EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Organizația Interguvernamentală pentru Transporturile Internaționale Feroviare (OTIF)

Organizația Interguvernamentală pentru Transporturile Internaționale Feroviare (OTIF)

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Decizia 2013/103/UE privind semnarea și încheierea acordului privind aderarea UE la Convenția privind transporturile internaționale feroviare (COTIF), astfel cum a fost modificată prin Protocolul de la Vilnius din 1999

Acord privind aderarea UE la Convenția privind transporturile internaționale feroviare (COTIF), astfel cum a fost modificată prin Protocolul de la Vilnius din 1999

CARE ESTE ROLUL ACESTUI ACORD ȘI AL ACESTEI DECIZII?

Decizia încheie, în numele UE, acordul de aderare la Convenția privind transporturile internaționale feroviare (COTIF), astfel cum a fost modificată prin Protocolul de la Vilnius din 1999.

Decizia conferă UE competența exclusivă de a legifera asupra diferitelor aspecte ale transportului feroviar care fac obiectul COTIF.

ASPECTE-CHEIE

Organizația Interguvernamentală pentru Transporturile Internaționale Feroviare (OTIF) a fost înființată la 1 mai 1985 în urma Convenției din 1980 privind transporturile internaționale feroviare (COTIF 1980). COTIF 1980 a fost modificată ulterior prin Protocolul de la Vilnius din 3 iunie 1999 (acum COTIF 1999).

Convenția privind transporturile internaționale feroviare (COTIF) este textul de bază al OTIF. Aceasta guvernează funcționarea organizației, precum și obiectivele, atribuțiile, relațiile cu țările membre și activitățile sale în general.

Scopul OTIF este de a promova, îmbunătăți și facilita traficul feroviar internațional, în special prin:

  • stabilirea și dezvoltarea unor sisteme de drept unitar în ceea ce privește:
    • transportul internațional de pasageri și mărfuri în traficul feroviar internațional;
    • utilizarea vagoanelor ca mijloace de transport în traficul feroviar internațional;
    • utilizarea infrastructurii în traficul feroviar internațional;
    • transportul de mărfuri periculoase în traficul feroviar internațional;
  • contribuind la eliminarea anumitor obstacole în calea trecerii frontierelor în traficul feroviar internațional;
  • contribuind la interoperabilitatea și armonizarea tehnică în sectorul feroviar;
  • stabilirea unei proceduri uniforme pentru admiterea tehnică a materialului feroviar destinat traficului internațional;
  • monitorizarea aplicării tuturor regulilor și recomandărilor stabilite de OTIF.

În conformitate cu articolul 3 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, UE are competența exclusivă de a legifera cu privire la diferite aspecte ale transportului feroviar care intră sub incidența COTIF. Prin urmare, aderarea UE la COTIF este esențială pentru a permite UE să-și exercite competența în relațiile internaționale în domeniul feroviar, în cazul în care această competență internă a fost stabilită. Din acest motiv, țările UE care se întrunesc în cadrul Consiliului sunt de acord cu o poziție a UE înainte de participarea UE la reuniunile COTIF. Aderarea UE la COTIF garantează, de asemenea, securitatea juridică pentru ceilalți membri OTIF care intră în relații feroviare cu țările UE, deoarece aceștia din urmă nu mai pot beneficia de drepturi sau nu își mai pot asuma obligații în mod individual față de țările din afara UE în chestiuni în care UE este competentă în ansamblu.

Aderarea UE la COTIF facilitează dezvoltarea unui sistem juridic uniform aplicabil transportului feroviar internațional de călători și mărfuri în țările membre ale OTIF. Aderarea nu este doar o obligație legală pentru UE, aceasta este, de asemenea, și în interesul promovării transportului feroviar la nivel mondial.

Sediul OTIF se află în Berna, Elveția, iar funcționarea organizației este asigurată de:

În prezent, OTIF are 49 de țări membre din Europa, Orientul Mijlociu, Asia și Africa de Nord și o țară membră asociată (Iordania).

DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE

Acordul a intrat în vigoare la 1 iulie 2011, iar UE a aderat la această convenție, drept o organizație regională de integrare economică.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Decizia 2013/103/UE a Consiliului din 16 iunie 2011 privind semnarea și încheierea Acordului între Uniunea Europeană și Organizația Interguvernamentală pentru Transporturile Internaționale Feroviare privind aderarea Uniunii Europene la Convenția privind transporturile internaționale feroviare (COTIF) din 9 mai 1980, astfel cum a fost modificată prin Protocolul de la Vilnius din 3 iunie 1999 (JO L 51, 23.2.2013, pp. 1-7)

Acord între Uniunea Europeană și Organizația Interguvernamentală pentru Transporturile Internaționale Feroviare privind aderarea Uniunii Europene la Convenția privind transporturile internaționale feroviare (COTIF) din 9 mai 1980, astfel cum a fost modificată prin Protocolul de la Vilnius din 3 iunie 1999 (JO L 51, 23.2.2013, pp. 8-10)

DOCUMENTE CONEXE

Decizia (UE) 2018/768 a Consiliului din 22 mai 2018 de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, în cadrul celei de a 55-a sesiuni a Comitetului de experți în domeniul transportului mărfurilor periculoase instituit de Organizația Interguvernamentală pentru Transporturile Internaționale Feroviare (OTIF), cu privire la anumite modificări la apendicele C la Convenția privind transporturile internaționale feroviare (JO L 129, 25.5.2018, pp. 77-79)

Decizia (UE) 2018/319 a Consiliului din 27 februarie 2018 de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul celei de a 26-a sesiune a Comitetului de revizuire al Organizației Interguvernamentale pentru Transportul Feroviar Internațional cu privire la anumite modificări ale Convenției privind Transportul feroviar și anexele la acesta (JO L 62, 5.3.2018, pp. 10-17)

Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene - Partea întâi - Principiile - Titlul I - Categorii și domenii de competențe ale Uniunii - Articolul 3 (JO C 202, 7.6.2016, p. 51)

Decizia (UE) 2016/833 a Consiliului din 17 mai 2016 de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, în cadrul celei de a 54-a sesiuni a Comitetului de experți în domeniul transportului de mărfurilor periculoase instituit de Organizația Interguvernamentală pentru Transporturile Internaționale Feroviare (OTIF), cu privire la anumite modificări la apendicele C la Convenția privind transporturile internaționale feroviare (JO L 140, 27.5.2016, pp. 12-14)

Poziția (UE) nr. 13/2015 a Consiliului în primă lectură în vederea adoptării unei directive a Parlamentului European și a Consiliului privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 și a Directivei 2011/83/UE ale Parlamentului European și Consiliului și de abrogare a Directivei 90/314/CEE a Consiliului Adoptată de Consiliu la 18 septembrie 2015 (JO C 360, 30.10.2015, p. 1-36)

Decizia (UE) 2015/1734 a Consiliului din 18 septembrie 2015 de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene la cea de-a 12-a Adunare generală a Organizației Interguvernamentale pentru Transporturile Feroviare Internaționale (OTIF) în legătură cu anumite amendamente la Convenția privind transporturile internaționale feroviare (COTIF) și la apendicele acesteia (JO L 252, 29.9.2015, pp. 43-48)

Informații referitoare la intrarea în vigoare a Acordului dintre Uniunea Europeană și Organizația Interguvernamentală pentru Transporturile Internaționale Feroviare privind aderarea Uniunii Europene la Convenția privind transporturile internaționale feroviare (COTIF) din 9 mai 1980, astfel cum a fost modificată prin Protocolul de la Vilnius din 3 iunie 1999 (JO L 183, 13.7.2011, p. 1)

Data ultimei actualizări: 19.12.2018

Top