EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003R0693

Documentul de facilitare a tranzitului (FTD) și documentul de facilitare a tranzitului feroviar (FRTD)

Documentul de facilitare a tranzitului (FTD) și documentul de facilitare a tranzitului feroviar (FRTD)

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 693/2003 de stabilire a unui document de facilitare a tranzitului, a unui document de facilitare a tranzitului feroviar și de modificare a Instrucțiunilor consulare comune și a Manualului comun

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Acesta urmărește crearea unui document de facilitare a tranzitului (FTD)* și a unui document de facilitare a tranzitului feroviar (FRTD)* pentru tranzitul specific și direct pe țară al resortisanților din țările din afara UE care trebuie să străbată neapărat teritoriul uneia sau mai multor țări UE pentru a călători între două părți ale propriei țări care nu sunt învecinate geografic.

ASPECTE-CHEIE

Domeniul de aplicare și valabilitatea

  • FTD și FRTD au aceeași valoare ca și vizele de tranzit și sunt valabile pe teritoriul țării UE emitente.
  • FTD este valabil pe o perioadă maximă de până la trei ani, iar tranzitul efectuat în baza unui FTD nu trebuie să depășească 24 de ore.
  • FRTD este valabil pe o perioadă maximă de până la trei luni, iar tranzitul efectuat în baza unui FRTD nu trebuie să depășească șase ore.
  • FTD/FRTD nu se aplică pe un document de călătorie expirat sau a cărui perioadă de valabilitate este mai scurtă decât cea a FTD/FRTD-ului.

Condițiile și procedura de eliberare

  • Pentru a obține un FTD/FRTD, solicitanții trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
    • să dețină un document valabil prin care aceștia sunt autorizați să traverseze frontierele externe;
    • să nu fie persoane pentru care a fost emis un ordin prin care li se refuză intrarea;
    • să nu fie considerate o amenințare pentru ordinea publică sau pentru relațiile internaționale ale oricăreia dintre țările UE;
    • pentru FTD, să aibă motive valabile pentru a efectua deplasări frecvente între cele două părți ale teritoriului țării sale.
  • Cererea de obținere a unui FTD/FRTD este făcută autorităților consulare ale unei țări a UE. Solicitanții trebuie să prezinte documentație care demonstrează necesitatea efectuării de deplasări frecvente, precum documente privind relațiile de familie sau motive sociale, economice ori de altă natură.
  • Taxa pentru costurile administrative implicate de procesarea cererii pentru obținerea unui FTD este de 5 euro.
  • FRTD se eliberează gratuit.

Eliberarea și refuzul documentului

  • FTD și FRTD se eliberează de birourile consulare ale țării UE și nu se pot elibera la frontieră.
  • Procedurile și calea de atac în cazul în care serviciul consular dintr-o țară a UE refuză examinarea unei cereri de obținere a FTD/FRTD sau eliberarea acestuia sunt guvernate de legislația internă a respectivei țării a UE.
  • În cazul în care este refuzată eliberarea unui FTD/FRTD și legislația internă solicită motivarea acestui refuz, motivul trebuie comunicat solicitantului.
  • În caz de utilizare abuzivă a FTD/FRTD, titularului acestuia i se aplică penalități. Sancțiunile trebuie să fie eficiente, proporționate și cu efect de descurajare și să includă posibilitatea anulării sau revocării FTD/FRTD.

Decizii de emitere a FTD/FRTD

  • Țările UE care decid să elibereze FTD și FRTD trebuie să comunice această decizie Consiliului și Comisiei Europene, iar aceasta din urmă o va publica în Jurnalul Oficial (JO).
  • În cazul în care țările UE decid să nu mai elibereze FTD și FRTD, acestea trebuie să comunice decizia lor Consiliului și Comisiei, iar aceasta din urmă o va publica în JO.
  • Comisia va raporta Parlamentului European și Consiliului cu privire la funcționarea sistemului FTD/FRTD în cel mult trei ani de la intrarea în vigoare a primei decizii a unei țări a UE de a elibera FTD/FRTD.

Formate uniforme

FTD și FRTD se stabilesc sub forma unui model uniform (autocolant) și au aceeași valoare ca și vizele de tranzit. Ele sunt conforme cu specificațiile din anexele I și II la Regulamentul (CE) nr. 694/2003, adoptat în același timp cu Regulamentul (CE) nr. 693/2003.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 18 aprilie 2003.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Document de facilitare a tranzitului (FTD): o autorizație specifică ce permite facilitarea tranzitului, ce poate fi eliberată de țările UE pentru intrări multiple cu orice mijloc de transport terestru. FTD trebuie eliberate sub forma unor formate uniforme în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 694/2003.
Document de facilitare a tranzitului feroviar (FRTD): o autorizație specifică ce permite facilitarea tranzitului, ce poate fi eliberată de țările UE pentru o singură intrare și întoarcere cu trenul. FRTD trebuie eliberate sub forma unor formate uniforme în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 694/2003.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (CE) nr. 693/2003 al Consiliului din 14 aprilie 2003 de stabilire a unui document de facilitare a tranzitului (FTD), a unui document de facilitare a tranzitului feroviar (FRTD) și de modificare a Instrucțiunilor consulare comune și a Manualului comun (JO L 99, 17.4.2003, pp. 8-14)

DOCUMENT CONEX

Regulamentul (CE) nr. 694/2003 al Consiliului din 14 aprilie 2003 privind modele uniforme pentru documentul de facilitare a tranzitului (FTD) și documentul de facilitare a tranzitului feroviar (FRTD) prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 693/2003 (JO L 99, 17.4.2003, pp. 15-21)

Data ultimei actualizări: 07.01.2020

Sus