Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62007CJ0142

Sumarul hotărârii

Cauza C-142/07

Ecologistas en Acción-CODA

împotriva

Ayuntamiento de Madrid

(cerere de pronunțare a unei hotărâri preliminare formulată de Juzgado de lo Contencioso-Administrativo no 22 de Madrid)

„Directivele 85/337/CEE și 97/11/CE — Evaluarea efectelor unor proiecte asupra mediului — Lucrări de transformare și de ameliorare a șoselelor urbane — Supunere la evaluare”

Concluziile avocatului general J. Kokott prezentate la 30 aprilie 2008   I - 6100

Hotărârea Curții (Camera a treia) din 25 iulie 2008   I - 6117

Sumarul hotărârii

  1. Mediu – Evaluarea efectelor anumitor proiecte asupra mediului – Directiva 85/337

    [Directiva 85/337 a Consiliului, astfel cum a fost modificată prin Directiva 97/11, art. 2 alin. (1) și art. 4 alin. (2)]

  2. Mediu – Evaluarea efectelor anumitor proiecte asupra mediului – Directiva 85/337

    [Directiva 85/337 a Consiliului, astfel cum a fost modificată prin Directiva 97/11, art. 2 alin. (1) și anexa I punctul 7 lit. (b) și (c) și anexa II punctul 10 lit. (e) și punctul 13 prima liniuță]

  1.  Deși, în mod similar articolului 4 alineatul (2) din Directiva 85/337 privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice și private asupra mediului, aceeași dispoziție din această directivă, astfel cum a fost modificată prin Directiva 97/11, conferă statelor membre o marjă de apreciere pentru a stabili dacă un proiect care se încadrează în anumite categorii enumerate în anexa II la această din urmă directivă trebuie supus unei evaluări a efectelor sale asupra mediului, această marjă este limitată de obligația, prevăzută la articolul 2 alineatul (1) din directiva modificată menționată, ca proiectele care ar putea avea efecte importante asupra mediului, în temeiul, inter alia, al naturii, al dimensiunii sau al localizării lor, să constituie obiectul unui studiu de impact. În cadrul exercitării marjei lor de apreciere, statele membre trebuie să țină seama de fiecare dintre aceste criterii pentru a stabili dacă proiectele pot avea efecte asupra mediului.

    În această privință, în același mod precum Directiva 85/337, directiva modificată vizează o apreciere globală a efectelor proiectelor sau ale modificării acestora asupra mediului. A nu lua în considerare, pentru evaluarea efectelor unui proiect sau ale modificării acestuia asupra mediului, decât efectele directe ale lucrărilor prevăzute, fără a ține cont de efectele care ar putea fi provocate asupra mediului de utilizarea și de exploatarea instalațiilor rezultate din aceste lucrări, ar fi simplist și contrar acestei abordări.

    (a se vedea punctele 38 și 39)

  2.  Directiva 85/337 privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice și private asupra mediului, astfel cum a fost modificată prin Directiva 97/11, trebuie interpretată în sensul că prevede evaluarea efectelor asupra mediului ale proiectelor de transformare și de ameliorare a șoselelor urbane fie când este vorba despre proiecte vizate la punctul 7 litera (b) sau (c) din anexa II la această directivă, fie când este vorba despre proiecte vizate la punctul 10 litera (e) sau la punctul 13 prima liniuță din anexa II la directiva menționată, care ar putea avea efecte importante asupra mediului în temeiul naturii, al dimensiunii sau al localizării lor și, dacă este cazul, ținându-se cont de interacțiunea acestora cu alte proiecte.

    Astfel, întrucât domeniul de aplicare al Directivei 85/337 și cel al directivei modificate sunt foarte ample, în consecință, ar fi contrară obiectului însuși al directivei modificate excluderea din domeniul său de aplicare a oricărui proiect privind o șosea urbană pentru singurul motiv că această directivă nu menționează expres, între proiectele enumerate în anexele I și II, proiectele privind acest tip de șosea. În plus, noțiunile cuprinse în anexele menționate sunt noțiuni de drept comunitar care trebuie interpretate autonom și nu este exclus ca tipurile de șosele menționate în anexele respective să fie situate atât în cadrul unei aglomerări, cât și în afara acesteia.

    Pe de altă parte, faptul că punctul 7 literele (b) și (c) din anexa I la directiva modificată vizează proiecte care au ca obiect „construirea” unor tipuri de șosele care sunt menționate nu înseamnă că unele proiecte privind transformarea și ameliorarea unei șosele existente sunt excluse din domeniul de aplicare al directivei modificate. Astfel, un proiect privind transformarea unei șosele, care, prin amploarea și prin modalitățile sale, ar fi echivalent cu o construcție, poate fi considerat că are ca obiect o construcție în sensul anexei menționate.

    În sfârșit, obiectivul directivei modificate menționate nu poate fi deturnat prin divizarea unui proiect, iar neluarea în considerare a efectului cumulativ al mai multor proiecte nu trebuie să aibă ca rezultat practic sustragerea acestora în totalitate de la obligația de evaluare, deși, privite în ansamblu, acestea ar putea avea efecte importante asupra mediului în sensul articolului 2 alineatul (1) din această directivă.

    (a se vedea punctele 28, 29, 36, 44 și 46 și dispozitivul)

Top