EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62017CJ0530

Hotărârea Curții (Camera a patra) din 19 decembrie 2018.
Mykola Yanovych Azarov împotriva Consiliul Uniunii Europene.
Recurs – Măsuri restrictive adoptate având în vedere situația din Ucraina – Înghețare a fondurilor și a resurselor economice – Listă a persoanelor, a entităților și a organismelor cărora li se aplică înghețarea fondurilor și a resurselor economice – Includerea numelui recurentului – Decizie a unei autorități a unui stat terț – Obligația Consiliului să verifice că această decizie a fost luată cu respectarea dreptului la apărare și a dreptului la protecție jurisdicțională efectivă.
Cauza C-530/17 P.

Cauza C‑530/17 P

Mykola Yanovych Azarov

împotriva

Consiliului Uniunii Europene

„Recurs – Măsuri restrictive adoptate având în vedere situația din Ucraina – Înghețare a fondurilor și a resurselor economice – Listă a persoanelor, a entităților și a organismelor cărora li se aplică înghețarea fondurilor și a resurselor economice – Includerea numelui recurentului – Decizie a unei autorități a unui stat terț – Obligația Consiliului să verifice că această decizie a fost luată cu respectarea dreptului la apărare și a dreptului la protecție jurisdicțională efectivă”

Sumar – Hotărârea Curții (Camera a patra) din 19 decembrie 2018

  1. Uniunea Europeană – Controlul jurisdicțional al legalității actelor instituțiilor – Măsuri restrictive adoptate având în vedere situația din Ucraina – Înghețarea fondurilor persoanelor implicate în deturnări de fonduri publice și ale persoanelor fizice sau juridice, ale entităților sau ale organismelor care le sunt asociate – Întinderea controlului

    [art. 275 al doilea paragraf TFUE; Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, art. 47; Decizia (PESC) 2015/364 a Consiliului; Regulamentul 2015/357 al Consiliului]

  2. Politica externă și de securitate comună – Măsuri restrictive adoptate având în vedere situația din Ucraina – Decizie de înghețare a fondurilor – Adoptare sau menținere pe baza unei decizii naționale de înghețare a fondurilor adoptate de o autoritate a unui stat terț – Admisibilitate – Condiție – Decizie națională adoptată cu respectarea dreptului la apărare și a dreptului la protecție jurisdicțională efectivă – Obligație de verificare ce revine Consiliului – Obligația de motivare – Întindere – Stat terț care a aderat la Convenția europeană a drepturilor omului – Lipsa incidenței

    [Decizia (PESC) 2015/364 a Consiliului; Regulamentul 2015/357 al Consiiului]

  1.  A se vedea textul deciziei.

    (a se vedea punctele 20-22, 38 și 39)

  2.  Atunci când adoptă măsuri restrictive, Consiliul este ținut să respecte drepturile fundamentale care fac parte integrantă din ordinea juridică a Uniunii, printre care figurează respectarea dreptului la apărare și dreptul la protecție jurisdicțională efectivă.

    În consecință, Consiliului îi revine sarcina ca, înainte de a se întemeia pe o decizie a unei autorități a unui stat terț, să verifice că acea decizie a fost adoptată cu respectarea dreptului la apărare și a dreptului la protecție jurisdicțională efectivă.

    În această privință, cerința verificării de către Consiliu că deciziile statelor terțe pe care se întemeiază includerea unei persoane sau a unei entități într‑o listă de persoane și de entități ale căror active sunt înghețate au fost luate cu respectarea acestor drepturi urmărește să garanteze că o asemenea includere nu se realizează decât pe o bază factuală suficient de solidă și, astfel, să protejeze persoanele sau entitățile vizate.

    În plus, Consiliul este obligat să menționeze, în expunerea de motive referitoare la o decizie de includere a unei persoane sau a unei entități în lista de persoane și de entități ale căror active sunt înghețate și la deciziile subsecvente, chiar și numai în mod succint, motivele pentru care consideră că decizia statului terț pe care intenționează să se întemeieze a fost adoptată cu respectarea dreptului la apărare și a dreptului la protecție jurisdicțională efectivă.

    Astfel, pentru a‑și îndeplini obligația de motivare, Consiliul are sarcina să indice, în decizia prin care se impun măsuri restrictive, că a verificat că decizia statului terț pe care își întemeiază aceste măsuri a fost adoptată cu respectarea acestor drepturi.

    În această privință, împrejurarea că statul respectiv se numără printre statele care au aderat la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale nu poate să facă superfluă verificarea de către Consiliu a faptului dacă decizia unui astfel de stat terț pe care Consiliul întemeiază măsurile restrictive a intervenit cu respectarea drepturilor fundamentale, în special a dreptului la apărare și a dreptului la protecție jurisdicțională efectivă.

    (a se vedea punctele 26-30 și 36)

Top