Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62004TJ0264

    Sumarul hotărârii

    Keywords
    Summary

    Keywords

    1. Acte ale instituțiilor – Motivare – Obligație – Domeniu de aplicare

    (art. 253 CE; Regulamentul nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului)

    2. Comunitățile Europene – Instituții – Dreptul de acces public la documente – Regulamentul nr. 1049/2001

    (Regulamentul nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului, art. 4)

    3. Comunitățile Europene – Instituții – Dreptul de acces public la documente – Regulamentul nr. 1049/2001

    [Regulamentul nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului, art. 4 alin. (1) lit. (a)]

    4. Comunitățile Europene – Instituții – Dreptul de acces public la documente – Regulamentul nr. 1049/2001

    [Regulamentul nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului, art. 4 alin. (1)]

    5. Comunitățile Europene – Instituții – Dreptul de acces public la documente – Regulamentul nr. 1049/2001

    [Regulamentul nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului, art. 4 alin. (6)]

    6. Comunitățile Europene – Instituții – Dreptul de acces public la documente – Regulamentul nr. 1049/2001

    (Regulamentul nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului)

    7. Comunitățile Europene – Instituții – Dreptul de acces public la documente – Regulamentul nr. 1049/2001

    (Regulamentul nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului)

    Summary

    1. Obligația unei instituții de a‑și motiva decizia prin care respinge acordarea accesului la un document are ca scop, pe de o parte, să acorde celui interesat o indicație suficientă pentru a afla dacă decizia este bine fundamentată sau este, eventual, afectată de un viciu ce permite contestarea validității sale și, pe de altă parte, să permită instanței comunitare să exercite controlul de legalitate asupra deciziei. Amploarea acestei obligații depinde de natura actului respectiv și de contextul adoptării sale.

    (a se vedea punctul 36)

    2. Accesul public la documentele instituțiilor constituie principiul, iar refuzul accesului excepția de la acest principiu. Ca urmare, cazurile de respingere a cererilor de acces prevăzute la articolul 4 din Regulamentul nr. 1049/2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei trebuie să fie interpretate și aplicate în mod restrictiv, pentru a nu se aduce atingere aplicării principiului. Mai mult, o instituție este obligată să examineze, pentru fiecare document la care se solicită accesul, dacă, ținând seama de informațiile de care dispune instituția respectivă, divulgarea documentului este în mod real susceptibilă să aducă atingere vreunuia dintre aspectele interesului public protejat prin excepțiile ce permit refuzul accesului. Pentru ca aceste excepții să fie aplicabile, riscul de a aduce o atingere interesului public trebuie să fie așadar suficient de previzibil, iar nu pur ipotetic.

    (a se vedea punctul 39)

    3. Instituțiile dispun de o mare putere de apreciere când examinează dacă accesul la un document poate aduce atingere interesului public protejat prin articolul 4 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul nr. 1049/2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei și, prin urmare, controlul exercitat de către Tribunal asupra legalității deciziilor instituțiilor prin care se refuză accesul la documente în temeiul excepțiilor obligatorii referitoare la interesul public trebuie să se limiteze la verificarea respectării regulilor de procedură și de motivare, a exactității materiale a faptelor, precum și la absența unei erori vădite în aprecierea faptelor sau a unui abuz de putere.

    (a se vedea punctul 40)

    4. Excepțiile prevăzute la articolul 4 alineatul (1) din Regulamentul nr. 1049/2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei sunt redactate în termeni imperativi și, ca atare, instituțiile sunt obligate să refuze accesul la documentele care fac obiectul acestor excepții obligatorii atunci când se face dovada existenței circumstanțelor avute în vedere de aceste excepții. Acestea se deosebesc așadar de excepțiile privind interesul instituțiilor de păstrare a secretului deliberărilor lor, prevăzute la articolul 4 alineatul (3) din Regulamentul nr. 1049/2001, pentru aplicarea cărora instituțiile dispun de o putere de apreciere ce le permite să pună în balanță, pe de o parte, interesul lor de păstrare a secretului deliberărilor proprii și, pe de altă parte, interesul cetățeanului de a obține acces la documente.

    (a se vedea punctul 44)

    5. Din chiar formularea articolului 4 alineatul (6) din Regulamentul nr. 1049/2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei rezultă că o instituție este obligată să examineze dacă poate fi acordat un acces parțial la documentele avute în vedere într‑o cerere de acces, limitând un eventual refuz doar la datele care fac obiectul excepțiilor amintite. Instituția trebuie să acorde un asemenea acces parțial dacă scopul urmărit de către instituție, atunci când respinge cererea de acces la document, poate fi îndeplinit în cazul în care aceasta se limitează la ștergerea pasajelor ce ar putea să aducă atingere interesului public protejat.

    (a se vedea punctul 50)

    6. Ar fi contrar cerinței de transparență pe care se fundamentează Regulamentul nr. 1049/2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei ca instituțiile să se prevaleze de inexistența unui document pentru a se sustrage aplicării acestui regulament. Exercitarea efectivă a dreptului de acces la documente presupune ca instituțiile în cauză să elaboreze și să păstreze, în măsura posibilului și într‑un mod nearbitrar și previzibil, documentația referitoare la activitățile desfășurate.

    Nu se va putea considera că, prin neredactarea niciunui proces‑verbal referitor la un punct de pe ordinea de zi a reuniunii unuia dintre comitetele sale, luând în considerare caracterul pur informativ al acestui punct și absența măsurilor specifice de punere în aplicare, Consiliul a acționat în mod arbitrar sau imprevizibil. Ca urmare, nu se poate trage concluzia că, invocând inexistența unui asemenea proces‑verbal, Consiliul a încălcat dreptul reclamantei de acces la documente, astfel cum este acesta prevăzut de Regulamentul nr. 1049/2001.

    (a se vedea punctele 61-63)

    7. În vederea aplicării Regulamentului nr. 1049/2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei trebuie să se facă distincție între noțiunea de document și cea de informație. Dreptul de acces public la un document al instituțiilor nu are în vedere decât documente, iar nu și informații, interpretate în sens general, și nu implică obligația instituțiilor de a răspunde oricărei solicitări de informații provenite din partea unui particular.

    (a se vedea punctele 75 și 76)

    Top