Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Autorizațiile de pescuit pentru navele din UE și din afara UE

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Gestionarea sustenabilă a flotelor de pescuit externe' for an updated information about the subject.

Autorizațiile de pescuit pentru navele din UE și din afara UE

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 1006/2008 privind autorizațiile pentru activitățile de pescuit ale navelor de pescuit ale UE în afara apelor UE și accesul navelor țărilor din afara UE în apele UE

CARE ESTE OBIECTIVUL REGULAMENTULUI?

  • Regulamentul introduce un sistem UE general pentru autorizarea tuturor activităților de pescuit ale navelor de pescuit ale Uniunii Europene (UE) în afara apelor UE și asigură că normele privind accesul navelor din afara UE la apele UE este consecvent cu normele aplicabile navelor de pescuit ale UE.
  • Regulamentul are obiectivul de a respecta obligațiile internaționale care decurg din acordurile de pescuit bilaterale și multilaterale adoptate în cadrul organizațiilor regionale de gestionare a pescuitului (ORGP).
  • De asemenea, actul consolidează obiectivele politicii comune în domeniul pescuitului (PCP) în ceea ce privește pescuitul durabil, controlul și normele UE privind combaterea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat (INN).

ASPECTE-CHEIE

Navele de pescuit ale UE în afara apelor UE

Procedura

  • Cererile trebuie să fie trimise la Comisia Europeană pe cale electronică de către autoritățile competente ale țării UE în care este înregistrată nava de pescuit.
  • Acestea trebuie să fie trimise cu cel puțin cinci zile lucrătoare înainte de termenul precizat în acordul în cauză sau în conformitate cu norma prevăzută în acordul cu țara din afara UE.
  • Comisia verifică dacă cererile de autorizații sunt eligibile și asigură că acestea sunt transmise țării din afara UE în cauză.
  • Comisia informează autoritățile țării UE relevante dacă țara din afara UE în cauză a decis să acorde autorizația de pescuit pentru o anumită navă. Țara UE informează apoi proprietarul navei de pescuit.

Suspendarea sau retragerea unei autorizații de pescuit

  • Dacă o țară din afara UE decide să suspende sau să retragă o autorizație de pescuit a unei nave aflate sub pavilionul unei țări a UE, Comisia trebuie să informeze imediat țara UE.
  • Țara UE trebuie apoi fie să suspende temporar, fie să retragă permanent autorizația de pescuit acordată.

Sistemul UE de informare privind autorizațiile de pescuit

  • Un sistem UE de informare electronic, securizat, conține informațiile referitoare la autorizațiile emise.
  • Țările UE trebuie să se asigure că informațiile conținute sunt actualizate în permanență.

Navele de pescuit din țările din afara UE în apele UE

Procedura

  • Cererile trebuie să fie trimise la Comisie pe cale electronică de către autoritățile competente ale țării din afara UE în care este înregistrată nava de pescuit.
  • Comisia verifică dacă cererile de autorizații sunt eligibile. Aceasta evaluează apoi posibilitățile de pescuit alocate țării din afara UE și emite un permis pe baza măsurilor adoptate de către Consiliu și a normelor cuprinse în acordul în cauză.
  • Comisia informează autoritățile competente ale țării din afara UE și pe cele ale țărilor autorizației de pescuit emise.

Nerespectarea normelor

  • Dacă o țară a UE constată o încălcare cu privire la o navă de pescuit a unei țări din afara UE în apele UE în temeiul acordului respectiv, aceasta trebuie să informeze imediat Comisia. În acest caz, nu se va mai elibera nicio altă autorizație de pescuit navelor de pescuit din țara din afara UE în cauză pentru o perioadă de cel mult 12 luni.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Regulamentul se aplică de la 18 noiembrie 2008.

ACTUL PRINCIPAL

Regulamentul (CE) nr. 1006/2008 al Consiliului din 29 septembrie 2008 privind autorizațiile pentru activitățile de pescuit ale navelor de pescuit comunitare în afara apelor comunitare și accesul navelor țărilor terțe în apele comunitare, de modificare a regulamentelor (CEE) nr. 2847/93 și (CE) nr. 1627/94 și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 3317/94 (JO L 286, 29.10.2008, pp. 33-44)

Data ultimei actualizări: 05.10.2016

Top