EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62007CJ0555

Sumarul hotărârii

Cauza C-555/07

Seda Kücükdeveci

împotriva

Swedex GmbH & Co. KG

(cerere de pronunțare a unei hotărâri preliminare formulată de Landesarbeitsgericht Düsseldorf)

„Principiul nediscriminării pe motive de vârstă — Directiva 2000/78/CE — Legislație națională referitoare la concediere care nu ia în considerare perioada în care salariatul a fost încadrat în muncă înainte de împlinirea vârstei de 25 de ani pentru calcularea termenului de preaviz — Justificare a măsurii — Reglementare națională contrară directivei — Rolul instanței naționale”

Concluziile avocatului general Y. Bot prezentate la 7 iulie 2009   I ‐ 367

Hotărârea Curții (Marea Cameră) din 19 ianuarie 2010   I ‐ 393

Sumarul hotărârii

  1. Politica socială – Egalitate de tratament în ceea ce privește încadrarea în muncă și ocuparea forței de muncă – Directiva 2000/78 – Interzicerea discriminării pe motive de vârstă

    (Directiva 2000/78 a Consiliului)

  2. Drept comunitar – Principii – Egalitate de tratament – Discriminare pe criterii de vârstă – Interzicere – Obligație a instanțelor naționale

  1.  Dreptul Uniunii Europene, și în special principiul nediscriminării pe motive de vârstă, astfel cum este concretizat în Directiva 2000/78 de creare a unui cadru general în favoarea egalității de tratament în ceea ce privește încadrarea în muncă și ocuparea forței de muncă, trebuie interpretat în sensul că se opune unei reglementări naționale care prevede că perioadele în care salariatul a fost încadrat în muncă înainte de împlinirea vârstei de 25 de ani nu sunt luate în considerare la calcularea termenului de preaviz de concediere.

    (a se vedea punctul 43 și dispozitiv 1)

  2.  Instanța națională sesizată cu un litigiu între particulari este datoare să asigure respectarea principiului nediscriminării pe motive de vârstă, astfel cum este concretizat în Directiva 2000/78 de creare a unui cadru general în favoarea egalității de tratament în ceea ce privește încadrarea în muncă și ocuparea forței de muncă, înlăturând, dacă este necesar, aplicarea oricărei dispoziții contrare din reglementarea națională, independent de exercitarea posibilității de care dispune, în cazurile vizate la articolul 267 al doilea paragraf TFUE, de a adresa Curții de Justiție a Uniunii Europene o întrebare preliminară privind interpretarea acestui principiu. Astfel, caracterul facultativ al acestei sesizări este independent de modalitățile procedurale în care, potrivit dreptului intern, instanța națională trebuie să înlăture aplicarea unei dispoziții naționale pe care o consideră contrară Constituției.

    (a se vedea punctele 55 și 56 și dispozitiv 2)

Top