Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62005CJ0266

    Sumarul hotărârii

    Keywords
    Summary

    Keywords

    1. Comunitățile Europene – Instituții – Drept de acces al publicului la documente – Regulamentul nr. 1049/2001

    [Regulamentul nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului, art. 4 alin (1) lit. ( a)]

    2. Comunitățile Europene – Instituții – Drept de acces al publicului la documente – Regulamentul nr. 1049/2001

    [Regulamentul nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului, art. 4 alin. (1) lit. ( a), Regulamentul nr. 2580/2001 al Consiliului]

    3. Comunitățile Europene – Instituții – Drept de acces al publicului la documente – Regulamentul nr. 1049/2001

    [Regulamentul nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului, art. 9 alin. (3)]

    Summary

    1. Întinderea controlului de legalitate care incumbă instanței comunitare în temeiul articolului 230 CE este susceptibilă de variațiuni în funcție de domeniile avute în vedere. În ceea ce privește controlul jurisdicțional al respectării principiului proporționalității, trebuie să se recunoască legiuitorului comunitar o putere largă de apreciere în domeniile care implică din partea acestuia opțiuni de natură politică, economică și socială și în cadrul cărora este chemat să efectueze aprecieri complexe. Numai caracterul vădit inadecvat al unei măsuri adoptate în aceste domenii în raport cu obiectivul pe care instituția competentă înțelege să îl urmărească poate afecta legalitatea măsurii în cauză.

    În ceea ce privește întinderea controlului jurisdicțional de legalitate a unei decizii a Consiliului prin care se refuză accesul public la un document în temeiul uneia dintre excepțiile referitoare la interesul public prevăzute la articolul 4 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul nr. 1049/2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei, trebuie să i se recunoască Consiliului o marjă largă de apreciere în scopul de a determina dacă divulgarea unor documente care aparțin domeniului avut în vedere de aceste excepții este susceptibilă de a aduce atingere interesului public. Controlul legalității pe care îl exercită instanța comunitară asupra unei astfel de decizii trebuie, în consecință, să se limiteze la verificarea respectării regulilor de procedură și de motivare, a exactității prezentării faptelor, ca și a absenței oricărei erori vădite în aprecierea faptelor, precum și a oricărui abuz de putere.

    (a se vedea punctele 32-34)

    2. Obiectul Regulamentului nr. 1049/2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei este acela de a conferi un drept de acces publicului în general la documentele instituțiilor, și nu acela de a edicta reguli destinate să protejeze interesul specific al unei anumite persoane de a avea acces la vreunul dintre acestea. Pe de altă parte, din modul de redactare a articolului 4 alineatul (1) litera (a) din acest regulament rezultă că, referitor la excepțiile de la dreptul de acces vizate prin această dispoziție, refuzul instituției este obligatoriu dacă divulgarea unui document este de natură să aducă atingere intereselor ocrotite prin această dispoziție, fără a fi necesar, într‑un astfel de caz și spre deosebire de ceea ce prevede mai ales alineatul (2) din același articol, să se procedeze la punerea în balanță a cerințelor legate de ocrotirea intereselor menționate cu cele care ar rezulta din alte interese. Așadar, interesul particular al unui solicitant de a obține comunicarea unor documente nu poate fi luat în considerare de către instituția abilitată să se pronunțe dacă divulgarea acestor documente ar aduce atingere intereselor ocrotite de dispoziția menționată și să refuze, într‑un astfel de caz, accesul solicitat.

    Chiar presupunând că recurentul ar avea dreptul de a fi informat în mod amănunțit asupra naturii și cauzei acuzației aduse împotriva sa prin faptul înscrierii sale pe lista persoanelor care au făcut obiectul înghețării de fonduri și active financiare, instituită prin Regulamentul nr. 2580/2001 privind măsuri restrictive specifice îndreptate împotriva anumitor persoane și entități în vederea combaterii terorismului, și că acest drept ar implica un acces la documentele deținute de Consiliu, un astfel de drept nu poate fi exercitat în mod specific prin recurgerea la mecanismele de acces al publicului la documente introduse prin Regulamentul nr. 1049/2001.

    (a se vedea punctele 43, 46-48)

    3. Articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul nr. 1049/2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei precizează că documentele sensibile se înscriu în registru sau se furnizează numai cu acordul autorității de origine. Autoritatea respectivă este astfel îndreptățită să impună păstrarea secretului în ceea ce privește existența însăși a unui document sensibil și dispune totodată de puterea de a se opune divulgării propriei sale identități, în cazul în care existența documentului în discuție ar fi descoperită. O astfel de concluzie, care se impune prin prisma modului de redactare a acestei dispoziții, se explică prin natura particulară a documentelor menționate la alineatul (1) al acestui articol, documente al căror conținut extrem de sensibil justifică, astfel cum rezultă din considerentul (9) al acestui regulament, aplicarea unui regim special în privința acestora. Această concluzie nu poate fi, prin urmare, considerată ca fiind disproporționată, pentru motivul că poate genera, pentru solicitantul căruia îi este opus un astfel de refuz de acces la un document sensibil, o dificultate sporită, dacă nu chiar o imposibilitate practică de a identifica statul aflat la originea documentului.

    (a se vedea punctele 101-103)

    Top