Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Planul de acțiune privind educația digitală (2021-2027)

Planul de acțiune privind educația digitală (2021-2027)

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Comunicarea Comisiei – Planul de acțiune pentru educația digitală (2021-2027) – Resetarea educației și formării profesionale pentru era digitală

CARE ESTE ROLUL ACESTEI COMUNICĂRI?

Planul de acțiune privind educația digitală (2021-2027) este o inițiativă politică reînnoită a Uniunii Europene (UE) care stabilește o viziune comună asupra unei educații digitale de înaltă calitate, favorabile incluziunii și accesibile în Europa și vizează sprijinirea adaptării sistemelor de educație și formare profesională ale statelor membre ale UE la era digitală.

Aceasta stabilește două priorități strategice:

  • dezvoltarea unui ecosistem de educație digitală de înaltă performanță;
  • consolidarea abilităților și competențelor digitale pentru transformarea digitală.

De asemenea, acesta prezintă 14 acțiuni menite să atingă aceste obiective strategice.

ASPECTE-CHEIE

Planul de acțiune, adoptat la 30 septembrie 2020, face apel la o mai mare cooperare la nivel european în domeniul educației digitale pentru a aborda provocările și oportunitățile pandemiei de COVID-19 și pentru a prezenta oportunități pentru comunitatea din domeniul educației și formării (profesori, studenți), factorii de decizie politică, mediul academic și cercetătorii la nivel național, european și internațional.

Comisia Europeană va efectua următoarele acțiuni.

  • 1.

    Lansarea unor dialoguri structurate cu statele membre cu privire la factorii care permit o educație și competențe digitale de succes, inclusiv:

    • lacunele în materie de conectivitate și de echipamente;
    • sprijinirea instituțiilor de educație și formare profesională cu know-how;
    • tehnologiile de asistență;
    • discuții mai profunde privind educația digitală între părțile interesate din economie și instituțiile de învățământ;
    • elaborarea de orientări pentru pedagogia digitală; și
    • perfecționarea cadrelor didactice.
  • 2.

    Propune o recomandare a Consiliului privind abordările de învățare mixtă pentru un învățământ primar și secundar de înaltă calitate și favorabil incluziunii, pe baza lecțiilor învățate în urma pandemiei de COVID-19.

  • 3.

    Elaborarea unui cadru european de conținut pentru educația digitală, bazat pe diversitatea culturală și creativă și care să includă principii directoare pentru sectoare specifice, inclusiv un studiu de fezabilitate pentru o platformă online de partajare a resurselor certificate (cum ar fi cursuri online la scară largă).

  • 4.

    Sprijinirea conectivității și a echipamentelor digitale pentru educație și formare, prin sprijinirea conectivității gigabit și 5G, prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la oportunitățile de finanțare, inclusiv a benzii largi în cadrul proiectelor mecanismului de redresare și de reziliență, și prin crearea de aplicații și platforme de învățământ la distanță pentru școli, în special pentru elevii din grupurile defavorizate și pentru elevii și educatorii cu handicap.

  • 5.

    Sprijinirea planurilor de transformare digitală pentru instituțiile de educație și formare profesională prin intermediul proiectelor de cooperare Erasmus+, sprijinirea cadrelor didactice în utilizarea instrumentelor digitale prin intermediul Academiilor Erasmus pentru profesori și introducerea instrumentului online de autoevaluare pentru profesori „SELFIE pentru profesori”.

  • 6.

    Elaborarea de orientări etice privind utilizarea inteligenței artificiale (IA) și a datelor în predare și învățare pentru educatori și promovarea îmbunătățirii competențelor și cunoștințelor în rândul studenților și cercetătorilor universitari, inclusiv un obiectiv de 45 % pentru participarea femeilor.

  • 7.

    Elaborarea unor orientări comune pentru profesori și educatori în vederea promovării culturii digitale și a combaterii dezinformării prin educație și formare, cu sprijinul unui grup specializat care să reunească organismele implicate, inclusiv organizațiile societății civile, companiile de tehnologie, mass-media, autoritățile naționale, instituțiile de învățământ, părinții și tinerii.

  • 8.

    Actualizarea cadrului european de competențe digitale pentru a include competențele în materie de IA și de date. Actualizarea include competențele, cunoștințele și atitudinile legate de IA și de utilizarea datelor, care îi pot ajuta pe cetățeni să înțeleagă mai bine unde și în ce situații din viața lor de zi cu zi se pot aștepta să utilizeze sisteme de IA.

  • 9.

    Elaborarea unui certificat european de competențe digitale care să le permită europenilor să își indice nivelul de competență digitală.

  • 10.

    Propunerea unei recomandări a Consiliului privind îmbunătățirea competențelor digitale în educație și formare, inclusiv investirea în dezvoltarea profesională, partajarea bunelor practici, concentrarea pe o educație informatică incluzivă de înaltă calitate și identificarea și actualizarea nevoilor de competențe noi și emergente.

  • 11.

    Sprijinirea colectării transnaționale de date privind competențele digitale ale tinerilor din întreaga UE, pentru a înțelege lacunele și pentru a consolida argumentele în favoarea unor măsuri de remediere a acestora, precum și stabilirea unui obiectiv la nivelul UE privind competențele digitale ale studenților.

  • 12.

    Oferirea de stagii în domeniul digital pentru a le permite studenților din învățământul superior și proaspeților absolvenți din toate disciplinele să dobândească experiență profesională practică în domeniile digitale cerute de piața muncii. Programul de stagii de oportunitate digitală a fost extins în 2021 pentru a include personalul din învățământul superior și studenții/absolvenții recenți din învățământul și formarea profesională.

  • 13.

    Încurajarea participării femeilor la programele de studii și cariere din domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii (STIM) și asigurarea unei incluziuni sporite a femeilor în economia digitală, ajutându-le să își dezvolte competențele digitale și antreprenoriale.

  • 14.

    Instituirea unui centru european de educație digitală pentru:

    • sprijinirea statelor membre prin crearea unei rețele de parteneriate de consultanță în domeniul educației digitale pentru a face schimb de experiență, pentru a lega inițiativele și strategiile naționale și regionale și pentru a conecta părțile interesate;
    • monitorizarea punerii în aplicare a planului de acțiune și a dezvoltării educației digitale în Europa, partajarea bunelor practici prin contribuirea la experimentele de cercetare și colectarea sistematică a dovezilor;
    • sprijinirea colaborării intersectoriale și a unor noi modele de partajare a conținutului digital de învățare, abordând aspecte precum interoperabilitatea, asigurarea calității, durabilitatea, accesibilitatea și incluziunea, precum și standarde comune;
    • dezvoltarea politicilor și a practicilor, fiind un grup de reflecție și de lucru pentru educația digitală și implicând părțile interesate în inovarea orientată spre utilizator.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Planul de acțiune pentru educația digitală 2021-2027 – Resetarea educației și formării pentru era digitală [COM(2020) 624 final, 30.9.2020].

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) 2021/817 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 mai 2021 de instituire a Erasmus+: Programul Uniunii pentru educație și formare, tineret și sport și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1288/2013 (JO L 189, 28.5.2021, pp. 1-33).

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Busola pentru dimensiunea digitală 2030: modelul european pentru deceniul digital [COM(2021) 118 final, 9.3.2021].

Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență (JO L 57, 18.2.2021, pp. 17-75).

Corecțiile succesive aduse Regulamentului (UE) 2021/241 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Agenda pentru competențe în Europa pentru competitivitate durabilă, echitate socială și reziliență [COM(2020) 274 final, 1.7.2020].

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Conturarea viitorului digital al Europei [COM(2020) 67 final, 19.2.2020].

Data ultimei actualizări: 06.10.2022

Top