Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62007CJ0405

    Sumarul hotărârii

    Cauza C-405/07 P

    Regatul Țărilor de Jos

    împotriva

    Comisiei Comunităților Europene

    „Recurs — Articolul 95 alineatul (5) CE — Directiva 98/69/CE — Măsuri care trebuie adoptate împotriva poluării aerului prin emisiile provenind de la autovehicule — Dispoziție de drept intern derogatorie care anticipează reducerea valorii limită comunitare a emisiilor de pulberi în suspensie produse de anumite autovehicule noi cu motor Diesel — Refuz din partea Comisiei — Specificitate a problemei — Obligație de diligență și obligație de motivare”

    Concluziile avocatului general J. Kokott prezentate la 17 iulie 2008   I ‐ 8304

    Hotărârea Curții (Camera a doua) din 6 noiembrie 2008   I ‐ 8329

    Sumarul hotărârii

    1. Apropierea legislațiilor – Măsuri destinate realizării pieței unice – Introducerea de noi dispoziții de drept intern derogatorii

      [art. 95 alin. (5) CE]

    2. Mediu – Elaborarea politicii comunitare – Obligația de a lua în considerare datele științifice și tehnice disponibile

      [art. 95 alin. (5) și (6) CE și art. 174 alin. (3) CE]

    1.  Articolul 95 alineatul (5) CE impune ca introducerea dispozițiilor de drept intern derogatorii să fie întemeiată pe dovezi științifice noi referitoare la protecția mediului ambiant ori a mediului de lucru, să fie necesară din cauza unei probleme specifice statului membru respectiv, care apare după adoptarea măsurii de armonizare, și ca dispozițiile avute în vedere, precum și motivele adoptării lor să fie notificate Comisiei. Aceste condiții au un caracter cumulativ și trebuie, prin urmare, să fie toate îndeplinite, în caz contrar existând riscul ca dispozițiile de drept intern derogatorii să fie respinse de Comisie.

      Comisia dispune de o largă putere de apreciere pentru a stabili dacă respectivele condiții sunt într-adevăr respectate, ceea ce poate, eventual, să necesite evaluări tehnice complexe. Cu toate acestea, exercitarea acestei puteri nu este exclusă din sfera controlului jurisdicțional. Într-adevăr, instanța comunitară trebuie nu numai să verifice exactitatea materială a elementelor de probă invocate, credibilitatea și coerența acestora, ci și să controleze dacă aceste elemente constituie toate datele pertinente care trebuie luate în considerare pentru a aprecia o situație complexă și dacă sunt de natură să susțină concluziile care sunt desprinse din acestea.

      În plus, în cazurile în care o instituție comunitară dispune de o largă putere de apreciere, controlul respectării garanțiilor conferite de ordinea juridică comunitară în cadrul procedurilor administrative prezintă o importanță fundamentală. Printre aceste garanții figurează în special obligația instituției competente de a examina atent și imparțial toate elementele relevante ale cazului și aceea de a-și motiva decizia în mod suficient. Controlul respectării garanțiilor procedurale menționate se dovedește a fi cu atât mai important în contextul procedurii prevăzute la articolul 95 alineatul (5) CE cu cât acesteia nu i se aplică principiul contradictorialității.

      (a se vedea punctele 52-57)

    2.  Reiese din articolul 174 alineatul (3) prima liniuță CE că, în principiu, Comisia este obligată să ia în considerare, în cadrul deciziilor sale în domeniul mediului, toate datele științifice și tehnice noi disponibile. Această obligație este valabilă în special pentru procedura desfășurată în temeiul articolului 95 alineatele (5) și (6) CE, al cărei fundament este chiar luarea în considerare a datelor noi.

      (a se vedea punctul 61)

    Top