Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Conglomerate financiare – supraveghere

Conglomerate financiare – supraveghere

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2002/87/CE privind supravegherea suplimentară a instituțiilor de credit, a întreprinderilor de asigurare și a întreprinderilor de investiții care aparțin unui conglomerat financiar

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

  • Directiva vizează sporirea supravegherii eficiente a conglomeratelor financiare – mari grupuri financiare care sunt active în diferite sectoare financiare (servicii bancare/servicii de investiții și asigurări), adesea la nivel transfrontalier.
  • Obiectivul general al directivei este de a contribui la o mai mare stabilitate financiară și protecție a consumatorilor.

ASPECTE-CHEIE

Directiva stabilește cerințe specifice:

  • privind solvabilitatea, cu o cerință generală care integrează toate cerințele sectoriale de solvabilitate la care este supus grupul, și pentru a preveni utilizarea în mod repetat a aceluiași capital ca protecție împotriva riscurilor în diferite entități din cadrul aceluiași conglomerat („utilizare suprapusă a capitalului propriu”) și pentru a preveni utilizarea „efectul din aval” de către societățile-mamă, care presupune emiterea de titluri de datorie și folosirea ulterioară a veniturilor drept capitaluri proprii pentru propriile filiale reglementate („folosirea excesivă a efectului de levier”);
  • privind adecvarea și profesionalismul conducerii conglomeratului;
  • pentru a asigura gestionarea adecvată a riscurilor și a sistemelor de control intern ale conglomeratului;
  • care stipulează desemnarea unei singure autorități de supraveghere pentru coordonarea supravegherii generale a unui conglomerat, care poate implica numeroase autorități diferite răspunzătoare de diferite părți ale activităților conglomeratului;
  • pentru schimbul de informații și cooperarea dintre supraveghetorii (inclusiv cei din țările din afara UE) entităților reglementate dintr-un conglomerat financiar.

Amendamente la Directiva 2002/87/CE

  • Directiva 2011/89/UE a introdus modificări care au conferit competențe noi organismelor naționale de supraveghere financiară pentru o mai bună supraveghere a societăților-mamă ale conglomeratelor, precum holdingurile. În acest fel, în cazul în care un conglomerat financiar se confruntă cu probleme, autoritățile de supraveghere pot obține informații mai bune într-un stadiu mai timpuriu și pot fi mai bine echipate pentru a interveni.
  • Directiva 2013/36/UE privind supravegherea prudențială a băncilor și a firmelor de investiții a introdus modificări pentru a permite elaborarea de standarde tehnice astfel încât instituțiile care fac parte dintr-un conglomerat financiar să aplice metodele de calcul adecvate pentru determinarea capitalului necesar pe bază consolidată (a se vedea sinteza).
  • Directiva (UE) 2019/2034 a stabilit un cadru prudențial specific pentru firmele de investiții care, până la această directivă, au fost supuse acelorași norme ca și băncile (a se vedea sinteza).

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Directiva 2002/87/CE se aplică din 11 februarie 2003, iar Statele membre au avut obligația de a o transpune în legislația proprie până în data de 10 august 2004.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 2002/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 2002 privind supravegherea suplimentară a instituțiilor de credit, a întreprinderilor de asigurare și a întreprinderilor de investiții care aparțin unui conglomerat financiar și de modificare a Directivelor 73/239/CEE, 79/267/CEE, 92/49/CEE, 92/96/CEE, 93/6/CEE și 93/22/CEE ale Consiliului și a Directivelor 98/78/CE și 2000/12/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului (JO L 35, 11.2.2003, pp. 1-27).

Modificările succesive aduse Directivei 2002/87/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 12.11.2021

Top