Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62015CJ0143

    Hotărârea Curții (Camera a zecea) din 25 februarie 2016.
    G.E. Security BV împotriva Staatssecretaris van Financiën.
    Trimitere preliminară – Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 – Tariful vamal comun – Nomenclatura combinată – Clasificarea mărfurilor – Pozițiile 8517, 8521, 8531 și 8543 – Marfă denumită «multiplexor video».
    Cauza C-143/15.

    Court reports – general

    Cauza C‑143/15

    G. E. Security BV

    împotriva

    Staatssecretaris van Financiën

    (cerere de decizie preliminară formulată de Hoge Raad der Nederlanden)

    „Trimitere preliminară — Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 — Tariful vamal comun — Nomenclatura combinată — Clasificarea mărfurilor — Pozițiile 8517, 8521, 8531 și 8543 — Marfă denumită «multiplexor video»”

    Sumar – Hotărârea Curții (Camera a zecea) din 25 februarie 2016

    1. Uniunea vamală — Tariful vamal comun — Poziții tarifare — Clasificarea mărfurilor — Criterii — Caracteristici și proprietăți obiective ale produsului — Interpretarea poziţiilor tarifare — Notele explicative ale Sistemului armonizat de denumire şi codificare a mărfurilor şi Notele explicative ale Nomenclaturii combinate — Autoritate — Întindere

    2. Uniunea vamală — Tariful vamal comun — Poziții tarifare — Părţi în sensul notei 2 din secţiunea XVI din Nomenclatura combinată — Noţiune — „Multiplexor video” care are o funcţie principală de înregistrare şi de reproducere videofonice în cadrul unui sistem de securitate şi de supraveghere — Excludere — Clasificare la poziţia 8521 din Nomenclatura combinată

      (Regulamentul nr. 2658/87 al Consiliului, anexa I, secţiunea XVI, notele 2 şi 3)

    1.  A se vedea textul deciziei.

      (a se vedea punctele 44 și 45)

    2.  Nomenclatura combinată, care figurează în anexa I la Regulamentul nr. 2658/87 privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful vamal comun, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul nr. 1214/2007, trebuie interpretată în sensul că o marfă precum cea denumită „multiplexor video” trebuie clasificată, sub rezerva aprecierii de către instanța de trimitere a ansamblului elementelor de fapt de care dispune, la poziția 8521 din această nomenclatură.

      Astfel, chiar din textul pozițiilor 8517, 8521, 8531 și 8543 din Nomenclatura combinată și din Notele explicative aferente rezultă că funcția mărfii în cauză este determinantă pentru clasificarea acesteia din urmă la una dintre aceste poziții.

      În plus, nota 3 din secțiunea XVI din Nomenclatura combinată, în care sunt cuprinse pozițiile 8517, 8521 și 8531 din această nomenclatură, prevede că „mașinile concepute pentru a asigura două sau mai multe funcții diferite, alternative sau complementare, se clasifică după funcția principală care caracterizează ansamblul”.

      În această privinţă, „multiplexorul video” are, raportat la caracteristicile și la proprietățile sale obiective, precum și la destinația sa, o funcție principală de înregistrare și de reproducere videofonice în cadrul unui sistem de securitate și de supraveghere. Celelalte funcții asigurate de „multiplexorul video”, și anume funcțiile de alarmă și de rețea, nu constituie decât funcții accesorii care sunt destinate să amelioreze funcționarea sistemului în care este integrat „multiplexorul video”.

      În sfârşit, „multiplexorul video” nu poate fi considerat o „parte de mașină” în sensul notei 2 din secțiunea XVI din Nomenclatura combinată.

      În această privinţă, pentru a putea califica un articol drept „parte”, nu este suficient să se demonstreze că, fără acest articol, mașina nu este în măsură să răspundă nevoilor cărora le este destinată. Trebuie să se stabilească în plus că funcționarea mecanică sau electrică a mașinii în cauză depinde de prezența articolului menționat.

      Chiar dacă „mutiplexorul video” constituie un element al unui sistem de supraveghere video cu circuit închis, aparatele de detectare utilizate în cadrul acestui sistem își pot îndeplini funcția în lipsa „multiplexorului video”. De asemenea, funcționarea mecanică și electrică a acestor aparate nu depinde de prezența „multiplexorului video”.

      (a se vedea punctele 47, 53, 55, 56, 62-65 și 72 și dispozitivul)

    Top