EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021XC0805(01)

Comunicare a Comisiei Valorificarea deplină a certificatelor digitale ale UE privind COVID: sprijinirea liberei circulații a cetățenilor și redresarea sectorului transportului aerian prin orientări și recomandări pentru statele membre ale UE 2021/C 313/02

C/2021/5594

JO C 313, 5.8.2021, p. 2–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

5.8.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 313/2


COMUNICARE A COMISIEI

Valorificarea deplină a certificatelor digitale ale UE privind COVID:

sprijinirea liberei circulații a cetățenilor și redresarea sectorului transportului aerian prin orientări și recomandări pentru statele membre ale UE

(2021/C 313/02)

1.   Introducere

Certificatul digital al UE privind COVID (1) (denumit în continuare „certificatul digital”) a intrat în vigoare în toate statele membre ale Uniunii Europene la 1 iulie 2021. Un sistem digital al UE a fost introdus cu succes pentru a emite, a verifica și a accepta certificate care să ateste, în mod gratuit, vaccinarea, un rezultat negativ al testului SARS-COV-2 sau însănătoșirea în urma contactării COVID-19. Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul, împreună cu autoritățile naționale, au construit un nou sistem menit să contribuie la restabilirea liberei circulații în interiorul Uniunii și au reușit să-l facă operațional într-un timp record. Împreună cu succesul campaniei de vaccinare, care marchează o etapă importantă în lupta împotriva pandemiei, certificatul digital va avea un impact pozitiv semnificativ asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor și rezidenților UE. Acesta este completat de alte inițiative care îi ajută pe cetățeni să își exercite dreptul la liberă circulație, cum ar fi abordarea comună referitoare la restricțiile privind libera circulație în contextul COVID-19, convenită în Recomandarea (UE) 2020/1475 a Consiliului (2), și harta săptămânală de cartografiere, pe culori, a zonelor de risc publicată de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, instituită în recomandare (3), platforma de informare „Re-open EU” (4) și marca europeană de siguranță privind COVID-19 în domeniul turismului (5) destinată unităților turistice.

Au trecut doar patru luni de la prezentarea propunerii legislative de către Comisia Europeană până la operaționalizarea certificatului digital - fapt care demonstrează încă o dată valoarea adăugată reală a cooperării europene. Acest lucru a fost posibil datorită angajamentului și devotamentului legiuitorilor UE și experților tehnici de la nivel european și național, din fiecare stat membru, precum și din cadrul industriei. Adoptarea certificatului digital stabilește, de asemenea, noi recorduri: au fost deja emise peste 270 milioane de certificate digitale, ceea ce demonstrează interesul puternic pentru utilizarea certificatului digital. Certificatele sunt deja interoperabile în peste 30 de țări. Atingerea obiectivului general de a facilita exercitarea dreptului la liberă circulație în Uniune în timpul pandemiei de COVID-19, stabilit în regulamentele UE privind certificatul digital, este mult mai aproape grație operaționalizării certificatului digital.

Certificatul digital apare într-un moment în care aproape două treimi din populația adultă din Uniune a primit cel puțin o doză dintr-un vaccin împotriva COVID-19, iar Uniunea a primit suficiente doze de vaccin pentru a-și atinge obiectivul de vaccinare completă a cel puțin 70 % din populația adultă înainte de sfârșitul verii anului 2021.

Transportul aerian reprezintă unul dintre primele cazuri de utilizare la scară largă a certificatului digital. Până la începutul lunii iulie 2021, traficul aerian a crescut cu 20 %, preconizându-se că va atinge mai mult de 60 % din nivelurile de trafic din 2019 pentru luna iulie (6). Volumul traficului aerian continuă să crească treptat în timpul verii, întrucât cetățenii și rezidenții UE încearcă să se bucure din nou de libertatea lor de circulație - fie pentru vacanță, vizitarea prietenilor și rudelor, fie în scop profesional. Se preconizează că sectoarele călătoriilor și turismului vor beneficia în mare măsură de adoptarea certificatului digital. Creșterea rapidă a călătoriilor cu avionul dovedește potențialul certificatului digital de a consolida redresarea, pandemia fiind, în același timp, menținută sub control. În același timp, un număr mai mare de pasageri ai transportului aerian solicită tuturor actorilor implicați să asigure o punere în aplicare fără sincope, în special în ceea ce privește verificarea certificatelor. După cum se arată mai jos, un sondaj al Comisiei a arătat că, în prezent, există 15 combinații diferite de verificări ale certificatului digital la nivelul UE, dintre care unele par să implice suprapuneri care ar putea fi evitate. Astfel cum se menționează în Protocolul AESA/ECDC privind securitatea sanitară în domeniul aviației în contextul pandemiei de COVID-19, dacă verificarea a fost finalizată în mod fiabil înainte de plecare, nu există niciun motiv medical pentru verificări suplimentare ale aceluiași certificat, ulterior, pe parcursul călătoriei. O abordare coordonată ar contribui la evitarea potențialelor presiuni asupra sistemelor de transport aerian și ar permite valorificarea pe deplin a beneficiilor certificatului digital, atât în ceea ce privește politica de sănătate, cât și confortul și sănătatea călătorilor.

Călătoriile cu avionul către și dinspre țări terțe rămân, în continuare, scăzute. Deși certificatul digital a fost elaborat în principal pentru a facilita călătoriile în interiorul Uniunii, acesta are potențialul de a deveni standardul global care facilitează călătoriile internaționale. Încă de la început, sistemul a fost conceput ca o soluție cu sursă deschisă pentru a contribui la lupta comună împotriva pandemiei.

Toți partenerii din Spațiul Economic European (SEE) și Elveția sunt deja integrați în sistemul certificatului digital (7). Astfel cum se prevede în regulament, Comisia este, de asemenea, implicată activ în activități multilaterale privind certificatele digitale, în special cu Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI) și cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pentru a asigura standarde ridicate și interoperabilitate. În plus, mulți parteneri internaționali s-au adresat UE la nivel bilateral pentru a afla mai multe despre sistemul certificatului digital. Toate specificațiile tehnice sunt puse la dispoziția publicului (8), iar Comisia Europeană colaborează deja cu partenerii internaționali interesați care doresc să introducă un sistem securizat de verificare a certificatelor digitale pentru COVID-19 și să utilizeze sistemul certificatului digital.

2.   Verificarea certificatului digital în contextul călătoriei cu avionul

Certificatul digital al UE privind COVID urmărește să faciliteze exercitarea de către deținători a dreptului lor la liberă circulație (9) în timpul pandemiei de COVID-19. Acesta oferă statelor membre un instrument fiabil pentru a verifica respectarea restricțiilor privind libera circulație instituite ca răspuns la pandemia de COVID-19 (10).

Verificarea securizată este un element-cheie oferit de certificatul digital. Statele membre ale UE decid, în cadrul stabilit prin Regulamentul (UE) 2021/953 (11), dacă, când și în ce mod trebuie verificate certificatele digitale. O abordare coordonată ar putea contribui la raționalizarea acestui proces. Statele membre ale UE efectuează o astfel de verificare în mai multe moduri diferite pentru a pune în aplicare anumite măsuri de sănătate publică, cum ar fi cerințele de intrare pentru călătoriile transfrontaliere. Articolul 3 alineatul (9) din Regulamentul (UE) 2021/953 prevede că operatorii de servicii de transport transfrontalier care au fost desemnați ca verificatori se asigură că verificarea certificatului digital este integrată în operațiunile de exploatare a infrastructurii de transport transfrontalier, precum aeroporturile, porturile, gările feroviare și stațiile de autobuz, după caz.

Este extrem de important ca statele membre să informeze rapid cetățenii și operatorii cu privire la măsurile luate pentru ridicarea sau introducerea unor restricții de călătorie. Statele membre din rețeaua de e-sănătate, sprijinite de Comisie, au convenit asupra unui set de orientări (12) pentru codificarea normelor de validare care ar contribui în mod semnificativ la procesul de verificare.

Pe lângă cerința de completare a formularelor de localizare a pasagerilor (FLP) introduse de statele membre ale UE, verificarea digitală a certificatelor digitale este menită să evite blocajele, reducând astfel eventualele ore de aglomerare și de așteptare în aeroporturi, în special în orele de vârf. Aglomerarea trebuie evitată pentru a reduce riscul de potențiale infecții cu COVID-19. Modul specific și calendarul verificării vor avea un impact asupra măsurii în care sunt evitate blocajele. Până în prezent, aeroporturile și companiile aeriene au luat măsuri pentru a procesa fluxul tot mai mare de pasageri, de exemplu prin redeschiderea terminalelor care au fost închise și prin creșterea numărului de angajați la ghișeele de înregistrare sau de informare ale companiilor aeriene. Acest lucru a contribuit la gestionarea primei creșteri a numărului de pasageri, dar este de așteptat ca, spre sfârșitul verii anului 2021, să existe riscul de depășire a capacității. Este probabil ca aeroporturile care au fost deja supraîncărcate în 2019 să își atingă limita de capacitate la 50 % - 60 % din nivelurile de trafic din 2019. Deși situația nu a condus încă la o congestionare importantă, aeroporturile din UE funcționează deja la începutul lunii iulie 2021, cu aproximativ 45 % din volumul traficului de pasageri în comparație cu 2019. O experiență de călătorie fluidă, fără întreruperi, a pasagerilor va permite operatorilor să facă față unei creșteri a traficului aerian de pasageri în următoarele săptămâni.

În unele state membre ale UE, operatorii de transport aerian verifică certificatele digitale ale UE privind COVID, prin urmare, este important să li se pună la dispoziție software-ul de verificare necesar. Potrivit unui sondaj recent realizat de Airports Council International Europe (ACI Europe), principalele probleme cu care se confruntă operatorii sunt multiplicarea controalelor (64 %) și verificarea efectuată în aeroport (54 %). În cadrul aceluiași sondaj, 82 % dintre operatori au declarat că certificatele digitale ale UE privind COVID nu sunt verificate în afara aeroportului înainte de plecare (13). În unele state membre ale UE, anumite norme continuă să difere de orientările adoptate de UE la nivelul rețelei de e-sănătate.

Un sondaj realizat în rândul statelor membre ale UE cu privire la modul în care certificatul digital este verificat pentru călătoriile cu avionul a arătat că, în prezent, există 15 modalități diferite de organizare a procesului de verificare. Unele state membre ale UE au decis, de exemplu, să transfere aeroporturilor responsabilitatea de a verifica certificatele digitale, în timp ce altele au impus această obligație companiilor aeriene, iar alte state membre - ambelor. Multe state membre ale UE au preferat, de asemenea, ca autoritățile publice să verifice certificatul digital al pasagerilor care sosesc. Deși certificatul digital a fost elaborat, printre altele, ca un instrument de facilitare a călătoriilor prin înlăturarea obstacolelor, în special în spațiul Schengen, este important să se sublinieze faptul că el nu este nici un document de călătorie, nici o condiție prealabilă pentru călătorie (14).

Image 1

Piața unică a aviației din UE are nevoie de certificatul digital ca instrument pentru a face față creșterii fluxurilor de pasageri în lunile de vară din 2021 și în timpul perioadei de redresare a situației. După succesul colectiv al operaționalizării certificatul digital, următorul pas trebuie să fie facilitarea în continuare a călătoriilor, în condiții de siguranță și fără sincope, în timpul pandemiei.

Serviciile Comisiei Europene au publicat recomandări operaționale într-o notă de informare intitulată „Valorificarea la maximum a certificatelor digitale ale UE privind COVID în aviație: Recomandări și orientări pentru statele membre” (Making the most of the EU Digital COVID Certificates in aviation: Recommendations and guidance for Member States(15), la 28 iunie 2021. La 30 iunie 2021, rețeaua de e-sănătate, alcătuită din experți naționali în domeniul sănătății, a adoptat un document de orientare (16) care stabilește elementele tehnice și operaționale pentru utilizarea certificatelor digitale în călătoriile aeriene. Documentul prezintă mai multe opțiuni de verificare, care sunt realizabile atât din punct de vedere juridic (din perspectiva protecției datelor la nivelul UE, în deplină conformitate cu RGPD al UE (17)), cât și din punct de vedere tehnic.

Prezenta comunicare urmărește să ofere principii generale, bune practici, recomandări și orientări statelor membre ale UE pentru a facilita verificarea certificatului digital în aviație, de la începutul sezonului de vârf al călătoriilor estivale și ulterior. Ele vor fi relevante în primul rând pentru călătoriile cu avionul, dar ar trebui să fie preluate, treptat, de alte moduri de transport (de exemplu, feriboturi, nave de croazieră, transport feroviar și rutier), în măsura în care este posibil și ținând seama de particularitățile lor.

3.   Abordare recomandată

Această secțiune stabilește o serie de orientări și recomandări adresate statelor membre ale UE. Companiile aeriene și aeroporturile, fiind interfața cea mai apropiată de pasageri, vor avea, de asemenea, un rol și o responsabilitate importante în ceea ce privește valorificarea deplină a beneficiilor certificatului digital în domeniul aviației.

Regulamentul 2021/953 precizează că, fără a aduce atingere competenței statelor membre ale UE de a impune restricții din motive de sănătate publică, în cazul în care statele membre UE acceptă certificatul digital, ele nu impun restricții suplimentare privind libera circulație, cum ar fi teste suplimentare în contextul călătoriilor pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 sau carantina ori autoizolarea în contextul călătoriilor, cu excepția cazului în care acestea sunt necesare și proporționale pentru protecția sănătății publice ca răspuns la pandemia de COVID-19, luând în considerare, de asemenea, dovezile științifice disponibile, inclusiv datele epidemiologice publicate de ECDC pe baza Recomandării (UE) 2020/1475. Recomandarea 2020/1475 precizează că, atunci când adoptă și aplică restricții privind libera circulație, statele membre ale UE trebuie să respecte principiile dreptului UE, în special proporționalitatea și nediscriminarea și să acționeze în mod coordonat.

Pentru a facilita claritatea pentru pasageri și pentru a asigura o experiență de călătorie fără întreruperi, toți agenții implicați în procesul de verificare trebuie să fie pe deplin conștienți de rolul lor și de acțiunile necesare. În vederea punerii în aplicare fără probleme a certificatului digital, este esențial ca toate statele membre ale UE să furnizeze părților interesate relevante și publicului larg informații clare, cuprinzătoare și în timp util cu privire la orice restricții privind libera circulație. Statele membre ale UE trebuie să se asigure că informațiile publicate pe site-ul web Re-open EU sunt complete, actualizate și ușor de înțeles, atât în ceea ce privește statele membre ale UE, cât și țările terțe.

Statele membre trebuie, de asemenea, să actualizeze și să publice normele de validare aplicabile, în condiții de transparență deplină. Normele trebuie să fie publicate pe portalul dedicat certificatului digital al UE privind COVID (EU DCC Gateway), care sprijină această funcționalitate și distribuie informații către aplicații pentru verificatori și portofele electronice. În plus, normele trebuie să fie puse la dispoziție pe site-ul web Re-Open EU. Din motive de transparență, normele trebuie să includă în mod clar toate informațiile relevante, cum ar fi listele de vaccinuri pentru care sunt acceptate certificate. Informațiile publicate în prezent de statele membre nu sunt întotdeauna clare pentru pasageri.

Statele membre ale UE trebuie să se asigure că transportatorii aerieni, personalul aeroporturilor sau alți agenți abilitați să verifice certificatele digitale sunt pe deplin informați cu privire la rolurile lor relevante și la acțiunile necesare. Aceste informații trebuie, de asemenea, să fie puse la dispoziția publicului, astfel încât pasagerii să fie informați cu privire la punctele în care se pot aștepta la astfel de verificări.

Recomandarea 1: Statele membre ale UE trebuie să asigure în timp util furnizarea de informații complete, inteligibile către operatori și călători cu privire la cerințele și procedurile de verificare.

Recomandarea 2: Statele membre ale UE trebuie să se asigure că informațiile publicate pe site-ul web Re-Open EU sunt complete, actualizate și ușor de înțeles.

Elaborarea unor certificate digitale interoperabile la nivelul UE marchează un pas fără precedent menit să evite apariția unui mozaic de certificate digitale individuale, bazate pe specificații tehnice diferite, în fiecare stat membru al UE. Statele membre ale UE, prin intermediul rețelei de e-sănătate, au aprobat un document de orientare privind normele de validare pentru certificatul digital pentru a permite nu numai verificarea autenticității certificatului, ci și conformitatea acestuia cu normele de călătorie corespunzătoare. În cazul în care operatorilor de transport aerian sau aeroportuari li se solicită să verifice certificatele digitale, statele membre ale UE trebuie să publice și să mențină norme de validare actualizate. Deși trebuie să existe posibilitatea de a prezenta certificatul digital în persoană la aeroportul de plecare și de a efectua verificări manuale în raport cu normele comerciale aplicabile, operatorii și autoritățile trebuie să sprijine procesele de verificare a normelor comerciale electronice. Acest lucru va accelera procesele de verificare.

Recomandarea 3: Statele membre ale UE trebuie să integreze normele aplicabile privind călătoriile în procesele de verificare și să pună la dispoziția operatorilor o aplicație de verificare care să verifice normele respective în conformitate cu orientările privind normele de validare convenite de rețeaua de e-sănătate (18).

Recomandarea 4: Statele membre ale UE trebuie să pună la dispoziție și să actualizeze normele de validare a călătoriilor pe portalul dedicat certificatului digital al UE privind COVID (EU DCC Gateway).

Recomandarea 5: Statele membre ale UE trebuie să utilizeze, atunci când este posibil, mijloace electronice de verificare în conformitate cu orientările relevante ale rețelei de e-sănătate.

Certificatul digital se bazează pe un cadru de încredere convenit, instituit și întreținut de Comisie și de statele membre, în conformitate cu normele aplicabile prevăzute în Regulamentul (UE) 2021/953. Acest cadru de încredere asigură eliberarea și verificarea fiabilă și sigură a certificatelor. Astfel cum se menționează în Protocolului AESA/ECDC privind securitatea sanitară în domeniul aviației în contextul pandemiei de COVID-19 (19), dacă verificarea a fost finalizată în mod fiabil înainte de plecare, există puține justificări din punct de vedere epidemiologic pentru verificări suplimentare ale aceluiași certificat, ulterior, pe parcursul călătoriei. O astfel de duplicare trebuie evitată. Prin urmare, statele membre trebuie să verifice cu prioritate certificatul digital înainte de plecare. Din punctul de vedere al siguranței sanitare, acest lucru ar contribui, de asemenea, la reducerea riscului ca pasagerii bolnavi să călătorească. Verificarea la sosire ar putea fi efectuată pe baza unei abordări bazate pe riscuri.

Pentru a evita duplicarea controalelor efectuate de mai mulți actori (de exemplu, de către operatorii de transport aerian și de autoritățile publice), trebuie să se pună în aplicare cât mai mult posibil un sistem de tip „ghișeu unic” la plecare care implică autoritățile, aeroporturile și companiile aeriene. Prin urmare, statele membre ale UE trebuie să evite să solicite verificarea certificatului digital în mai multe rânduri în timpul călătoriei cu avionul (de exemplu, la înregistrarea în aeroport și din nou la îmbarcare). Trebuie remarcat faptul că cerința de a verifica certificatele instituite prin Regulamentul (UE) 2021/953 nu justifică, ca atare, reintroducerea temporară a controlului la frontierele interne.

Conform Protocolului AESA/ECDC privind securitatea sanitară în domeniul aviației în contextul pandemiei de COVID-19, menționat anterior, din punct de vedere medical, cea mai eficace opțiune este de a verifica certificatul digital înainte de sosirea la aeroportul de plecare. Cu toate acestea, în prezent, 82 % dintre operatorii aeroportuari raportează că certificatele digitale nu sunt verificate în afara aeroportului înainte de plecare (20). Statele membre ale UE și operatorii de servicii de transport sunt puternic încurajați să se asigure că verificarea se efectuează cât mai curând posibil, de preferință în timpul procesului de înregistrare online al unei companii aeriene sau prin intermediul unui portal/serviciu web al unui stat membru al UE, cu condiția ca acest lucru să se facă în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2021/953.

Atunci când statul membru de sosire renunță la anumite restricții de călătorie legate de sănătate pentru călătorii care dețin un certificat digital sau o altă dovadă, statul membru de plecare trebuie să se asigure că toți pasagerii și-au prezentat certificatul digital înainte de îmbarcarea în avion. Deși controalele în afara aeroportului ar trebui să fie întotdeauna preferate, certificatele tuturor pasagerilor care nu le-au prezentat în afara aeroportului ar trebui verificate la aeroportul de plecare, în astfel de cazuri. În cazul în care se efectuează controale în aeroporturi, trebuie să se aloce resurse proporționale cu volumul verificărilor pentru a se asigura fluiditatea fluxului de pasageri în orice moment.

Cooperarea dintre statele membre și operatorii de servicii de transport este esențială pentru a pune în aplicare aceste soluții, care necesită eforturi suplimentare pentru a se asigura că acestea sunt soluții testate. Acest lucru ar garanta că efectele pozitive ale certificatului digital asupra confortului și a fluxului de pasageri nu sunt subminate de procesul de verificare din aeroport, limitând riscul potențial pentru siguranța sanitară. Cu toate acestea, în opinia rețelei de e-sănătate, această opțiune „ar putea necesita un timp îndelungat de dezvoltare și testare, ceea ce ar putea duce la o punere în aplicare după vara anului 2021” (21).

Certificatul digital și protecția datelor

Cadrul de încredere al certificatului digital asigură cel mai înalt nivel de protecție a datelor, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului (22) („RGPD”). Operatorilor de transport, cum ar fi companiile aeriene, li se permite să prelucreze informațiile necesare pentru a se conforma obligațiilor de verificare stabilite de legislația națională aplicabilă, cu condiția să nu păstreze niciuna dintre datele cu caracter personal prezente în codurile QR, astfel cum se menționează în mod expres în regulament. Aceasta înseamnă că temeiul juridic necesar pentru a permite companiilor aeriene să verifice certificatul digital se aplică deja în timpul procesului de înregistrare online, ceea ce poate evita blocajele și aglomerarea aeroporturilor.

Recomandarea 6: Statele membre ale UE trebuie să se asigure că verificarea certificatului digital este efectuată cât mai curând posibil și, de preferință, înainte ca pasagerul să ajungă la aeroportul de plecare.

Recomandarea 7: Statele membre ale UE trebuie să se asigure că operatorii sunt abilitați să verifice certificatul digital și că ei cooperează cu companiile aeriene pentru a facilita integrarea procesului de verificare în procedurile de înregistrare în conformitate cu dispozițiile Regulamentului UE privind certificatul digital.

Măsurile legate de călătorii, cum ar fi formularul de localizare a pasagerilor (FLP) sau certificatul digital, sunt instrumente complementare menite să sprijine reluarea în condiții de siguranță a activităților de călătorie, consolidând în același timp capacitățile de urmărire a contacților ale statelor membre ale UE și reducând riscurile de transmitere. În mod ideal, aceste măsuri ar genera cât mai puține inconveniente pentru călători și pentru experiența lor de călătorie. Colectarea FLP, la fel ca și verificarea certificatului digital, trebuie să fie efectuată, de asemenea, cât mai curând posibil și, de preferință, înainte ca pasagerul să ajungă la aeroportul de plecare, pentru a se evita procedurile multiple pentru pasageri.

Scenarii posibile

Înainte de a ajunge la aeroportul de plecare, ar putea fi luate în considerare două scenarii posibile de verificare a certificatului digital:

1)

verificarea în timpul înregistrării online de către compania aeriană:

Acest caz prezintă avantajele operaționale ale verificării documentelor legate de sănătatea pasagerilor într-un singur loc și înainte de sosirea la aeroportul de plecare și nu necesită o punere în aplicare tehnică extrem de complexă. În plus, trebuie reamintit faptul că Regulamentul (UE) 2021/953, precum și RGPD permit operatorilor de transport să prelucreze datele privind sănătatea atât timp cât nu există nicio stocare a datelor, cu condiția ca acest caz să fie prevăzut de legislația națională.

2)

verificarea documentelor de călătorie prin intermediul unor aplicații specifice și al unui serviciu web dezvoltat în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/953. În acest scenariu, ar putea fi avută în vedere combinarea verificării certificatului digital cu formularul de localizare a pasagerilor al statului membru (în format digital) și cu alte măsuri/cerințe de sănătate. Acest caz ar avea, de asemenea, avantajul de a verifica documentele de sănătate ale pasagerilor într-un singur loc și înainte de sosirea la aeroportul de plecare.

Întrucât cea de a doua soluție de mai sus nu este disponibilă în majoritatea statelor membre și necesită timp pentru dezvoltare și testare, statele membre și Comisia ar trebui să coopereze în vederea punerii în aplicare cât mai curând posibil după vara anului 2021 (a se vedea secțiunea 6.1 din orientările rețelei de e-sănătate „Validarea certificatelor digitale ale UE privind COVID în contextul transportului aerian”) (23).

Recomandarea 8: Statele membre ale UE trebuie să depună eforturi în vederea unei mai bune coordonări a FLP și a verificării certificatului digital. Statele membre ale UE trebuie să asigure o cooperare strânsă cu operatorii de servicii de transport pentru a permite verificarea certificatului digital în același timp cu colectarea altor informații legate de călătorii, cum ar fi FLP.

Recomandarea 9: Statele membre ale UE trebuie să depună eforturi în vederea găsirii unor soluții care să poată sprijini verificarea certificatului digital și colectarea datelor privind FLP, cu obiectivul de a introduce această opțiune în toamna acestui an.

4.   Concluzie

Dezvoltarea și operaționalizarea rapidă a certificatului digital marchează o etapă importantă și o contribuție esențială la combaterea pandemiei. Aceasta demonstrează în mod eficace modul în care Europa poate obține rezultate concrete în timp record, care au un impact pozitiv asupra vieților a sute de milioane de cetățeni, rezidenți și vizitatori ai UE. Certificatul digital sprijină restabilirea liberei circulații în Europa, menținând, în același timp, un nivel ridicat de control al pandemiei, datorită fiabilității și ușurinței sale de utilizare, și reprezintă un element-cheie pentru relansarea sectoarelor călătoriilor și turismului, care s-au numărat printre cele mai afectate de pandemie. Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul, precum și statele membre ale UE s-au mobilizat în mod colectiv în vederea adoptării certificatului digital și au depus eforturi uriașe pentru a dezvolta instrumentul necesar pentru ca acest lucru să se întâmple în timp util pentru sezonul de călătorie din vara anului 2021. Se depun eforturi suplimentare pentru a extinde recunoașterea certificatului digital și a acreditărilor medicale similare către și dinspre țări terțe, ca bază pentru redeschiderea călătoriilor internaționale reciproce acolo unde situația epidemiologică permite acest lucru.

Armonizarea și digitalizarea protocoalelor de verificare sunt esențiale pentru a oferi publicului european o experiență de călătorie continuă. Orientările și principiile generale ale prezentei comunicări își propun să contribuie la o experiență de călătorie fără întreruperi. Comisia invită statele membre și toți actorii implicați în ecosistemul transportului aerian să colaboreze în vederea unei puneri în aplicare mai bine coordonate a certificatului digital pe baza recomandărilor prezentate în prezenta comunicare. Această abordare recomandată pentru sectorul aviației ar putea fi adoptată, treptat, și de alte moduri de transport.


(1)  Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 iunie 2021 privind cadrul pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatelor interoperabile de vaccinare, testare și vindecare de COVID-19 (certificatul digital al UE privind COVID) pentru a facilita libera circulație pe durata pandemiei de COVID-19 (JO L 211, 15.6.2021, p. 1) și Regulamentul (UE) 2021/954 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 iunie 2021 privind cadrul pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatelor interoperabile de vaccinare, testare și vindecare de COVID-19 (certificatul digital al UE privind COVID) referitor la resortisanții țărilor terțe aflați în situație de ședere legală sau care au reședință legală pe teritoriul statelor membre, pe durata pandemiei de COVID-19 (JO L 211, 15.6.2021, p. 24).

(2)  Recomandarea (UE) 2020/1475 a Consiliului din 13 octombrie 2020 privind o abordare coordonată a restricționării liberei circulații ca răspuns la pandemia de COVID-19 (JO L 337, 14.10.2020, p. 3).

(3)  https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/situation-updates/weekly-maps-coordinated-restriction-free-movement

(4)  https://reopen.europa.eu/

(5)  https://ec.europa.eu/growth/content/new-european-tourism-covid-19-safety-seal-available_ro

(6)  Eurocontrol, variația zilnică a traficului, Network Manager Area, 8 iulie 2021 (https://www.eurocontrol.int/Economics/DailyTrafficVariation-States.html?ectl-public).

(7)  Certificatele de vaccinare, testare și vindecare de COVID-19 emise de Elveția în conformitate cu Ordinul elvețian privind certificatele COVID-19 sunt deja tratate ca fiind echivalente cu cele eliberate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/953, în conformitate cu Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/1126 a Comisiei din 8 iulie 2021 de stabilire a echivalenței certificatelor COVID-19 eliberate de Elveția cu certificatele eliberate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 243, 9.7.2021, p. 49).

(8)  Specificațiile certificatului digital al UE privind COVID care acoperă structura datelor și mecanismele de codificare, inclusiv codul QR menit să asigure faptul că toate certificatele, indiferent dacă sunt în format digital sau pe suport de hârtie, pot fi citite și verificate, sunt disponibile la https://ec.europa.eu/health/ehealth/covid-19_en

(9)  Astfel cum a fost instituit prin articolul 21 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și pus în aplicare prin Directiva 2004/38/CE.

(10)  Considerentul 6 din Regulamentul (UE) 2021/953.

(11)  Conform articolului 10 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2021/953, datele cu caracter personal incluse în certificatele digitale ale UE privind COVID trebuie să fie prelucrate de către autoritățile competente din statul membru de destinație sau de tranzit sau de către operatorii de servicii de transport transfrontalier de persoane care, conform dreptului intern, au obligația de a pune în aplicare anumite măsuri de sănătate publică pe durata pandemiei de COVID-19, numai pentru a verifica și a confirma vaccinarea, rezultatul testării sau vindecarea titularului certificatului. În acest scop, datele cu caracter personal se limitează la ceea ce este strict necesar. Datele cu caracter personal accesate în temeiul prezentului alineat nu se păstrează. În conformitate cu considerentul 30 din regulament, în cazul în care cetățenii Uniunii sau membrii familiilor acestora nu dețin un certificat de vaccinare care îndeplinește cerințele regulamentului, ei trebuie să dispună de toate posibilitățile rezonabile de a dovedi prin alte mijloace că trebuie să beneficieze de derogarea de la restricțiile relevante privind libera circulație acordate de un stat membru titularilor certificatelor de vaccinare.

(12)  https://ec.europa.eu/health/sites/default/files/ehealth/docs/eu-dcc_validation-rules_en.pdf

(13)  Pe baza a 27 operatori, 92 aeroporturi din 19 țări europene (Austria, Belgia, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Țările de Jos, Ungaria). Aceste aeroporturi reprezintă 58 % din numărul total de pasageri din zona UE + SEE + CH

(14)  Certificatul digital urmărește să faciliteze exercitarea dreptului la liberă circulație și ședere pe teritoriul statelor membre prin instituirea unui cadru comun obligatoriu și direct aplicabil în toate statele membre. Prezentul cadru comun ar trebui să contribuie, de asemenea, la facilitarea eliminării treptate în mod coordonat a restricțiilor privind libera circulație instituite de statele membre, în conformitate cu dreptul Uniunii, pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2. În orice caz, în conformitate cu punctul 12 din Recomandarea 2020/1475 a Consiliului, statele membre nu trebuie să restricționeze libera circulație a persoanelor care călătoresc înspre sau dinspre zonele unui alt stat membru clasificate drept „verzi”. Prin urmare, ele nu trebuie să fie obligate să prezinte un certificat digital.

(15)  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/news/2021-06-28-eu-digital-covid-certificates-in-aviation_en

(16)  https://ec.europa.eu/health/sites/default/files/ehealth/docs/covid-certificate_air-transport_en.pdf

(17)  Regulamentul general privind protecția datelor (UE) 2016/679 (RGPD).

(18)  https://ec.europa.eu/health/sites/default/files/ehealth/docs/eu-dcc_validation-rules_en.pdf

(19)  Protocolului AESA/ECDC privind securitatea sanitară în domeniul aviației în contextul pandemiei de COVID-19: Orientările operaționale pentru gestionarea pasagerilor aerieni și a personalului aeronautic în contextul pandemiei de COVID-19, din data de 17 iunie 2021, disponibile la https://www.easa.europa.eu/sites/default/files/dfu/Joint%20EASA-ECDC%20Aviation%20Health%20Safety%20Protocol%20issue%203.pdf

(20)  ACI Europe, „Ancheta privind implementarea certificatelor COVID digitale” (Survey on Digital COVID Certificates Implementation), 8 iulie 2021.

(21)  A se vedea secțiunea 6.1 din eHealth Network Guidelines on Validation of EU Digital COVID Certificates in the context of air transport („Orientările rețelei privind validarea certificatelor COVID digitale în contextul transportului aerian”), 30 iunie 2021

(22)  Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor) (JO L 119, 4.5.2016, p. 1).

(23)  Rețeaua de e-sănătate, Guidelines on Validation of EU Digital COVID Certificates in the context of air transport („Orientări privind validarea certificatelor digitale ale UE privind COVID în contextul transportului aerian”), 30 iunie 2021


Top