Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31976L0211

    Produse preambalate – modul de umplere și etichetare a ambalajului

    Produse preambalate – modul de umplere și etichetare a ambalajului

     

    SINTEZĂ PRIVIND:

    Directiva 76/211/CEE privind preambalarea, în funcție de masă sau volum, a anumitor produse preambalate

    CARE ESTE ROLUL DIRECTIVEI?

    Acesta introduce o legislație uniformă în toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) care stabilește condițiile de umplere a produselor preambalate* marcate cu ℮. Aceasta are urmărește să garanteze că cantitatea afișată pe recipientul unui produs preambalat* este corectă și că este etichetată în mod corespunzător.

    ASPECTE-CHEIE

    Directiva a fost modificată de-a lungul anilor, iar prezenta sinteză reflectă conținutul acesteia în forma sa actuală.

    Domeniul de aplicare

    Directiva se referă la preambalatele care conțin produse vândute individual la o greutate constantă sau un volum constant, ales în prealabil de către ambalator, care nu este mai mic de 5 grame sau 5 mililitri și nu mai mare de 10 kilograme sau 10 litri.

    Marcajul ℮

    • Directiva stabilește condițiile pentru ca produsul preambalat să poarte un marcaj ℮. Marcajul ℮ plasat alături de cantitatea nominală*, confirmă conformitatea cu normele UE privind indicarea volumului sau a greutății și cu metodele de măsurare pe care trebuie să le utilizeze vânzătorii de produse preambalate. Deși marcajul ℮ nu este obligatoriu, aplicarea acestuia pe un produs înseamnă că produsul poate fi vândut în toate statele membre fără a fi necesară verificarea conformității cu cerințele naționale individuale.
    • Pentru a se asigura că cantitatea afișată este corectă, ambalajele marcate cu ℮ trebuie să îndeplinească următoarele cerințe.
      • Cantitatea medie de produs din ambalajele care provin din același lot trebuie să fie egală sau mai mare decât cantitatea menționată pe ambalaj.
      • Cantitatea nominală se referă doar la produs. Aceasta nu include ambalajul sau orice alte materiale utilizate pentru a proteja, manipula sau conserva produsul, sau care servesc drept ajutor în timpul utilizării acestuia.
      • Doar o proporție foarte limitată de produse preambalate din același lot poate avea o cantitate de produs mai mică decât cea indicată pe ambalaj, cunoscută sub numele de „eroare negativă tolerată”. Punctul 2.4 din anexa 1 la directivă prezintă acest aspect în detaliu.
    • Prin aplicarea marcajului ℮ pe produs, ambalatorul sau importatorul certifică faptul că preambalatele îndeplinesc cerințele prezentei directive în ceea ce privește calitatea și controalele metrologice (mai multe detalii în anexa I, secțiunea 5 și în anexa II la directivă).
    • Litera „℮” trebuie să fie plasată în același câmp vizual ca și indicarea masei nominale sau a volumului nominal și trebuie să aibă o înălțime minimă de 3 milimetri.

    Indicarea masei sau a volumului

    • Eticheta trebuie să indice volumul în cazul produselor lichide și masa în cazul celorlalte produse.
    • De asemenea, eticheta produsului preambalat trebuie să prezinte indicații privind masa și volumul folosite în practicile comerciale; sau să fie conformă cu normele interne în vigoare în țara de destinație, dacă aceste indicații diferă de la un stat membru la altul.
    • Statele membre nu pot interzice sau restricționa introducerea pe piață a ambalajelor care respectă cerințele directivei privind indicarea volumului sau a masei și a metodelor metrologice utilizate, precum și dacă poartă marcajul ℮.

    Acte delegate

    Regulamentul (UE) 2019/1243 de modificare împuternicește Comisia Europeană să adopte acte delegate pentru a adapta Directiva 76/211/CEE la progresul tehnic.

    DE CÂND SE APLICĂ NORMELE?

    • Directiva 76/211/CEE a trebuit să fie transpusă în legislația națională până la 22 iulie 1977.
    • În Belgia și Irlanda, a trebuit să fie transpusă în legislația națională până la 31 decembrie 1979.

    CONTEXT

    Pentru informații suplimentare, consultați:

    TERMENI-CHEIE

    Preambalat. Combinația dintre un produs și ambalajul individual în care acesta este preambalat.
    Produs preambalat. Un produs este preambalat atunci când este pus într-un ambalaj de indiferent ce natură, fără ca achizitorul să fie prezent și cantitatea produsului conținut în ambalaj are o valoare prestabilită și nu poate fi schimbată fără ca ambalajul să fie deschis sau supus unei modificări perceptibile.
    Cantitate nominală. Cantitatea nominală (masa nominală sau volumul nominal) a conținutului unui preambalat reprezintă masa sau volumul indicat pe preambalat, cu alte cuvinte cantitatea de produs pe care este destinată s-o conțină preambalatul.

    DOCUMENTUL PRINCIPAL

    Directiva 76/211/CEE a Consiliului din 20 ianuarie 1976 privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la preambalarea, în funcție de masă sau volum, a anumitor produse preambalate (JO L 46, 21.2.1976, pp. 1-11)

    Modificările succesive aduse Directivei 76/211/CEE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

    DOCUMENTE CONEXE

    Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei (JO L 304, 22.11.2011, pp. 18-63)

    A se vedea versiunea consolidată.

    Regulamentul (CE) nr. 1830/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 septembrie 2003 privind trasabilitatea și etichetarea organismelor modificate genetic și trasabilitatea produselor destinate alimentației umane sau animale, produse din organisme modificate genetic, și de modificare a Directivei 2001/18/CE (JO L 268, 18.10.2003, pp. 24-28)

    A se vedea versiunea consolidată.

    Data ultimei actualizări: 10.05.2022

    Sus