Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62014CJ0121

    Hotărârea Curții (Camera a doua) din 12 noiembrie 2015.
    Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord împotriva Parlamentul European și a Consiliului Uniunii Europene.
    Acțiune în anulare – Regulamentul (UE) nr. 1316/2013 de instituire a Mecanismului pentru Interconectarea Europei – Proiecte de interes comun care privesc teritoriul unui stat membru – Aprobare din partea statului în cauză – Prelungire a unui coridor de transport feroviar de marfă – Temei juridic – Articolul 171 TFUE și articolul 172 al doilea paragraf TFUE.
    Cauza C-121/14.

    Court reports – general

    Cauza C‑121/14

    Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

    împotriva

    Parlamentului European

    și

    Consiliului Uniunii Europene

    „Acțiune în anulare — Regulamentul (UE) nr. 1316/2013 de instituire a Mecanismului pentru Interconectarea Europei — Proiecte de interes comun care privesc teritoriul unui stat membru — Aprobare din partea statului în cauză — Prelungire a unui coridor de transport feroviar de marfă — Temei juridic — Articolul 171 TFUE și articolul 172 al doilea paragraf TFUE”

    Sumar – Hotărârea Curții (Camera a doua) din 12 noiembrie 2015

    1. Acțiune în anulare — Obiect — Anulare în parte — Condiție — Posibilitate de a disocia dispozițiile contestate

      (art. 263 TFUE; Regulamentul nr. 1316/2013 al Parlamentului European și al Consiliului)

    2. Rețele transeuropene — Sectorul infrastructurilor de transporturi — Proiecte de interes comun — Noțiune — Condiții — Proiect de prelungire a unui coridor de transport feroviar de marfă existent — Excludere

      [art. 170 TFUE, art. 171 alin. (1) TFUE și art. 172 TFUE; Regulamentul nr. 913/2010 al Parlamentului European și al Consiliului și Regulamentul nr. 1315/2013 al Parlamentului European și ale Consiliului, considerentul (8) și art. 7 și art. 48 alin. (1)]

    1.  A se vedea textul deciziei.

      (a se vedea punctele 20-24)

    2.  Noțiunea de proiect de interes comun, în sensul articolului 171 alin. (1) TFUE și al articolului 172 al doilea paragraf TFUE, trebuie interpretată în sensul că nu se aplică unui proiect care se limitează la prelungirea unui coridor de transport feroviar de marfă existent. Or, această noțiune acoperă proiecte care depășesc stadiul unui simplu mecanism de coordonare a traficului și care implică o îmbunătățire calitativă structurală a coridorului inițial de transport feroviar de marfă.

      Astfel, noțiunea de proiect de interes comun, care figurează în dispozițiile menționate, nu este definită de Tratatul FUE. Prin urmare, rezultă din articolul 171 alineatul (1) prima și a treia liniuță TFUE că, pentru realizarea obiectivelor menționate la articolul 170, Uniunea stabilește un ansamblu de orientări și că aceste orientări identifică proiecte de interes comun, precum și că Uniunea poate susține asemenea proiecte. În acest cadru, în ceea ce privește infrastructurile de transport, Regulamentul nr. 1315/2013 privind orientările Uniunii pentru crearea rețelei transeuropene de transport identifică proiectele de interes comun ca fiind instrumentul principal pentru realizarea unei rețele transeuropene de transport. Din considerentul (8) al acestui regulament reiese că rețeaua menționată trebuie dezvoltată prin crearea de noi infrastructuri de transport, prin reabilitarea și modernizarea infrastructurilor existente, precum și prin măsuri de promovare a utilizării eficiente a acestora din punctul de vedere al resurselor. În această privință, deși este adevărat că recunoașterea unei măsuri drept proiect de interes comun nu impune crearea unei noi infrastructuri de transport, un asemenea proiect trebuie să includă totuși o investiție care să vizeze cel puțin reabilitarea sau modernizarea unei infrastructuri existente pentru a‑i spori eficiența și performanța, astfel cum rezultă printre altele din articolul 7 din Regulamentul nr. 1315/2013.

      În plus, din articolul 48 alineatul (1) din Regulamentul nr. 1315/2013, care nu menționează decât o coordonare adecvată între coridoarele rețelei centrale și coridoarele de transport feroviar de marfă, rezultă că, în cadrul exercitării competenței care le este conferită de articolul 171 alineatul (1) TFUE și de articolul 172 primul paragraf TFUE, Parlamentul și Consiliul au considerat că coridoarele de transport feroviar de marfă nu fac parte din proiectele de interes comun identificate de regulament. De altfel, Regulamentul nr. 913/2010 privind rețeaua feroviară europeană pentru un transport de marfă competitiv nu prevede, nici măcar în ceea ce privește coridoarele de transport feroviar de marfă existente, că acestea trebuie să fie dezvoltate ca proiecte de infrastructură.

      (a se vedea punctele 43, 44, 46, 51-53, 55, 58 și 60)

    Top