Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62012CJ0527

    Comisia/Germania

    Cauza C‑527/12

    Comisia Europeană

    împotriva

    Republicii Federale Germania

    „Neîndeplinirea obligațiilor de către un stat membru — Ajutoare de stat incompatibile cu piața internă — Obligația de recuperare — Articolul 108 alineatul (2) TFUE — Regulamentul (CE) nr. 659/1999 — Articolul 14 alineatul (3) — Decizie a Comisiei — Măsuri care trebuie adoptate de statele membre”

    Sumar – Hotărârea Curții (Camera a cincea) din 11 septembrie 2014

    1. Ajutoare acordate de state – Decizie a Comisiei prin care se constată incompatibilitatea unui ajutor cu piața internă și prin care se dispune recuperarea acestuia – Obligații ale statelor membre – Obligația de recuperare – Conținut – Restabilirea situației anterioare

      [art. 108 alin. (2) TFUE; Regulamentul nr. 659/1999 al Consiliului, art. 14 alin. (1)]

    2. Ajutoare acordate de state – Recuperarea unui ajutor ilegal – Aplicarea dreptului național – Condiții – Aplicarea unei proceduri prin care se asigură o executare imediată și efectivă a deciziei Comisiei – Apreciere în funcție de împrejurările speței

      [art. 108 alin. (2) TFUE; Regulamentul nr. 659/1999 al Consiliului, art. 14 alin. (1)]

    3. Acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor – Nerespectarea obligației de recuperare a ajutoarelor ilegale – Mijloace de apărare – Imposibilitate absolută de executare – Criterii de apreciere – Dificultăți de executare – Obligația Comisiei și a statului membru de a colabora în vederea găsirii unei soluții conforme tratatului

      [art. 4 alin. (3) TUE; art. 108 alin. (2) TFUE; Regulamentul nr. 659/1999 al Consiliului, art. 14 alin. (3)]

    1.  A se vedea textul deciziei.

      (a se vedea punctele 37 și 42)

    2.  Dreptul Uniunii nu impune ca recuperarea unui ajutor ilegal de către o autoritate națională de la beneficiar să se efectueze exclusiv pe baza deciziei de recuperare a Comisiei. În această privință, statul membru în cauză este liber să aleagă mijloacele prin care își va executa obligația de recuperare a unui ajutor considerat incompatibil cu piața internă, cu condiția ca măsurile alese să nu afecteze domeniul de aplicare și eficacitatea dreptului Uniunii.

      Astfel, libertatea statelor membre de alegere a mijloacelor de recuperare a unui astfel de ajutor este limitată întrucât mijloacele respective nu pot să ajungă să facă practic imposibilă recuperarea impusă de dreptul Uniunii. Aplicarea procedurilor naționale este supusă condiției ca acestea să permită executarea imediată și efectivă a deciziei Comisiei, condiție care reflectă cerințele principiului efectivității. În consecință, problema dacă statul membru în cauză, prin alegerea acestor mijloace, și‑a îndeplinit obligațiile de recuperare a unui ajutor declarat incompatibil cu piața internă în raport cu cerința efectivității trebuie apreciată în fiecare caz în parte, în funcție de împrejurările concrete din speță.

      (a se vedea punctele 39-41 și 43)

    3.  În ceea ce privește justificarea unei întârzieri considerabile în recuperarea unui ajutor ilegal, singura modalitate de apărare care poate fi invocată de un stat membru împotriva unei acțiuni în constatarea neîndeplinirii obligațiilor formulate de Comisie în temeiul articolului 108 alineatul (2) TFUE este cea întemeiată pe o imposibilitate absolută de executare a deciziei în cauză. Această imposibilitate absolută poate fi și de natură juridică atunci când decurge din decizii adoptate de instanțele naționale, cu condiția ca aceste decizii să fie conforme cu dreptul Uniunii.

      Astfel, în cazul în care s‑ar dovedi că normele de drept civil naționale nu permit asigurarea recuperării efective a ajutorului în litigiu, ar putea fi necesar, potrivit împrejurărilor din speța avută în vedere, ca o normă națională să fie lăsată neaplicată și să se recurgă la alte măsuri, astfel de măsuri neputând fi excluse pentru motive ce țin de ordinea juridică națională. În această privință, articolul 4 alineatul (3) TUE creează și pentru instanțele naționale o obligație de cooperare loială cu Comisia și cu instanțele Uniunii, în cadrul căreia instanțele naționale trebuie să adopte toate măsurile generale sau speciale de natură să asigure executarea obligațiilor care rezultă din dreptul Uniunii și să se abțină de la cele susceptibile să pună în pericol realizarea obiectivelor tratatului.

      Pe de altă parte, controlul efectuat de instanța națională asupra unui titlu executoriu emis pentru recuperarea unui ajutor ilegal și eventuala anulare a unui astfel de titlu trebuie considerate o simplă expresie a principiului protecției jurisdicționale efective, care constituie un principiu general al dreptului Uniunii.

      (a se vedea punctele 45, 48, 49, 55 și 56)

    Top