EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62015CO0410

Ordonanța președintelui Curții din 6 octombrie 2015.
Comité d'entreprise de la Société nationale maritime Corse Méditerranée (SNCM) împotriva Comisiei Europene.
Recurs – Intervenție – Interes în soluționarea litigiului.
Cauza C-410/15 P(I).

Court reports – general

Cauza C‑410/15 P(I)

Comité d’entreprise de la Société nationale maritime Corse Méditerranée (SNCM)

împotriva

Comisiei Europene

„Recurs — Intervenție — Interes în soluționarea litigiului”

Sumar – Ordonanța vicepreședintelui Curții din 6 octombrie 2015

  1. Procedură jurisdicțională — Intervenție — Condiții de admisibilitate — Interes în soluționarea litigiului — Noțiune — Cerința existenței unui interes direct și actual — Litigiu referitor la legalitatea unei decizii a Comisiei în materie de ajutoare de stat adoptate fără deschiderea procedurii oficiale de investigare — Acțiune prin care se vizează protecția drepturilor procedurale ale persoanelor interesate — Existența unui interes direct al unei părți interesate în sensul articolului 108 alineatul (2) TFUE

    [art. 108 alin. (2) TFUE; Statutul Curții de Justiție, art. 40 al doilea paragraf]

  2. Ajutoare acordate de state — Examinare de către Comisie — Procedură administrativă — Persoană interesată în sensul articolului 108 alineatul (2) TFUE — Noțiune

    [art. 108 alin. (2) TFUE]

  3. Recurs — Recurs considerat fondat — Soluționare pe fond a litigiului de către instanța de recurs — Condiție — Litigiu în stare de judecată

    [Statutul Curții de Justiție, art. 61 primul paragraf]

  1.  În conformitate cu articolul 40 al doilea paragraf din Statutul Curții de Justiție, orice persoană poate interveni în fața instanțelor Uniunii Europene în cazul în care poate dovedi faptul că are un interes în soluționarea litigiului înaintat uneia dintre ele.

    Noțiunea „interes în soluționarea litigiului”, în sensul articolului 40 al doilea paragraf menționat, trebuie definită prin prisma obiectului însuși al litigiului și înțeleasă ca fiind un interes direct și actual pentru soarta rezervată concluziilor înseși, iar nu ca un interes în raport cu motivele sau cu argumentele invocate. Astfel, termenii „soluționarea litigiului” trimit la decizia finală solicitată, astfel cum ar fi aceasta consacrată în dispozitivul hotărârii care urmează să intervină.

    În această privință, se impune printre altele să se verifice dacă persoana care solicită să intervină este afectată în mod direct de actul atacat și dacă interesul său în soluționarea litigiului este cert. În principiu, un interes în soluționarea litigiului nu poate fi considerat drept suficient de direct decât în măsura în care această soluționare este de natură să modifice poziția juridică a persoanei care solicită să intervină.

    În cadrul unei acțiuni în anulare îndreptate împotriva unei decizii a Comisiei în materie de ajutoare de stat, adoptată fără deschiderea procedurii oficiale de investigare, întrucât o parte interesată în sensul articolului 108 alineatul (2) TFUE poate solicita anularea unei decizii luate de Comisie referitor la un ajutor de stat dacă această parte urmărește, prin introducerea acțiunii în anulare îndreptate împotriva acestei decizii, protecția drepturilor procedurale de care beneficiază în temeiul acestei dispoziții, o altă parte interesată în sensul articolului 108 alineatul (2) TFUE, care urmărește să intervină în cadrul unei asemenea acțiuni în anulare în susținerea concluziilor reclamantului, justifică un interes în soluționarea litigiului în cauză în sensul articolului 40 al doilea paragraf din Statutul Curții de Justiție. Astfel, decizia finală solicitată, astfel cum aceasta ar fi consacrată în dispozitivul hotărârii care urmează să intervină, este de natură să modifice poziția juridică a unui asemenea intervenient în măsura în care, pe de o parte, ea ar implica obligația Comisiei de a deschide sau, dacă este cazul, de a redeschide procedura oficială de investigare în temeiul articolului 108 alineatul (2) TFUE și, pe de altă parte, ea ar da dreptul aceluiași intervenient, în calitatea sa de parte interesată, de a participa la procedura oficială de investigare menționată.

    (a se vedea punctele 4-6, 10 și 11)

  2.  În materie de ajutoare de stat, în cadrul procedurii oficiale de investigare în temeiul articolului 108 alineatul (2) TFUE, întrucât Comisia, în cadrul aprecierii compatibilității unui ajutor de stat în sectorul transportului maritim, integrează un mare număr de considerații de natură diversă, legate în special de protecția concurenței, de politica maritimă a Uniunii, de promovarea transporturilor maritime ale Uniunii sau de promovarea ocupării forței de muncă, nu se poate exclude ca un comitet de întreprindere, care reprezintă interesul colectiv al tuturor salariaților unei întreprinderi beneficiare a ajutoarelor, să poată prezenta Comisiei observații cu privire la considerații de ordin social susceptibile, eventual, să fie luate în considerare de aceasta în cursul procedurii oficiale de investigare prevăzute la articolul 108 alineatul (2) TFUE.

    În aceste condiții, un comitet de întreprindere trebuie considerat drept parte interesată în sensul articolului 108 alineatul (2) TFUE.

    (a se vedea punctele 12 și 13)

  3.  A se vedea textul deciziei.

    (a se vedea punctele 18 și 19)

Top