Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62008CJ0078

    Sumarul hotărârii

    Keywords
    Summary

    Keywords

    1. Întrebări preliminare – Competența Curții – Limite – Examinarea compatibilității unui ajutor cu piața comună – Excludere

    (art. 234 CE)

    2. Ajutoare acordate de state – Noțiune – Avantaje fiscale acordate societăților cooperative de producție și de lucrări – Includere – Condiții

    [art. 87 alin. (1) CE]

    Summary

    1. Deși nu este de competența Curții să se pronunțe, în cadrul unei proceduri inițiate în temeiul articolului 234 CE, cu privire la compatibilitatea unor norme de drept intern cu dreptul Uniunii și nici să interpreteze actele cu putere de lege sau normele administrative naționale, Curtea este totuși competentă să furnizeze instanței de trimitere toate elementele de interpretare proprii dreptului Uniunii care îi pot permite acesteia să aprecieze o asemenea compatibilitate în vederea soluționării cauzei cu care este sesizată.

    Mai exact, competența Comisiei de a aprecia compatibilitatea unui ajutor cu piața comună nu se opune ca o instanță națională să sesizeze Curtea cu titlu preliminar cu privire la interpretarea noțiunii de ajutor. Astfel, Curtea poate în special să furnizeze instanței de trimitere elementele de interpretare proprii dreptului Uniunii care să îi permită acesteia să stabilească dacă o măsură națională poate fi calificată ca ajutor de stat în sensul dreptului menționat.

    (a se vedea punctele 34 și 35)

    2. Scutiri fiscale acordate societăților cooperative de producție și de lucrări în temeiul unei reglementări naționale care prevede anumite avantaje fiscale nu constituie un ajutor de stat în sensul articolului 87 alineatul (1) CE decât în măsura în care sunt îndeplinite toate condițiile de aplicare a acestei dispoziții, și anume, în primul rând, finanțarea măsurii de către stat sau prin intermediul resurselor de stat, în al doilea rând, selectivitatea unei asemenea măsuri, precum și, în al treilea rând, incidența acesteia asupra schimburilor comerciale dintre statele membre și denaturarea concurenței rezultată din această măsură. În speță, va fi de competența instanței naționale să aprecieze mai exact caracterul selectiv al scutirilor fiscale acordate societăților cooperative de producție și de lucrări, precum și eventuala lor justificare prin natura sau prin economia generală a sistemului fiscal național din care fac parte, stabilind în special dacă societățile cooperative în cauză se află în realitate într‑o situație comparabilă cu aceea a altor operatori constituiți sub forma unor entități juridice cu scop lucrativ și, în caz afirmativ, dacă tratamentul fiscal mai favorabil rezervat societăților cooperative menționate este, pe de o parte, inerent principiilor esențiale ale sistemului de impozitare aplicabil în statul membru în cauză și, pe de altă parte, conform cu principiile coerenței și proporționalității.

    (a se vedea punctele 43 și 82 și dispozitivul)

    Top