EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02004R1450-20090713

Consolidated text: Regulamentul (CE) nr . 1450/2004 al Comisiei din 13 august 2004 de punere în aplicare a Deciziei nr. 1608/2003/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind producția și dezvoltarea statisticilor comunitare privind inovarea (Text cu relevanță pentru SEE)

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2004/1450/2009-07-13

2004R1450 — RO — 13.07.2009 — 002.001


Acest document reprezintă un instrument de documentare, iar instituţiile nu îşi asumă responsabilitatea pentru conţinutul său.

►B

REGULAMENTUL (CE) NR. 1450/2004 AL COMISIEI

din 13 august 2004

de punere în aplicare a Deciziei nr. 1608/2003/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind producția și dezvoltarea statisticilor comunitare privind inovarea

(Text cu relevanță pentru SEE)

(JO L 267, 14.8.2004, p.32)

Astfel cum a fost modificat prin:

 

 

Jurnalul Oficial

  No

page

date

►M1

REGULAMENTUL (CE) NR. 973/2007 AL COMISIEI din 20 august 2007

  L 216

10

21.8.2007

►M2

REGULAMENTUL (CE) NR. 540/2009 AL COMISIEI din 22 iunie 2009

  L 160

8

23.6.2009




▼B

REGULAMENTUL (CE) NR. 1450/2004 AL COMISIEI

din 13 august 2004

de punere în aplicare a Deciziei nr. 1608/2003/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind producția și dezvoltarea statisticilor comunitare privind inovarea

(Text cu relevanță pentru SEE)



COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Decizia nr. 1608/2003/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 iulie 2003 privind producția și dezvoltarea statisticilor comunitare în domeniul științei și al tehnologiei ( 1 ), în special articolul 3,

întrucât:

(1)

Decizia nr. 1608/2003/CE a stabilit acțiunile statistice speciale necesare în scopul elaborării statisticilor comunitare privind știința, tehnologia și inovarea.

(2)

Este necesar să se adopte măsuri de punere în aplicare a acțiunilor statistice individuale prevăzute la articolul 2 din Decizia nr. 1608/2003/CE.

(3)

Acțiunile statistice individuale trebuie să țină seama de Decizia nr. 2367/2002/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 2002 privind programul statistic comunitar 2003-2007 ( 2 ), care a stabilit în mod specific programul de lucru pentru producția și îmbunătățirea statisticilor privind inovarea pentru perioada 2003-2007.

(4)

Este necesar să se asigure coerența statisticilor comunitare privind inovarea cu alte norme internaționale, ceea ce presupune luarea în considerare a activității desfășurate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și alte organizații internaționale.

(5)

La punerea în aplicare a Deciziei nr. 1608/2003/CE trebuie să se aibă în vedere cadrul asigurat de Regulamentul (CE) nr. 322/97 al Consiliului din 17 februarie 1997 privind statisticile comunitare ( 3 ), în ceea ce privește stabilirea dispozițiilor de reglementare a accesului la sursele administrative și la confidențialitatea statistică.

(6)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt în conformitate cu avizul Comitetului pentru programul statistic,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:



Articolul 1

Prezentul regulament stabilește măsurile necesare punerii în aplicare a Deciziei nr. 1608/2003/CE referitoare la statisticile comunitare privind inovarea.

Articolul 2

(1)  Prezentul regulament reglementează statisticile comunitare privind inovarea. Lista variabilelor statistice, activitățile și sectoarele acoperite, defalcarea rezultatelor, frecvența, termenele de transmitere a datelor și perioada de tranziție aferente acestor statistici sunt specificate în anexă.

(2)  Pe baza concluziilor din rapoartele prezentate Parlamentului European și Consiliului în temeiul articolului 5 din Decizia nr. 1608/2003/CE, lista variabilelor statistice, activitățile și sectoarele acoperite, defalcarea rezultatelor, frecvența, termenul limită de transmitere a datelor și alte caracteristici prevăzute în anexa la prezentul regulament pot fi revizuite la intervale periodice.

Articolul 3

Statele membre obțin datele necesare prin utilizarea unei combinații de surse diferite, precum anchetele prin sondaj, sursele de date administrative sau alte surse de date. Celelalte surse de date trebuie să fie cel puțin echivalente din punct de vedere calitativ sau al procedurilor de estimare statistică privind anchetele prin sondaj sau sursele de date administrative.

Articolul 4

Statisticile comunitare privind inovarea enumerate în anexă se bazează pe concepte și definiții armonizate, incluse în cea mai recentă versiune a manualului Oslo. Statele membre aplică aceste concepte și definiții armonizate statisticilor pe care le elaborează.

Rapoartele prezentate Parlamentului European și Consiliului în temeiul articolului 5 din Decizia nr. 1608/2003/CE fac trimitere la concepte și definiții, precum și la aplicațiile acestora.

Articolul 5

Comisiei (Eurostat) îi sunt comunicate de către statele membre statistici agregate obligatorii, în conformitate cu lista din anexă, precum și date individuale facultative, într-un format de transmitere standard stabilit de Comisie (Eurostat) în cooperare cu acestea.

Articolul 6

Evaluarea calitativă este efectuată de către statele membre și Comisie (Eurostat).

La cererea Comisiei (Eurostat), statele membre transmit informațiile necesare evaluării calitative a statisticilor prevăzute în anexa la prezentul regulament, care sunt necesare îndeplinirii cerințelor de raportare stabilite la articolul 5 din Decizia nr. 1608/2003/CE.

Articolul 7

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.




ANEXĂ

STATISTICI PRIVIND INOVAREA

Secțiunea 1

Statele membre elaborează următoarele statistici privind inovarea:



Cod

Titlu

Observații

1

Numărul întreprinderilor active în domeniul inovării

Ca valoare absolută și ca procent din totalitatea întreprinderilor

2

Numărul întreprinderilor cu inovații, care au introdus produse noi sau îmbunătățite semnificativ, care sunt noi pe piață

Ca valoare absolută, ca procent din totalitatea întreprinderilor și ca procent din totalitatea întreprinderilor active în domeniul inovării

3

Cifra de afaceri din domeniul inovării, aferentă produselor noi sau îmbunătățite semnificativ, care sunt noi pe piață

Ca valoare absolută, ca procent din cifra de afaceri totală și ca procent din cifra de afaceri totală a întreprinderilor active în domeniul inovării

4

Cifra de afaceri din domeniul inovării, aferentă produselor noi sau îmbunătățite semnificativ, noi pentru societatea comercială, dar care nu sunt noi pe piață

Ca valoare absolută, ca procent din cifra de afaceri totală și ca procent din cifra de afaceri totală a întreprinderilor active în domeniul inovării

5

Numărul de întreprinderi active în domeniul inovării, implicate în activitatea de cooperare în domeniul inovării

Ca valoare absolută și ca procent din întreprinderile active în domeniul inovării

6

Cheltuielile pentru inovare

Ca valoare absolută, ca procent din cifra de afaceri totală și ca procent din cifra de afaceri totală a întreprinderilor active în domeniul inovării – facultativ

7

►M2  Numărul de întreprinderi active în domeniul inovării, care au indicat obiective foarte importante ale inovării ◄

Ca valoare absolută și ca procent din totalitatea întreprinderilor active în domeniul inovării

8

Numărul de întreprinderi active în domeniul inovării, care au precizat surse de informații foarte importante în domeniul inovării

Ca valoare absolută și ca procent din totalitatea întreprinderilor active în domeniul inovării – facultativ

9

Numărul de întreprinderi care se confruntă cu obstacole semnificative

Ca valoare absolută, ca procent din totalitatea întreprinderilor, ca procent din totalitatea întreprinderilor active în domeniul inovării și ca procent din întreprinderile inactive în domeniul inovării ►M2   facultativ pentru anul calendaristic 2008 ◄

Pe lângă statisticile menționate mai sus, statele membre elaborează statistici suplimentare (inclusiv defalcările acestora), în conformitate cu temele principale enumerate în manualul Oslo. Aceste statistici suplimentare se stabilesc în strânsă cooperare cu statele membre.

▼M1

Secțiunea 2

Ca cerință minimă, trebuie acoperite întreprinderile din secțiunile B, C, D, E, H, K ale NACE Rev. 2 și diviziunile 46, 58, 61, 62, 63 și 71 ale NACE Rev. 2.

▼B

Secțiunea 3

Toate variabilele se raportează o dată la patru ani, cu excepția variabilelor 1, 2, 3, 4 și 5, care se raportează o dată la doi ani.

Secțiunea 4

Primul an de referință pentru care trebuie să se elaboreze statistici este anul calendaristic 2004.

Secțiunea 5

▼M1

1. Toate rezultatele trebuie defalcate în funcție de activitatea economică (NACE Rev. 2) la nivel de secțiune și în funcție de următoarele clase de dimensiune ale locurilor de muncă: 10-49 salariați, 50-249 salariați, peste 249 salariați.

2. Toate rezultatele trebuie defalcate în funcție de activitatea economică (NACE Rev. 2) la nivel de diviziune.

▼B

3. Rezultatele variabilei 5 se defalcă pe tipuri de activități de cooperare în domeniul inovării. Rezultatele variabilei 7 se defalcă pe tipuri de efecte ale inovării. Rezultatele variabilei 8 se defalcă pe tipuri de surse de informații. Rezultatele variabilei 9 se defalcă pe tipuri de obstacole. Aceste defalcări se stabilesc în strânsă cooperare cu statele membre.

Secțiunea 6

1. Toate rezultatele se transmit în termen de optsprezece luni de la terminarea anului calendaristic al perioadei de referință.

2. Facultativ, Comisiei (Eurostat) îi sunt transmise de către statele membre date individuale, care acoperă toate unitățile statistice urmărite în cadrul anchetelor naționale privind inovarea.

Secțiunea 7

1. Chestionarul de anchetă, utilizat pentru anchetele comunitare privind inovarea o dată la patru ani și începând cu anul de referință 2004, acoperă temele principale enumerate în manualul Oslo privind măsurarea inovării la nivelul întreprinderilor.

2. Comisia (Eurostat) elaborează, în strânsă cooperare cu statele membre, recomandări metodologice pentru anchetele comunitare privind inovarea, în scopul unei armonizări de înalt nivel a rezultatelor anchetelor. Aceste recomandări trebuie să acopere cel puțin populația- țintă, metodologia anchetei (inclusiv aspectele regionale), chestionarul de anchetă armonizat, culegerea, prelucrarea și transmiterea datelor, precum și cerințele calitative ale datelor.

3. În strânsă cooperare cu statele membre, trebuie să se elaboreze recomandări metodologice și pentru celelalte anchete privind inovarea efectuate o dată la patru ani, începând cu anul de referință 2006.

4. Comisiei (Eurostat) îi sunt transmise de către statele membre informațiile necesare privind metodologia națională utilizată în statisticile naționale privind inovarea.

Secțiunea 8

În măsura în care sistemele statistice naționale necesită adaptări majore, Comisia poate acorda statelor membre derogări pentru statisticile care urmează să fie elaborate pentru primul an de referință 2004. Se pot acorda derogări suplimentare pentru sfera de cuprindere a activităților economice în conformitate cu NACE Rev. 1.1 sau defalcările pe clase de mărimi ale statisticilor care urmează să fie elaborate pentru anul de referință 2006.



( 1 ) JO L 230, 16.9.2003, p. 1.

( 2 ) JO L 358, 31.12.2002, p. 1.

( 3 ) JO L 52, 22.2.1997, p. 1, regulament astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 1882/2003 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 284, 31.10.2003, p. 1).

Top