Prevenirea și corectarea dezechilibrelor macroeconomice în UE
SINTEZĂ PRIVIND:
Regulamentul (UE) nr. 1174/2011 privind măsurile de executare pentru corectarea dezechilibrelor macroeconomice excesive din zona euro
Regulamentul (UE) nr. 1176/2011 privind prevenirea și corectarea dezechilibrelor macroeconomice
CARE ESTE ROLUL ACESTOR REGULAMENTE?
-
Regulamentul (UE) nr. 1176/2011 detaliază procedura de detectare și de corectare a dezechilibrelor macroeconomice. Acest regulament se aplică tuturor țărilor Uniunii Europene (UE).
-
Regulamentul (UE) nr. 1174/2011 stabilește un mecanism de executare. Acest mecanism culminează cu sancțiuni financiare pentru țările din zona euro care nu respectă recomandările formulate la nivelul UE în cadrul procedurii privind dezechilibrele macroeconomice (PDM) pentru a-și remedia dezechilibrul excesiv.
ASPECTE-CHEIE
Pe lângă monitorizarea îndeaproape a politicilor bugetare ale țărilor UE, Uniunea verifică și evoluțiile macrofinanciare* pentru a detecta, a preveni și a corecta dezechilibrele macroeconomice* care pot avea efecte negative și riscurile care ar putea împiedica funcționarea corectă a Uniunii economice și monetare.
Raportul privind mecanismul de alertă
-
În fiecare an, Comisia Europeană întocmește Raportul privind mecanismul de alertă (RMA), care constituie punctul de plecare al ciclului anual al PDM. RMA are la bază analiza economică a unui tablou de bord al indicatorilor, dar ține seama și de alte analize economice și financiare relevante. Acesta evaluează situația țărilor UE pentru a detecta evoluțiile care pot reflecta eventuale dezechilibre.
-
Pe baza acestui raport, Comisia identifică țările UE care pot fi afectate de un dezechilibru și în cazul cărora este necesară o analiză suplimentară. Consiliul discută raportul și adoptă concluzii.
Bilanțurile aprofundate
Pentru fiecare dintre țările identificate în RMA, Comisia întocmește un bilanț aprofundat (BA). Acesta determină dacă există dezechilibre, evaluează natura și gravitatea acestora și evidențiază problemele referitoare la ajustare și provocările în materie de politici. Regulamentul permite trei rezultate posibile ale unui BA:
-
Țara în cauză nu este afectată de un dezechilibru. O țară aflată în această situație face din nou obiectul examinării privind dezechilibrele macroeconomice în cadrul fiecărei runde de PDM, continuând, în același timp, să facă obiectul supravegherii multilaterale în contextul semestrului european.
-
Țara în cauză este afectată de un dezechilibru. În acest caz, Consiliul, hotărând pe baza unei recomandări din partea Comisiei, poate emite o serie de recomandări specifice țării (CSR) în cauză pentru lansarea unor măsuri preventive.
-
Țara în cauză este afectată de un dezechilibru excesiv. Consiliul, hotărând pe baza unei recomandări din partea Comisiei, poate emite și o serie de CSR destinate țării în cauză. În cazul unor dezechilibre excesive, Consiliul poate întreprinde măsuri corective pe baza unei recomandări a Comisiei. Măsurile corective se transformă într-o procedură separată, și anume procedura de dezechilibru excesiv (PDE).
Bilanțurile aprofundate examinează diferite tendințe din economiile țărilor UE, în special evoluțiile privind dezechilibrele externe (cum ar fi soldurile conturilor externe, modificările cotelor de export și bilanțurile investițiilor nete) și dezechilibrele interne (cum ar fi competitivitatea bazată sau nu pe costuri, datoria publică și privată, prețurile locuințelor, fluxurile creditelor și rata șomajului).
Comisia și Consiliul țin seama de rezultatele BA formulând CSR în contextul semestrului european în fiecare primăvară.
Procedura de dezechilibru excesiv
-
Pe baza unei recomandări a Comisiei, Consiliul poate declanșa PDE pentru o țară din UE afectată de dezechilibre excesive. Consiliul adoptă un set de recomandări de politică care trebuie urmate și precizează un termen până la care țara UE vizată trebuie să transmită un plan de măsuri corective.
-
Dacă măsurile și calendarul transmise de țările UE sunt satisfăcătoare, acestea sunt aprobate printr-o recomandare a Consiliului, care stabilește un program de monitorizare.
-
Dacă planul transmis este considerat insuficient, Consiliul adoptă o recomandare prin care solicită țării să prezinte un nou plan de măsuri corective în termen de două luni.
-
Comisia supraveghează recomandarea. Această supraveghere se bazează atât pe rapoarte de activitate periodice transmise de țara respectivă, cât și pe rezultatele misiunilor de monitorizare. Pe baza raportului Comisiei, Consiliul evaluează apoi măsurile de punere în aplicare.
-
Componenta corectivă poate fi declanșată în orice moment pentru țara UE în care s-au identificat dezechilibre excesive.
Sancțiuni și amenzi aplicate în cadrul procedurii de dezechilibru excesiv
-
Țările din zona euro pot fi penalizate financiar în cazul în care transmit în mod repetat planuri de măsuri corective insuficiente sau în cazul lipsei unor măsuri corective. În cazul în care se iau măsuri corective insuficiente, Consiliul poate impune țării respective constituirea unui depozit purtător de dobândă. În cazul în care țara respectivă nu pune nici atunci în aplicare măsuri corective, acest depozit poate fi transformat într-o amendă. Depozitul purtător de dobândă sau amenda se ridică la 0,1 % din PIB-ul țării în anul precedent.
-
Aceste sancțiuni penalizează nerespectarea în mod repetat a cerinței de a lua măsuri, nu dezechilibrele în sine. Ele sunt considerate aprobate cu excepția cazului în care țările din zona euro se opun cu majoritate calificată.
-
Nerespectarea PDE poate duce la suspendarea fondurilor structurale și de investiții europene (FSIE), indiferent de statutul de membru al zonei euro.
Semestrul european 2016
Bilanțurile aprofundate au fost publicate la 26 februarie 2016 și au fost integrate în rapoartele de țară ale Comisiei. Rezultatele bilanțurilor aprofundate sunt sintetizate într-o comunicare a Comisiei.
DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTELE?
Ambele regulamente se aplică începând cu data de 13 decembrie 2011.
CONTEXT
Pachetul de șase propuneri, care a intrat în vigoare în decembrie 2011, a introdus un sistem de supraveghere a politicii economice având ca obiectiv prevenirea și corectarea dezechilibrelor macroeconomice din UE. Această supraveghere face parte din semestrul european pentru coordonarea politicii economice.
Pentru informații suplimentare, consultați:
* TERMENI-CHEIE
Evoluții macroeconomice: evoluții monetare, fiscale și financiare de la nivel macroeconomic (adică în cadrul economiei unei țări).
Dezechilibre macroeconomice: situațiile în care anumite aspecte ale economiei unei țări sunt în dezechilibru – de exemplu, niveluri ridicate ale datoriei publice sau private, șomaj ridicat, rezultate slabe la export etc.
ACTELE PRINCIPALE
Regulamentul (UE) nr. 1174/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 noiembrie 2011 privind măsurile de executare pentru corectarea dezechilibrelor macroeconomice excesive din zona euro (JO L 306, 23.11.2011, pp. 8-11)
Regulamentul (UE) nr. 1176/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 noiembrie 2011 privind prevenirea și corectarea dezechilibrelor macroeconomice (JO L 306, 23.11.2011, pp. 25-32)
ACTE CONEXE
Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Banca Centrală Europeană și Eurogrup – Semestrul european 2016: evaluarea progreselor înregistrate în ceea ce privește reformele structurale, prevenirea și corectarea dezechilibrelor macroeconomice, precum și rezultatele bilanțurilor aprofundate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1176/2011 [COM(2016) 095 final/2, 7.4.2016]
Data ultimei actualizări: 30.08.2016