Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Mediul aferent ghișeului unic al Uniunii Europene pentru vămi

Mediul aferent ghișeului unic al Uniunii Europene pentru vămi

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2022/2399 de instituire a mediului aferent ghișeului unic al Uniunii Europene pentru vămi

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Acesta instituie un Mediu aferent ghișeului unic al Uniunii Europene (UE) pentru vămi* pentru a consolida cooperarea și a permite interoperabilitatea între domeniile vamal și nevamal în vederea raționalizării schimbului electronic de documente și informații necesare pentru procesul de vămuire a mărfurilor.
  • Acesta stabilește norme pentru îmbunătățirea cooperării administrative digitale și a schimbului de informații între administrațiile vamale și alte autorități guvernamentale (cunoscute ca „autorități competente partenere*) însărcinate cu aplicarea formalitățile nevamale UE* la frontiera UE în diferite domenii de responsabilitate a UE în temeiul tratatelor, precum sănătatea și siguranța, protecția mediului, pescuitul, agricultura și supravegherea pieței.
  • Acesta instituie un sistem centralizat, cunoscut sub numele de Sistemul de schimb de certificate în cadrul ghișeului unic al UE pentru vămi (EU CSW-CERTEX), pentru a îmbunătăți schimbul și prelucrarea datelor transmise de operatorii economici către autoritățile vamale și autoritățile competente partenere, asigurând că autoritățile respective primesc datele originale în timp real.
  • Regulamentul prevede ca statele membre ale UE să instituie și să opereze un set de servicii și sisteme cunoscute sub denumirea de „medii naționale aferente ghișeelor unice pentru vămi”, pentru a permite schimbul de informații între sistemele electronice ale autorității vamale, autorităților competente partenere și operatorilor economici ale acestora.

ASPECTE-CHEIE

Componentele EU SWE-C

Regulamentul oferă un cadru pentru cooperarea digitală între autoritățile vamale și cele nevamale prin intermediul a trei componente principale:

  • sistemele nevamale ale UE*;
  • mediile naționale aferente ghișeelor unice pentru vămi; și
  • EU CSW-CERTEX.

Acest cadru permite schimbul de informații între sistemele vamale naționale și sistemele nevamale ale UE prin intermediul EU CSW-CERTEX, pentru a facilita controalele administrative pe cale electronică în momentul vămuirii.

Interoperabilitatea între componentele EU SWE-C

Interoperabilitatea între componentele EU SWE-C este asigurată prin intermediul a două niveluri de cooperare digitală și administrativă de la guvern la guvern (G2G) și de la întreprindere la guvern (B2G), pentru a permite schimbul de informații între autoritățile vamale, autoritățile competente partenere și operatorii economici. Obiectivele regulamentului sunt următoarele.

  • Punerea în aplicare a unui sistem G2G până în 2025 pentru a îmbunătăți și raționaliza schimbul de informații între autoritățile vamale și autoritățile competente partenere pentru a face schimb automat și a verifica informațiile necesare pentru procesul de vămuire. Această verificare va asigura și mai mult monitorizarea și controlul adecvat al cantităților de mărfuri importate sau exportate la nivelul UE, reducând astfel riscurile de fraudă și lacunele în ceea ce privește punerea în aplicare a cerințelor nevamale.
  • Punerea în aplicare a unui sistem B2G la nouă ani de la aplicarea regulamentului, pentru a raționaliza procesele de vămuire pentru operatorii economici atunci când transportă mărfuri în și din UE. Acest sistem va permite operatorilor economici să utilizeze un portal unic într-un singur stat membru pentru a transmite toate datele necesare pentru vămuirea mărfurilor, în loc să transmită datele separat către sistemele vamale naționale și sistemele nevamale ale UE.
  • Asigurarea faptului că numărul de înregistrare și de identificare a operatorilor economici este utilizat ca principal element de identificare a operatorilor economici pentru schimbul de informații prin intermediul sistemelor G2G și B2G, inclusiv pentru controalele efectuate de autoritățile competente partenere.

Protecția datelor;

  • EU SWE-C este conceput având în centrul său confidențialitatea și protecția datelor.
  • Datele sunt păstrate în sistemele sursă (vamale sau nevamale) și sunt utilizate numai în scopurile deja stabilite de legislația vamală și de legislația sectorială.
  • EU CSW-CERTEX nu stochează niciun fel de date atunci când efectuează operațiuni de prelucrare a datelor. De fapt, toate schimburile și transformările au loc în timp real, declanșând ștergerea contextuală a oricăror date imediat ce operațiunile de prelucrare sunt finalizate.
  • Singurele date păstrate în sistem sunt un fișier jurnal care indică faptul că a avut loc o transmisie, împreună cu numerele de referință ale documentelor în cauză.

Formalitățile nevamale acoperite de EU SWE-C

  • Anexa la regulament conține formalitățile nevamale găzduite în sistemele nevamale ale UE care sunt utilizate în mod obligatoriu sau voluntar, în funcție de cerințele legislației sectoriale a UE pentru fiecare domeniu de politică aplicabil.
  • Regulamentul asigură faptul că EU CSW-CERTEX este utilizat de toate statele membre pentru a acoperi schimburile digitale pentru o multitudine de formalități nevamale ale UE din diverse domenii de politică. Fiecare dintre aceste formalități va trebui să îndeplinească cerințe juridice și tehnice specifice, care vor fi introduse treptat în cadrul EU SWE-C.
  • Începând cu 2025, EU CSW-CERTEX va acoperi cerințele sanitare și fitosanitare, normele de reglementare a importului de produse ecologice, unele cerințe de mediu și formalitățile legate de importul de bunuri culturale.

Monitorizare și rapoarte

  • Comisia Europeană va pregăti rapoarte anuale privind progresele înregistrate, pentru a evalua stadiul digitalizării tuturor formalităților nevamale la frontiera UE, inclusiv evoluțiile viitoare preconizate și interacțiunile viitoare cu vămile.
  • La fiecare trei ani, rapoartele anuale vor cuprinde, de asemenea, monitorizarea și evaluarea funcționării EU SWE-C, concentrându-se în special pe impactul acestuia asupra operatorilor economici.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Aceasta se aplică de la 12 decembrie 2022, cu excepția unor norme care se vor aplica de la 13 decembrie 2031:

  • Canalul unic de comunicare pentru operatorii economici [articolul 8 alineatul (3), punctul (a)];
  • Formalitățile nevamale (articolul 11);
  • Armonizarea și raționalizarea datelor [articolul 13 alineatele (1), (2) și (3)];
  • Prezentarea datelor vamale și a datelor nevamale ale Uniunii de către operatorii economici (articolul 14); și
  • Schimbul de informații suplimentare prelucrat prin intermediul EU CSW-CERTEX [articolul 15 alineatele (1) și (2)].

CONTEXT

Legislația este primul rezultat al celor 17 acțiuni ale planului de acțiune vamală.

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Mediul aferent ghișeului unic pentru vămi. Un set de servicii electronice pentru a permite schimbul de informații între sistemele electronice ale autorității sale vamale, ale autorităților competente partenere și ale operatorilor economici.
Autoritate competentă parteneră. Orice autoritate a unui stat membru, sau Comisia, împuternicită să îndeplinească o funcție desemnată în legătură cu îndeplinirea formalităților nevamale relevante ale Uniunii.
Formalitate nevamală a UE. Toate operațiunile care trebuie efectuate de un operator economic sau de o autoritate competentă parteneră pentru circulația internațională a mărfurilor, prevăzute în legislația UE, alta decât legislația vamală.
Sistem nevamal al UE. Un sistem electronic al UE instituit de legislația UE, menționat în aceasta sau utilizat în scopul realizării obiectivelor legislației UE pentru stocarea informațiilor privind îndeplinirea formalității nevamale aferente a UE.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2022/2399 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 noiembrie 2022 de instituire a mediului aferent ghișeului unic al Uniunii Europene pentru vămi și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 (JO L 317, 9.12.2022, pp. 1-23).

Data ultimei actualizări: 07.12.2022

Top