Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Licențe și certificate ale controlorilor de trafic aerian – cerințe tehnice și proceduri administrative

Licențe și certificate ale controlorilor de trafic aerian – cerințe tehnice și proceduri administrative

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2015/340 de stabilire a cerințelor tehnice și a procedurilor administrative referitoare la licențele și certificatele controlorilor de trafic aerian

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Acest regulament se referă la eliberarea licențelor și certificarea medicală a controlorilor de trafic aerian (ATCO).

Acesta urmărește să asigure și să mențină un nivel ridicat și uniform de siguranță, facilitând în același timp mobilitatea controlorilor de trafic aerian prin stabilirea unor standarde comune de pregătire, inclusiv sprijinirea mijloacelor acceptabile de conformitate și a materialelor de îndrumare, precum și recunoașterea licențelor la nivelul UE. De asemenea, stabilește un cadru clar pentru organizațiile de pregătire a controlorilor de trafic aerian (ATCO) și recunoașterea certificatelor acestora, împreună cu sinergiile necesare pentru examinatorii aeromedicali și centrele implicate în certificarea medicală a piloților și a controlorilor de trafic aerian.

Actualizările sale periodice asigură alinierea continuă a sistemului de calificare a controlorilor de trafic aerian la cele mai bune practici recunoscute în aviație și iau în considerare noile evoluții tehnologice și schimbările operaționale.

Regulamentul stabilește într-o serie de anexe norme și proceduri detaliate pentru:

  • licențe și certificate medicale pentru controlorii de trafic aerian și controlorii de trafic aerian stagiari;
  • certificarea examinatorilor aeromedicali și a centrelor aeromedicale;
  • certificarea organizațiilor de pregătire a controlorilor de trafic aerian;
  • condițiile de eliberare, suspendare, revocare, validare, revalidare, reînnoire și utilizare a licențelor, calificărilor, autorizărilor și certificatelor;
  • privilegiile și responsabilitățile celor care dețin licențe și certificate.

ASPECTE-CHEIE

Modalitatea de aplicare

  • Numai controlorii de trafic aerian calificați și autorizați în temeiul prezentului regulament sunt autorizați să furnizeze servicii;
  • Statele membre ale Uniunii Europene (UE) pot aplica regulamentul personalului lor militar care furnizează servicii publicului.

Conformitate

  • Controlorii de trafic aerian, persoanele și organizațiile implicate în acordarea licențelor, pregătirea, testarea, verificarea și examinarea și evaluarea medicală a solicitanților trebuie să dețină calificări și licențe în conformitate cu anexele I, III și IV la regulament, acordate de către o autoritate competentă;
  • Certificarea medicală trebuie să respecte cerințele și procedurile tehnice din anexele III și IV.

Controlorii de trafic aerian, instructorii și evaluatorii care furnizează servicii în UE, dar sunt angajați de furnizori de servicii din afara UE, sunt considerați a deține licență dacă:

  • dețin o licență eliberată în conformitate cu anexa 1 la Convenția privind aviația civilă internațională;
  • au demonstrat că au urmat o pregătire și au promovat examene și evaluări echivalente cu cele prevăzute în anexa I (cu adăugarea unei calificări corespunzătoare și a unei autorizări a calificării pentru instructori și evaluatori).

Sarcinile și funcțiile controlorilor de trafic aerian din afara UE nu trebuie să depășească privilegiile din licența eliberată de țara din afara UE.

Privilegiile de instructor și evaluator din afara UE trebuie să fie specificate într-un certificat eliberat de o țară din afara UE și să se limiteze la asigurarea de servicii de instruire și de evaluare pentru organizațiile de pregătire situate în afara UE.

Autoritățile competente

Fiecare stat membru desemnează sau înființează cel puțin o autoritate competentă responsabilă pentru certificare și supraveghere. Aceste autorități trebuie să fie:

  • independent de furnizorii de servicii de navigație aeriană și de organizațiile de pregătire;
  • fără conflicte de interese directe sau indirecte, în special legate de interese familiale sau financiare ale personalului în cauză.

Abrogare

Regulamentul abrogă Regulamentul (UE) al Comisiei nr. 805/2011.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 30 iunie 2015.

CONTEXT

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2015/340 al Comisiei din 20 februarie 2015 de stabilire a cerințelor tehnice și a procedurilor administrative referitoare la licențele și certificatele controlorilor de trafic aerian în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 216/2008 al Parlamentului European și al Consiliului, de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 923/2012 al Comisiei și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 805/2011 al Comisiei (JO L 63, 6.3.2015, pp. 1-122).

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) 2015/340 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) 2018/1139 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2018 privind normele comune în domeniul aviației civile și de înființare a Agenției Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 2111/2005, (CE) nr. 1008/2008, (UE) nr. 996/2010, (UE) nr. 376/2014 și a Directivelor 2014/30/UE și 2014/53/UE ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 552/2004 și (CE) nr. 216/2008 ale Parlamentului European și ale Consiliului și a Regulamentului (CEE) nr. 3922/91 al Consiliului (JO L 212, 22.8.2018, pp. 1-122).

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 923/2012 al Comisiei din 26 septembrie 2012 de stabilire a regulilor comune ale aerului și a dispozițiilor operaționale privind serviciile și procedurile din navigația aeriană și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 1035/2011 și a Regulamentelor (CE) nr. 1265/2007, (CE) nr. 1794/2006, (CE) nr. 730/2006, (CE) nr. 1033/2006 și (UE) nr. 255/2010 (JO L 281, 13.10.2012, pp. 1-66).

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 04.06.2024

Top