Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Securitatea containerului: acordurile UE-SUA

Securitatea containerului: acordurile UE-SUA

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Decizia 2004/634/CE referitoare la încheierea Acordului dintre Comunitatea Europeană și Statele Unite privind intensificarea și extinderea domeniului de aplicare a Acordului de cooperare vamală și asistență reciprocă în materie vamală pentru a include cooperarea privind securitatea containerelor și aspectele conexe

Acord între Comunitatea Europeană și Statele Unite privind intensificarea și extinderea domeniului de aplicare a Acordului de cooperare vamală și asistență reciprocă în materie vamală pentru a include cooperarea privind securitatea containerelor și aspectele conexe

CARE ESTE SCOPUL ACORDULUI ȘI AL DECIZIEI?

  • Acordul urmărește să extindă acordul din 1997 privind cooperarea vamală și asistența reciprocă în materie vamală (CMAA), care a fost conceput pentru a dezvolta cooperarea vamală a celui mai larg domeniu de aplicare dintre Comunitatea Europeană (acum Uniunea Europeană) și Statele Unite.
  • Pentru a acoperi securitatea lanțului de aprovizionare al comerțului transatlantic, în conformitate cu acordul extins, UE și Statele Unite au ca obiectiv intensificarea cooperării vamale pentru a se asigura că controlul vamal general ia în considerare în mod corespunzător problemele de securitate.
  • Decizia marchează încheierea acordului în numele UE.

ASPECTE-CHEIE

  • Acordul prevede extinderea promptă a inițiativei de securitate a containerului (CSI) la toate porturile din UE care îndeplinesc cerințele relevante. Acesta își propune să îmbunătățească securitatea încărcăturii reciproc atât pentru UE, cât și pentru SUA, asigurând în același timp un tratament egal al porturilor și operatorilor din SUA și UE. Acesta stabilește, de asemenea, un program de lucru pentru implementarea următoarelor măsuri:
    • elaborarea de standarde pentru tehnicile de gestionare a riscurilor;
    • informațiile necesare pentru identificarea transporturilor cu risc ridicat importate de părți;
    • programe de parteneriat în industrie.
  • Coordonarea externă a standardelor de control vamal cu Statele Unite este, de asemenea, necesară pentru a garanta securitatea lanțului de aprovizionare și pentru a asigura un flux continuu al comerțului legitim de containere. Autoritățile vamale din țara importatoare lucrează împreună cu autoritățile vamale implicate în părțile anterioare ale lanțului de aprovizionare. Aceasta cu scopul de a utiliza tehnologia informațiilor și a inspecției în timp util pentru a viza și verifica containerele cu risc ridicat înainte de a fi expediate din porturile sau locurile lor de încărcare sau transbordare din țările respective. Este esențial pentru a se asigura că toate porturile pot participa la inițiativa de securitate a containerelor pe baza unor principii uniforme. Adoptarea unor standarde comparabile ar trebui promovată și în porturile americane.
  • Pentru a lărgi și intensifica cooperarea vamală între părți, a fost instituită o procedură de consultare. Țările UE care negociază acorduri cu Statele Unite în domeniile reglementate de structura extinsă a CMAA trebuie să consulte Comisia Europeană și celelalte țări ale UE în prealabil, precum și să comunice informații și să se asigure că acordurile convenite respectă tratatele și politicile UE și structura extinsă a CMAA. În cazul în care Comisia consideră că un acord pe care un stat membru dorește să îl includă în cooperarea cu Statele Unite nu se conformează măsurii, informează statul membru în cauză. În mod similar, statul membru este informat atunci când un subiect trebuie tratat în cadrul structurii extinse a CMAA.
  • Comitetul mixt de cooperare vamală UE-SUA are mandatul de a găsi o formă și un conținut adecvat pentru documente și măsuri în vederea continuării punerii în aplicare a cooperării vamale intensificate și lărgite în conformitate cu acordul.
  • Acordul înființează un grup de lucru compus din reprezentanți ai autorităților vamale americane, asistați de țările UE interesate. Acesta raportează în mod regulat Comitetului mixt de cooperare vamală, serviciilor vamale și pentru protecția frontierelor din SUA și Comisiei. Are sarcina de a examina și de a face recomandări în domenii precum:
    • definirea standardelor minime și recomandarea metodelor prin care aceste standarde pot fi îndeplinite;
    • identificarea și lărgirea aplicării celor mai bune practici privind controalele de securitate ale comerțului internațional, în special a celor dezvoltate în cadrul CSI;
    • definirea și stabilirea standardelor pentru informațiile necesare pentru identificarea și controlul transporturilor cu risc ridicat importate, transbordate sau tranzitate în Statele Unite și UE;
    • îmbunătățirea și stabilirea standardelor pentru direcționarea și screeningul unor astfel de expedieri cu risc ridicat și dezvoltarea standardelor minime pentru tehnologiile de inspecție și metodologiile de screening;
    • îmbunătățirea și stabilirea standardelor pentru programele de parteneriat în industrie menite să îmbunătățească securitatea lanțului de aprovizionare și să faciliteze comerțul legitim;
    • identificarea oricăror modificări de reglementare sau legislative care ar fi necesare pentru implementarea recomandărilor acestuia;
    • luarea în considerare a tipului de documente și măsuri de punere în aplicare în continuare a cooperării vamale intensificate și extinse, cu privire la aspectele prevăzute în anexa la acord.
  • În 2004, UE și Statele Unite au adoptat, prin intermediul Comitetului mixt de cooperare vamală, recomandări privind consolidarea securității transportului maritim de containere în cadrul acordului.

DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE

Acordul a intrat în vigoare la 28 aprilie 2004.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Decizia 2004/634/CE a Consiliului din 30 martie 2004 referitoare la încheierea Acordului dintre Comunitatea Europeană și Statele Unite ale Americii privind intensificarea și extinderea domeniului de aplicare a Acordului de cooperare vamală și asistență reciprocă în materie vamală pentru a include cooperarea privind securitatea containerelor și aspectele conexe (JO L 304, 30.9.2004, pp. 32-33)

Acord între Comunitatea Europeană și Statele Unite ale Americii privind intensificarea și extinderea domeniului de aplicare a Acordului de cooperare vamală și asistență reciprocă în materie vamală pentru a include cooperarea privind securitatea containerelor și aspectele conexe (JO L 304, 30.9.2004, pp. 34-37)

DOCUMENTE CONEXE

Decizia 97/541/CE a Consiliului din 21 mai 1997 privind încheierea acordului de cooperare vamală și asistență reciprocă în domeniul vamal între Comunitatea Europeană și Statele Unite ale Americii (JO L 222, 12.8.1997, p. 16)

Acord de cooperare vamală și asistență reciprocă în domeniul vamal între Comunitatea Europeană și Statele Unite ale Americii (JO L 222, 12.8.1997, pp. 17-24)

Data ultimei actualizări: 01.04.2020

Top