This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 62009CJ0539
Sumarul hotărârii
Sumarul hotărârii
Dispoziții fiscale — Armonizarea legislațiilor — Sistemul comun de schimb de informații — Cooperare administrativă în domeniul taxei pe valoarea adăugată — Competența de control a Curții de Conturi — Întindere
[art. 248, alin. (1)-(3) CE; Regulamentul nr. 1798/2003 al Consiliului]
Un stat membru care se opune efectuării de către Curtea de Conturi a Uniunii Europene a unor controale pe teritoriul său, având ca obiect cooperarea administrativă în temeiul Regulamentului nr. 1798/2003 privind cooperarea administrativă în domeniul taxei pe valoarea adăugată și al normelor de aplicare a acestuia, nu își îndeplinește obligațiile care îi revin în temeiul articolului 248 alineatele (1)-(3) CE.
Articolul 248 CE, care precizează modul în care Curtea de Conturi trebuie să își îndeplinească misiunea de control al conturilor, prevede că aceasta examinează totalitatea conturilor de venituri și cheltuieli ale Comunității, legalitatea și corectitudinea acestor venituri și cheltuieli, precum și buna gestiune financiară. Alineatul (3) al articolului menționat abilitează Curtea de Conturi să efectueze controale ale actelor justificative și, în caz de nevoie, la fața locului, în special în statele membre.
Or, sistemul de resurse proprii instituit în executarea tratatului are ca obiectiv, în ceea ce privește resursele provenind din taxa pe valoarea adăugată, să creeze, în sarcina statelor membre, o obligație de a pune la dispoziția Comunității, ca resurse proprii, o parte din cuantumurile pe care le încasează cu acest titlu. De vreme ce urmăresc să combată frauda și evaziunea în materie de taxă pe valoarea adăugată, mecanismele de cooperare impuse statelor membre în temeiul Regulamentului nr. 1798/2003 sunt ele însele de natură să exercite o influență directă și esențială asupra colectării efective a veniturilor din respectiva taxă și, prin urmare, în ceea ce privește punerea la dispoziția bugetului comunitar a resurselor provenind din taxa pe valoarea adăugată. Astfel, aplicarea efectivă de către un stat membru a normelor de cooperare instituite de Regulamentul nr. 1798/2003 poate condiționa nu numai capacitatea respectivului stat membru de a combate în mod eficient frauda și evaziunea fiscală pe propriul teritoriu, ci și pe cea a celorlalte state membre de a asigura o astfel de combatere pe teritoriile lor, în special în cazul în care aplicarea corectă a taxei pe valoarea adăugată în aceste alte state membre depinde de informații care sunt deținute de respectivul stat.
Controlul exercitat de Curtea de Conturi având ca obiect cooperarea administrativă în temeiul Regulamentului nr. 1798/2003 se referă, așadar, la veniturile Comunității privite din perspectiva legalității lor și a bunei gestiuni financiare aferente acesteia și prezintă astfel o legătură directă cu atribuțiile conferite acestei instituții prin articolul 248 CE.
(a se vedea punctele 59-61, 71, 77, 79 și 81 și dispozitiv 1)