Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Dispozitivele de protecție în caz de răsturnare a tractoarelor agricole sau forestiere pe roți

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Vehicule agricole și forestiere sigure' for an updated information about the subject.

Dispozitivele de protecție în caz de răsturnare a tractoarelor agricole sau forestiere pe roți

Prezenta directivă este o versiune codificată a Directivei 77/536/CE și face parte din apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la omologarea tractoarelor agricole sau forestiere pe roți pentru consolidarea pieței interne.

ACT

Directiva 2009/57/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind dispozitivele de protecție în caz de răsturnare a tractoarelor agricole sau forestiere pe roți (Text cu relevanță pentru SEE).

SINTEZĂ

Prezenta directivă stabilește cerințe tehnice cu privire la designul și construcția anumitor tipuri de tractoare agricole sau forestiere, în ceea ce privește dispozitivele de protecție în caz de răsturnare, în conformitate cu procedura de omologare CE de tip.

La ce fel de tipuri de vehicule se referă directiva?

Prezenta directivă se aplică tractoarelor care prezintă următoarele caracteristici:

  • gardă la sol de maximum 1 000 de milimetri;
  • ecartament fix sau ecartament reglabil al uneia dintre axele motorului de 1 150 de milimetri sau mai mult;
  • posibilitatea de a fi echipat cu un dispozitiv de montare în mai multe puncte pentru uneltele amovibile și cu un dispozitiv de tracțiune;
  • masă cuprinsă între 1,5 și 6 tone.

Toate tractoarele vizate trebuie să fie echipate cu un dispozitiv de protecție în caz de răsturnare (cabină sau cadru de securitate). Aceste dispozitive le includ și pe cele concepute pentru a evita sau a limita riscurile la care se expune șoferul în cazul răsturnării tractorului în timpul utilizării acestuia. Dispozitivele trebuie să garanteze un spațiu liber suficient de mare pentru a-l proteja pe șoferul ale cărui mișcări în scaun sunt limitate.

Care sunt condițiile de omologare CE de tip?

Fabricantul tractorului sau al dispozitivului de protecție trebuie să solicite omologarea CE de tip pentru a fi autorizat să introducă vehiculul pe piață. Cererea de omologare trebuie să fie însoțită în special de un desen, o fotografie și o descriere a dispozitivului de protecție.

Odată aprobat, dispozitivul de protecție trebuie să aibă următoare inscripții:

  • marcă de comerț sau de fabrică;
  • marcă de omologare.

Statele membre nu pot interzice introducerea pe piață a unui vehicul al cărui dispozitiv de protecție poartă marca de omologare CE de tip decât dacă acesta nu este conform condițiilor necesare.

Directiva 2009/57/CE abrogă Directiva 77/536/CEE și este abrogată prin Regulamentul (UE) nr. 167/2013 începând cu 1 ianuarie 2016.

REFERINȚE

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislația statelor membre

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Directiva 2009/57/CE

23.10.2009

-

JO L 261 din 3.10.2009

Act(e) de modificare

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislația statelor membre

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Directiva 2013/15/UE

1.7.2013

1.7.2013

JO L 158 din 10.6.2013

Ultima actualizare: 02.07.2014

Top