Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Mecanismul integrat al UE pentru un răspuns politic la crize (IPCR)

Mecanismul integrat al UE pentru un răspuns politic la crize (IPCR)

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Decizie de punere în aplicare (UE) 2018/1993 privind mecanismul integrat al UE pentru un răspuns politic la crize

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DECIZII?

Aceasta stabilește mecanismul integrat al Uniunii Europene (UE) pentru un răspuns politic la crize (IPCR). Acesta consolidează capacitatea UE de a lua decizii politice rapide atunci când se confruntă cu crize* interne sau externe majore cu un impact sau o semnificație politică de amploare, indiferent dacă acestea provin din interiorul sau din afara UE. Crizele pentru care a fost activat IPCR au fost, de regulă, de natură intersectorială.

ASPECTE-CHEIE

IPCR:

  • sprijină procesul decizional rapid și coordonat la nivelul politic al UE în cazul crizelor majore și complexe;
  • este conceput pentru a fi flexibil și scalabil, oferind Consiliului Uniunii Europene mijloacele necesare pentru a decide cu privire la modul de gestionare a răspunsului UE;
  • se află sub controlul politic și strategic al Președinției Consiliului Uniunii Europene;
  • are două moduri de activare, în funcție de gravitatea situației:
    • schimbul de informații – pentru a stabili o imagine clară și integrată a situației și pentru a pregăti terenul pentru o eventuală activare integrală,
    • activare integrală – pentru a sprijini coordonarea strategică globală prin pregătirea măsurilor de răspuns;
  • poate funcționa, de asemenea, în modul de monitorizare, în cazul unei crize emergente sau în curs de atenuare fără activarea IPCR, pentru a permite schimbul de informații și de rapoarte existente;
  • sprijină un proces decizional în cunoștință de cauză în cadrul Consiliului și o coordonare politică eficientă a UE prin utilizarea următoarelor „elemente de sprijin”:
    • discuții informale la mese rotunde care au ca scop informarea procesului decizional politic, cu participanți relevanți, conform deciziei Președinției;
    • rapoarte de analiză și conștientizare integrată a situației (ISAA), pentru a informa discuțiile din cadrul meselor rotunde IPCR și pentru a oferi factorilor de decizie o imagine comună clară a situației, elaborate de Comisia Europeană și de Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE);
    • o platformă web IPCR dedicată schimbului și colectării de informații între părțile interesate relevante și limitată la aceste părți interesate,
    • un punct central de contact 24/7 asigurat de Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență (ERCC) al Comisiei, pentru a asigura o colaborare permanentă cu actorii-cheie;
  • asigură că elementele de sprijin:
    • sunt adaptate la nevoile factorilor de decizie politică;
    • acoperă toate sectoarele cheie afectate de criză;
    • reunesc în mod coerent diferitele dimensiuni;
    • au un nivel de detaliere adecvat.

Decizia de a activa sau de a dezactiva IPCR este prerogativa Președinției, cu anumite excepții. IPCR este activat automat în modul integral atunci când un stat membru al UE invocă clauza de solidaritate (articolul 222 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene). Decizia de a activa un IPCR în modul de schimb de informații poate fi luată, de asemenea, de Secretariatul General al Consiliului, de Comisie și de SEAE, în consultare cu Președinția.

Președinția:

  • are prerogativa de a activa, dezactiva, escalada și dezescalada IPCR;
  • consultă și primește consiliere, după caz, din partea statelor membre, a Secretariatului Consiliului, a Comisiei, a SEAE, a agențiilor UE și a părților interesate și organizațiilor relevante;
  • elaborează și actualizează procedurile standard de operare IPCR existente;
  • informează imediat Secretarul General al Consiliului și Parlamentul European atunci când activează IPCR; Secretariatul Consiliului informează apoi Comisia și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate.

Dispozițiile finale prevăd:

  • elaborarea unei politici de pregătire cu măsuri de însoțire și a unui cadru strategic de comunicare;
  • o revizuire a mecanismelor în termen de 12 luni de la dezactivarea acestora pentru a identifica și a aborda orice lecții învățate.

DE CÂND SE APLICĂ DECIZIA?

Se aplică de la 18 decembrie 2018.

CONTEXT

În urma atacurilor teroriste de la World Trade Center din 11 septembrie 2001, UE a conștientizat că are nevoie de un cadru pentru a-și coordona răspunsul la crizele majore. Consiliul l-a creat odată cu adoptarea IPCR la 25 iunie 2013.

În prezent, IPCR este activat în modul integral pentru situația din Orientul Mijlociu, pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și pentru chestiuni legate de migrație. Începând de la 2 mai 2023, activările IPCR pentru COVID-19 și pentru cutremurele din Siria și Turcia au fost dezactivate și trecute în modul de monitorizare.

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Criză. O situație cu un impact atât de amplu sau cu o importanță politică atât de mare încât UE trebuie să ia decizii rapide.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/1993 a Consiliului din 11 decembrie 2018 privind mecanismul integrat al Uniunii pentru un răspuns politic la crize (JO L 320, 17.12.2018, pp. 28-34).

DOCUMENTE CONEXE

Versiune consolidată a Tratatului privind Uniunea Europeană – Titlul III – Dispoziții privind instituțiile – Articolul 16 (JO C 202, 7.6.2016, p. 24).

Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a cincea – Acțiunea externă a Uniunii – Titlul VI – Clauza de solidaritate – Articolul 222 (JO C 202, 7.6.2016, p. 148).

Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a șaptea – Dispoziții generale și finale – Articolul 346 (ex-articolul 296 TCE) (JO C 202, 7.6.2016, p. 194).

Decizia 2014/415/UE a Consiliului din 24 iunie 2014 privind modalitățile de punere în aplicare de către Uniune a clauzei de solidaritate (JO L 192, 1.7.2014, pp. 53-58).

Modificările succesive aduse Deciziei 2014/415/UE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Decizia 2013/488/UE a Consiliului din 23 septembrie 2013 privind normele de securitate pentru protecția informațiilor UE clasificate (JO L 274, 15.10.2013, pp. 1-50).

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 15.03.2024

Top