EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012D0735

Acordul comercial al UE cu Columbia, Peru și Ecuador

Acordul comercial al UE cu Columbia, Peru și Ecuador

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Decizia 2012/735/UE privind semnarea Acordului comercial între UE și statele membre ale UE și Columbia și Peru

Acordul comercial între UE și statele membre ale acesteia și Columbia și Peru

Decizia (UE) 2016/2369 privind semnarea și aplicarea provizorie a Protocolului de aderare la Acordul comercial între UE și statele membre ale UE și Columbia și Peru, pentru a se ține seama de aderarea Ecuadorului

Protocolul de aderare la Acordul comercial între UE și statele membre ale UE și Columbia și Peru, pentru a se ține seama de aderarea Ecuadorului

CARE ESTE ROLUL ACESTOR DECIZII ȘI AL ACESTUI ACORD COMERCIAL?

  • Decizia 2012/735/EU aprobă, în numele UE, acordul comercial (AC) dintre Uniunea Europeană (UE) și statele membre ale UE, pe de o parte, și Columbia și Peru, pe de altă parte.
  • Obiectivul AC dintre UE și Columbia și Peru este de a deschide piețele de ambele părți și de a spori stabilitatea relației comerciale dintre parteneri. Acesta prevede o liberalizare progresivă și reciprocă, printr-o zonă de liber schimb ambițioasă și echilibrată.
  • Decizia (UE) 2016/2369 adoptă Protocolul de aderare a Ecuadorului la AC, care conține toate normele relevante pentru a ține seama de aderarea Ecuadorului.
  • Obiectivul general al AC este de a intensifica relațiile comerciale și investițiile între cele două regiuni, integrând lanțurile valorice* de producție și ajutând întreprinderile locale să se dezvolte pe piața lor regională astfel încât să poată concura în plan internațional.

ASPECTE-CHEIE

Beneficiile Acordului comercial pentru parteneri

  • Principalul beneficiu al AC este că ar trebui să le ofere întreprinderilor condiții stabile și previzibile, care să le permită să realizeze cu încredere tranzacții comerciale și investiții. Acordul comercial creează oportunități semnificative pentru întreprinderi și consumatori de ambele părți.
  • Alte beneficii potențiale:
    • piețe deschise pentru bunuri, servicii, achiziții publice și investiții;
    • economii de 500 de milioane de euro pe an în ceea ce privește taxele de import (taxe percepute pe importuri de către autoritățile vamale pe baza valorii bunurilor sau alte criterii, precum greutatea acestora) la sfârșitul unei perioade de tranziție;
    • condiții mai bune pentru comerț, asigurate prin facilitarea procedurilor (precum regulile de origine, condițiile sanitare și privind sănătatea plantelor și procedurile vamale), stimularea competiției, îmbunătățirea transparenței și asigurarea protecției drepturilor de proprietate intelectuală;
    • un mediu de afaceri transparent, care face mai ușoară viața întreprinderilor și a persoanelor fizice;
    • o nouă cooperare în domeniul competiției, inovării, modernizării producției, facilitării comerțului și schimbului de tehnologii.
  • De asemenea, AC vizează să încurajeze integrarea regională în rândul țărilor andine. În acest context, în iulie 2014 s-au încheiat negocierile pentru aderarea Ecuadorului la AC, fapt ce a dus la aderarea acestei țări în ianuarie 2017.
  • Bolivia, membră a Comunității Andine, are și ea posibilitatea de a solicita aderarea la AC.

Drepturile omului și dezvoltarea durabilă

AC identifică respectarea drepturilor omului și a statului de drept ca elemente esențiale. De asemenea, AC include elemente menite să promoveze dezvoltarea durabilă prin punerea în aplicare a convențiilor internaționale privind drepturile lucrătorilor și protecția mediului înconjurător. Grupurile cetățenilor sunt implicate în controlul acestor angajamente.

Implementarea AC

  • În Peru, AC reprezintă o oportunitate importantă pentru exporturile de produse agricole și piscicole (o treime din totalul exporturilor țării în UE). Uniunea Europeană este cel mai mare investitor în Peru cu precădere în comunicații, industriile extractive, sectorul bancar și financiar.
  • În Columbia, AC îi permite țării să își diversifice exporturile în UE, nu doar în ceea ce privește produsele agricole și piscicole, ci și în ceea ce privește produsele industriale columbiene. UE este cel mai mare investitor în Columbia, implicându-se în principal în sectorul agricol, al combustibililor și al mineritului.
  • Potrivit celui de Al cincilea „raport anual privind punerea în aplicare a acordului comercial dintre UE și Columbia/Ecuador/Peru”, rezultatele AC se mențin pozitive. Acesta are un efect stabilizator asupra comerțului, în pofida scăderii prețurilor mărfurilor, și continuă să promoveze diversificarea comerțului. AC a deschis sectoare pentru investiții ale UE și a sporit securitatea juridică pentru investitori în raport cu o anulare viitoare a politicilor. De asemenea, acordul a încurajat microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii să se angajeze în relații comerciale bilaterale între părți; acest fapt se datorează în principal preferințelor tarifare și funcționării eficiente a serviciilor vamale. Exporturile agricole reprezintă acum aproape jumătate din totalul exporturilor către UE. Acordul a influențat pozitiv sectoarele care tranzacționează cu UE în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, bunăstarea, reducerea sărăciei și a activității subterane. Cu toate acestea, punerea deplină în aplicare a acordului rămâne o prioritate, pentru a le aduce și alte beneficii întreprinderilor și consumatorilor vizați. Încă mai trebuie să se lucreze la aspectele sanitare și fitosanitare în ceea ce privește procedurile armonizate (certificate și prelistare) și chestiunile care țin de comerț și de dezvoltarea durabilă, în special mediul înconjurător, drepturile omului și drepturile lucrătorilor.

DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE

  • AC cu Peru se aplică provizoriu de la 1 martie 2013, iar AC cu Columbia, de la 1 august 2013. Intrarea deplină în vigoare este în curs de ratificare de către statele membre.
  • AC cu Ecuador se aplică provizoriu de la 1 ianuarie 2017. Intrarea deplină în vigoare este în curs de ratificare de către statele membre.
  • Decizia 2012/735/UE se aplică de la 31 mai 2012.
  • Decizia 2016/2369/UE se aplică de la 11 noiembrie 2016.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Lanț valoric: un set de activități de afaceri care creează valoare pentru clienții unei firme. La fiecare punct al lanțului de activități, produsul câștigă o anumită valoare datorită unei contribuții sau proces adăugat.

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Decizia 2012/735/UE a Consiliului din 31 mai 2012 privind semnarea, în numele Uniunii, și aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului comercial între Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Columbia și Peru, pe de altă parte (JO L 354, 21.12.2012, pp. 1-2)

Acord comercial între Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Columbia și Peru, pe de altă parte (JO L 354, 21.12.2012, pp. 3-2607)

Modificările succesive aduse acordului au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Decizia (UE) 2016/2369 a Consiliului din 11 noiembrie 2016 privind semnarea, în numele Uniunii, și aplicarea provizorie a Protocolului de aderare la Acordul comercial dintre Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Columbia și Peru, pe de altă parte, pentru a se ține seama de aderarea Ecuadorului (JO L 356, 24.12.2016, pp. 1-2)

Protocol de aderare la Acordul comercial dintre Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Columbia și Peru, pe de altă parte, pentru a se ține seama de aderarea Ecuadorului (JO L 356, 24.12.2016, pp. 3-1456)

DOCUMENTE CONEXE

Raport al Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor privind punerea în aplicare a acordurilor de liber schimb – 1 ianuarie 2018-31 decembrie 2018 [COM(2019) 455 final, 14.10.2019]

Document de lucru al serviciilor Comisiei – Rapoarte individuale și fișe informative privind punerea în aplicare a acordurilor de liber schimb ale UE – care însoțește documentul „Raport al Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor privind punerea în aplicare a acordurilor de liber schimb – 1 ianuarie 2018-31 decembrie 2018” [SWD(2019) 370 final, 14.10.2019]

Notificare referitoare la aplicarea cu titlu provizoriu între Uniunea Europeană și Republica Ecuador a Protocolului de aderare la Acordul comercial între Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Columbia și Peru, pe de altă parte, pentru a ține seama de aderarea Ecuadorului (JO L 358, 29.12.2016, p. 1)

Notificare privind aplicarea provizorie între Uniunea Europeană și Columbia a Acordului comercial între Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Columbia și Peru, pe de altă parte (JO L 201, 26.7.2013, p. 7)

Notificare privind aplicarea provizorie între Uniunea Europeană și Peru a Acordului comercial între Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Columbia și Peru, pe de altă parte (JO L 56, 28.2.2013, p. 1)

Data ultimei actualizări: 30.06.2021

Sus