This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 62007CJ0569
Sumarul hotărârii
Sumarul hotărârii
Cauza C-569/07
HSBC Holdings plc și Vidacos Nominees Ltd
împotriva
The Commissioners of Her Majesty's Revenue & Customs
(cerere de pronunțare a unei hotărâri preliminare formulată de Special Commissioners of Income Tax, London)
„Impozite indirecte — Majorări de capital — Aplicarea unei taxe de 1,5% pe cesiunea sau pe emiterea de acțiuni într-un serviciu de compensare de operațiuni («clearance service»)”
Concluziile avocatului general P. Mengozzi prezentate la 18 martie 2009 I ‐ 9049
Hotărârea Curții (Camera a doua) din 1 octombrie 2009 I ‐ 9067
Sumarul hotărârii
Dispoziții fiscale – Armonizarea legislațiilor – Impozitarea indirectă a majorării de capital
[Directiva nr. 69/335 a Consiliului, art. 11 lit. (a)]
Articolul 11 litera (a) din Directiva 69/335 privind taxele indirecte aplicate majorării capitalului, astfel cum a fost modificată prin Directiva 85/303, trebuie interpretat în sensul că se opune aplicării unei taxe cu ocazia emiterii de acțiuni într-un serviciu de compensare.
Astfel, a permite aplicarea unui impozit sau a unei taxe pe prima achiziție a unui titlu de valoare nou emis echivalează în realitate chiar cu impozitarea emiterii acestui titlu de valoare în măsura în care aceasta face parte integrantă dintr-o operațiune globală referitoare la majorarea capitalului.
Această primă achiziționare nu poate fi considerată o „cesionare” în sensul articolului 12 alineatul (1) litera (a) din Directiva 69/335 fără a priva articolul 11 litera (a) din directiva menționată de efectul său util și fără să se pună în discuție distincția clară pe care aceste două articole o stabilesc între noțiunea de „emitere” și cea de „cesiune”. Astfel, o asemenea interpretare ar face să se poată aplica totuși un impozit sau o taxă operațiunii de emitere, care, deși implică în mod necesar o achiziționare de titluri de valoare nou emise, nu trebuie, conform articolului 11 litera (a), să fie supusă niciunui alt impozit și niciunei alte taxe decât impozitul pe capital. Prin urmare, o taxă aplicată acestei prime achiziționări nu poate intra sub incidența derogării prevăzute la articolul 12 alineatul (1) litera (a). În fond, nu se poate considera că taxa menționată se aplică, în realitate, unor cesiuni viitoare, în condițiile în care nici baza impozabilă, nici persoana impozabilă nu sunt stabilite în raport cu asemenea cesiuni viitoare, care, de altfel, sunt ipotetice.
Prin urmare, în măsura în care taxa menționată este aplicată unor titluri de valoare noi imediat după majorarea capitalului, o astfel de taxă constituie un impozit în sensul articolului 11 litera (a) din directiva menționată, a cărui aplicare este interzisă de această dispoziție.
(a se vedea punctele 32 și 34-38 și dispozitivul)