EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Acordul de liber schimb UE-Coreea de Sud

Acordul de liber schimb UE-Coreea de Sud

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Acordul de liber schimb dintre UE și statele membre ale UE pe de o parte, și Republica Coreea, pe de altă parte

Decizia 2011/265/UE – semnarea și aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului de liber schimb dintre UE și statele membre ale UE, pe de o parte, și Republica Coreea, pe de altă parte

Decizia (UE) 2015/2169 – încheierea Acordului de liber schimb dintre UE și statele membre ale UE, pe de o parte, și Republica Coreea, pe de altă parte

CARE ESTE ROLUL ACESTUI ACORD ȘI AL ACESTOR DECIZII?

  • Acordul instituie o zonă de liber schimb între Uniunea Europeană (UE) și statele membre, pe de o parte, și Coreea de Sud, pe de altă parte. În cadrul Acordului de liber schimb (ALS), partenerii își propun să elimine sau să reducă progresiv taxele și contingentele de import pentru importurile și exporturile de bunuri industriale și pentru produsele agricole și pescărești.
  • ALS introduce, de asemenea, o liberalizare progresivă a schimburilor comerciale dintre parteneri, și facilitează comerțul într-un număr de alte domenii.
  • Deciziile marchează semnarea, în numele UE, a ALS cu Coreea de Sud (Decizia 2011/265/UE) și, respectiv, încheierea acestuia [Decizia (UE) 2015/2169].

ASPECTE-CHEIE

Obiective

Principalele obiective ale ALS sunt:

  • eliminarea taxelor pentru exportatorii UE de produse industriale și agricole;
  • îmbunătățirea accesului pe piață pentru furnizorii de servicii din UE;
  • eliminarea barierelor netarifare (mai precis, alte bariere decât tarifele precum contingentele sau standardele tehnice), în special din sectorul electronic, farmaceutic și al dispozitivelor medicale;
  • îmbunătățirea accesului pe piață pentru constructorii de automobile din UE;
  • liberalizarea ulterioară a contractelor de achiziții publice (mai precis, asigurarea faptului că furnizorii din UE și Coreea de Sud pot concura în condiții egale pe piețele acestora de achiziții publice);
  • protejarea drepturilor de proprietate intelectuală;
  • promovarea concurenței;
  • îmbunătățirea transparenței;
  • integrarea dezvoltării durabile în cadrul relației comerciale;
  • instituirea unui sistem eficient și rapid de soluționare a litigiilor.

Eliminarea măsurilor tarifare și netarifare

  • UE și Coreea de Sud sunt de acord să elimine progresiv taxele vamale aplicate comerțului cu mărfuri (în termen de 5 ani de la intrarea în vigoare a ALS). Această liberalizare se va aplica pentru peste 98 % din mărfuri (enumerate în anexa 2-A).
  • Pentru eliminarea taxelor pentru anumite produse sensibile agricole sau pescărești există perioade de tranziție mai mari (7 ani sau mai mult).
  • În anumite circumstanțe, una dintre părți poate aplica măsuri de salvgardare bilaterale în cazurile în care o creștere a importurilor produce sau riscă să producă prejudicii grave (de exemplu, pierderea cotei de piață sau prețuri reduse) sectorului relevant din propria economie.
  • În ceea ce privește barierele tehnice în calea comerțului, UE și Coreea de Sud sunt de acord să coopereze în privința standardelor și regulamentelor, deschizând discuții atunci când este cazul.
  • Se pot introduce măsuri sanitare și fitosanitare menite să protejeze viața sau sănătatea oamenilor, animalelor sau plantelor. Cu toate acestea, partenerii convin să minimizeze efectele acestor măsuri asupra dezvoltării schimburilor comerciale.

Comerțul cu servicii, înființarea și comerțul electronic

  • Partenerii convin să liberalizeze o parte a ofertei lor de servicii, în conformitate cu Acordul general privind comerțul cu Servicii (GATS) al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). Astfel, aceștia au întocmit o listă de angajamente și limitări (anexa 7-A) referitoare la sectoarele de servicii liberalizate.
  • Acordul definește normele privind dreptul de stabilire pentru accesul pe piețele de servicii, precum și dreptul de ședere pentru profesioniști.
  • Partenerii recunosc faptul că comerțul electronic contribuie la creșterea economică și trebuie să se evite barierele în calea utilizării și dezvoltării acestuia. Cu toate acestea, dezvoltarea acestuia trebuie să fie pe deplin compatibilă cu standardele internaționale privind protecția datelor.
  • Părțile convin să își deschidă reciproc sectoarele serviciilor financiare.

Achizițiile publice

Proprietatea intelectuală

Acest capitol include angajamentele părților în ceea ce privește drepturile de proprietate intelectuală și în special în ceea ce privește mărcile comerciale, drepturile de autor, desenele și modelele, precum și indicațiile geografice. Acestea completează și actualizează Acordul privind aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală al OMC. De asemenea, capitolul include o secțiune privind punerea în aplicare a drepturilor de proprietate intelectuală pe baza normelor interne ale UE cuprinse în directiva privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Soluționarea litigiilor

În cazul nerespectării ALS, părțile pot recurge la un mecanism de soluționare a diferendelor, similar cu cel al OMC. Soluționarea diferendelor ALS implică proceduri de consultare și de arbitraj și există și un mecanism de mediere.

Dezvoltare durabilă

  • UE și Coreea de Sud sunt angajate să pună în aplicare convențiile și standardele Organizației Internaționale a Muncii ratificate de către părți, precum și acordurile multilaterale în domeniul mediului semnate de acestea.
  • Partenerii convin să instituie structuri instituționale în vederea implementării și monitorizării angajamentelor și mecanismelor lor comune pentru cooperare privind schimburile comerciale și dezvoltarea durabilă.

Procesul de evaluare

În 2016, Comisia Europeană a comandat o evaluare a punerii în aplicare a ALS UE-Republica Coreea. Experiența dobândită în ceea ce privește punerea în aplicare a ALS poate servi ca bază pentru viitoarele îmbunătățiri aduse unor acorduri similare negociate cu alte țări.

DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE

ALS se aplică cu titlu provizoriu începând din iulie 2011 și a intrat în vigoare în mod formal la 13 decembrie 2015.

CONTEXT

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Acord de liber schimb între Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Republica Coreea, pe de altă parte (JO L 127, 14.5.2011, pp. 6-1343).

Modificările succesive aduse acordului au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Decizia 2011/265/UE a Consiliului din 16 septembrie 2010 privind semnarea, în numele Uniunii Europene, și aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului de liber schimb între Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Republica Coreea, pe de altă parte (JO L 127, 14.5.2011, pp. 1-3).

Decizia (UE) 2015/2169 a Consiliului din 1 octombrie 2015 privind încheierea Acordului de liber schimb între Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Republica Coreea, pe de altă parte (JO L 307, 25.11.2015, pp. 2-4).

A se vedea versiunea consolidată.

DOCUMENTE CONEXE

Aviz privind intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb între Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Republica Coreea, pe de altă parte (JO L 235, 2.7.2021, p. 11).

Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu – Raport anual privind punerea în aplicare a acordului de liber schimb între Uniunea Europeană și Republica Coreea [COM(2016) 268 final, 30.6.2016].

Document de lucru al serviciilor Comisiei – Punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 511/2011 – care însoțește documentul – Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu – Raport anual privind punerea în aplicare a acordului de liber schimb între Uniunea Europeană și Republica Coreea [SWD(2016) 162 final, 30.6.2016].

Notificare privind intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb între Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Republica Coreea, pe de altă parte (JO L 307, 25.11.2015, p. 1).

Notificare privind aplicarea provizorie a acordului de comerț liber între Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Republica Coreea, pe de altă parte (JO L 168, 28.6.2011, p. 1).

Data ultimei actualizări: 22.03.2023

Top