EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62009CJ0266

Sumarul hotărârii

Keywords
Summary

Keywords

1. Mediu — Libertatea de acces la informații — Directiva 2003/4 — Informații despre mediu — Noțiune

(Directiva 2003/4 a Parlamentului European și a Consiliului, art. 2)

2. Agricultură — Apropierea legislațiilor — Introducerea pe piață a produselor de uz fitosanitar — Directiva 91/414 — Principiul confidențialității indicațiilor care constituie secret industrial sau comercial

[Directiva 2003/4 a Parlamentului European și a Consiliului, art. 4 alin. (2); Directiva 91/414 a Consiliului, art. 14 primul și al doilea paragraf]

3. Mediu — Libertatea de acces la informații — Directiva 2003/4 — Obligația de a compara interesul public servit de divulgarea unei informații despre mediu cu interesul particular servit de refuzul divulgării

[Directiva 2003/4 a Parlamentului European și a Consiliului, art. 4; Directiva 91/414 a Consiliului, art. 14]

Summary

1. Noțiunea „informații despre mediu” prevăzută la articolul 2 din Directiva 2003/4 privind accesul publicului la informațiile despre mediu și de abrogare a Directivei 90/313 trebuie interpretată în sensul că include informațiile prezentate în cadrul unei proceduri naționale de autorizare sau de extindere a autorizării unui produs de uz fitosanitar pentru a determina conținutul maxim al unui pesticid, al unui element al acestuia sau al produșilor săi de transformare în alimente și în băuturi.

Astfel, de vreme ce urmărește să limiteze riscul de a afecta una dintre componentele diversității biologice și riscul de dispersare a unor reziduuri de produse de uz fitosanitar în special la suprafața solului sau în apele subterane, furnizarea de informații cu privire la prezența unor astfel de reziduuri în sau pe un produs, deși astfel de informații nu permit prin ele însele să se evalueze consecințele acestor reziduuri asupra sănătății umane, privește elemente de mediu care riscă să o afecteze în cazul unei prezențe excesive a unor asemenea reziduuri, reprezentând tocmai aspectul pe care urmăresc să îl clarifice aceste informații.

(a se vedea punctele 42 și 43 și dispozitiv 1)

2. Dispozițiile articolului 14 primul paragraf din Directiva 91/414 privind introducerea pe piață a produselor de uz fitosanitar trebuie interpretate, sub rezerva eventualei aplicabilități a celui de al doilea paragraf al articolului menționat cazurilor în care o situație face parte dintre cele enumerate la această din urmă dispoziție, în sensul că nu se pot aplica decât în măsura în care nu se aduce atingere obligațiilor prevăzute la articolul 4 alineatul (2) din Directiva 2003/4 privind accesul publicului la informațiile despre mediu și de abrogare a Directivei 90/313.

Astfel, respectivul articol 14 trebuie interpretat în sensul că, fără a aduce atingere dispozițiilor Directivei 2003/4, statele membre și Comisia se asigură că indicațiile furnizate de solicitanții de autorizații de introducere pe piață a unor produse de uz fitosanitar și care constituie secret industrial sau comercial rămân confidențiale, dacă respectivii solicitanți fac o cerere în acest sens și dacă statul membru sau Comisia acceptă justificarea oferită de persoanele interesate. Deși aceste dispoziții permit statelor membre să prevadă ca o cerere de informații despre mediu, mai puțin atunci când acestea din urmă se referă la emisii în mediu, să poată fi respinsă în cazul în care divulgarea respectivelor informații ar afecta în mod negativ confidențialitatea informațiilor comerciale sau industriale, dacă această confidențialitate este prevăzută de dreptul național sau de dreptul Uniunii, aceleași obligații impun de asemenea ca un astfel de motiv de refuz să fie interpretat restrictiv, ținând cont de interesul pe care l‑ar prezenta pentru public dezvăluirea informațiilor și ca, în fiecare caz în parte, interesul public servit de divulgare să fie comparat cu interesul servit de refuz.

În aceste condiții, atunci când sunt sesizate cu o cerere de acces la informații despre mediu care au fost furnizate de solicitantul unei autorizații de introducere pe piață a unor produse de uz fitosanitar și pentru care cererea de protejare ca secret industrial sau comercial în sensul articolului 14 din Directiva 91/414 apare ca fiind justificată, autoritățile competente dintr‑un stat membru sunt totuși obligate să admită cererea de acces la respectivele informații dacă acestea din urmă privesc emisii în mediu sau dacă, în celelalte cazuri, interesul public servit de divulgare pare superior interesului servit de refuz.

(a se vedea punctele 50 și 52-54 și dispozitiv 2)

3. Articolul 4 din Directiva 2003/4 privind accesul publicului la informațiile despre mediu și de abrogare a Directivei 90/313 trebuie interpretat în sensul că o comparare a interesului public servit de divulgarea unei informații despre mediu și a interesului particular servit de refuzul divulgării precum cea prevăzută la articolul menționat trebuie realizată în fiecare caz în parte prezentat autorităților competente, chiar și atunci când legiuitorul național stabilește, printr‑o dispoziție cu caracter general, criterii care să permită o înlesnire a acestei evaluări comparative a intereselor aflate în joc.

Astfel, nici prevederile articolului 14 din Directiva 91/414 privind introducerea pe piață a produselor de uz fitosanitar, nici vreo altă dispoziție din Directiva 2003/4 nu permit să se considere că ar putea fi suplinită compararea intereselor aflate în joc, astfel cum este prevăzută la articolul 4 din această din urmă directivă, printr‑o altă măsură decât examinarea acestor interese în fiecare caz în parte. Prin urmare, această împrejurare nu se opune posibilității ca legiuitorul național să stabilească printr‑o dispoziție cu caracter general criterii care să permită o înlesnire a evaluării comparate a intereselor aflate în joc, numai cu condiția ca o asemenea dispoziție să nu exonereze autoritățile competente de obligația de a realiza în mod efectiv o examinare distinctă a fiecărei situații care le este prezentată în cadrul unei cereri de acces la informații despre mediu în temeiul Directivei 2003/4.

(a se vedea punctele 57-59 și dispozitiv 3)

Top