Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62012CJ0427

    Comisia/Parlamentul și Consiliul

    Cauza C‑427/12

    Comisia Europeană

    împotriva

    Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene

    „Acțiune în anulare — Alegerea temeiului juridic — Articolele 290 TFUE și 291 TFUE — Act delegat și act de punere în aplicare — Regulamentul (UE) nr. 528/2012 — Articolul 80 alineatul (1) — Produse biocide — Agenția Europeană pentru Produse Chimice — Stabilirea taxelor de către Comisie”

    Sumar – Hotărârea Curții (Marea Cameră) din 18 martie 2014

    1. Acțiune în anulare – Obiect – Anulare în parte – Condiție – Posibilitate de a disocia dispozițiile contestate

      (art. 263 TFUE)

    2. Instituțiile Uniunii Europene – Exercitarea competențelor – Competența conferită Comisiei de a adopta acte delegate și acte de punere în aplicare – Puterea de apreciere a legiuitorului Uniuni – Control jurisdicțional – Limite – Competență de executare atribuită Comisiei cu privire la taxele percepute de Agenția Europeană pentru Produse Chimice – Admisibilitate

      [art. 290 TFUE și 291 TFUE; Regulamentul nr. 528/2012 al Parlamentului European și al Consiliului, art. 80 alin. (1)]

    1.  A se vedea textul deciziei.

      (a se vedea punctele 16-19)

    2.  Articolul 80 alineatul (1) din Regulamentul nr. 528/2012 privind punerea la dispoziție pe piață și utilizarea produselor biocide atribuie Comisiei competența de a adopta un regulament de punere în aplicare, în temeiul articolului 291 alineatul (2) TFUE, referitor la taxele care se plătesc Agenției Europene pentru Produse Chimice în legătură cu diferitele intervenții ale acesteia din urmă în cadrul punerii în aplicare a regulamentului menționat.

      Noțiunea de act de punere în aplicare, în sensul articolului 291 TFUE, trebuie să fie apreciată în raport cu cea de act delegat, astfel cum rezultă aceasta din articolul 290 TFUE.

      În cazul în care legiuitorul Uniunii conferă Comisiei, într‑un act legislativ, o competență delegată în temeiul articolului 290 alineatul (1) TFUE, aceasta din urmă este chemată să adopte norme care completează sau modifică elemente neesențiale ale acestui act. În conformitate cu al doilea paragraf al dispoziției citate, obiectivele, conținutul, domeniul de aplicare și durata delegării de competențe trebuie să fie definite în mod expres de actul legislativ care conferă o astfel de delegare. Această cerință implică faptul că atribuirea unei competențe delegate urmărește adoptarea unor norme care se înscriu în cadrul de reglementare definit de actul legislativ de bază.

      În schimb, în cazul în care același legiuitor conferă Comisiei o competență de executare în temeiul articolului 291 alineatul (2) TFUE, aceasta din urmă este chemată să precizeze conținutul unui act legislativ pentru a asigura punerea sa în aplicare în condiții uniforme în toate statele membre.

      Legiuitorul Uniunii dispune de o putere de apreciere în cazul în care decide să atribuie Comisiei o competență delegată în temeiul articolului 290 alineatul (1) TFUE sau o competență de executare în temeiul articolului 291 alineatul (2) TFUE. În consecință, controlul jurisdicțional se limitează la erorile vădite de apreciere cu privire la aspectul dacă legiuitorul Uniunii a putut să considere în mod rezonabil că, pe de o parte, cadrul juridic pe care l‑a stabilit în ceea ce privește regimul taxelor menționat la articolul 80 alineatul (1) din Regulamentul nr. 528/2012 trebuie, în vederea punerii sale în aplicare, doar să fie precizat, fără a fi necesare modificarea și completarea sa cu privire la elemente neesențiale, și, pe de altă parte, că dispozițiile Regulamentului nr. 528/2012 referitoare la acest regim impun condiții uniforme de punere în aplicare.

      Atât principiul director al regimului taxelor, cât și condițiile și criteriile care guvernează exercitarea de către Comisie a competenței care îi este atribuită prin articolul 80 alineatul (1) din Regulamentul nr. 528/2012 au fost stabilite de legiuitorul Uniunii în acest act legislativ. Exercitarea competenței menționate se înscrie astfel într‑un cadru normativ stabilit de însuși actul legislativ, ale cărui elemente neesențiale nu pot fi nici modificate, nici completate de actul de punere în aplicare.

      Rezultă că legiuitorul Uniunii a putut să considere în mod rezonabil că articolul 80 alineatul (1) din Regulamentul nr. 528/2012 conferă Comisiei competența de a preciza conținutul normativ al regulamentului menționat, conform articolului 291 alineatul (2) TFUE.

      În plus, întrucât regimul taxelor prevăzut la articolul 80 alineatul (1) din Regulamentul nr. 528/2012 se raportează la taxe datorate unei agenții a Uniunii, atribuirea unei competențe de executare Comisiei în temeiul articolului 291 alineatul (2) TFUE poate fi considerată ca fiind rezonabilă în vederea asigurării unor condiții unitare de punere în aplicare a acestui regim în Uniune.

      (a se vedea punctele 32, 35, 38-40, 43, 46, 49, 52 și 53)

    Top