EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Reducerea emisiilor de dioxid de carbon generate de vehiculele utilitare ușoare

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Reducerea emisiilor de CO2 ale autoturismelor noi și ale vehiculelor utilitare ușoare noi' for an updated information about the subject.

Reducerea emisiilor de dioxid de carbon generate de vehiculele utilitare ușoare

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) nr. 510/2011 de stabilire a unor standarde de performanță pentru vehiculele utilitare ușoare noi pentru reducerea emisiilor de CO2

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Regulamentul stabilește cerințe de performanță privind emisiile de dioxid de carbon (CO2) ale vehiculelor utilitare ușoare noi, ca parte a abordării integrate a UE de reducere a emisiilor de CO2 generate de vehiculele ușoare.

ASPECTE-CHEIE

Vehiculele care fac obiectul regulamentului

Regulamentul vizează vehiculele din categoria N1, adică vehiculele utilitare ușoare concepute și construite pentru transportul de mărfuri, având o greutate maximă de 3,5 tone și nedepășind 2 610 kilograme fără încărcătură, înmatriculate pentru prima dată în UE.

Obiectivele UE privind emisiile la nivelul întregii flote

  • Nivelul mediu al emisiilor de CO2 generate de vehiculele utilitare ușoare noi nu poate depăși 175 de grame de CO2 pe kilometru (o cerință introdusă treptat începând din 2014, conform explicației de mai jos).
  • Din 2020, media emisiilor nu poate depăși 147 de grame de CO2 pe kilometru.

Obiective privind emisiile specifice aplicabile producătorilor

Producătorii de vehicule utilitare ușoare trebuie să se asigure că media emisiilor specifice de CO2 ale vehiculelor lor utilitare ușoare noi înmatriculate în UE întrunește obiectivele privind emisiile specifice stabilite în anexa I la regulament. Aceste obiective privind emisiile specifice au la bază obiectivele UE privind emisiile la nivelul întregii flote, luând în considerare greutatea medie a vehiculelor din flota unui producător.

Obiectivele s-au aplicat treptat începând de la 1 ianuarie 2014 până în prezent, astfel:

  • pentru 70 % dintre vehicule în 2014;
  • pentru 75 % dintre vehicule în 2015;
  • pentru 80 % dintre vehicule în 2016;
  • pentru 100 % dintre vehicule începând din 2017.

Grupări ale producătorilor

Producătorii de vehicule utilitare ușoare au posibilitatea de a se grupa și de a acționa în comun pentru a îndeplini obiectivele privind emisiile specifice.

Monitorizarea și raportarea mediei emisiilor

În fiecare an, țările UE trebuie să colecteze date privind fiecare vehicul utilitar ușor nou înmatriculat pe teritoriul lor (de exemplu, producătorul, tipul, emisiile specifice de CO2 și masa).

Agenția Europeană de Mediu adună aceste date într-un registru public central. Pe baza acestor date, Comisia Europeană calculează, cu titlu provizoriu, pentru fiecare producător și pentru fiecare an calendaristic:

  • media emisiilor specifice de CO2;
  • obiectivul privind emisiile specifice;
  • diferența dintre media emisiilor specifice de CO2 și obiectivul privind emisiile specifice.

După verificarea de către producători, Comisia confirmă aceste calcule până la data de 31 octombrie a fiecărui an.

„Credite suplimentare”

Producătorii au fost stimulați să fabrice vehicule cu rate de emisii reduse (mai puțin de 50 de grame pe kilometru) din 2014 până în 2017. La calcularea mediilor emisiilor specifice ale unui producător, fiecare dintre vehiculele respective s-a considerat ca fiind echivalent cu 3,5 vehicule în 2014 și în 2015, cu 2,5 vehicule în 2016 și cu 1,5 vehicule în 2017. Fiecare producător a putut să revendice acest „credit suplimentar” pentru maximum 25 000 vehicule utilitare ușoare între anii 2014 și 2017.

Primă pentru emisiile suplimentare

  • Începând din 2014, dacă media emisiilor specifice în cazul unui producător depășea obiectivele privind emisiile specifice, producătorul respectiv avea obligația de a plăti o primă calculată în funcție de emisiile suplimentare.
  • Până în 2018, suma primei pentru fiecare vehicul înmatriculat a fost de 5 EUR pentru primul gram suplimentar pe kilometru, 15 EUR pentru al doilea, 25 EUR pentru al treilea și 95 EUR pentru fiecare gram suplimentar pe kilometru.
  • Din 2019, penalitatea aplicabilă fiecărui vehicul este de 95 EUR pentru fiecare gram suplimentar pe kilometru.

Exceptări pentru anumiți producători

  • Producătorii care fabrică mai puțin de 1 000 de vehicule utilitare ușoare noi pe an în UE sunt exceptați automat de la aplicarea obiectivelor privind emisiile specifice.
  • Un producător poate solicita exceptarea de la obiectivul care i se aplică în ceea ce privește emisiile specifice dacă produce mai puțin de 22 000 de vehicule utilitare ușoare noi pe an în UE. În acest caz, producătorului respectiv i se va aplica un obiectiv individual, corespunzător potențialului său de reducere.

Ecoinovații

Furnizorii sau producătorii își pot reduce emisiile de CO2 utilizând tehnologii inovatoare care să nu intre sub incidența ciclului de încercare standard pentru măsurarea emisiilor de CO2 sau sub incidența dispozițiilor obligatorii ale UE. Contribuția totală a acestor tehnologii la reducerea obiectivului privind emisiile specifice al unui producător este limitată la 7 grame de CO2/km.

Modificări ale regulamentului

Regulamentul a fost modificat în repetate rânduri pentru a ține pasul cu evoluțiile tehnologice, precum:

  • schimbări în procedurile de încercare reglementare și cu privire la media emisiilor specifice; și
  • nevoia de a introduce proceduri pentru aprobarea și certificarea tehnologiilor inovatoare.

Revizuirea regulamentului

Până la 31 decembrie 2015, Comisia a trebuit să reexamineze diverse aspecte ale acestui regulament pentru a stabili noi obiective pentru perioada de după 2020. În noiembrie 2017, aceasta și-a prezentat propunerea, care, după adoptarea de către Parlamentul European și de către Consiliu, va duce la abrogarea acestui regulament.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 3 iunie 2011.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) nr. 510/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 mai 2011 de stabilire a unor standarde de performanță pentru vehiculele utilitare ușoare noi, ca parte a abordării integrate a Uniunii de reducere a emisiilor de CO2 generate de vehiculele ușoare (JO L 145, 31.5.2011, pp. 1-18)

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 510/2011 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a standardelor de performanță privind emisiile pentru autoturismele noi și pentru vehiculele utilitare ușoare noi, ca parte a abordării integrate a Uniunii de reducere a emisiilor de CO2 generate de vehiculele utilitare ușoare, și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 715/2007 (reformare) [COM(2017) 676 final/2, 26.1.2018]

Regulamentul (UE) nr. 253/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 februarie 2014 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 510/2011 pentru a defini modalitățile de realizare a obiectivului prevăzut pentru anul 2020 de reducere a emisiilor de CO2 produse de vehiculele utilitare ușoare noi (JO L 84, 20.3.2014, pp. 38-41)

Data ultimei actualizări: 10.01.2019

Top