EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62012FJ0160

Montagut Viladot/Comisia

HOTĂRÂREA TRIBUNALULUI FUNCȚIEI PUBLICE A UNIUNII EUROPENE

(Camera întâi)

15 iulie 2014

Cauza F‑160/12

Bernat Montagut Viladot

împotriva

Comisiei Europene

„Funcție publică – Concurs – Anunțul de concurs EPSO/AD/206/11 (AD 5) – Neînscriere pe lista de rezervă – Condiții de admitere a candidaților – Recunoașterea diplomelor”

Obiectul:      Acțiune formulată în temeiul articolului 270 TFUE, aplicabil Tratatului CEEA potrivit articolului 106a din acesta, prin care domnul Montagut Viladot contestă refuzul comisiei de evaluare din cadrul concursului EPSO/AD/206/11 (AD 5) de a înscrie numele său pe lista de rezervă a concursului menționat

Decizia:      Respinge acțiunea. Comisia Europeană suportă propriile cheltuieli de judecată și este obligată să suporte cheltuielile de judecată efectuate de domnul Montagut Viladot.

Sumarul hotărârii

1.      Funcționari – Concurs – Concurs pe bază de dosare și de examene – Cerință privind diplomele universitare – Noțiunea de diplomă universitară – Apreciere prin raportare la legislația statului în care s‑au desfășurat studiile

2.      Funcționari – Principii – Protecția încrederii legitime – Asigurare din partea unei comisii de evaluare din cadrul unui concurs neconformă normelor aplicabile – Situație care exclude încrederea legitimă în ceea ce privește posibilitatea înscrierii pe lista de rezervă

1.      În lipsa oricărei dispoziții contrare cuprinse fie într‑un regulament sau într‑o directivă aplicabilă concursurilor de recrutare, fie în anunțul de concurs, cerința de a deține o diplomă universitară care condiționează accesul la un concurs general trebuie în mod necesar să fie înțeleasă în sensul pe care îl conferă acestei expresii legislația națională a statului membru în care candidatul a efectuat studiile de care se prevalează. Diploma universitară a cărei deținere este cerută pentru accesul la un concurs general trebuie să beneficieze, potrivit legislației statului membru în care a fost eliberată, de efecte juridice depline.

(a se vedea punctele 30 și 31)

Trimitere la:

Curte: Hotărârea Jaenicke Cendoya/Comisia, 108/88, EU:C:1989:325, punctul 17

Tribunalul de Primă Instanță: Hotărârea Alonso Morales/Comisia, T‑299/97, EU:T:1999:314, punctul 60

Tribunalul Funcției Publice: Hotărârea Zangerl‑Posselt/Comisia, F‑83/07, EU:F:2009:158, punctul 51

2.      Dreptul de a invoca protecția încrederii legitime presupune îndeplinirea a trei condiții cumulative. În primul rând, administrația Uniunii trebuie să fi furnizat persoanei interesate asigurări precise, necondiționate și concordante, emise de surse autorizate și de încredere. În al doilea rând, aceste asigurări trebuie să fie de natură să dea naștere unei așteptări legitime în percepția persoanei căreia îi sunt adresate. În al treilea rând, asigurările date trebuie să fie conforme normelor aplicabile.

Nu poate fi privită ca dând naștere unei așteptări legitime în percepția unui candidat o notă a comisiei de evaluare din cadrul unui concurs pe bază de dosare și de examene prin care candidatul este asigurat că îndeplinește toate condițiile de admitere prevăzute în anunțul de concurs în condițiile în care astfel de asigurări nu sunt conforme normelor aplicabile, dat fiind că diplomele persoanei în cauză nu corespund cerințelor din anunțul menționat.

(a se vedea punctele 47 și 49)

Trimitere la:

Tribunalul Funcției Publice: Hotărârea, Neirinck/Comisia, F‑84/05, EU:F:2007:33, punctul 79

Top