EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02002R0843-20050106

Consolidated text: Regulamentul (CE) nr. 843/2002 al Comisiei din 21 mai 2002 de stabilire a standardului de comercializare aplicabil căpșunilor și de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 899/87

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2002/843/2005-01-06

2002R0843 — RO — 06.01.2005 — 003.001


Acest document reprezintă un instrument de documentare, iar instituţiile nu îşi asumă responsabilitatea pentru conţinutul său.

►B

REGULAMENTUL (CE) NR. 843/2002 AL COMISIEI

din 21 mai 2002

de stabilire a standardului de comercializare aplicabil căpșunilor și de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 899/87

(JO L 134, 22.5.2002, p.24)

Astfel cum a fost modificat prin:

 

 

Jurnalul Oficial

  No

page

date

►M1

REGULAMENTUL (CE) NR. 46/2003 AL COMISIEI din 10 ianuarie 2003

  L 7

61

11.1.2003

►M3

REGULAMENTUL (CE) NR. 907/2004 AL COMISIEI din 29 aprilie 2004

  L 163

50

30.4.2004




▼B

REGULAMENTUL (CE) NR. 843/2002 AL COMISIEI

din 21 mai 2002

de stabilire a standardului de comercializare aplicabil căpșunilor și de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 899/87



COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2200/96 al Consiliului din 28 octombrie 1996 privind organizarea comună a piețelor în sectorul fructelor și legumelor ( 1 ), astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 545/2002 ( 2 ), în special articolul 2 alineatul (2) și articolul 3 alineatul (3) litera (c),

întrucât:

(1)

Căpșunile apar în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2200/96 printre produsele pentru care trebuie adoptate standarde. Regulamentul (CEE) nr. 899/87 al Comisiei din 30 martie 1987 de stabilire a standardelor de calitate pentru cireșe și căpșuni ( 3 ), astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 888/97 ( 4 ), a făcut obiectul a numeroase modificări care nu mai asigură claritatea juridică.

(2)

Din motive de claritate, este oportun ca reglementările referitoare la căpșuni să fie autonome de celelalte produse din domeniul de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 899/87. Cu această ocazie, este necesar, din motive de transparență pe piața mondială, să se țină seama de standardul recomandat pentru căpșuni de către grupul de lucru pentru standardizarea produselor alimentare perisabile și îmbunătățirea calității al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU). Este necesar să se procedeze la reformarea reglementărilor referitoare la căpșuni și să se modifice Regulamentul (CEE) nr. 899/87 în consecință.

(3)

Aplicarea de noi standarde trebuie să aibă ca efect eliminarea de pe piață a produselor de o calitate nesatisfăcătoare, orientarea producției astfel încât să satisfacă cerințele consumatorilor și facilitarea relațiilor comerciale pe baza unei concurențe loiale, contribuind astfel la creșterea rentabilității producției.

(4)

Standardele se aplică în toate etapele de comercializare. Transportul la distanță, depozitarea pe o durată determinată de timp sau diferitele manipulări la care sunt supuse produsele pot atrage după sine unele alterări datorate evoluției biologice a acestor produse sau caracterului lor mai mult sau mai puțin perisabil. Este necesar să se țină seama de aceste alterări în aplicarea standardelor în etapele de comercializare care urmează după etapa de expediere. Deoarece produsele din categoria „Extra” trebuie să facă obiectul unui triaj și a unei ambalări deosebit de atente, numai diminuarea stării de prospețime și turgescență se ia în considerare.

(5)

Cerința de maturitate suficientă trebuie să apară printre caracteristicile minime ale căpșunilor pentru ca acestea să fie conforme cu standardul de comercializare, dar datele științifice și tehnice care există la ora actuală nu permit stabilirea unui criteriu obiectiv fiabil.

(6)

Comercializarea de căpșuni din anumite soiuri care își pierd cu ușurință caliciul la recoltare, lipsite astfel de caliciu, se realizează în mod tradițional în regiunea de producție din Finlanda și Danemarca. Aceste două state membre au solicitat ca, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2200/96, căpșunile produse și consumate în aceste regiuni să nu fie supuse obligației de conformitate cu standardele. Prin urmare, este necesar să se prevadă o derogare în acest scop.

(7)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului de gestionare a fructelor și legumelor proaspete,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:



Articolul 1

Standardul de comercializare aplicabil căpșunilor din domeniul de aplicare al codului NC 0810 10 00 apare în anexă.

Standardul se aplică în toate etapele de comercializare, în condițiile prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 2200/96.

Cu toate acestea, în etapele care urmează după etapa de expediere, produsele pot prezenta, în raport cu cerințele standardului:

(a) o ușoară diminuare a stării de prospețime și de turgescență;

(b) pentru produsele clasificate în alte categorii decât categoria „Extra”, mici alterări datorate evoluției și caracterului lor mai mult sau mai puțin perisabil.

Articolul 2

(1)  Prin derogare de la dispozițiile prezentului regulament, căpșunile din soiuri care își pierd cu ușurință caliciul la recoltare, produse în Finlanda și Danemarca, pot fi vândute fără caliciu în regiunea de producție.

(2)  Pentru aplicarea alineatului (1), fiecare colet sau lot trebuie să prezinte, în afară de celelalte indicații necesare, următoarea indicație:

 în limba finlandeză:

 

„myydään ainoastaan… (regiune de producție)”;

 în limba daneză:

 

„må kun sælges i… (regiune de producție)”;

 în limba suedeză:

 

„får endast säljas i… (regiune de producție)”.

Articolul 3

Regulamentul (CEE) nr. 899/87 se modifică după cum urmează:

(a) titlul se înlocuiește cu următorul text: „Regulamentul (CEE) nr. 899/87 al Comisiei din 30 martie 1987 de stabilire a standardelor de calitate pentru cireșe”;

(b) la articolul 1, primul alineat se înlocuiește cu următorul text:

„(1)  Standardele de calitate care se aplică cireșelor din domeniul de aplicare al codului NC 0809 20 95 apar în anexa la prezentul regulament.”;

(c) anexa II se elimină;

(d) la anexa I, „Anexa I” se înlocuiește cu „Anexă”.

Articolul 4

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

Se aplică din prima zi a celei de a treia luni de la data intrării sale în vigoare.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.




ANEXĂ

STANDARD PENTRU CĂPȘUNI

I.   DEFINIȚIA PRODUSULUI

Prezentul standard se aplică căpșunilor din soiurile (cultivari) provenind din genul Fragaria L., destinate pentru livrare în stare proaspătă către consumatori, cu excepția căpșunilor destinate prelucrării industriale.

II.   DISPOZIȚII PRIVIND CALITATEA

Standardul are ca obiect definirea calităților pe care trebuie să le prezinte căpșunile după condiționare și ambalare.

A.   Caracteristici minime

În toate categoriile, ținând seama de dispozițiile speciale prevăzute pentru fiecare categorie și de toleranțele admise, căpșunile trebuie să fie:

 întregi;

 sănătoase; sunt excluse produsele atinse de putregai sau de alterări din cauza cărora ar deveni improprii pentru consum;

 curate, lipsite practic de corpuri străine vizibile;

 cu un aspect proaspăt, dar nespălate;

 lipsite practic de paraziți;

 lipsite practic de atacuri ale paraziților;

 cu caliciu (cu excepția fragilor); caliciul și, atunci când este prezent, pedunculul trebuie să fie proaspete și verzi;

 lipsite de umiditate exterioară anormală;

 lipsite de mirosuri și/sau gusturi străine.

Căpșunile trebuie să fie culese cu atenție.

Ele trebuie să fie suficient de dezvoltate și ajunse la o maturare suficientă. Dezvoltarea și starea căpșunilor trebuie să le permită:

 rezistența la transport și manipulare, și

 sosirea în condiții satisfăcătoare la locul de destinație.

B.   Clasificare

Căpșunile sunt încadrate în trei categorii definite după cum urmează:

(i)   Categoria „Extra”

Căpșunile din această categorie trebuie să fie de calitate superioară. Ele trebuie să prezinte caracteristicile soiului.

Ele trebuie să aibă un aspect sănătos, ținând seama de caracteristicile soiului.

Căpșunile trebuie să nu prezinte urme de pământ.

Ele nu trebuie să prezinte defecte, cu excepția unor foarte mici alterări superficiale, cu condiția ca acestea să nu aducă atingere aspectului general al produsului, calității, conservării și prezentării sale în ambalaj.

(ii)   Categoria I

Căpșunile din această categorie trebuie să fie de bună calitate. Ele trebuie să prezinte colorația și forma caracteristice soiului.

Ele pot să prezinte următoarele defecte ușoare, cu condiția ca acestea să nu aducă atingere aspectului general al produsului, calității, conservării și prezentării sale în ambalaj:

 ușor defect de formă;

 o mică zonă albă care să nu depășească a zecea parte din suprafața fructului;

 mici semne superficiale de presare.

Ele trebuie să fie lipsite practic de urme de pământ.

(iii)   Categoria II

Această categorie cuprinde căpșunile care nu pot fi încadrate în categoriile superioare, dar care corespund caracteristicilor minime definite anterior.

Căpșunile pot prezenta următoarele defecte, cu condiția să-și păstreze caracteristicile esențiale de calitate, conservare și prezentare:

 defecte de formă;

 o zonă albă a cărei suprafață nu trebuie să depășească a cincea parte din suprafața fructului;

 mici contuzii uscate care nu sunt susceptibile să se dezvolte;

 urme ușoare de pământ.

III.   DISPOZIȚII PRIVIND CALIBRAREA

Calibrul este determinat de diametrul maxim al secțiunii ecuatoriale.

Căpșunile trebuie să prezinte următorul calibru minim:

 Categoria „Extra”: 25 mm;

 Categoriile I și II: 18 mm.

Pentru fragi, nu se cere nici un calibru minim.

IV.   DISPOZIȚII PRIVIND TOLERANȚELE

Se admit toleranțe de calitate și de calibru în fiecare colet pentru produsele care nu sunt conforme cu cerințele categoriei indicate.

A.   Toleranțe de calitate

(i)   Categoria „Extra”

5 % în număr sau greutate din căpșunile care nu corespund caracteristicilor categoriei, dar care sunt conforme caracteristicilor de la categoria I sau sunt admise în mod excepțional în toleranțele acestei categorii. În cadrul acestei toleranțe, fructele alterate se limitează la 2 %.

(ii)   Categoria I

10 % în număr sau greutate din căpșunile care nu corespund caracteristicilor categoriei, dar care sunt conforme caracteristicilor de la categoria II sau sunt admise în mod excepțional în toleranțele acestei categorii. În cadrul acestei toleranțe, fructele alterate se limitează la 2 %.

(iii)   Categoria II

10 % în număr sau greutate din căpșunile care nu corespund caracteristicilor categoriei, și nici caracteristicilor minime, cu excepția fructelor atinse de putregai, cu lovituri pronunțate sau de orice alte alterări din cauza cărora ar deveni improprii pentru consum. În cadrul acestei toleranțe, fructele alterate se limitează la 2 %.

B.   Toleranțe de calibru

Pentru toate categoriile: 10 % în număr sau greutate din căpșunile care nu corespund calibrului minim impus.

V.   DISPOZIȚII PRIVIND PREZENTAREA

A.   Omogenitatea

Conținutul fiecărui colet trebuie să fie omogen și să nu cuprindă decât căpșuni de aceeași origine, soi și calitate.

În categoria „Extra”, căpșunile – cu excepția fragilor – trebuie să fie deosebit de omogene și uniforme în ceea ce privește gradul de maturitate, colorație și calibru. La categoria I, ele pot fi mai puțin omogene în ceea ce privește calibrul.

Partea vizibilă a conținutului coletului trebuie să fie reprezentativă pentru ansamblul ambalajului.

▼M1

Prin derogare de la dispozițiile precedente ale prezentului punct, produsele la care face referire prezentul regulament pot fi amestecate, în ambalaje de comercializare  cu o greutate netă mai mică sau egală cu 3 kg ◄ , cu fructe și legume proaspete de diferite soiuri, în condițiile prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 48/2003 al Comisiei ( 5 ).

▼B

B.   Ambalarea

Căpșunile trebuie să fie ambalate astfel încât să se asigure o protecție adecvată a produsului.

Materialele utilizate în interiorul coletului trebuie să fie noi, curate și dintr-un material care să nu conducă la alterări externe sau interne ale produselor. Este autorizată utilizarea de materiale și, în special, de hârtie sau timbre care conțin mențiuni comerciale, cu condiția ca imprimarea sau etichetarea să fie realizate cu o cerneală sau un lipici care nu sunt toxice.

Fructele din categoria „Extra” trebuie să aibă o prezentare deosebit de îngrijită.

Coletele trebuie să fie lipsite de corpuri străine.

▼M3

Etichetele aplicate individual pe produse trebuie să fie astfel încât, atunci când sunt dezlipite, acest lucru să nu lase urme vizibile de lipici, nici defecte pe epidermă.

▼B

VI.   DISPOZIȚII PRIVIND MARCAJUL

Fiecare colet trebuie să prezinte, în caractere grupate pe aceeași parte, lizibile, de neșters și vizibile din exterior, indicațiile menționate în continuare:

▼M3

A.   Identificare

Numele și adresa ambalatorului și/sau expeditorului

Această mențiune poate fi înlocuită:

 pentru toate ambalajele, cu excepția preambalajelor, de codul reprezentând ambalatorul și/sau expeditorul eliberat sau recunoscut de un serviciu oficial, precedat de mențiunea „ambalator și/sau expeditor” sau o abreviere echivalentă;

 doar pentru preambalaje, cu numele și adresa vânzătorului stabilit în interiorul Comunității, precedat de mențiunea „ambalat pentru:” sau o mențiune echivalentă. În acest caz, etichetarea trebuie să cuprindă, de asemenea, un cod care corespunde ambalatorului și/sau expeditorului. Vânzătorul furnizează orice informație considerată necesară de serviciile de control privind semnificația acestui cod.

▼B

B.   Natura produsului

 „Căpșuni” în cazul în care conținutul coletului nu este vizibil din exterior.

 Numele soiului (facultativ).

C.   Originea produsului

 Țara de origine și, eventual, zona de producție sau denumirea națională, regională sau locală.

D.   Caracteristici comerciale

 Categoria.

E.   Marca oficială de control (facultativă).

▼M3

Nu este necesar să se menționeze indicațiile prevăzute la primul paragraf pe colete atunci când acestea din urmă conțin ambalaje de vânzare, vizibile din exterior și pe care figurează aceste indicații. Aceste colete trebuie să fie lipsite de orice marcaj de natură să inducă în eroare. Atunci când aceste colete sunt prezentate în paleți, aceste indicații trebuie să figureze pe o fișă plasată vizibil cel puțin pe două din fețele paleților.



( 1 ) JO L 297, 21.11.1996, p. 1.

( 2 ) JO L 84, 28.3.2002, p. 1.

( 3 ) JO L 88, 31.3.1987, p. 17.

( 4 ) JO L 126, 17.5.1997, p. 11.

( 5 ) JO L 7, 11.1.2003, p. 65.

Top