EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62010CJ0123

Sumarul hotărârii

Keywords
Summary

Keywords

1. Politica socială – Egalitate de tratament între bărbați și femei în domeniul securității sociale – Domeniul de aplicare material al Directivei 79/7 – Ajustare anuală a pensiilor pentru limită de vârstă – Includere

[Directiva 79/7 a Consiliului, art. 3 alin. (1) și art. 4 alin. (1)]

2. Politica socială – Egalitate de tratament între bărbați și femei în domeniul securității sociale – Directiva 79/7 – Sistem național de ajustare anuală a pensiilor pentru limită de vârstă

[Directiva 79/7 a Consiliului, art. 4 alin. (1)]

Summary

1. Articolul 3 alineatul (1) din Directiva 79/7 privind aplicarea treptată a principiului egalității de tratament între bărbați și femei în domeniul securității sociale trebuie interpretat în sensul că un sistem de ajustare anuală a unei pensii pentru limită de vârstă intră în domeniul de aplicare al acestei directive și este, așadar, supus interdicției de discriminare prevăzute la articolul 4 alineatul (1) din aceasta.

Astfel, precum pensia însăși, ajustarea ulterioară a acesteia tinde să protejeze persoanele care au împlinit vârsta legală de pensionare față de riscurile vârstei, garantând că aceste persoane pot dispune de mijloacele necesare în special în raport cu nevoile lor ca pensionari.

(a se vedea punctele 44 și 53 și dispozitiv 1)

2. Articolul 4 alineatul (1) din Directiva 79/7 privind aplicarea treptată a principiului egalității de tratament între bărbați și femei în domeniul securității sociale trebuie interpretat în sensul că se opune unui dispozitiv legislativ național care determină excluderea de la o majorare excepțională a pensiilor, prevăzută de un sistem de ajustare anuală a pensiilor pentru limită de vârstă, a unui procent în mod considerabil mai ridicat de femei pensionate decât de bărbați pensionați.

O diferență este suficient de importantă pentru a constitui un indiciu semnificativ în această privință din moment ce 75 % dintre bărbații pensionați pot beneficia de o asemenea majorare excepțională, în timp ce acest lucru este valabil pentru numai 43 % dintre femeile pensionate. Instanța națională are obligația să se pronunțe asupra acestui aspect, ținând seama de datele care îi sunt prezentate.

Dacă, în cadrul acestei examinări, instanța națională ar ajunge la concluzia potrivit căreia, în realitate, un procent în mod considerabil mai ridicat de femei pensionate decât de bărbați pensionați este susceptibil să fi suferit un dezavantaj din cauza excluderii pensiilor minime de la o asemenea majorare excepțională, acest dezavantaj nu poate fi justificat de faptul că femeile care au lucrat beneficiază mai devreme de pensie, că primesc pensia un timp mai îndelungat și nici de faptul că baremul alocației compensatorii a făcut de asemenea obiectul unei majorări excepționale pentru același an.

(a se vedea punctele 60, 62, 63, 68 și 104 și dispozitiv 2 și 3)

Top