Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62016CJ0326

Hotărârea Curții (Camera a cincea) din 21 februarie 2018.
LL împotriva Parlamentului European.
Recurs – Acțiune în anulare – Articolul 263 al șaselea paragraf TFUE – Admisibilitate – Termen de introducere a acțiunii – Calcul – Fost membru al Parlamentului European – Decizie privind recuperarea indemnizației de asistență parlamentară – Normele de aplicare a Statutului deputaților în Parlament – Articolul 72 – Procedură de contestare în cadrul Parlamentului – Notificarea deciziei cauzatoare de prejudicii – Trimitere poștală recomandată care nu a fost ridicată de destinatarul său.
Cauza C-326/16 P.

Court reports – general – 'Information on unpublished decisions' section

Cauza C‑326/16 P

LL

împotriva

Parlamentului European

„Recurs – Acțiune în anulare – Articolul 263 al șaselea paragraf TFUE – Admisibilitate – Termen de introducere a acțiunii – Calcul – Fost membru al Parlamentului European – Decizie privind recuperarea indemnizației de asistență parlamentară – Normele de aplicare a Statutului deputaților în Parlament – Articolul 72 – Procedură de contestare în cadrul Parlamentului – Notificarea deciziei cauzatoare de prejudicii – Trimitere poștală recomandată care nu a fost ridicată de destinatarul său”

Sumar – Hotărârea Curții (Camera a cincea) din 21 februarie 2018

  1. Parlamentul European–Norme privind cheltuielile și indemnizațiile deputaților–Recuperarea sumelor plătite în mod nejustificat–Decizie a Secretarului General al Parlamentului–Reclamație–Caracter facultativ–Sesizarea instanței Uniunii–Admisibilitate–Momentul de la care începe să curgă termenul de introducere a acțiunii în anulare

    (art. 263 TFUE; Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, art. 47; Decizia Biroului Parlamentului European privind normele de aplicare a Statutului deputaților în Parlamentul European, art. 72)

  2. Acțiune în anulare–Termene–Momentul de la care încep să curgă–Data notificării deciziei–Data luării la cunoștință de act–Sarcina probei

    [art. 263 al șaselea paragraf TFUE și art. 297 alin. (2) al treilea paragraf TFUE]

  1.  Procedura de contestare prevăzută la articolul 72 din Decizia Biroului Parlamentului European privind normele de aplicare a Statutului deputaților în Parlamentul European are un caracter facultativ. În această privință, o cale de atac administrativă, fie că este sau nu este facultativă, are ca obiect să permită și să favorizeze o soluționare amiabilă a diferendului survenit între persoana interesată și administrație pentru a evita un contencios. Rezultă din aceasta, printre altele, că caracterul facultativ sau obligatoriu al unei căi de atac administrative nu are incidență asupra faptului că o procedură administrativă prealabilă constituie o cale precontencioasă. Prin urmare, nu se poate considera, în special în lumina dreptului la o cale de atac jurisdicțională efectivă, consacrat la articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, că inițierea unei proceduri de contestare în sensul articolului 72 din decizia menționată aduce atingere dreptului la o cale de atac jurisdicțională împotriva deciziei în litigiu.

    În această privință, lipsa unui termen de răspuns impus administrației Parlamentului pentru contestațiile formulate în temeiul articolului 72 din Decizia Biroului Parlamentului European în cadrul unei proceduri administrative cu caracter facultativ nu poate să limiteze accesul la instanța judecătorească, în măsura în care persoana interesată poate, în orice moment, să renunțe la această procedură administrativă prealabilă și să formuleze o cale de atac jurisdicțională. Prin urmare, instanța Uniunii nu poate constata tardivitatea acțiunii fără a ține seama de procedura de contestare formulată în conformitate cu articolul 72 menționat.

    (a se vedea punctele 24-26, 28 și 35)

  2.  A se vedea textul deciziei.

    (a se vedea punctele 48 și 49)

Top