit Secretariatului NAFO raportul corespunzător de inspecție în port, cu o copie către Comisie, în termen de 14 zile lucrătoare de la data finalizării inspecției.

    Articolul 11

    Interzicerea debarcărilor și transbordărilor pentru navele părților necontractante

    Debarcările și transbordările de halibut negru din sau în nave ale părților necontractante care s-au angajat în activități de pescuit în zona de reglementare NAFO sunt interzise.

    Articolul 12

    Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a șaptea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Se aplică de la 1 ianuarie 2006.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.



    ( 1 ) Aviz adoptat la 23 iunie 2005 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

    ( 2 ) JO L 378, 30.12.1978, p. 1. Regulament astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CEE) nr. 653/80 (JO L 74, 20.3.1980, p. 1).

    ( 3 ) JO L 358, 31.12.2002, p. 59.

    ( 4 ) JO L 344, 31.12.2003, p. 1.

    ( 5 ) JO L 12, 14.1.2005, p. 1.

    ( 6 ) JO L 171, 6.7.1994, p. 7.

    ( 7 ) JO L 5, 9.1.2004, p. 25.

    ( 8 ) JO L 276, 10.10.1983, p. 1. Regulament astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1804/2005 (JO L 290, 4.11.2005, p. 10).

    ( 9 ) JO L 257, 17.9.1988, p. 20. Regulament astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 494/1997 (JO L 77, 19.3.1997, p. 5).

    Top