Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Coordonarea achizițiilor de gaze, indici de referință ai prețurilor fiabili și schimburi transfrontaliere de gaze

Coordonarea achizițiilor de gaze, indici de referință ai prețurilor fiabili și schimburi transfrontaliere de gaze

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2022/2576 privind consolidarea solidarității printr-o mai bună coordonare a achizițiilor de gaze, prin indici de referință ai prețurilor fiabili și prin schimburi transfrontaliere de gaze

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Regulamentul introduce măsuri de urgență temporare menite să reducă prețurile ridicate la energie și să îmbunătățească securitatea aprovizionării cu gaze, prin:

  • o solidaritate mai strânsă în cazul unei urgențe reale și al unei penurii de aprovizionare cu gaze;
  • o mai bună coordonare între statele membre ale Uniunii Europene (UE);
  • limitarea volatilității prețurilor la gaze și energie electrică; și
  • stabilirea unor indici de referință ai prețurilor gazelor.

ASPECTE-CHEIE

Războiul de agresiune neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei și reducerea furnizării de gaze naturale din Rusia către statele membre subminează siguranța aprovizionării UE. Această utilizare ca armă a furnizării de gaze și manipularea piețelor prin întreruperi intenționate ale fluxurilor de gaze au determinat creșterea fulminantă a prețurilor la energie în UE, periclitând economia UE.

Regulamentul reprezintă un răspuns coordonat din partea UE pentru a-și proteja cetățenii și economia prin reducerea dependenței de gazul rusesc și prin scăderea prețurilor excesive.

Gruparea cererii și achiziționarea în comun

Pentru a evita supralicitarea reciprocă și pentru a avea o mai bună influență asupra furnizorilor de gaze, statele membre, împreună cu țările Comunității Energiei, în conformitate cu regulamentul, au posibilitatea de a-și prezenta nevoile de import de gaze unui furnizor de servicii angajat de Comisia Europeană, care apoi:

  • calculează cererea agregată;
  • caută oferte pe piețele globale pentru furnizori, pentru a satisface cererea totală; și
  • alocă drepturi de acces pentru furnizare, ținând seama de o distribuție proporțională între participanții mai mici și cei mai mari.

Companiile de gaze și companiile consumatoare de gaze:

  • trebuie să utilizeze serviciul pentru volume de gaze echivalente cu 15 % din obligațiile lor respective de umplere a depozitelor de gaze pentru 2023 – un total de aproximativ 13,5 miliarde de metri cubi pentru UE – după care agregarea va fi voluntară, dar se va baza pe același mecanism;
  • pot alege apoi să achiziționeze gaze prin intermediul platformei de la furnizori capabili să satisfacă cererea agregată;
  • pot coordona elemente ale contractelor de achiziție sau pot utiliza contracte de achiziție comune, cu condiția ca acestea să respecte dreptul UE în materie de concurență.

Gazul rusesc este exclus din achizițiile comune.

Analiza comparativă a prețurilor la gaze

Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) elaborează un nou indice de referință al prețurilor pentru a stimula stabilirea unor prețuri stabile și previzibile pentru gazele naturale lichide până la 31 martie 2023.

Regulamentul, prin intermediul Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA), stabilește un mecanism de gestionare a volatilității intrazilnice * pentru tranzacțiile în aceeași zi în locurile de tranzacționare în care se tranzacționează instrumente financiare derivate pe mărfuri energetice, pentru a preveni:

  • volatilitatea excesivă a prețurilor pe parcursul unei zile de tranzacționare; și
  • fluctuația prețului instrumentelor financiare derivate dincolo de limitele superioare și inferioare.

Solidaritatea statelor membre pentru a asigura continuitatea aprovizionării cu energie electrică și protecția industriilor esențiale și a consumatorilor protejați *

Normele oferă statelor membre posibilitatea de a:

  • reducerea consumului neesențial de gaze (cum ar fi încălzirea în aer liber sau piscinele rezidențiale încălzite), pentru a furniza gaze serviciilor și industriilor esențiale;
  • defini ceea ce constituie consum neesențial de gaze;
  • solicita solidaritate din partea altor state membre în cazul în care nu sunt în măsură să asigure volumele critice de gaze naturale necesare pentru sistemul lor de energie electrică;
  • clarifica excepțiile de la aceste norme, de exemplu, clienții protejați în virtutea principiului solidarității * (gospodării și anumite servicii sociale), furnizarea de gaze pentru energia electrică necesară producerii și transportului de gaze, anumite infrastructuri critice și instalații esențiale pentru funcționarea serviciilor militare, de securitate națională și de ajutor umanitar;
  • proteja clienții protejați (cum ar fi încălzirea casnică interioară, școlile și spitalele) în toate circumstanțele; și
  • împărți rezervele de gaz în cazul unei urgențe reale.

De asemenea, acestea stabilesc norme implicite pentru acordarea de ajutor de solidaritate altor state membre în caz de urgență, în temeiul Regulamentului (UE) 2017/1938 (a se vedea sinteza), în cazul în care statele membre în cauză nu au convenit asupra unor astfel de acorduri.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Regulamentul se aplică de la 30 decembrie 2022 și va rămâne în vigoare până la 31 decembrie 2024. Dispozițiile privind utilizarea mai eficientă a capacității de transport se aplică începând cu 31 martie 2023.

CONTEXT

Regulamentul este adoptat în temeiul articolului 122 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care permite luarea de măsuri economice adecvate în cazul în care apar dificultăți grave în aprovizionarea cu energie.

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Mecanism de gestionare a volatilității intrazilnice. Mecanism de gestionare a volatilității, care vizează limitarea fluctuațiilor mari ale prețurilor pe piețele instrumentelor financiare derivate pe gaze și energie electrică în aceeași zi de tranzacționare.
Consumator protejat. Un client casnic racordat la o rețea de distribuție a gazelor naturale. În plus, în cazul în care un stat membru decide astfel, acesta poate însemna, de asemenea, una sau mai multe dintre următoarele, cu condiția ca întreprinderile mici sau mijlocii (IMM-uri) sau serviciile menționate la punctele (1) și (2) să nu reprezinte, împreună, mai mult de 20 % din consumul final anual total de gaze naturale din statul membru respectiv:

  • 1.

    un IMM, în cazul în care acesta este racordat la o rețea de distribuție a gazelor naturale;

  • 2.

    un serviciu social esențial, în cazul în care este racordat la o rețea de distribuție sau de transport a gazelor naturale;

  • 3.

    o instalație de încălzire centralizată, în măsura în care aceasta furnizează încălzire clienților casnici, IMM-urilor sau serviciilor sociale esențiale, cu condiția ca instalația să nu poată trece la alți combustibili decât gazele naturale.

Client protejat în virtutea principiului solidarității. Un client casnic racordat la o rețea de distribuție a gazelor naturale. Acesta poate include, de asemenea, unul sau ambele elemente următoare:

  • 1.

    o instalație de încălzire centralizată, dacă este un client protejat într-un anumit stat membru și numai în măsura în care furnizează încălzire pentru gospodării sau servicii sociale esențiale, altele decât serviciile de învățământ și de administrație publică;

  • 2.

    un serviciu social esențial, dacă acesta este un client protejat într-un anumit stat membru, altul decât serviciile de învățământ și de administrație publică.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2022/2576 al Consiliului din 19 decembrie 2022 privind consolidarea solidarității printr-o mai bună coordonare a achizițiilor de gaze, prin indici de referință ai prețurilor fiabili și prin schimburi transfrontaliere de gaze (JO L 335, 29.12.2022, pp. 1-35).

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) 2022/2576 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) 2019/942 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iunie 2019 de instituire a Agenției Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (reformare) (JO L 158, 14.6.2019, pp. 22-53).

A se vedea versiunea consolidată.

Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a treia – Politicile și acțiunile interne ale Uniunii – Titlul VIII – Politica economică și monetară – Capitolul 1 – Politica economică – articolul 122 (ex-articolul 100 TCE) (JO C 202, 7.6.2016, pp. 98).

Data ultimei actualizări: 19.01.2024

Top