Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Politica de concurență a UE: cooperarea între Comisia Europeană și instanțele naționale

Politica de concurență a UE: cooperarea între Comisia Europeană și instanțele naționale

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Comunicarea Comisiei privind cooperarea dintre Comisie și instanțele naționale ale țărilor UE în aplicarea articolelor 81 și 82 din Tratatul CE

CARE ESTE ROLUL ACESTEI COMUNICĂRI?

  • Acesta stabilește modul în care Comisia Europeană și instanțele naționale cooperează atunci când instanțele naționale aplică articolele 101 și 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) (anterior articolele 81 și 82 din Tratatul de instituire a Comunității Europene):
    • articolul 101 interzice cartelurile și comportamentul anticoncurențial;
    • articolul 102 exclude orice abuz de poziție dominantă.
  • Comunicarea își propune să ajute instanțele naționale atunci când aplică normele UE privind concurența. Acest lucru nu le leagă și nici nu afectează drepturile și obligațiile guvernelor UE sau ale persoanelor fizice sau juridice.
  • O comunicare separată a Comisiei acoperă cooperarea în cadrul rețelei de autorități competente.

ASPECTE-CHEIE

Instanțele naționale ale țărilor UE:

  • pot aplica articolele 101 și 102 în procedurile administrative, civile sau penale;
  • nu trebuie să aplice paralel legislația națională în domeniul concurenței;
  • trebuie să aplice normele UE în materie de concurență oricăror practici concertate care sunt tratate în temeiul legislației naționale, dacă acestea ar putea afecta comerțul transfrontalier;
  • trebuie să respecte principiul supremației dreptului UE și nu trebuie să emită o hotărâre care să contravină normelor UE;
  • aplică deciziile sau reglementările Comisiei privind anumite categorii de acorduri, decizii sau practici concertate;
  • sunt obligate să respecte jurisprudența politicii de concurență a UE și reglementările Comisiei;
  • dacă nu există dispoziții legale specifice ale UE, acestea pun în aplicare drepturile procedurale naționale și sancțiunile, asigurând în același timp compatibilitatea cu principiile generale ale UE.

Reguli specifice se aplică în cazul în care o instanță națională și Comisia sunt ambele implicate în același caz de concurență al UE. Instanța națională nu poate adopta o decizie care:

  • ar putea intra în conflict cu o decizie ulterioară care nu este încă emisă de Comisie. Instanța națională poate solicita Comisiei informații despre evoluția procedurilor și probabilitatea unei decizii în acest caz. Instanța națională poate aștepta până când Comisia va lua o decizie;
  • ar intra în conflict cu o decizie pe care a luat-o deja Comisia. Cu toate acestea, în cazul în care intenționează să se pronunțe în acest fel și dacă are îndoieli cu privire la legalitatea deciziei Comisiei, instanța națională poate adresa o întrebare preliminară Curții de Justiție.

Comisia și instanțele naționale au o datorie reciprocă de cooperare loială, prin care prima ajută pe cea din urmă atunci când aplică legislația UE, iar cea din urmă o ajută pe prima în îndeplinirea sarcinilor sale.

Comisia trebuie:

  • să respecte independența față de instanțele naționale;
  • să fie neutră și obiectivă atunci când acordă asistență;
  • să nu servească interesele private ale unei părți implicate în cauză.

Articolul 15 din Regulamentul (CE) nr. 1/2003 (a se vedea rezumatul) prevede cele mai frecvente mijloace de cooperare. Comisia poate:

  • transmite documente aflate în posesia sa sau furniza informații procedurale, cu respectarea secretului profesional;
  • să își dea avizul cu privire la cererile instanțelor naționale cu privire la aplicarea normelor UE în materie de concurență și pe probleme economice, faptice și juridice;
  • să prezinte observații cu privire la aplicarea articolelor 101 și 102 instanțelor naționale. Comisia și autoritățile naționale de concurență pot transmite observații scrise din proprie inițiativă sau observații orale cu permisiunea instanței naționale.

Instanțele naționale trebuie:

  • să furnizeze Comisiei o copie a oricărui document pe care îl consideră necesar pentru a evalua un caz înainte de a-și prezenta observațiile;
  • să trimită Comisiei o copie a tuturor hotărârilor naționale scrise care se bazează pe articolele 101 și 102;
  • să ofere Comisiei, dacă li se solicită, autorizația necesară pentru a efectua inspecții privind comportamentul afacerilor.

Comisia publică detalii despre cooperarea sa cu instanțele naționale în raportul său anual privind politica în domeniul concurenței.

Această comunicare a înlocuit comunicarea din 1993 privind cooperarea dintre Comisie și instanțele naționale în aplicarea articolelor 85 și 86 din Tratatul CE.

DE CÂND SE APLICĂ COMUNICAREA?

Comunicarea a fost emisă pentru a ajuta instanțele naționale în aplicarea articolelor din tratat referitoare la antitrust. Nu leagă instanțele naționale și nici nu afectează drepturile și obligațiile țărilor UE și ale persoanelor fizice sau juridice în conformitate cu legislația UE.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Comunicarea Comisiei privind cooperarea dintre Comisie și instanțele statelor membre ale Uniunii Europene în aplicarea articolelor 81 și 82 din Tratatul CE (JO C 101, 27.4.2004, pp. 54-64)

Modificările succesive aduse comunicării au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Rectificare la Comunicarea Comisiei privind cooperarea dintre Comisie și instanțele statelor membre ale Uniunii Europene în aplicarea articolelor 81 și 82 din Tratatul CE (JO C 230, 15.7.2017, p. 56)

DOCUMENTE CONEXE

Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a treia – Politicile și acțiunile interne ale Uniunii – Titlul VII – Norme comune privind concurența, impozitarea și armonizarea legislativă – Capitolul 1 – Regulile de concurență – Secțiunea 1 – Reguli aplicabile întreprinderilor – Articolul 101 (ex-articolul 81 TCE) (JO C 202, 7.6.2016, pp. 88-89)

Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a treia – Politicile și acțiunile interne ale Uniunii – Titlul VII – Norme comune privind concurența, impozitarea și armonizarea legislativă – Capitolul 1 – Regulile de concurență – Secțiunea 1 – Reguli aplicabile întreprinderilor – Articolul 102 (ex-articolul 82 TCE) (JO C 202, 7.6.2016, p. 89)

Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a șasea – Dispoziții instituționale și financiare – Titlul I – Dispoziții instituționale – Capitolul 1 – Instituțiile – Secțiunea 5 – Curtea de Justiție a Uniunii Europene – articolul 267 (ex-articolul 234 TCE) (JO C 202, 7.6.2016, p. 164)

Comunicarea Comisiei – Modificări aduse Comunicării Comisiei privind cooperarea dintre Comisie și instanțele statelor membre ale Uniunii Europene în aplicarea articolelor 81 și 82 din Tratatul CE (JO C 256, 5.8.2015, p. 5)

Comunicarea Comisiei privind cooperarea în cadrul rețelei autorităților de concurență (JO C 101, 27.4.2004, pp. 43-53)

Regulamentul (CE) nr. 773/2004 al Comisiei din 7 aprilie 2004 privind desfășurarea procedurilor puse în aplicare de Comisie în temeiul articolelor 81 și 82 din Tratatul CE (JO L 123, 27.4.2004, pp. 18-24)

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (CE) nr. 1/2003 al Consiliului din 16 decembrie 2002 privind punerea în aplicare a normelor de concurență prevăzute la articolele 81 și 82 din tratat (JO L 1, 4.1.2003, pp. 1-25)

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 15.05.2020

Top